Was Sadat ongelovig?


Anwar Sadat, voormalig president van Egypte, nam het initiatief tot vredesbesprekingen met Israël. Daarop werd hij in 1981 vermoord door een radicale islamitische groep. Volgens zijn moordenaars was hij een ongelovige, en het had geen zin compromissen te sluiten met ongelovigen. De ontzetting over deze moord was groot in Egypte. Om de mensen te overtuigen van de juistheid van hun motieven schreef een van de moordenaars (Abd al-Salam Farag) een document, getiteld De verwaarloosde plicht. Hierin legde hij uit dat de moslims die liever een voorbeeld namen aan de vreedzame periode van de Profeet in Mekka ongelijk hadden. De Profeet zou toen al hebben gezegd dat hij kwam om het zwaard te brengen. Moord was kwalijk, maar ongeloof en verdeeldheid (zoals Sadat creëerde) was erger (Koran 2:191). Het verlof om tegen ongelovigen te strijden, was al verleend aan de Profeet tijdens zijn Mekkaanse periode, volgens Koranvers 22:39: 'Aan hen die beoorloogd worden is [de strijd] toegestaan..' Ook wordt verwezen naar de verzen 2:191, 2:193 en 2:217, waarin gelovigen worden aangespoord tegen ongelovigen te strijden. In deze verzen wordt het versperren van Gods weg als ernstiger verklaard dan het doden tijdens de heilige maanden. Abd al-Salam werd in 1982 opgehangen vanwege zijn aandeel in de moord op Sadat.

10 opmerkingen:

 1. الإخوان المسلمون :
  een levensgevaarlijke organisatie met zieke, vermolmde en krankzinnige doelstellingen en onverbeterlijk volhardend daarin.

  Egypte staat op de rand van de afgrond.
  Arme kopten, arme joden ... , en wie dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het ging de moordenaars van Sadat niet om de vraag of Sadat gelovig was maar of hij een Haakim muslim was, een 'islamitisch heerser' die dan ook de sharia toepaste. Een moslim die heerst maar zijn eigen wetten maakt en de sharia niet toepast, was volgens hen (en vele andere moslim-theologen) een afvallige. Afvalligen moeten volgens de sharia worden gedood.

  Zie het prachtboek van Johannes J.G. Jansen, The Neglected Duty, New York 1986.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zieken van geest verwijten iemand die iets minder ziek van geest is afvalligheid. Misschien was Sadat niet helemaal de juiste man op de juiste plaats, misschien was hij gewoon niet helemaal de juiste man. Een beetje minder gek dan de rest, een beetje menselijker dan de andere onmensen. Het zijn allemaal goed bedoelde prachtige typeringen, maar er is gewoon iemand nodig in de islamitische wereld die een eind aan al die onzin maakt. De islam bestaat uit leugens. Het doel is geld en macht. De slachtoffers zijn de gelovigen.

  Alle leugens van de islam zijn in een paar zinnen te weerleggen. Als Allah werkelijk almachtig is waarom schept hij dan geen geld waarmee zijn dienaren op aarde dingen kunnen kopen?

  Als iemand een strijder is voor Allah dan is dat alleen omdat die Allah zelf niets kan.

  Overigens maakt Nahed Selim weer de fout om God met Allah te verwarren. In de koran staat namelijk niets over god te lezen, verwijzen naar koran-verzen en praten over god is opzettelijk verwarring scheppen. Op die manier blijven de moslims dom.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is jammer dat de heiligeboeken,door fundementalisten,of hoe ze mogen heten,altijd zo letterlijk genomen wordt.Het interpreteren naar huidige normen en zeden van genoemde schriften zou de mensheid hopies ellende besparen.Maar de mens is dom.De Jood loopt met pijpenkrullen.De Rooms-katholieke Priester belijdt het celibaat,met alle gevolgen van dien.De Gereformeerden nemen bijna alles letterlijk wat in de bijbel staat.De Moslim idem-dito. De tijd is voor deze mensen, bij het ontstaan van hun Religie,stil blijven staan.We zouden ze moeten verplichten op een ezel naar school en werk te gaan.Daarbij hopen dat ze ooit de wijsheid van de dragende dier zullen verwerven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. " Moord was kwalijk, maar ongeloof en verdeeldheid (zoals Sadat creëerde) was erger (Koran 2:191)"

  Wat een inzicht in de menselijke natuur hadden en hebben ze in de islamitische landen, te denken, dat geweld geloof kan overbrengen en inprenten.Schone schijn zit dus (..) standaard ingebakken in de moslim cultuur.

