"Ik zie mensen liever vijf minuten bidden dan roken."


Uitgelicht: Al-Yaqeen interviewt Harry van Bommel (SP)

Vraag
11. [maar het interview is in z'n geheel een groot Jip en Janneke-bericht.]
Stelt u de volgende situatie voor: Er solliciteert bij u een Islamitische dame. Zij voldoet aan alle door u gestelde eisen voor de functie. Zij draagt een hoofddoek en vraagt u niet 5 minuten om te roken, maar 5 minuten om haar gebed te verrichten. Hoe gaat u hiermee om en hoe vindt u dat werkgevers hiermee zouden moeten omgaan?

Antwoord: Harry van Bommel
Ik zie mensen liever vijf minuten bidden dan roken. Natuurlijk heb ik hier geen bezwaar tegen en een verstandige werkgever moet daar ook ruimte voor bieden. Hetzelfde geldt in geval van zwangere en kolvende vrouwen. Dat hoort bij goed werkgeverschap.

Lees hierbij ook het J en J bericht: Van Bommel: in de rijen van de soldaten van het leger van Allah

En: Het opportunisme van de SP door Carel Brendel

Heeft u ook voorbeelden van Jip-en-Janneke-verslaggeving/berichten/uitspraken/foto's gehoord/gezien op radio, televisie of andere media? Stuur deze, met bronvermelding, dan naar hoeiboei@gmail.com .

3 opmerkingen:

 1. Ik probeer me te verplaatsen in de situatie van Van Bommel, die deze vraag op zich afgevuurd kreeg.
  5 minuten om te bidden? Op dagbasis?

  Ik zou, gesteld dat ik werkgever zou zijn, dan willen weten of dat per se onder werktijd moest, of dat dat bidden misschien ook zou kunnen in koffie- of lunchpauzetijd. 5 minuten zijn natuurlijk niet veel, en misschien is het bijna pietluttig om er een principekwestie van te maken, maar waarom zou je als werkgever iemand vanwege een particulier geloof het recht toekennen op 5 minuten minder werken dan andere werknemers? En zouden dan niet andere werknemers net zo goed bijzondere en in hun ogen even goede gronden kunnen aanvoeren om tijdens werktijd het werk 5 minuten te onderbreken? 5 minuten yoga, 5 minuten op je hoofd staan, 5 minuten weet ik waar mensen allemaal een bijzonder sterke behoefte aan kunnen voelen? Alles uiteraard voor hetzelfde salaris; daar mag niets van af, en om de zoveel tijd moeten er periodieken bij, nietwaar?

  Een prettige indruk zou het in elk geval op mij niet maken als een sollicitant, die dus komt solliciteren op een baan met een vastgestelde hoeveelheid werktijd, direct 5 minuten van de werktijd claimt voor een eigen particuliere behoefte. Als iemand dat nou later zou doen, na bewezen geschiktheid en een alleszins tevreden stemmend prestatieniveau, zou het weer anders liggen.

  Interessant, de visie van Van Bommel op goed werkgeverschap. Een verstandige werkgever moet ook ruimte bieden voor een kolvende vrouw. Ja, die krijgt misschien pijnlijke borsten als ze het kolven moet uitstellen tot een officieel pauzemoment. Maar wat is de urgentie van het bidden? Je voelt het opkomen als een behoefte en dan moet je het ook gelijk doen omdat je anders hoofdpijn krijgt?
  Beetje vreemd, als werknemers zo in elkaar zouden zitten. Ik zou in zulke werknemers persoonlijk niet zo veel trek hebben, maar ja, ik ben geen werkgever. En ja, als nu zou blijken dat zulke werknemers aan 5 minuten bidden geweldig veel frisse energie ontlenen die kwaliteit en kwantiteit van hun werk aantoonbaar ten goede komt, dan zou het weer een andere zaak zijn. Boven nimmer biddende werknemers die doorlopend hun werktijd verbeuzelen zou ik dan misschien toch wel een vlijtige moslima verkiezen die slechts 5 minuten voor bidden uittrekt.

  Problematischer zou ik geloof ik de hoofddoek vinden. Het zou afhangen van in wat voor soort bedrijf je werkgever zou zijn. Een min of meer neutrale kleding is in een aantal sectoren toch wel gewenst en een werkneemster met een hoofddoek als zichtbare aanwezigheid in een bedrijf waar je met publiek van allerlei slag, en slechts met weinig moslims te maken hebt, is geen voordeel.

  Maar misschien ben ik wel een heel schandalige werkgever als ik met dit soort dingen rekening houd en krijg ik een klacht van het meldpunt discriminatie of van de commissie gelijke behandeling aan mijn broek. En dan zou ik misschien toch een verstandiger werkgever zijn als ik dat maar liever niet riskeerde.

  Als ik nou eens door Al-Yaqeen was geïnterviewd, wat had Al-Yaqeen dan van van bovenstaande reactie gevonden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ter aanvulling:

  Paul Lieben in ElsevieR: Harry van Bommel omarmt salafisme:

  Harry van Bommel omarmt salafisme

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ter aanvulling: Ellian in Elsevier, 24.9.2008

  Harry Van Bommel, een liegende islamvriend

  Harry van Bommel, een liegende islamvriend

  BeantwoordenVerwijderen