Vijf vragen aan Karel van der Toorn (UvA) en zijn Mekka-docent

Elkaar de hand schudden is een gerespecteerd Nederlands gebruik, en docenten - dus ook islamitische - mogen dat niet weigeren. Politiek Den Haag is het daarover, van links tot rechts, eens. 

Daarom enkele vragen aan de docent van de opleiding bedrijfseconomie aan de Hogeschool van Amsterdam die, nadat hij op bedevaart naar Mekka is geweest, vanwege zijn geloofsovertuiging vrouwen de hand niet wil schudden.

De docent van de HvA neemt z'n geloof serieus, dat mogen we concluderen, aangezien hij weigert handen met het andere geslacht te schudden. Welnu:
1. Gelooft deze docent van de HvA in de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen?
2. Gelooft deze docent van de HvA  in de gelijkwaardigheid van moslims en niet-moslims?
3. Gelooft deze docent van de HvA  in de gelijkwaardigheid van homoseksuelen en heteroseksuelen?
4. Geeft deze docent van de HvA de voorkeur aan de sharia (de islamitische wet) of de Nederlandse grondwet?
5. Waar ligt de loyaliteit van deze HvA-docent? Bij de miljoenen vrouwen die verplicht zijn zich te bedekken, of bij de onderdrukkers van deze miljoenen vrouwen en kinderen?

En hoe denkt Karel van der Toorn, voorzitter van Het College van Bestuur van de Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam daarover?

Welke politiek bedrijft de Universiteit/Hogeschool van Amsterdam hiermee, of is het onwetendheid? Waarom verklaart de HvA de religie/doctrine de islam, die nota bene onderwerping betekent, heilig? Sinds wanneer zijn geloofszaken hoofdzaken?

Als Den Haag wil dat er algemeen geaccepteerde gedragsregels worden gedoceerd op scholen, zoals het schudden van een hand, waarom geven de Universiteiten en Hogescholen dan niet het goede voorbeeld?

AVe

19 opmerkingen:

 1. Het doet zich aanzien dat het nieuwe verenpakje van de PvdA ook op de UvA zichtbaar wordt. Gelukkig kan deze koranitische geest van onderscheid en afscheiding nog kritisch bevraagd worden in ons land zonder dat bevragers ervan fobieën krijgen toegeschreven...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog even, en de Nederlandse universiteiten zullen ook hier diverse sociale wetenschappen aanpassen, om de islam niet voor het hoofd te stoten...

  De restricties gelden onder meer voor de studies rechten, filosofie, psychologie, politicologie en de twee opleidingen die de conservatieve Iraanse leiders de meeste zorgen baren: vrouwenstudies en mensenrechtenstudies.

  "De inhoud van de huidige vakken van deze twaalf opleidingen zijn niet overeenkomstig de religieuze fundamenten en gebaseerd op Westerse denkwijzen", zei Abolfazl Hassani, een hoge ambtenaar van het ministerie van onderwijs, tegen de staatsradio.


  Uit:
  Algemeen Dagblad

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat Nederlandse semi-openbare instellingen zich aanpassen aan allerlei vormen van exotisch bijgeloof en deze vormen van bijgeloof zo nog faciliteren bovendien, zou wettelijk verboden moeten worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In De Metro staat dat de Hogeschool van Amsterdam "geen zin heeft in die ethische discussie".

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor elke echte moslim . Vijf vragen vijf keer nee .
  @Jasper . En niet te vergeten de beta-afdeling zoals antropologie , paleontologie etc. Lekker terug naar die heilstaat uit de achtste eeuw uit Arabieren land , die erom bekend staat helemaal nooit enige substantiële bijdrage aan welke wetenschap of vooruitgang dan ook geleverd te hebben . Het is grotendeels gebleven bij het vertalen van de wetenschappelijke kennis uit India , Griekenland , Byzantium , Perzië etc. in het Arabisch .
  Iran is natuurlijk hard op weg een compleet gekkenhuis te worden zoals Noord-korea al is . Een volk brengen in een continue staat van massapsychose en onwetendheid is het doel van de ayatollahs . Dat geeft almacht en totale controle aan de heersers , het einddoel van elk fascistisch systeem in dit geval het islamitische systeem .

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Piet,

  ...terug naar die heilstaat uit de achtste eeuw uit Arabieren land , die erom bekend staat helemaal nooit enige substantiële bijdrage aan welke wetenschap of vooruitgang dan ook geleverd te hebben . Het is grotendeels gebleven bij het vertalen van de wetenschappelijke kennis uit India , Griekenland , Byzantium , Perzië etc. in het Arabisch.

