Angstprofeten

De nieuwe profeten van deze tijd hebben het steeds maar over angst. Verreweg de meeste politici, columnisten, opiniemakers, feministen, professoren en andere intellectuelen met een stem krijgen er maar geen genoeg van de Nederlanders uit te maken voor angstige mensen.

Toen de rooms-katholieke kerk een paar generaties terug flink werd bekritiseerd, hoorde je de angstprofeten er geloof ik niet zo over - en nu dat terecht weer gebeurt evenmin - maar tegenwoordig zijn we met z'n allen, en in het bijzonder de criticasters van de islam, angstige mensen. In de ogen van de profeten-van-de-angst dan.

Maar wie verwart angst nou met kritiek en boosheid?!

De intelligente angstprofeet kiest bewust voor deze strategie.

Wel zo makkelijk.

De angstprofeten vertellen dat Nederland een land is van bange mensen en de hoofdverdachten van deze nationale angst zijn de islamcritici met in hun kielzog een legertje anonieme stukjesschrijvers en
reageerders. Er valt heus wel iets voor te zeggen om deze groep internetters lafaards te noemen maar dat is een ander verhaal.

Waar echter slaat het op om serieuze, onder hun eigen naam schrijvende en opererende islamcritici voor angstige mensen uit te maken of erger, voor 'islamofoben' of xenofoben? Als islamcritici door angsten gekweld worden, zouden ze dan niet juist hun mond houden?

Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken en ik zeg U, ik heb geen last van angst (uitgezonderd angst voor de ergste ziektes) maar ik word zo nu en dan wel geplaagd door verontwaardiging en oprechte woede. Ja woedend word ik als de boven-ons-gestelden onze waardevolle en moeizaam verworven westerse waarden gratis weggeven ten gunste van inferieure overtuigingen, geboden en verboden.
In tegenstelling tot wat angstprofeten tot hun core business rekenen, heb ik geen angst voor terroristen, jihadisten of andere heilige oorlogvoerders, omdat ik ervan uitga dat onze AIVD deze malloten in de gaten houdt. Daar reken ik op. Dat is hun werk. Pas als de AIVD het niet meer aankan, is er reden tot angst of paniek, maar blijkbaar doet de AIVD het zo gek nog niet.

In koor spreken de angstprofeten uit dat vooral de Wilders-stemmers angstige mensen zijn. Dit moet een geweldige vergissing zijn. Een voorbeeld. Angstprofeten vertellen ons dat we bang zijn voor een doek. Wie heeft nu angst voor een kledingstuk? Angst voor kledingstukken heb ik niet en ik gun iedereen z'n zelfgekozen onderdrukking maar ik ben boos omdat het mogelijk is dat in Nederland een lap stof, die wereldwijd en al eeuwenlang voor vrouwenonderdrukking staat, wordt omarmd alsof het om folklore gaat die achteloos wordt geïmporteerd en vol overtuiging in stand moet worden gehouden. Woedend ben ik omdat het de positie van álle vrouwen en jonge meisjes in Nederland ondermijnt. Maar nooit hoor je de angstfeministen hierover, die steunen slechts een select groepje egoïstische vrouwen dat in Nederland in alle vrijheid kan kiezen om zich te bedekken. Die feministes geven, zoals Gerard Reve zou zeggen, liefde die niets kost en tot niets verplicht.

(Als Geert Wilders de hoofddoek uit gemeentelijke instellingen wil weren, d.w.z. wat de medewerkers van die instellingen betreft, beweren de angstprofeten dat dit - iets wat zo vanzelfsprekend zou moeten zijn - niet haalbaar is. Niet haalbaar? Volslagen flauwekul. Hoe diep moeten we knielen voor de nieuwe zuil die islam heet? Om woedend van te worden als je het al niet was.)

Ik ben boos omdat angstpolitici als Job Cohen vrijheid zeggen als ze vrijblijvendheid bedoelen, omdat Cohen ons masseert om met een stukje achterlijkheid te integreren waar we als maatschappij de morele kosten nog decennia lang voor zullen moeten betalen. En ik twijfel er geen moment aan dat Cohen religie zal blijven inzetten als instrument voor zijn (integratie-)politiek.