  En hoe zullen ze ooit het licht kunnen gaan zien als ook de elite dit spelletje blijft meespelen: saoudiers die gestudeerd hebben in de VS gaan vroeger of later altijd weer terug naar hun land van oorsprong.

  De groepsidentiteit is er blijkbaar niet uit-te-branden. En omdat we dat weten, hopen we slechts op hun verlichting, zonder dwang- anders dan de moslims.

  Het lijkt erop dat dit inzicht alleen kan voortkomen uit interesse voor de individu. Die is er blijkbaar weinig. Kuddedieren allen daar. ( http://www.youtube.com/watch?v=_zxuMKP_kqg )
  Zijn er überhaupt psychiaters en -logen in de moslimlanden?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En zo is die intolerante "profeet" een bron van geweld en intolerantie toen en nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor degenen die geïnteresseerd zijn is Sadat, en deze (moeilijk vindbare) documentaire nog niet gezien hebben, zijn hier 2 delen over Sadat van een documentaire die de moeizame relatie beschrijft tussen het ‘westen’ en de islam en hun verschil in opvattingen over het begrip ‘vrede’:


  Islam and the west, deel 10.

  Islam and the west, deel 11.


  PS (even terzijde):
  Wat mij opvalt, is hoeveel delen van citaten uit de bijbel in de koran en de islam verbasterd zijn als uitspraken van 'De Profeet (Mohammed)' terwijl hun oorsprong duidelijk in diverse bijbelboeken ligt:

  De Profeet zou toen al hebben gezegd dat hij kwam om het zwaard te brengen.
  (Profeet? Mohammed?;zou? misschien wel of misschien ook niet?)

  Zie ook ook Mattheus 10 vers 34
  (Veelal verkeerd geïnterpreteerd door aanhangers van Mohammed om uit te leggen dat het Christendom ook een gewelddadige godsdienst is):
  "Meent niet, dat Ik gekomen ben, om vrede te brengen op de aarde; Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard."

  Vroege (en latere) christenen beschouw(d)en Jezus van Nazareth niet alleen als Koning, maar ook als Priester en Profeet. Zouden deze uitspraken van de vroegere christenen via diverse handelsreizen in het vroegere Arabie, geïnterpreteerd zijn als uitspraken van de profeet Mohammed, terwijl de christenen het over Jezus hadden?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. volgende link voor u:

  http://asherbenavraham.wordpress.com/2011/02/08/democratie-volgens-yusuf-al-qaradawi/#more-249

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ vanhetgoor . Het is wel interessant van hetgoor , dat je daar op hamert . "Het verwarren van God met Allah ." Er is namelijk voor moslims en ook vele anderen geen verschil . Het zijn twee woorden die staan voor de ene eeuwige onveranderlijke zonder de aanbidding van vele (af)goden . God is een woord wat recent in de engelse taal is geïntroduceerd ( 500 a 1000 jaar geleden ) om het begrip van de Ene zonder af(bij)goden en/of geesten in te voeren , daarvoor zowel als nu gebruikte men ook andere woorden zoals Jahweh , de Heer , Lord , He etc. . Het woord Allah is natuurlijk zo wie zo ouder dan 1400 jaren . Beide woorden verwoorden hetzelfde begrip en besef . Wat mensen vervolgens met gebruik van deze namen "uitspoken" en/of flikken daar heeft natuurlijk zowel Allah als God geen zak mee te maken . Het misbruik van deze twee woorden is simpelweg het gevolg van menselijke onwetendheid , en zoals we allemaal wel weten kan de mens zich af en toe ontpoppen als het grootse beest op deze aarde . Ik voelde mij ook persoonlijk enigszins beledigd dat de moslim het woord God gebruikt , omdat je van de Mohammedanen niet veel goeds ziet , het is eigenlijk allemaal onvrijheid , onderdrukking , de heerser die miljarden bij elkaar steelt , de hersenspoeling vanaf hun vroegste jeugd met vijandschap t.o.v. niet moslims , hun idee van superioriteit , en dan pakken ze ook nog het woord God van je af , wat voor jou als anders gelovige een zo andere waarde heeft nl. liefde en compassie , geweldloosheid , rechtvaardigheid . Dan wil je liever dat die moslim het woord Allah gebruikt , zodat je zelf afstand kunt nemen van hun wereld van onrecht . God of Allah hetzelfde begrip , maar een verschillende interpretatie . Dat zal het wel zijn . Misschien dat daarom die moslim maar over Allah moet blijven spreken zodat de rest zich tot God kan wenden.

  BeantwoordenVerwijderen