Job Cohen levert de allochtonen uit aan de conservatieve islam

Plus Update, 16.3.2010: 'In 635 artikelen over Job Cohen komen de woorden Marhaba en Westermoskee nul keer voor' hierr.

Door een van de stadsdelen in het westen van Amsterdam was eind 2008 een feestelijke bijeenkomst georganiseerd. Een stuk of tachtig mannen en vrouwen ontvingen een diploma, omdat ze hadden meegedaan aan een project voor sociaal wijkbeheer. Aan het begin van de bijeenkomst begon een kleine minderheid van de aanwezigen heisa te maken. Ze maakten luidruchtig bezwaar tegen het feit dat mannen en vrouwen tijdens deze uitreiking in één ruimte zouden verkeren. Dat was volgens hun geloof niet toegestaan. Om de lieve vrede te bewaren maakte de aanwezige dagelijks bestuurder van dit stadsdeel een knieval voor de orthodoxe islam. Mannen en vrouwen werden in de raadzaal van elkaar gescheiden.

Een kleine gebeurtenis uit het Amsterdam, dat door Job Cohen wordt achtergelaten nu hij tot het hogere is geroepen door zichzelf, door Wouter Bos, door spindoctor Dig Istha (sinds kort weer lid van het landelijk partijbestuur) of wie weet wel door alle drie tegelijk.

Hopelijk was het gedoe in die raadzaal ergens in West een incident. Maar ik ben er niet gerust op. De nieuwe partijleider van de PvdA is een voorstander van ‘integratie via de moskee’. Het resultaat van dit mooie streven is helaas niet integratie maar isolatie met bijverschijnselen als seksuele apartheid en achterstelling van vrouwen.

Dezer dagen wemelt het in de media van de hagiografiën, waarin de heilige Job Cohen wordt opgehemeld omdat hij de boel zo goed bij elkaar weet te houden. Zelden vraagt iemand zich af wie of wat de heilige Job toch zo goed bij elkaar houdt.

De burgemeester introduceerde een omgekeerd wij-zij-denken door de verspreiding van een lesbrief, die de Amsterdamse scholieren waarschuwde voor ophitsende politici. In dit lesmateriaal werden blanke Nederlanders weggezet als racistische ’tokkies’. Cohen was de hoofdverantwoordelijke voor deze lesbrief, maar door handig manoeuvreren bleef hij buiten schot en sneuvelde de politieke carrière van de ongelukkige wethouder Hennah Buyne (PvdA).

Cohens omgekeerde wij-zij-denken kwam in oktober 2009 weer eens aan de oppervlakte in een interview met de Volkskrant. Daarin stelde hij zelfgenoegzaam vast dat Amsterdammers ‘minder overtrokken’ op de immigratie reageren dan elders in het land. “Eerlijkheidshalve zeg ik er wel onmiddellijk bij dat het deel van de bevolking dat weinig moet hebben van vreemdelingen, uit Amsterdam is vertrokken. Veel Amsterdammers uit de lagere middenklasse wonen tegenwoordig in Almere, Zaanstad, Purmerend. In die groep zit, denk ik, de kern van de rancune.”

Cohen lijkt er niet mee te zitten. Hij heeft de onvrede naar Almere geëxporteerd en laat zich vervolgens fêteren als de man, die zo fantastisch binden kan. De ‘gedroomde premier’ heeft de blanke onderklasse, ooit een belangrijk deel van het PvdA-electoraat, voorgoed afgeschreven.

Het meest cynische van Cohens beleid vind ik echter dat hij ook de allochtonen in de steek laat. Integratie via de moskee betekent namelijk dat de handenweigeraars, hoofddoekbrigades en voorstanders van seksuele apartheid hun zin krijgen. Seculiere en vooruitstrevende Turken en Marokkanen hebben niets te verwachten van premier Cohen.

Om te laten zien dat hij geen 'softie' is wil Cohen zijn beschermeling Ahmed Marcouch meenemen naar Den Haag. Cohen toont daarmee aan dat hij inderdaad geen 'softie' is. De kandidaat-premier laat zien dat hij keihard doorgaat met het bevorderen van de islam. Marcouch, voorstander van koranonderwijs op de openbare school, propagandist van hoofddoeken bij de politie, de man die in Slotervaart de rode loper uitlegde voor de Moslimbroederschap, blijft het integratieboegbeeld van de PvdA.

Honderd jaar geleden bevorderde de sociaaldemocratie de emancipatie van de arbeiders, door hen uit de greep te halen van de conservatieve krachten in de kerk en de synagoge. De sociaaldemocratische voorman van 2010 dwarsboomt de emancipatie door zijn achterban uit te leveren aan de conservatieve krachten in de moskee.

