Failliete Poldermoskee zoekt aansluiting bij moskee van Moslimbroederschap

De Poldermoskee gaat deze maand inderdaad op slot, zo heeft voorzitter Yassmine el Ksaihi vandaag bevestigd. De huurschuld van de niet zo vrijzinnige moskee, waar de omstreden prediker Khalid Yasin diverse optredens had, is te sterk opgelopen. Na de viering van het islamitische offerfeest is het gedaan met het geesteskind van ’islamdeskundige’ Mohammed Cheppih, die in juli in een Arabische krant nog tv-uitzendingen aankondigde vanuit de Poldermoskee. “Islam in Europe now has strong leadership… and a Dutch imam is leading the way.”

Hoe nu verder? Daarover brengt de papieren Trouw vanmorgen meer bijzonderheden. Daar zegt El Ksaihi: “We zijn in gesprek met de nieuwe moskee die verderop in de wijk bijna gereed is. Als het niet tot een fusie komt, dan houdt het project hier jammer genoeg op.”
Trouw schrijft verderop: “Opvallend is dat de mogelijke fusiepartner, de nieuwe moskee van koepelorganisatie Fion (Federatie Islamitische Organisaties Nederland), wordt gesponsord door de Qatar Foundation van de omstreden sjeik Yusuf al Qaradawi. El Ksaihi: ‘In het verleden zijn we ook al eens benaderd om te fuseren. Toen hebben we de boot afgehouden omdat we de meerwaarde ervan niet zagen. Nu is de situatie anders. Maar ook bij een eventuele fusie met deze moskee zal onze eigen identiteit zichtbaar blijven. De Fion heeft het geld en de accommodatie, wij hebben de organisatie en nu flink wat ervaring bij het opzetten van een moskee. Dat zou een goede combinatie zijn.”
Anders dan Trouw schrijft staat de Qatar Foundation, die de bouwkosten van 2 miljoen euro financierde, niet onder leiding van Qaradawi. Het is een stichting van de koninklijke familie, die wordt bestuurd door de tweede echtgenote van de emir, Hare Hoogheid Sheikha Mozah Bint Nasser Al-Missned. De FION is overigens wel aangesloten bij de Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE), de Europese tak van de Moslimbroederschap, waarvan Qaradawi de geestelijk leider is. Toenmalig minister Guusje ter Horst (PvdA) bevestigde in april 2009 dat de FION onderdeel uitmaakt van de Europese Moslimbroeders.
Net als de Poldermoskee presenteerde de FION zich als ‘progressief en gematigd’. “De bedoeling is dat het een volledig Nederlandstalige moskee wordt. Hiermee hoopt de moskee radicalisering tegen te gaan en de jongeren een moderne versie van de islam bij te brengen”, heette het in een bericht op AT5. "De minaretten laten we weg, want die hebben alleen een symbolische functie”, zei FION-voorzitter Yahia Bouyafa in 2008. Ook homo’s waren welkom, meldde een enthousiaste GayKrant.
Waar voormalig stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch consequent is in het afwijzen van haat tegen Joden en homo’s, kan dat niet worden gezegd van de FION. Deze beweging toonde zich bij andere gelegenheden allerminst vrijzinnig en progressief. Zo organiseerde de Nederlandse onderafdeling in mei van dit jaar een wetenschappelijk congres, waaraan diverse figuren uit de Moslimbroederschap deelnamen, onder anderen Salah Soltan, lid van Qaradawi's European Council for Fatwa and Research. Soltan beweerde op een tv-zender van Hamas dat de Joden matzes maakten van het bloed van christenen. Mohammed Cheppih was moderator op dit congres. Op een jongerenkamp van de FION verscheen Abdullah Hakim Quick, volgens de Britse website Gays without Borders een onvervalste basher van joden, homo’s en ongelovigen.
Voor de fans van Khalid Yasin zal de overstap van de Poldermoskee naar de nieuwe FION-moskee waarschijnlijk geen probleem zijn.
Carel Brendel

2 opmerkingen:

 1. Het zijn in het meest gunstige geval wolven in schaapskleren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. BTW...
  Mohammed Cheppih (Marokko), studeerde aan de Islamitische universiteit van Medina en was voorzitter van de Nederlandse tak van de Moslim Wereld Liga. Hij was in 2003 korte tijd kandidaat-voorzitter van de AEL-NL, de Nederlandse tak van de Arabisch-Europese Liga (AEL), met als voorzitter Abou Jahjah. Hij is de initiatiefnemer van het stichten van een moskee in Slotervaart in Amsterdam, de Poldermoskee. Deze moskee werd op vrijdag 5 september 2008 na een succesvolle inloopperiode geopend in aanwezigheid van stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch en de islamitische wetenschapper Tariq Ramadan.
  Zijn uitspraken in de pers en tijdens seminars van de door vader Cheppih opgerichte Al Waqf al-Islami Stichting in Eindhoven hebben bijgedragen aan zijn imago van radicale moslim.


  Los van de twee ton belastingverspilling (salaris prof. Ramadan) waar Leefbaar Rotterdam zich 2008 druk over maakte, bleek toen ook dat het circus Ramadan was uitgebreid met Mohammed Cheppih die als tolk met hem meegereist is.
  Cheppih kwam ook in opspraak omdat er geruchten gingen dat de vertalingen niet klopteen... over de krijgslist takiyya gesproken ^^
  Cheppih was eigenaar van het Rotterdamse reisbureau Mekka Services. Hij heeft Rotterdammers voor 11.000 euro opgelicht en is veroordeeld tot terugbetaling. Vervolgens is Cheppih administratief geëmigreerd, waardoor hij ongrijpbaar is voor zijn schuldeisers.

  BeantwoordenVerwijderen