  Inderdaad, hetzelfde is door een blogger al eens haarfijn uitgelegd, waarna hij voor het vertellen van de waarheid gebanned werd door youtube:

  Islamic Scientists & Islam, facts part 1
  Islamic Scientists & Islam, facts part 2

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Handen schudden: Bureau Discriminatiezaken heeft er zijn "handen" vol mee:
  http://www.discriminatiezaken.nl/doc/Factsheet%20handen%20schudden.pdf

  Het komt denkelijk hier op neer dat iedereen zich maar moet aanpassen aan het zogenaamde geloof ( lees ideologie en lees levenswijze) van een bevolkingsgroep welke nog in een minderheid zijn in Nederland ook.

  Het is de omgekeerde wereld mensen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als laatste:

  Een enkeling heeft het wel door, en is vervolgens een roepende in de woestijn:
  Arabs Have Nothing to Offer Others

  BeantwoordenVerwijderen
 11. http://www.ad.nl/ad/nl/1041/Amsterdam/article/detail/566009/2011/02/01/Afschuw-na-aanblijven-docent-die-vrouwen-hand-weigert.dhtml

  Astrid de Jager, voorzitter van de medezeggenschapsraad, in het AD:"Stuitend, het college van bestuur vindt het kennelijk goed vrouwen als onrein te beschouwen. Ik heb me in jaren niet zo verraden gevoeld. De volgende vraag is: wat gaat meneer doen met homostudenten?" De medezeggenschapsraad beraadt zich nu op stappen. "Er komt zeker een protestactie", laat De Jager weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De vijf vragen doorsturen?

  College van Bestuur HVA:

  dr. K. van der Toorn (Karel), voorzitter
  e-mail: voorzittercvb@uva.nl

  drs. P.W. Doop (Paul), vicevoorzitter
  e-mail: p.w.doop@uva.nl

  mw. prof. dr. D.C. van den Boom (Dymph), lid
  e-mail: rectormagnificus@uva.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het argument is ook zo vals omdat het een openbare instelling is, zouden deze fundamentalisten alle ruimte moeten krijgen voor hun dogma's. Maar op deze manier blijft er juist van het openbare karakter en vrij ruimte helemaal niets over. Het wordt zo een vrij plaats voor de intolerante orthodoxie.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zonder reflectie van boven :
  Een iemand die zijn hobby laat prefereren boven het algemeen gebruik, is per definitie een gevaar voor de cohesie binnen een samenleving die voortuitgang als doel heeft. ELke stap terug of herhalen van de reeds behaalde voortgang is een aanslag op ons voortbestaan. Elke discussie is onzinnig en verleden. Wie helpt ons verder en zal nooit zijn gelijk krijgen ? An open mind en vrije geest komen in de buurt. Maar nog steeds te simpel om iets oneindigs te verklaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. reactie van de HVA:

  Geachte mevrouw xxxx,

  Dank voor uw reactie.
  Het standpunt van het College van Bestuur is, dat het ontslag van één persoon niet de oplossing is van een complex en gevoelig maatschappelijk vraagstuk. Het bericht dat het op een multiculturele hogeschool niet per se nodig is dat mannen vrouwen de hand schudden – mits op een andere respectvolle manier wordt begroet – heeft veel emoties en uiteenlopende reacties opgeroepen, binnen en buiten de hogeschool. Mogelijk hadden we daarbij duidelijker kunnen zijn over het feit dat gelijkwaardige behandeling van mensen voor ons een onwrikbaar uitgangspunt is.
  Ons zijn geen signalen bekend omternt een eventuele negatieve houding van de docent jegens bijvoorbeeld homoseksualiteit. De denkbeelden van onze docent over homoseksualiteit en andere zaken staan hier ook niet ter discussie.
  Uit de reacties in de afgelopen dagen blijkt duidelijk dat wij, maar ook de samenleving om ons heen, met elkaar zoeken naar de juiste manier om met dit soort vraagstukken om te gaan. Het CvB vindt dat een hogeschool – en zeker de HvA, waar bijna 30% van de studenten een allochtone achtergrond heeft – bij uitstek een plaats waar we dat gesprek met elkaar moeten voeren.
  Met vriendelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 17. UvA mn reet. Er staat toch HvA. Lame.

  BeantwoordenVerwijderen