»Vrijheid voor vrouwen is niet voorzien«

door Nico Buchholz

Sociologe Dr. Necla Kelek bekritiseert de houding van moslims in Duitsland en Turkije.

Dr. Necla Kelek is een vrouw van duidelijke taal. »Culturele en politieke islam zijn niet van elkaar te scheiden«, zegt de sociologe tijdens haar voordracht over haar boek »Himmelsreise«. Daarin pakte de oorspronkelijk in Turkije geboren Kelek de patriarchale structuren in de islamitische wereld en onder migranten in Duitsland hard aan.

De explosieve kracht van het onderwerp was al zichtbaar bij de ingang van de aula: twee politieagenten bewaakten de bijeenkomst, waar meer dan 100 luisteraars op af waren gekomen. »In Hagen had ik al een keer het probleem dat moslims de bijeenkomst bestormd en mij als ongelovige uitgescholden hebben.« Enkele minuten later wordt duidelijk waarom. Want de islamcritica roept migranten in Duitsland op tot een andere manier van denken.

»Veel moslims zien zichzelf nog steeds als Turken. Ze accepteren Europa niet als nieuw thuis.« Daarbij zou de islam een belangrijke rol spelen. Want de vrijheid zou in de islamitische wereld een andere betekenis hebben dan in de westerse wereld. »Daar betekent zij de bewuste beslissing om de wil van Allah te dienen«, zegt Kelek, die met de islam groot geworden is. »Vrijheid is voor vrouwen niet voorzien. Ze staan onder bescherming van de mannen of vaders tegen andere mannen.«

Deze instelling zou botsen met Europese waardevoorstellingen. De hoofddoek zou daarvan een signaal zijn. »Met hem wordt de rol van slachtoffer en dader omgedraaid.« Want met de verhulling zou de vrouw ervoor moeten zorgen dat ze bij de mannen geen verlangen opwekt. »Niet de dader van een seksueel vergrijp is verantwoordelijk, maar de vrouw, die zich niet voldoende verhult.« Kleine meisjes zouden al door de hoofddoek als »seksuele objecten« worden beschouwd.

Moslims, die naar Duitsland komen, zouden grotendeels niet bereid zijn deze opvattingen over boord te gooien. Daarbij zou dat een voorwaarde voor integratie zijn.

Het leren van de taal zou niet voldoende zijn. »Ik zie de vrijheid in Duitsland niet als servicestation voor vreemde culturen, maar als de inhoud van een waardegemeenschap.« Niet voor niets koos de sociologe voor het omschrijven van deze inhoud de Verlichte filosofen Kant en Montesquieu. »De islam als religie heeft de Verlichting nog voor zich.«

In de daaropvolgende discussie bespraken de deelnemers de rol van de islam bij de revoluties in Noord-Afrika. »Ik kan de jonge mensen alleen maar aanraden om zich in te zetten voor de vrijheid in het land. Anders zou de revolutie wel eens een teleurstelling kunnen worden«, zei Kelek hierover. Ook het omstreden boek van Thilo Sarrazin werd onderwerp van discussie. »Deze angst in de bevolking is er, of Sarrazin er nu over schrijft of niet.« Daarom zou men zich hiermee bezig moeten houden.

De sleutel tot de oplossing van het probleem zou zijn, dat migranten zichzelf niet langer als slachtoffers zouden voordoen en Europese moslims niet als pupillen zouden beschouwen. »De situatie van de moslims in Duitsland wordt niet bepaald door de slechte sociale situatie, maar door de culturele en politieke islam.«

Voor luisteraar Renate Thöle was de voordracht verhelderend. »Ik zoek naar een positie in het debat rondom de islam. Deze avond heeft me een heel stuk verder geholpen.«


Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

11 opmerkingen:

 1. Vrijheid volgens het GeertWildersPrincipe is pas fijn.

  Dan mogen er geen hoofddoeken gedragen worden en wie dat wel doet wordt uit de bus gesleurd of in de knie geschoten.

  Ook mevrouw sociologe Dr. Necla Kelek is een hork zonder verstand.

  Natuurlijk zijn "Culturele en politieke islam" WEL van elkaar te scheiden.

  Het is immers ook de door de Koran geprezen wil van God Jehova dat politiek en ook religie verdwijnt.

  Alsdan blijft zuivere cultuur van gelovige mensen over.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zolang er binnen de islam geen ruimte bestaat voor andersdenkenden, afvalligen voor hun leven moeten vrezen, hebben we mensen als Kelek had nodig om de discussie hierover open te breken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Rudolf, natuurlijk hebben afvalligen voor hun leven te vrezen. Wat denk jij nou. Dat is nooit anders geweest. De Bijbel is niet het enige woord van God Jehova.

  Bij Wilders hebben afvalligen ook voor het leven te vrezen. Wie niet in het ideologische straatje van Wilders past wordt bedreigd (zie dejoop.nl) of moet de koran, 'kopvod' en knieën er aan geven.

  Wilders laat geen ruimte voor de Islam de pacifistische kant te laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moedige en verstandige vrouw deze Necla Kelek, net als Ayaan Hirsi Ali en Nahed Selim.

  Veeg teken dat Afshin Ellian niet langer voor de NRC schrijft. HIj is misschien geen begiftigde stijlist maar voor wat zijn verhaal betreft, is hij uniek. Wie laat het stemgeluid van Ellian nu horen in de NRC? Niemand voorzover ik weet.


  http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Afshin-Ellian.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Het Zuur

  Die is echt nieuw voor me: de "pacifistische kant" van de islam....LOL!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Willem

  Alleen varkens zien die kant niet. Die hebben daar een blinde vlek voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Het Zuur
  Ben je nou een neonazi of een jehova's getuige?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Beeldenstormer

  Een neogetuige aka jehova's nazi

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ E.J. Bron
  -Die is echt nieuw voor me: de "pacifistische kant" van de islam....LOL!!!!-

  +1.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. "Moslims, die naar Duitsland komen, zouden grotendeels niet bereid zijn deze opvattingen over boord te gooien. Daarbij zou dat een voorwaarde voor integratie zijn."


  Niet helemaal een juiste analyse.In de USA heeft men dezelfde problemen, echter betreft het geen moslims maar Mexicanen. Zij weigeren engels te leren.
  Nog algemener gesteld geldt de noodzaak tot integratie minder dringend is dan voorheen.
  Een verhoogde mobiliteit en communicatie mogelijkheden (skype) houden de banden met het vaderland levendig en present.
  Wereldburgerschap leidt tot een nomaden bestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ Het Zuur,

  knap van je !
  Inclusief adressering heb je in totaal 13 "alinea´s" geschreven, zonder één enkel argument !

  Dat heet "schreeuwen", of: u bent een trol

  BeantwoordenVerwijderen