Margriet van der Linden legt uitUitgelicht: Margriet blogt: Margriet van der Linden, hoofdredacteur van feministisch tijdschrift OPZIJ, legt uit waarom nieuwe OPZIJ-abonnees de fabeltjeskoran cadeau (van Kader Abdolah) krijgen.

(...)
De afgelopen week kreeg ik e-mails binnen van verontruste lezers die zich afvroegen waarom Opzij een vrouwonterend boek als de Koran, weliswaar in ‘polderversie’ zoals iemand schreef, cadeau deed bij een abonnement?

Van kennis is niemand ooit slechter geworden, zou ik tegen onze geachte lezers willen zeggen, of, zoals wij tegen de leraar Nederlands zeiden toen ter sprake kwam waarom Jan Wolkers niet in de bibliotheek van de Reformatorische Scholengemeenschap te vinden was: ‘Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede’ – (1 Tessalonicenzen 5:19-21)

Ik laat u in de toekomst meer weten over Saleem en ook over Nigat, de jonge verslaggeefster van Power 99, die het doorzettingsvermogen had om vanaf het platteland en als enige van haar familie aan de slag te gaan als journalist in de grote stad Islamabad. (En eh, ja, Nigat draagt een hoofddoek, net als de door haar vereerde Benazir Bhutto, die de eerste vrouwelijke premier van Pakistan werd.)
Margriet van der Linden

Bron: Margriet Blogt

Voorbeeld uit fabeltjeskoran: piraten op zee

Heeft u ook voorbeelden van Jip-en-Janneke-verslaggeving/berichten/uitspraken/foto's gehoord/gezien op radio, televisie of andere media? Stuur deze, met bronvermelding, dan naar hoeiboei@gmail.com .

9 opmerkingen:

 1. Ik vind het een tamelijk arogant antwoord van Margriet van der linden. Zij wil dus dat de lezers van "Opzij" kennis nemen van de koran. Vindt zij het ook nodig dat zij kennis nemen van de bijbel? Of denkt zij dat de inhoud daarvan bij de lezers al bekend is? Mij lijkt het trouwens, dat hoe meer verstandige vrouwen lezen in de koran of in de bijbel of in welk godsdienstig boek dan ook, zij steeds meer zullen gaan beseffen dat godsdiensten niets toevoegen aan het leven van vrouwen.Het tegenovergestelde zelfs. Zij kunnen religies, voor hun eigen geestelijke gezondheid, beter links laten liggen.
  Van de redacteur van een "feministisch" tijdschrift is dit dan ook een heel vreemd cadeau. Of zij moet het als een waarschuwing bedoelen. Wat ik ten zeerste betwijfel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op het weblog van Margriet van der Linden heb ik de volgende reactie achtergelaten:

  "Van kennis is nooit iemand slechter geworden, dat klopt. Om die reden heb ik een koran in huis (de echte). Ik kan u vertellen dat deze koran veel vrouwonvriendelijke soera's bevat, die letterlijk worden genomen door een flink aantal moslims. Als deze groep moslims haar zin krijgt worden vrouwen teruggeworpen tot ver voor de eerste feministische golf. Misschien kunt u de kennis van uw lezers daarom nog verder vergroten door uw abonnees ook enkele kritische boeken over de islam cadeau te doen, bijvoorbeeld van Hans Jansen, Ibn Warraq, Robert Spencer, of - als u voor de vrouwelijke invalshoek kiest - van Nahed Selim, Irshad Manji of Wafa Sultan. Daar zult u de feministische lezers pas echt een plezier mee doen.

  Ik begrijp overigens dat u bezig bent met een herprofilering van Opzij. Mag ik u een suggestie geven voor een nieuwe rubriek? Wat denkt u van 'Langs de islamitische meetlat'?"

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die Magriet is een duidelijk voorbeeld van ernstige geestelijke ontsporing. Hypocriet mekkeren over de grote invloed van christelijk rechts in de VS, maar wel kokketeren met de meest reactionnaire, intolerante en vrouwonvriendelijke godsdienst die de mensheid ooit heeft uitgevonden. Of is de positie van de vrouw in de islamitische wereld tegenwoordig een begerenswaardig model voor feminisme en emancipatie? Wat treurig voor de echte moedige vrouwen die snakken naar enige feministische bevrijding in de islamitische wereld, maar geen enkele kans krijgen en nu ook nog in de steek worden gelaten door een blad dat toch juist tegen seksisme en traditionalisme zou moeten strijden. De echte feministes kunnen dat blad beter maar opzeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gut, dus die Margriet was ooit een meisje op een Reformatorische Scholengemeenschap, en waar ze nou zó nieuwsgierig naar was, was wat er nou wel in die boeken van Jan Wolkers zou staan, en die boeken stonden niet in de bibliotheek van die Reformatorische Scholengemeenschap.
  Even denken, scholengemeenschappen, dat is toch pas iets van na midden jaren '70? Toen was het belangrijkste werk van Wolkers al meer dan vijftien jaar oud en overal verkrijgbaar. Turks Fruit was al hoog en breed verfilmd en ongeveer iedereen had die film gezien. Behalve natuurlijk die reformatorische kindertjes. Of stiekum ergens toch? Tjonge, en dan was er dus geen werk van Wolkers in de bibliotheek van die scholengemeenschap te vinden.
  Een reformatorische scholengemeenschap, dus best wel een grote school met allemaal reformatorische kindertjes, dat moet dan toch wel ergens in de fameuze Bible Belt zijn geweest. Waar ze natuurlijk geen homo voor de klas wilden. Daar kreeg Margriet natuurlijk dat bekende vrouwonvriendelijke boek, nee, nu bedoel ik de Bijbel, met de paplepel ingegoten.
  Maar Margriet heeft zich dus ontworsteld aan dat vrouwonvriendelijke reformatorische gedachtengoed.
  Ze was een dwars meisje, ja, de feministe zat er al vroeg in. En zie, uit die vrouwonvriendelijke Bijbel had ze toch ook maar mooi het goede behouden, want ze kon haar benepen leraar Nederlands om de oren slaan met I Tessalonicenzen 5:19-21. "Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede". Tja, die leraar Nederlands op die Reformatorische Scholengemeenschap die wilde daar met Wolkers niet aan. Hij wou Wolkers niet eens onderzoeken. Leraar Nederlands. Op een Reformatorische Scholengemeenschap. Of misschien had hij Wolkers uitgebreid onderzocht en er veel kwaads in gevonden waaraan hij die lieve brave meisjes niet wilde blootstellen? Maar Margriet wou het natuurlijk zélf onderzoeken. Die had een hele onderzoekende geest en daarom wou ze alle dingen onderzoeken. Niet selectief een paar dingen, nee alle, en dan het goede behouden. Maar van alle dingen dan toch wel speciaal Wolkers. En wat zou ze daar nou na haar onderzoek voor goeds in hebben gevonden?

