Hoe hield iemand dat vol?

'Ja ja,' mompelde Speerman, 'maar wat haalt dat uit?' Hij wees zichzelf snel terecht, want hij hield niet van Godslastering, zeker niet als die niet echt nodig was. De zon scheen toch nog, en hij kon toch ook gewoon een beetje gein met Haar trappen, zonder Haar met alle geweld te moeten beledigen?

'Het leger maakt een man van je,' sprak hij hardop. 'Wat zegt U daarvan? Er mogen tegenwoordig trouwens ook vrouwen in het leger. Wist U dat?'

Maar al dat bidden... Voor hoeveel mensen moest Zij niet bidden, als je het goed naging, en van wie
allemaal moest Zij niet, aan de lopende band, de gebeden, smeekbeden en lulklachten aanhoren?... En als het aan de ene kant van de aarde nacht was, dan was het aan de andere kant waar de mensen er, hoewel de aarde een bol was, merkwaardigerwijze toch niet af vielen, volop dag, dus aan dat tot Haar bidden, en aan dat van Haar kant daarnaar moeten luisteren, daar kwam gewoon nooit een eind aan... Hoe hield iemand dat vol?...

Uit: De Stille Vriend - Gerard Reve

2 opmerkingen:

 1. ...want hij hield niet van Godslastering, zeker niet als die niet echt nodig was.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een Amsterdams neuroloog, professor D. Swaab, deed enige tijd geleden een onderzoek, waarbij hij de beschikking kreeg over de hersenen van dode mannen van wie vaststond dat zij homo's waren. En ziet: bij de sectie trof hij in een bepaald deel van de hersenen steeds eenzelfde afwijkende structuur aan, die in de hersenen van hetero's niet voorkwam.

  Hoe overtuigend de resultaten van zijn onderzoek waren weet ik niet, maar hij maakte er gewag van, en het werd nieuws in de pers. Toen pas bleek, welk een ernstig verzuim Professor Swaab had begaan: hij had voor zijn onderzoek geen voorafgaande toestemming gevraagd bij de homoseksuele vakbond, het C.O.C. Nu, de gevolgen lieten zich zien en horen: een grote groep gemotiveerde personen verscheen op Zondagmorgen voor Professor Swaab zijn woning in Amstelveen, roepende in koor en met grote stem: 'Dick, snijd in je eigen p(..)!' Wel eigenaardig, als men bedenkt dat Professor Swaab wel een onderzoek deed dat met seksualiteit te maken had, maar daartoe hersenen en géén geslachtsdelen onderzocht. Maar de aanhangers van die vakbond hebben geen hersenen doch wel geslachtsdelen, dus op een bepaalde manier klopt het. Daarom is er ook een God of Iets of Iemand Die alles gemaakt heeft en laat geschieden, want zoiets als die betoging in Amstelveen kan geen sterveling zelf bedenken. Het zijn boeiende tijden.

  Het leven is geweldig, en daar is niets aan te doen. Of dacht U soms van wel? Ons bestaan is toch één groot feest?

  Neen, ik laat U niet in de steek: ik kom terug, net als de dokter tot het niet meer nodig is. U moet gewoon doorgaan met de pillen, en vooral de kuur geheel afmaken, want ik kom niet voor Jan L(..) dag en nacht bij U langs.

  Gerard Reve

  BeantwoordenVerwijderen