Khomeini’s magnum opus, Hal al-Masa’el

Gevonden_voorwerpen_3

Khomeini’s magnum opus, Hal al-Masa’el (“Oplossing voor Problemen”), geeft advies betreffende “de juiste manier om dingen te doen” voor alle mogelijke menselijke activiteiten, van het knippen van je nagels tot geslachtsgemeenschap, boeren en scheten laten, en oorlogvoeren. De ayatollah zegt ons dat we een toilet moeten binnengaan met onze linkervoet. En wanneer we verstrikt raken in “een zwerm sprinkhanen”, moeten we niet proberen de sprinkhaan op te eten die erin is geslaagd uit onze handen te ontsnappen.

Als we geslachtsgemeenschap hebben gehad met onze ezel, moeten we het beest naar een ander dorp brengen en verkopen aan iemand die we niet kennen.

Als een man in een kamer boven die van zijn tante slaapt, moet hij ervoor oppassen dat hij indien hij tijdens een aardbeving door het plafond en bovenop zijn tante valt, in de daaropvolgende paniek geen gemeenschap met haar heeft; als dit desondanks wel gebeurt en het resultaat is een dochter, dan moet hij deze niet als bijvrouw nemen. Het advies van de ayatollah is: doe niets op eigen initiatief; als je wordt geconfronteerd met een probleem, vraag het dan aan de experts. Allah heeft een antwoord op alle vragen die ooit zijn gevraagd of nog gevraagd zullen worden tot in het einde der tijden.

Bron: Amir Taheri: The Persian Night – Iran under the Khomeinist Revolution. Encounter Books, 2009.

Amir Taheri was hoofdredacteur van het dagblad Kayhan, Iraans grootste dagblad, voor meer dan zes jaar voordat de mullahs de macht grepen. Zijn artikelen verschenen in veel westerse en orientaalse dag-en weekbladen, waaronder The Wall Street Journal, New York Post en The Los Angeles Times.

Vertaling citaat: Kees Bakhuyzen, Hoeiboei.

6 opmerkingen:

 1. Het advies van de ayatollah is: doe niets op eigen initiatief; als je wordt geconfronteerd met een probleem, vraag het dan aan de experts. Allah heeft een antwoord op alle vragen die ooit zijn gevraagd of nog gevraagd zullen worden tot in het einde der tijden.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Bovenstaande sterkt mij in mijn overtuiging dat de islam een religie voor hersenlozen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, niet voor hersenlozen. Het ziet er naar uit dat het voor die experts in ieder geval heel bevredigend is. En er is voor elk wat wils: spanning en sensatie voor de strijders, als een planeet in haar baan voor moeder de vrouw, ga zo maar door. Groet, HansJansen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen wonder dan dat Allahtonie in zo'n hoog aanzien staat: dan mag je tenminste weer je eigen ideeën ontwikkelen en daar de ander letterlijk mee overtuigen, zoals je een tuig over een paard gooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Als we geslachtsgemeenschap hebben gehad met onze ezel, moeten we het beest naar een ander dorp brengen en verkopen aan iemand die we niet kennen."

  Middeleeuws! Maar dat wisten we al.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als we geslachtsgemeenschap hebben gehad met onze ezel, moeten we het beest naar een ander dorp brengen en verkopen aan iemand die we niet kennen.
  -
  Het schijnt dat er in het Tora Bora gebergte zeer veel ezels rondlopen met een HIV-besmetting. Niet alleen bij de 4-benige ezels maar ook bij de 2-benigen.

  BeantwoordenVerwijderen