Maar dat blijkt dus wel het geval

Dirk Verhofstadt: Een ander en misschien wel belangrijker doelwit van Mohammed B. was Ayaan Hirsi Ali.

Paul Cliteur: Ja, ook Hirsi Ali bevond zich in de arena en marcheerde 'in de rangen van de soldaten van het kwaad'. Mohammed B. zei over haar letterlijk: 'Ze heeft de profeet beledigd, ze is afvallig en ze heeft zich aangesloten bij de vijand. Drie redenen, die ieder op zich voldoende zijn om haar voor de doodstraf in aanmerking te doen komen (...) Vanaf het moment dat zij de politiek inging en haar eed voor het parlement aflegde, is ze afvallig geworden (...) Ik heb de 'Open brief aan Hirshi Ali' op het lichaam van Theo van Gogh achtergelaten om een duidelijk statement te maken (...) Het statement is: het is oorlog en als je je in de arena bevindt, weet je wat er gebeurt.' Met name dat laatste punt is
interessant: door haar eed in het parlement was zij naar het oordeel van Mohammed B. afvallig geworden. Zij had zich aangesloten bij de vijand. Dat komt omdat Mohammed B. een onverzoenbare tegenstelling construeert tussen een democratie zoals Nederland en een theocratie. Een theocratie wordt geregeerd door de wet van God. Hier staat de sharia centraal, niet het door het volk zelf gemaakte recht. Het woord theocratie komt weliswaar niet bij hem voor, maar de gedachten van een heerschappij door God en niets anders dan door God is prominent aanwezig in zijn gedachtegoed.

Dat een dergelijk gedachtegoed populair zou kunnen zijn, worden of blijven in landen als Iran, Saoedi-Arabië of Afghanistan zal menig Europeaan niet verbazen, maar dat het ook aanhang vindt bij tweede- en derdegeneratiemoslims wel. Het gevaar van de politieke islam of het radicaal islamisme heeft zich op een andere wijze gemanifesteerd dan men had verwacht. Weinigen dachten dat van het theocratisch model een zekere verleiding zou uitgaan naar van de westerse samenlevingen vervreemde tweede- en derdegeneratiemigranten. Maar dat blijkt dus wel het geval. Terecht schrijft Paul Berman over Mohammed B.: 'De moordenaar Bouyeri blijkt een betrekkelijk consistente ideoloog die vasthoudt aan doctrines die teruggaan op Qutb zelf. Sayyid Qutb is een Egyptische ideoloog die, net als Khomeini, veel invloed heeft gehad op het hedendaagse islamisme en geldt als de hedendaagse theoreticus van de theocratie.

Uit: Dirk Verhofstadt in gesprek met Paul CliteurEen zoektocht naar harmonie, Houtekiet 2012. Pag. 120)  Bestellen?


13 opmerkingen:

 1. "Dat komt omdat Mohammed B. een onverzoenbare tegenstelling construeert tussen een democratie zoals Nederland en een theocratie..."

  Niet helemaal juist. Die constructie was er al vóór de geboorte van Mohammed B..
  B. is slechts een volger, niet de schrijver van het boekje. Hij heeft mogen kiezen, zoals elke burger kiezen mag, en hij verkoos het verkeerde.

  Afdeling Wegkijken:

  "Het gevaar van de politieke islam of het radicaal islamisme heeft zich op een andere wijze gemanifesteerd dan men had verwacht."
  Een kleine oefening maakt het duidelijk.

  "Het gevaar van het politiek nazisme of het radicaal nazisme heeft zich op een andere wijze gemanifesteerd dan men had verwacht. "

  En dan klinkt ineens wél raar.

  Komt daar nog bij dat (radicaal) islamisme zich niet manifesteert, maar dat er burgers bestaan die radicaal zijn en dat via de islam dat manifesteren. Je kunt de islam niet de schuld geven van de dood van Theo van Gogh, maar mensen.
  Alsof je kunt zeggen: "Ja meneer de rechter, kon er niets aan doen, want dat komt door de islam in mij"

  "Weinigen dachten dat van het theocratisch model een zekere verleiding zou uitgaan naar van de westerse samenlevingen vervreemde tweede- en derdegeneratiemigranten. Maar dat blijkt dus wel het geval."

  Klopt, want de invloeden van de sterke ontwikkeling van telecommunicatie, aan de ene kant en de (goedkope) transportmogelijkheden aan de andere kant, zijn kennelijk onderschat. Twee wegen die de weg naar 'thuis' korter maken en de noodzaak tot assimilatie bemoeilijken.