Carel Brendel

12 opmerkingen:

 1. Cohen is het ultime verraad van links.

  Laten we echter een ding niet vergeten, wat zouden "radicalen" zijn, wanneer de meerderheid van zogenaamd "gematigde" moslims eens hun mond zouden opendoen. Radicalen bestaan bij de gratie van het zwijgen van de zogenaamd gematigde meerderheid. De rol van de zogenaamd gematigde niet-gehoofdoekte moslima's als Nora Kasrioui en Hasna Bouazza is ook fnuikend, want ze verdedigen vooral de orthodoxie en nooit vrouwen zoals die Souad Sbai. Daarnaast zijn types als Cohen en die hele multicul-kliek olie op het vuur van de haatdragende zij-zij-islam.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vergeefs vanaf zaterdag in Parool en Volkskrant gebladerd voor een wat kritischer geluid over Cohen.
  Als een krant voor Ajax-supporters niets dan moois over Ajax schrijft kun je nog zeggen: goed, dat is hoogstwaarschijnlijk waar Ajax-supporters om vragen. Maar wat hebben Parool en Volkskrant er mee voor om niets dan moois over Cohen te schrijven? Steelen ze zich tot taak om Cohen-supporters te kweken?
  Merkwaardige taakopvatting.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is Berlusconi aan de Amstel. De politieke machthebbers beheersen de media in Amsterdam.
  Nora Kasrioui, voormalig PvdA-bestuurder, hoort overigens tot de zogenaamd gematigde wel gehoofddoekte moslima's.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is erger dan Berlusconi aan de Amstel.
  In Italie is de staatsomroep (rai)vrij links, Berlusconi heeft daar geen invloed op. Hij beheerst alleen zijn eigen (commerciele) omroepen en kranten.

  Hier is kritiek op Cohen bij bijna alle omroepen + de kwaliteitspers nauwelijks te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een fraaie column van Holman over Cohen:

  Fatsoen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Cohen zal de volgende zaken naar nationaal niveau tillen:

  - institutioneel positief racisme tegen oorspronkelijke Europeanen
  - gratis buurthuizen voor randcrimineeltjes
  - integratie via de moskee
  - "compenserende neutraliteit" voor een islamitische zuil
  - hoofddoekjesgebod in overheidsdienst
  - boekenbonnen voor "kwetsbaarsten" die geen overtreding begaan.
  - boerka-vrijheid voor allen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "Nora Kasrioui, voormalig PvdA-bestuurder, hoort overigens tot de zogenaamd gematigde wel gehoofddoekte moslima's."

  Nee, zij behoort tot de zwijgende meerderheid die niet in het geweer komt tegen de intolerantie orthodoxie die vooral haar stem verheft om islam-critici te bekritiseren en als je weet waar de hoofddoek voorstaat, dan draag je die niet als je echt gematigd bent. Nee, zij is hooguit wat onverschillig t.a.v. de onderdrukking van vrouwen en de intolerantie in de islam.

  Een voorbeeld van een gematigde moslims is Nahed Selim die zegt moslima te zijn en toch kritiek op de intolerantie vanuit de islam heeft. Dat is dus een van de weinige echt gematigde moslima's.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Rudolf
  Zogenaamd gematigd is heel wat anders dan gematigd.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Carel,

  Ja ik daar heb je gelijk in.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bij de komende verkiezingsdebatten gaat Job de Theedrinker door de mand vallen.
  De beste man gaat stotteren en hakkelen als ie onder druk wordt gezet of onwaarheden ten berde brengt.
  Job kan niet sowieso niet voorkomen dat de PvdA veel zetels gaat verliezen en dat alleen al is geweldig nieuws.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vandaag (woensdag) in mijn krantjes toch wat kritische geluiden over Cohen aangetroffen: in De Volkskrant een goed ingezonden stuk van Clyde Moerlie, in Het Parool een stuk van Cees Tamboer, die opmerkt dat Cohen geen verstand van economie heeft, plus een vermakelijk stuk van Holman.
  Daartegenover staat dan weer dat de helft van de voorpagina van Het Parool in beslag wordt genomen door een foto van Cohen die zich -met rode sjaal om- officieel kandidaat stelt, met daaronder enkele kolommen gewijd aan het totaal niet verbazingwekkende, laat staan nieuwswaardige feit dat er zich vanuit de PvdA geen tegenkandidaten gemeld hebben (het zou inderdaad nieuws zijn geweest als dat wél het geval was geweest).
  Wat intussen toch steeds buiten beeld blijft is een overzicht van Cohens heldendaden in zijn rol als burgemeester in kwesties als Marhaba, de westermoskee of de Noord-Zuidlijn. Interessant zou ook zijn een reeksje citaten uit Cohens toespraken, en vooral de bijzonder lucide vergelijkingen tussen joden en moslims die hij ter gelegenheid van Auschwitz-herdenkingen en meer van dergelijke evenementen pleegt te debiteren.
  Zouden al die journalisten daar allemaal niets van weten, of het niet belangrijk genoeg vinden om er woorden aan vuil te maken? Als een krant nou op een zekere mate van onpartijdigheid wil aanspraak maken, waarom dan de lezers informatie onthouden waaruit misschien toch een iets minder gunstig beeld van Cohen zou kunnen oprijzen?

  BeantwoordenVerwijderen