Ik ben boos omdat alle integratiediscussies tot nu toe nog nergens toe leiden behalve tot een hoop langs elkaar heen gepraat.

Angstprofeten die zeggen dat islamcritici haatdragend zijn, vergissen zich; het gaat om een ideeënstrijd en niet om de personen. Angstpolitici saboteren deze ideeëndiscussie door telkens weer over die vermeende haat te beginnen, en zolang zij de angstbenoeming niet loslaten, zaaien angstprofeten zelf haat waardoor de bitter noodzakelijke ideeënstrijd onmogelijk wordt.

Waarschijnlijk hebben de angstprofeten zelf 't meeste last van angst. Dat blijkt wel uit de kwaadaardige profetieën voor de toekomst van Nederland. De oorlog wordt er nog steeds bijgehaald. Ze hebben angst om hun kiezers te verliezen, angst voor de radicale/orthodoxe islam, angst voor 'ruzie in de tent' die uit de hand zal lopen. Angst voor zogenaamd gematigde moslims, angst, angst angst.

Angst voor hun hachje.

Zelf ben ik nog steeds niet angstig.

AnneliesvanderVeer
29.3.2010

17 opmerkingen:

 1. Annelies,zoals meestal slaa je plank NIET mis.Echter,velen gebruiken op internet niet hun naam,vanwege die angst? Ik doe het in iedergeval nimmer.Mijn naam mis echt en een angsthaas ben ik ook niet.Maar vanwege bescherming(gezin o.a.) kun je vaak niet anders.En ja,die hoofddoek.begrijpt vele NEDERLANDSE,bekkerde,vrouwen niet dat zij zo graag onderdrukt willen worden.Nee zij zijn vrij heet het maar IK geloofd dat niet!Succes verders en ik blijf met aandachtHOEIBOEI volgen.
  Beb

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Excuses voor de fouten,ben te vlug geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een onzinnige en egocentrische redenering...

  En de sleetse aannames zijn net zo onzinnig en egocentrisch.

  Een gegeven is dat Het Hoofddoekje, behalve voor de zelfborstklopperig geëmancipeerde islamcritici zelf, voor sommige moslimvrouwen inderdaad een last en kopzorg is, maar voor heel veel moslimvrouwen helemaal NIET een onderdrukkingssymbool is, integendeel. Maar zolang de islamcritici weigeren moslims serieus te nemen als gelijkwaardige mensen en met hen zelf te spreken en er alleen maar net als Ayaan vanuit hun eigen vermeende ideeënhistorische superioriteit en lachwekkende alwetendheid over willen delibereren - pun intended - zal dit nooit doordringen en in duisternis gesluierd blijven. Massieve onwetendheid is het gevolg. En onwetendheid en het daaruit veelal voortvloeiende onbegrip en onmacht zijn nog immer de wortel van een categorische angst en een conceptuele woede met angstwekkend fundamentalistische trekjes.

  Islamo- en xenofobie is dus wel degelijk een reëel gevaar en bij vele zogenaamde islamcritici meer dan rabiaat manifest (Wilders en kornuiten). De respectloze toonzetting, de monomane eenzijdigheid en de oeverloze drogredeneringen veelal geschraagd of geflankeerd door een zuiver goebbeliaanse strategie van inverse demonisering van de opponenten getuigen ook al niet van integriteit en fatsoen van denken en spreken - in weerwil van het schitterende o zo Verlichte zelfbeeld van de patriottistische dames en heren islamcritici.

  Als het niet zo smakeloos tragisch was, was het om smakelijk te schuddebuiken.

  Nuja, Erlkönig ziet er toch nog wel enig vermakelijk melodrama in: harharhar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Περσεφονεια

  Erlkönig laaft zich nimmer aan absint, uitsluitend aan de beste wijn en whiskey.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Annelies,

  Heel mooi en juist verwoord. Omdat de domme kritiekloze multiculti's geen argumenten tegen islam-kritiek hebben, kunnen ze slechts komen met het etiketje angst of andere domme drogredenen, want dat is lekker gemakkelijk, want dan hoef je niet op de inhoud in te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Rudolf

  Erlkönig wil dolgraag met U over 'de inhoud' van 'de islamkritiek' in debat gaan.