  Overigens, als die leraar Nederlands nou ook een beetje Bijbel paraat had gehad, had hij eigenwijze Margreet kunnen antwoorden met bijvoorbeeld Prediker 12; 12: "Er is geen einde aan het maken van veel boeken en veel doorvorsen is afmatting voor het lichaam."

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 'Ik laat u in de toekomst meer weten over Saleem en ook over Nigat, de jonge verslaggeefster van Power 99, die het doorzettingsvermogen had om vanaf het platteland en als enige van haar familie aan de slag te gaan als journalist in de grote stad Islamabad. (En eh, ja, Nigat draagt een hoofddoek, net als de door haar vereerde Benazir Bhutto, die de eerste vrouwelijke premier van Pakistan werd.)'

  Ik vind dit prima en ik heb bewondering voor deze vrouwen, zeker. Maar is dat een reden om de Koran te lezen? Lijkt me niet.

  De vergelijking met Wolkers gaat volledig mank. Wolkers droeg bij aan de emancipatie en veel jongeren in Nederland hadden vrije toegang tot zijn boeken en films. Voor de streng gereformeerden was dit een soort van mijlpaal die nog bereikt moest worden.

  De rest van de jongeren zijn doorgegaan met emanciperen en ondertussen daarin vergevorderd...alhoewel er nog wel mijlpalen zijn die bereikt moeten worden.

  Ik vind kennis nemen van de Koran hier totaal niet bij passen. Ik denk eerlijk gezegd dat deze Margreet graag iets neer wil zetten en ergens of bij iemand in een goed boekje wil komen. Zo van: 'kijk mij nou eens een bijdrage leveren'.

  Ik zou zeggen schaam je!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Pas wanneer deze versie van de Koran de oude Qur'an zal vervangen wordt deze relevant. Tot die tijd is het niets als een sluier die ons voor de ogen wordt gehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Margriet heeft wel zelf laten zien dat je uit een boek van mannen voor mannen (van Paulus aan Thessalonicenzen, steevast met "broeders" aangesproken, zusters zijn er niet, doen er niet toe) zinnetjes uit hun verband kunt lichten om in te zetten in de strijd voor emancipatie, een emancipatie die voor haar als dwars pubertje bestond in -hou je vast- betere toegankelijkheid van werk van Wolkers.

  Dus wie weet wat slimme vrouwen als zij, lezeressen van haar prachtige blad, niet allemaal straks uit de Koran weten te halen om de baardapen mee om de oren te slaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nu in luxe cassette bij OPZIJ:
  Kader Abdolah heeft het heilige moslimboek op een ‘salonfähige’ manier vertaald. Ik laat mij daarmee geen zand in de ogen strooien. Wat voor mij telt zijn soera’s zoals deze: ‘Mannen zijn voogden over de vrouwen omdat Allah de ene boven de andere heeft doen uitmunten en omdat zij van hun rijkdommen besteden. Deugdzame vrouwen zijn dus zij, die gehoorzaam zijn en heimelijk bewaren, hetgeen Allah onder haar hoede heeft gesteld. En degenen, van wie gij ongehoorzaamheid vreest, wijst haar terecht en laat haar in haar bedden alleen en tuchtigt haar.’ (4:35).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Inderdaad, doe dan een echte koran bij Opzij (???????) of zijn de vrouwtjes daar nog niet aan toe, aan kennisneming van de werkelijkheid?

  En ik begrijp het wel hoor, dat de nieuwe hoofdredactrice haar eigen stempel wil zetten op Opzij, en dus iets doet wat Cisca Dresselhuis (geen hoofddoeken bij Opzij) denk ik nooit zou hebben gedaan.

  Maar om in je zucht naar zelfpromotie zo ver te gaan als hier gebeurt, een vervalste koran aanbieden als bron van kennis, dat gaat naar mijn smaak wel erg veel te ver.

  Nou, wie weet kunnen de vrouwtjes na lezing nog een leuke Amsterdamse agent aan de haak slaan, zo eentje die dezelfde nepkoran met korting heeft kunnen kopen met hulp van de overheid. Want deze aktie van Opzij is misschien vreemd, maar die van de Amsterdamse overheid die is meer dan alleen vreemd, die is ten diepste kwalijk.

  BeantwoordenVerwijderen