  "Terecht schrijft Paul Berman over Mohammed B.: 'De moordenaar Bouyeri blijkt een betrekkelijk consistente ideoloog die vasthoudt aan doctrines die teruggaan op Qutb zelf."

  Ja, Mo. B. had ook kunnen kiezen voor een braaf burgerschap en dan wat minder islam in zijn leven.
  Met heroine verslaving is dat precies hetzelfde: Een keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. rusdie en zijn duivelsversen...1988 !
   zo'n 23 jaar geleden. Er zit toch weinig progressie in die islam.

   Verwijderen
  2. Deze Iraanse daad, want wat de Ayatollah's doen zijn staats zaken, is een regelrechte oorlogsverklaring aan het Westen. Want het gaat hen natuurlijk helemaal niet op Rushdie, maar om ons, ons allemaal. Wie ze niet zwijgt en zich onderwerpt aan de Islam, is een doelwit, levenslang.

   Wat rampzalig dat onze politici van die laffe wezels zijn. Wij hebben de beste wapen, pure vernietiging. Maar helaas is niemand daar bang voor...

   Verwijderen
  3. @sirik

   Men zegt vaak dat Moslims geduldig zijn en dat blijkt hier uit maar weer. Ze gaan stap voor stap door, zwemmen niet te veel tegen de stroom in, maar geven nooit op.

   Verwijderen
 3. Ik vind dit soort islamitische ideologen enorm gevaarlijk. Niet alleen scheppen ze met hun daden precedenten (politieke moorden waren zeldzaam in dit land), maar ook veranderen ze de samenleving razendsnel in één waar men bang is in het openbaar kritiek op de islam te uiten. En als er iets nodig is om die verderfelijke 'religie' uit onze samenleving te krijgen dan is het wel dat er de waarheid over gezegd wordt.

  Verder vind ik het jammer dat organisaties met dit soort gedachtegoed eerder worden gesubsidieerd (1)(2) dan vervolgd (maar ik laat me graag corrigeren als iemand aanwijzingen heeft voor het tegendeel).  1) http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/2309
  2) http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/278587/As-Soennahmoskee-krijgt-onterecht-sportsubsidie.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ken alleen mensen die kunnenn schrijven en denken. Een god die schrijft, spreekt en denkt heb ik nog niet meegemaakt. Misschien hebben sommige mensen last van epileptische aanvallen. Bovendien heeft mijn geloof mij nooit geboden mijn verstand uit te schakelen. Eerder het tegendeel.
  Laten moslims ook eens hun hersens gebruiken. Het lijkt soms alsof ze die niet hebben.
  Misschien zijn ze massaal gehersenspeold.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En, El_Houssain, wat zeg jij hiervan?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En, El_Houssain, wat zeg jij hiervan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. Nou, van bovenstaand stukje natuurlijk, bv (ik doe maar een gooi) o.a. hiervan:

   ---Het gevaar van de politieke islam of het radicaal islamisme heeft zich op een andere wijze gemanifesteerd dan men had verwacht. Weinigen dachten dat van het theocratisch model een zekere verleiding zou uitgaan naar van de westerse samenlevingen vervreemde tweede- en derdegeneratiemigranten. Maar dat blijkt dus wel het geval. Terecht schrijft Paul Berman over Mohammed B.: 'De moordenaar Bouyeri blijkt een betrekkelijk consistente ideoloog die vasthoudt aan doctrines die teruggaan op Qutb zelf.---

   Of hiervan:

   ---Verder vind ik het jammer dat organisaties met dit soort gedachtegoed eerder worden gesubsidieerd (1)(2) dan vervolgd (maar ik laat me graag corrigeren als iemand aanwijzingen heeft voor het tegendeel).---

   Of

   ---Ayatollah verhoogt prijs op hoofd Rushdie, 'met wie de laster begon'---

   ---Deze Iraanse daad, want wat de Ayatollah's doen zijn staats zaken, is een regelrechte oorlogsverklaring aan het Westen. Want het gaat hen natuurlijk helemaal niet op Rushdie, maar om ons, ons allemaal. Wie ze niet zwijgt en zich onderwerpt aan de Islam, is een doelwit, levenslang.---

   Of

   ---Ik ken alleen mensen die kunnen schrijven en denken. Een god die schrijft, spreekt en denkt heb ik nog niet meegemaakt.--etc etc.

   Verwijderen
  2. @Cathy, EL-Houssain reageert vrijwel nooit inhoudelijk op de teksten van Cliteur, Jansen of Van der Veer. Dat kan hij helemaal niet. Wat hij wel probeert, is de aandacht van die teksten af te halen door op anderen te reageren en over iets anders te beginnen. Of hij gaat schelden. Hij is gewoon een trol.

   Verwijderen