  Shoot!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die reactie van Erlkönig is onderstreept precies wat Annelies in haar stuk bedoelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Freek de Jonge illustreert duidelijk wat Annelies bedoelt, de arrogante en domme zich intellectueel wanende types.

  Freek de Jonge zat vanavond bij Pauw en Witteman en het gekakel is van een bedroevend laag niveau en dan ook die arrogantie die zo kenmerkend is van die elitaire nepprogressieven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Rudolf

  U is een gesjeesde student casu quo behoort tot de intellectuele minima?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geniet nog maar even van de beste wijn en whiskey Erlkönig...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sportscholen zijn het doelwit van de hoofddoeken. Commissie gelijke
  behandeling heeft al 7 sportscholen ongelijk gegeven bij het weigeren van de hoofddoek. Sommige scholen blijven bij hun weigering, maar helaas de
  hoofddoeken geven niet op.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @ Rudolf

  Hetzelfde als U maar dan mutatis mutandis zeiden de rednecks over de Afro-Amerikanen in de jaren '60.

  Tot Rosa Parks een keertje ergens anders in de bus ging zitten...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Erlkönig, U mag niet in de schaduw van Gerard van het Reve staan. Echt teveel bloem aan de handen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @ flopsporter

  Hoe wist U toch te raden dat Erlkönig behalve van Goethe, Hölderlin, Joyce, Pessoa, Kafavis, Celan en zichzelf een groot liefhebber van Bloem is?

  De Fapperstraat

  Monocultuur is voor ontevredenen of legen.
  En dan: wat is monocultuur nog in dit land?
  Een partijtje, de PeeVeeVee, ter vergroting van een querulant.
  Een TeeVee-spel met Linda de Mol en wat andere Bee-Ennertjes, zo belegen.

  Geef Erl de verkleurde, stedelijke wegen,
  Het in duizend-en-één-verhalen vastgeklonken niemandsland,
  De dromen, nooit zo schoon dan als ze, omrand
  Door moskeeramen, langs de lucht bewegen.

  Alles is veel voor wie niet veel verwacht.
  Het leven houdt zijn wonderen verborgen
  Tot het ze, opeens, toont in hun hoge staat.

  Dit heb ik bij mijzelve overdacht,
  Verregend, op een multiculturele morgen,
  Domweg gelukkig, in de Fapperstraat.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een sinister pseudoniem, Erlkönig. "Und bist du nicht willig, so brauch ich Gewalt" valt mij dan het eerst in. Dat vat de filosofie van jihadisten aardig samen. Wat heeft deze heer voor met zijn vertoon van verbale schijnvirtuositeit, zijn neologismen als 'zelfborstklopperig', zijn 'mutatis mutandis' als stopwoordje bij de meest onzinnige vergelijkingen, en tenslotte zelfs een hele parafrase van een gedicht van Bloem? (Arme Bloem.) Gezien zijn toon kan ik mij moeilijk voorstellen dat hij de serieuze bedoeling heeft mensen met een andere visie dan de zijne te overtuigen. Verder lijkt hij mij intelligent genoeg om te begrijpen dat hij beter een ander reactieforum zou kunnen kiezen als hij uit was op applaus voor zijn briljante geest. Wil hij een demonstratie zijn wat voor bizarre denkbeelden in een overvloedig gevuld hoofd kunnen ontstaan? Is hij een zelfborstklopperige representant van de nieuwe elite waarover ik onlangs hoorde spreken?
  Merkwaardige snuiters passeren hier. Maar misschien wil deze Erlkönig mij deze lol doen dat hij voorlopig niet van pseudoniem verandert. Dan weet ik meteen dat ik de lappen tekst die onder deze naam volgen kan overslaan.

  BeantwoordenVerwijderen