Rena Netjes blijkt een ordinaire stemmenronselaar


[Lees hierbij ook Talking To The Converted: hierr.]

De soap rond het Amsterdamse duoraadslid Rena Netjes (CDA) krijgt een bizarre ontknoping. Netjes, die ondanks dringende waarschuwingen vanuit de eigen partij een dertiende plek op de CDA-lijst had gekregen, kwam op de dag voor de Europese verkiezingen in opspraak door een interview met de salafistische website Al Yaqeen.
“Ik wil het opnemen voor de moslims, beloofde Netjes, “want ik vind het heel erg wat er nu allemaal gebeurt en dit moet stoppen. Ik zal mijn nek voor jullie uitsteken. Wat er nu gebeurt is gewoon onrecht.”
Netjes trok vooral de aandacht met de uitspraak dat het in islamitische landen veel gezelliger is dan in Nederland. Ze kwam bovendien met een medische onthulling. De meeste ziektes worden volgens haar overgebracht door middel van handen schudden.
Het interview zorgde voor veel deining. Op een bericht in De Telegraaf kwamen 1210 voornamelijk boze reacties binnen, een pijnlijke zaak voor de CDA-top. Netjes vroeg kort daarna aan Al-Yaqeen om het interview van de site verwijderen. Ze zou namelijk het mikpunt zijn geworden van haatmails en bedreigingen.
Tegelijkertijd aanvaardde ze ijlings de terugtocht. Ze had het allemaal niet zo bedoeld, zei ze tegen HP/De Tijd. Er was een karikatuur van haar gemaakt. Haar uitspraken waren door de interviewers uit hun verband gehaald. De zichzelf als arabiste en islamkenner aanprijzende politica zou niet geweten hebben wat voor site Al-Yaqeen was. Eerdere spraakmakende interviews met Harry van Bommel, Samira Bouchibti en Tofik Dibi waren haar kennelijk ontgaan. Een check vooraf had haar kunnen leren dat Al-Yaqeen de website is van de As-Soennah-moskee van de zeer omstreden Haagse imam Fawaz Jneid.
In CDA-kring keken sommigen elkaar verbaasd aan na de glasharde ontkenningen van Netjes. Haar uitspraken tegen Al-Yaqeen weken namelijk weinig af van wat zij in haar eigen omgeving verkondigt over Israël, het Midden-Oosten en de islam.
Het was overigens niet zo netjes van Netjes om de schuld voor alle commotie aan de volgelingen van Fawaz te geven. Het team van Al-Yaqeen sloeg keihard terug met een voor Netjes dodelijk nieuwsbericht, waarin ze wordt beticht van ‘leugens en bedrog’. De interviewers stellen dat Netjes de schuld op anderen probeert af te schuiven om het eigen hachje te redden.
“Dit laatste is precies wat mevrouw Rena Netjes heeft gedaan. Zij was namelijk degene die op eigen initiatief verschillende moskeeën benaderde, waaronder ook Moskee as-Soennah. Zij deed er alles aan om zoveel mogelijk mensen te overtuigen en zoveel mogelijk harten te winnen. Om het bestuur en team al-Yaqeen te overtuigen van haar goede bedoelingen, haalde zij gedurende haar bezoek een artikel tevoorschijn waarbij zij zogenaamd punten aandroeg ten voordele van de Islam. Ook deed zij haar opwachting op het Palestijnse festival op 30 mei 2009 te Rotterdam om stemmen te winnen onder de allochtonen.”
Het team van Al-Yaqeen meldt dat het gehele interview op geluidsband is opgenomen. Inmiddels is bekend geworden dat Netjes ook op stemmenjacht is gegaan onder assyrische christenen in Nederland. Deze christenen hebben in het Midden-Oosten nogal te lijden onder vervolging door de islam, wat Netjes in het interview met Al-Yaqeen zorgvuldig had verzwegen.
Rena Netjes heeft zich ontpopt als een ordinaire stemmenronselaar. En een slechte ronselaar want het naar de mond praten van salafisten, Palestijnen en assyrische christenen heeft haar niet in Brussel gebracht. Ondanks een inspirerende laatste bijeenkomst in Amsterdam-Slotervaart, samen met minister Ernst Ahmed Hirsch Ballin, bleef Netjes steken op 4700 voorkeursstemmen.
Carel Brendel
Carel Brendel is auteur van Het verraad van links (Uitg. Aspekt)

8 opmerkingen:

 1. @Carel, weet jij nog iets meer over die "dringende waarschuwingen"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Een check vooraf had haar kunnen leren dat Al-Yaqeen de website is van de As-Soennah-moskee van de zeer omstreden Haagse imam Fawaz Jneid."

  Het is nog erger, Rena kwam vaker in deze moskee en kan een regelmatige bezoeker genoemd worden. Ze wist dus exact wat voor (haram) vlees ze in de kuip had.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 'De zichzelf als arabiste en islamkenner aanprijzende politica'.
  Is ze dan geen arabiste en of Islamologe?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een geraffineerde stemmenronslaarster en opportuniste die eindigt als domme muts die zogenaamd niet weet waar die enge moskee voorstaat. Vooral het CDA is opportunistisch door haar nu weg te willen moffelen, omdat het wat stemmetjes kost. Ja, alleen daarom. Onbegrijpelijk dat zo'n eenzijdig georiënteerde vrouw journalisten lesgeeft over islamitische landen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het geval Netjes staat misschien wel een beetje apart, maar laat men zich niet vergissen in het vóórkomen van soortgelijke pro-islamitische, pro-arabische of pro-palestijnse standpunten onder zelfs de meest tuttige en truttige christenen, zowel fijnen als meer vrijzinnigen, alsmede natuurlijk onder de roomsen. Misschien legt mevrouw Netjes het niet slim genoeg aan om echt veel stemmen voor het CDA onder moslims te winnen. Maar ik ben bang dat ze wel degelijk een stukje CDA-achterban vertegenwoordigt, en misschien helemaal niet zo'n klein stukje, niet van moslims dus, maar van allerlei fijne en minder fijne christenen, die christenen, die van zichzelf vinden dat zij pas echt ernst maken met hun christendom door bijvoorbeeld geweldig begaan te zijn met Palestijnen, ja bovenal met Palestijnen.

  De tijd dat dominees en pastoors hun kuddes nog een beetje in het midden of aan de rechterkant van het politieke spectrum hielden ligt ook al ver achter ons. Weliswaar zijn die kuddes een stuk kleiner, maar van die dominees en pastoors vermoed ik dat de meerderheid op Groen Links of SP stemt.

  Er zullen wel CDA-ers zijn die niet zo gelukkig zijn met een type als mevrouw Netjes, zoals er ook wel PvdA-ers zijn die niet gelukkig zijn met een type als Jan Pronk. Maar zoals Jan Pronk wel degelijk een flink deel van het PvdA-electoraat vertegenwoordigt, zo zou mevrouw Netjes wel eens een flink deel van het CDA-electoraat kunnen vertegenwoordigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Rena Haar Netjes?
  een helm gelijk Bea
  karel martel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja Islam en vrouwen beetje dom van Rena om uitgerekend daar stemmen te ronselen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ach CDA, Aantjes, van Agt.......
  Voorlopig kan het sterkste CDA bolwerk, RABO, de partij dankbaar zijn dat door hun politieke resultaten ze verlost zijn van die vervloekte AAA status naar onder een AA koninklijk niveau van Aa-

  BeantwoordenVerwijderen