Een boerka bij de burgerlijke stand? Ondenkbaar!

Tot nu toe kwam ze met een hoofddoek, nu wil een werkneemster van de stad Frankfurt alleen nog volledig gesluierd op haar werk komen. Haar werkgever wil dat verhinderen – velen vermoeden lage motieven achter deze verandering van opvatting.

Bij de burgerlijke stand van Frankfurt wachten ’s morgens normaalgesproken alleen mensen die een nieuw identiteitsbewijs nodig hebben. Dinsdag echter wemelde het van de televisiecamera’s bij de burgerlijke stand. Ze wilden een landelijk unieke gebeurtenis documenteren: een 39-jarige werkneemster van de stad had aangekondigd de eerste werkdag na haar ouderschapsverlof volledig versluierd aan het werk te gaan – in een soort goudkleurige boerka (zie foto). Dat was nog nooit voorgekomen in Duitsland en dus is de opwinding dienovereenkomstig groot.

Voordat ze met ouderschapsverlof ging, droeg de Duitse moslima met Marokkaanse wortels slechts een hoofddoek. Ze hielp bij de burgerlijke stand de Frankfurters, die zich in de stad aanmelden of een nieuw paspoort wilden aanvragen. Nu staat ze erop tijdens dit werk ook haar gezicht te verhullen, om religieuze redenen, zoals zij zelf aangaf. Vanwege het mediagedoe raadde de stad haar aan om dinsdag niet op haar werk te komen. Dat deed ze, ze kwam niet op het werk, maar het probleem is daarmee niet opgelost: mag een werkneemster van de stad in een boerka werken?

In geen geval, vindt


Markus Frank (CDU), personeelschef van de stad. »Bij ons op de burgerlijke stand tonen medewerkers hun gezicht«, zegt hij, »dat is een basisvoorwaarde om vertrouwen op te bouwen.« De boerka zou betrokkenheid op de mensen verhinderen, bovendien zou de boerka onverenigbaar zijn met de emancipatie. Mocht de 39-jarige echt volledig versluierd op het werk verschijnen, dan zou ze weer naar huis worden gestuurd, zegt Frank.

In Römer, het stadhuis, zijn alle partijen het eens: een boerka bij de burgerlijke stand zou onverdraaglijk zijn. »Desnoods moeten we door alle instanties gaan om een beslissing te bereiken«, heet het bij de Groenen, die Frankfurt samen met de CDU regeren. En burgemeester Petra Roth (CDU, zie foto) oordeelt: in deze zaak zouden geen concessies worden gedaan.

Arbeidsrechtelijk ligt de zaak echter niet zo eenvoudig. Het dragen van een boerka is in Duitsland wettelijk toegestaan, anders dan bijvoorbeeld in Frankrijk, waar volledig versluierde vrouwen sinds dit jaar op boetes moeten rekenen. Juridisch gezien zou de situatie duidelijk zijn wanneer de vrouw ambtenaar zou zijn: de Hessische ambtenarenwet verbiedt het dragen van een hoofddoek al.

Dinsdag kondigde de Hessische minister van binnenlandse zaken Boris Rhein (CDU) een decreet aan om rechtszekerheid te scheppen. Het decreet dient alle ambtenaren en werknemers in de openbare dienst het dragen van een boerka op het werk te verbieden. Per slot van rekening zou het gewaad ook »als signaal van een houding tegen de waarden van de westerse wereld kunnen worden opgevat.«

Het verhaal van de 39-jarige vrouw uit Frankfurt is echter treurig. Volgens informatie van de Süddeutsche Zeitung was de vrouw goed geïntegreerd, leverde jarenlang goed werk op de burgerlijke stand, helemaal ongesluierd. Veel collega’s noemden haar een toonbeeld van integratie. Toen echter veranderde haar leven. Enige tijd geleden begon ze een hoofddoek te dragen. Van collega’s is te horen, dat er vermoedelijk een verklaring voor haar gedrag is: ze zou opnieuw getrouwd zijn, haar nieuwe man zou een strenggelovige moslim zijn.

De stad Frankfurt heeft de vrouw enkele dagen bedenktijd gegeven. »We willen de druk eraf halen en de deur niet dichtgooien«, zegt personeelschef Frank. Bovendien onderhandelt de stad met de advocaat van de 39-jarige vrouw. Kennelijk verlangt hij een afkoopsom van zes maandinkomens voor het feit dat zijn mandante haar arbeidscontract met de stad ontbindt. Enkele gemeentelijke politici koesteren daarom de verdenking dat er financiële motieven achter de boerka steken. Op zo’n deal wil de stad in ieder geval niet ingaan. »Ze mag met alle plezier weer bij ons werken«, zegt Frank. Net zoals vroeger. Met een hoofddoek.

Marc Widmann

Bron:
http://tinyurl.com/6bvem4g (Süddeutsche Zeitung)

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

5 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De provocaties, zoals van deze burka-mevrouw gaan steeds verder.
  Het is een onderdeel van de islamitische strijd (jihad), een soort van terrein veroveren.

  Het zal steeds verder gaan en extremer worden, tenminste als wij dat toestaan.
  En onze overheden staan veel toe (namens ons). Veel te veel.


  wordt vervolgd ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het vreemde van dit soort acties is toch op zijn minst dat het de beeldvorming rond de islam geen goed doet. Als men al geen terechte bedenkingen had tegen de islam krijgt men ze op deze manier gratis voorgeschoteld. Zelfs als men zich afzijdig wenst te houden van de discussie aangaande integratie dan moet men nu wel partij kiezen en het lijkt me sterk dat dit in het voordeel van de islam uitvalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een hoofdoek is al onmogelijk, immers die staat voor: praat niet tegen me, kijk niet naar me, negeer me en dat notabene wederzijds.

  Onbegrijpelijk dat er altijd zo slap wordt gereageerd op dit soort nukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze duistere en reactionnaire krachten zullen steeds agressiever hun islamitische eisen aan de maatschappij willen opleggen en hoe meer men dat faciliteert door misplaatste politieke correctheid, hoe erger het zal worden. Al deze voorbeelden maken maar een ding duidelijk: alle hoofddoeken en sluiers verbieden in openbaren instellingen en scholen. Door al dit gedram zal dit echt onvermijdelijk zijn. En onderstaand voorbeeld is nou precies de reden waarom in Frankrijk de hoofddoek naar aanvankelijk gedogen verboden MOEST worden:

  Meisje mishandeld om hoofddoek

  Het zestienjarig meisje dat dinsdag op school werd mishandeld, is geslagen omdat zij geen hoofddoek droeg. Dat zegt de directrice van het Scala College in het AD.

  De Alphense werd door een groep meiden aangevallen. Zij droegen wel hoofddoek. Een door het slachtoffer verspreidt bericht via social media was aanleiding voor de mishandeling.

  Daarbij liep de tiener een hersenschudding en een kapotte lip op. Het incident gebeurde dinsdagmiddag op het Scala College, locatie Diamantstraat. De leerlinge van de middelbare school is door medescholieren belaagd. Het meisje dat het slachtoffer sloeg wordt door haar school geschorst, stelt de schooldirectie in AD Groene Hart.

  http://www.alphenstadfm.nl/nieuws/7870/Meisje_mishandeld_om_hoofddoek.htm

  BeantwoordenVerwijderen