Nee dan bedoel ik deze buurt

Erwin Olaf
Onderstaande tekst sprak Erwin Olaf op woensdagavond 15 augustus voor aanvang van de Kiss In op het Hugo de Grootplein in Amsterdam.  Bron

Vanavond, 10 september 2012,  om 20.00u in de Amsterdamse deBalie 'Tyfushoeren en Vuile Flikkers
Zie ook De Fluim.

“Waar maak ik me eigenlijk druk over? Ik maak me in ieder geval niet meer druk over Isamel, de snackbar eigenaar. We hebben een goed gesprek gehad en onze meningen tegenover elkaar geventileerd. We vinden beiden dat we in een fantastisch land wonen en willen graag goede stadsgenoten zijn en blijven. Ook al zijn we het niet altijd met elkaar eens. En dat hoeft ook niet.

Ik sta hier ook niet, zoals ik heb kunnen lezen bij, toch wel, een groot aantal veelal anonieme en agressieve reaguurders op het internet, omdat ik als “oude lebberende relnicht” de boel wil provoceren of zo nodig weer eens de publiciteit wil halen. Integendeel! Als ik de publiciteit wil halen is dat met de
kwaliteit van mijn fotografie en niet omdat ik me noodgedwongen moet opwinden over een aantasting van onze collectieve vrijheid. En provoceren is ook het laatste waar aan ik denk als ik met iemand zoen waar ik op val.

Al tientallen jaren terug is democratisch besloten dat biseksualiteit en homoseksualiteit niet meer strafbaar zijn. Het is sindsdien geoorloofd, net zo als bij heteroseksuelen; óf eenmalig eens lekker met elkaar naar bed te gaan, óf enorm van elkaar te houden en nooit meer uit elkaar te willen gaan. En álles wat daar tussenin ligt.

Dat is een geweldig mooie verworvenheid, die eigenlijk heel normaal zou moeten zijn over de hele wereld, maar dat helaas niet is. Gelukkig juist op dit kleine stukje aarde wel! Net zoals bij de strijd voor gelijke rechten van de vrouw is voor dit recht enorm hard gestreden, vanaf de tweede helft 19de eeuw. Daar zijn mensen voor opgesloten en vervolgd, beschimpt, bespuugd en bespot. En ik durf zelfs te stellen dat daar vrouwen en mannen voor zijn gesneuveld.

Sinds meer dan tien jaar is in Nederland ook het huwelijk opengesteld voor paren van het gelijke geslacht. Ook dit is een enorme verworvenheid waar heel veel strijd aan ten grondslag heeft gelegen. En dat nu langzamerhand een heel belangrijk exportproduct van Nederland blijkt te zijn. Ik ben daar apentrots op!

Maar wat totaal nog niet kan en waar ook heel veel homoseksuelen zelf moeite mee hebben, is om onze genegenheid, sympathie of grote liefde te laten blijken in het openbaar. En dan bedoel ik niet een handvol openbare ruimtes zoals theater foyers en vliegveld lounges of een aantal geselecteerde straten en pleinen in de grote steden en de wat betere buurten in dorpen. Nee dan bedoel ik deze buurt, maar ook Zuid-Oost en Noord, de Schilderswijk en Transvaal in Den Haag en de Tarwewijk en Charlois in Rotterdam. En ga zo maar door. Want de homoseksuele liefde wordt overal geboren ongeacht kleur, geloof of inkomens positie.

Want als we mogen trouwen in heel dit land dan mogen we ook zoenen op iedere straathoek, voor ieder cafe en naast iedere bushalte. Zolang we ons maar niet ontuchtig gedragen. Dat geldt voor iedereen.

We mogen elkaar even aanraken, hand in hand lopen, een knuffel geven of eens lang romantisch op de bek gaan tijdens een zwoele zomeravond.

Want dat is wat Kevin en ik deden, na een heel geweldig leuk etentje bij Razmataz. Onbevangen, zonder nadenken. Dat heb ik geleerd van hem, want hij komt uit Rotterdam Zuid en zoent, knuffelt en loopt arm in arm met me. Overal, of het nou Tokio is of de Bronx in New York of bij hem voor de deur. Het kan hem geen reet schelen. En gelijk heeft ie.

Mijn grote droom is dat ik langzaam steeds ouder word en zo meteen, zonder angst, arm in arm met mijn vriend over straat kan schuifelen, af en toe een kus gevend, zonder dat er ook maar iemand van op kijkt.

En daarom sta ik hier en ik hoop u ook.

Laten we daarom op weg naar deze toekomst, hier de aftrap geven met een minuut lang tongzoenen of knuffelen, groep- huggen, afzoenen en teder aanraken, het kan niet schelen wat, zolang het maar liefdevol is”

Erwin Olaf 

Amsterdam, 15 augustus 2012.

8 opmerkingen:

 1. Maar waarom spuugt u mensen in het gezicht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat zou u doen als u hetero bent en Tom Staal komt met Hank Hightower (bekend homo pornoacteur) aanlopen en begint net zo lang met de camera erbij te drammen totdat u deze homo kust, en ondertussen wordt u daarbij ook nog eens uitgemaakt voor gedresseerde aap.

   Ik vind dat Tom Staal heeft gekregen waar hij om vroeg en wat hij verdiende.

   Verwijderen
  2. @ijstengel

   En toch, iemand in het gezicht tuffen voor een belediging of iets dergelijks. Het zou toch niet in me opkomen...

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  4. Erwin begon zelf met "ik ben toch geen gedresseerde aap?" Waarop Tom iets zei in de trant van "nou, misschien wel".
   Toch iets heel anders als dat Tom zelf begonnen zou zijn met zeggen dat Erwin een gedresseerde aap is.
   Heel veel mensen hebben een oordeel over wat er gebeurt is, slechts weinigen hebben het filmpje echt zelf gezien ..

   Verwijderen
  5. Geheel mee eens Erwin is niets anders dan een drama queen.
   Het filmpje liet duidelijk zien wie Erwin werkelijk is Een zeer intolerant persoon die de moraal freak wil uithangen bij andere maar zelf over een zeer verwerpelijke moraal beschikt.
   En waarom aandacht ,aandacht voor Erwin kijk mij eens de drama queen.

   Verwijderen
 2. Meneer Olaf, waarom legt u de vinger niet op de écht zere plek? De zere plek die islam heet en die voor de achteruitgang van tolerantie verantwoordelijk is? Waarom noemt u het beestje niet gewoon bij de naam?
  Is dat omdat u dan de bevriende bestuurders van de PvdA voor het hoofd zou stoten? Bang omdat u dan uit de kleffe linkse subsidiecircuit gestoten zou worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Valt weinig op deze woorden af te dingen. Prima toespraak.

  BeantwoordenVerwijderen