Maar wat hebben wij arbeidzame, vroom en sober levende christenen misdaan


(N.a.v. de Rushdie-affaire.)

'Le Verbe', Donderdag 14 September 1989

(fragment)

Ik hoorde van Dick [Gubbels] dat het boek van Rushdie enorm goed loopt. Ik vind dat succes zeker verdiend. Krijgen jullie nu ook wat extra tantième, als gevarentoeslag? Maar je ziet weder dat geweld
en 'eensgezinde actie, schouder aan schouder' nooit uit een echte oorzaak voortkomen, maar uit verveling, of omdat het gezag zo lauw is.

Ik denk dat Battus [pseudoniem van Hugo Brandt Corstius] nog een laatste oproep zal doen, om die geitenneukers opnieuw de straat op te krijgen. Maar wat hebben wij arbeidzame, vroom en sober
levende christenen misdaan, dat zo maar een of ander inferieur ras over ons heen meent te mogen lopen?

Gerard Reve

Uit: Moedig Voorwaarts
Brieven aan Bert en Netty de Groot
1974-1997
Bezorgd door Nop Maas
Uitgeverij L.J. Veen
Amsterdam/Antwerpen
2007

8 opmerkingen:

 1. En Gerard Reve heeft deze reactie terecht gemaakt.De islam is inmiddels als een stel kakkerlakken onze samenleveving binnengedrongen en hebben twee oorlogen (Afghanistan en Irak)veroorzaakt door de aanslagen van 11-09-01.De islamisering van Europa heeft stevig wordtel geschoten in de regeringen van de EU.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van 't Reve had toch wel vaak een vooruitziende blik.

  Dit is een interessant artikel. Het lijkt misschien ver weg, islamisering van de mensenrechten in VN en EU verband heeft een zeer negatieve invloed op de nationale wetgevingen. Als men niet goed oplet, heeft dit zeer nare gevolgen voor ons.

  http://www.trouw.nl/opinie/letter-en-geest/article1911464.ece/De_vrijheidsmisvatting_.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De druk wordt enorm, zowel van binnenuit (nederland) als van buitenaf (laatste aanslag Mumbai). Op politiek, cultureel, financieel en juridisch (door jurisprudentie) terrein, overal sijpelt de islamisering door.

  Ik begrijp echt de overheid niet, zij lezen toch ook. Is het de angst voor opstanden waardoor ze niet stevig optreden: staan voor onze waarden? In België mag Sinterklaas al geen kruis meer op de mijter.....Of zit er een ander groot plan achter?

  Dat laatste kan ik me niet voorstellen, want dan moeten alle Kabinetten dat geheim/plot meetorsen. Dan was er al lang iets naar buiten gekomen, want zoveel tactische strategen zitten daar nu ook weer niet. Ik hou het op lafhartigheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lees hierbij

  Nahed Selim: De profeet is ook maar een mens en

  Hans Jansen

  De ayatollah en de diplomaat.

  Beide stukken staan in Trouw: Letter en Geest, 14.2.2009:

  '20 jaar Rushdie'

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op Keesjemaduraatje
  http://keesjemaduraatje.blogspot.nl/2012/09/the-devil-we-dont-know.html

  The Devil we don't know
  The Arab Spring and the Future of the West
  Interview with Noni Darwish, who as a child used to live in Gaza as a child of a Egyptian intelligence officer who organized raids of fedayin in Israel and who was shot by the Israelis when she was 8 years old.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. de '20 jaar rushdie' link geeft alleen toegang tot de trouw site..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goh, ik wist niet dat Theo indertijd Reve citeerde met dat "geitenneukers"...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Theo van Gogh was een groot Revefan en heeft toen Reve al ver heen was geprobeerd zijn held te filmen.De (korte) documentaire is vast nog wel te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen