Islamofobie


Arabist_jansen

Moslims, voorop de OIC, Organisatie van de Islamitische Conferentie, verwijten ons aan een fobie te lijden: ‘islamofobie’, een ziekelijke ‘angst voor de islam’. Ekmeleddin Ihsanoglu, de secretaris-genaraal van de OIC,  heeft 6 november 2010 die beschuldiging nog maar weer eens herhaald.

Dat is een wel heel raar verwijt. Koran 3:151 luidt, in de islamvriendelijke vertaling van Fred Leemhuis, want mooier kunnen we het niet maken: ‘Wij zullen de harten van hen die ongelovig zijn, schrik aanjagen’.

‘Schrik’ is hier een vertaling van het Arabische woord roe9b, volgens het woordenboek fright, alarm, dismay. Het Nederlandse woord ‘vrees’, of het aan het Grieks ontleende ‘fobie’, is dus geheel op zijn plaats. Het Vlaamse ‘Daar heb ik schrik van’ betekent ook gewoon ‘Daar ben ik bang voor’.

Wanneer de koran zegt dat de ongelovigen angst zullen koesteren, en de ongelovigen blijken dat ook inderdaad te doen, wat valt er voor het OIC dan nog te klagen? Sinds wanneer is het een probleem dat een voorspelling van de koran uitkomt?

En dan is er ook nog 8:60, waar de moslims de opdracht krijgen (weer in de vriendelijke vertaling van Leemhuis:) ‘vrees aan te jagen’, Arabisch: toerhiboena. Sinds wanneer is het een probleem als er moslims zijn die met succes uitvoeren wat de koran opdraagt?

In plaats van ontstemd te zijn over ons gedrag, dient Ekmeleddin Ihsanoglu juist tevreden te zijn over de nauwkeurige juistheid van de voorspellingen van de koran.

HansJansen

11 opmerkingen:

 1. Ik weet dat het ondoenlijk is om een signaal te geven naar die OIC, maar toch zou het nuttig kunnen zijn. De term islamofobie is naar mijn mening nogal gekunsteld. Ik ken mensen die geïrriteerd zijn door de islam, mensen die afkeer hebben van de islam en mensen die de islam oprecht en hartgrondig haten. Ik weet ook dat de islam gevaarlijk is, maar dat geldt ook voor tijgers in het wild en aanstormende treinen. Maar bang ben ik niet!

  Ik zou dan ook graag zien dat er een ander woord - een beter woord - gebruikt gaat worden om het vijandige gedrag van moslims en de verderfelijke invloed van de islam op de beschaving vorm te geven.

  Ik heb het vermoeden dat het woord islamofobie is bedacht door Mohammedanen of door mensen die er mee heulen. Dit woord plaatst mensen in een hoek. Dit woord dekt niet de lading, omdat het niet een ziekelijke angst is die mensen tegen de islam doet waarschuwen. Het is het ziekelijke gedrag van moslims waarom mensen waarschuwen tegen de islam! En daar komt bij dat het waarschuwen tegen de islam is geen ziekelijk en oncontroleerbare angst is want de islam is beheersbaar. Net zoals tijgers niet gevaarlijk zijn als men tijdens de safari maar in de auto blijft zitten en treinen ook niet gevaarlijk zijn als men voldoende afstand bewaart.

  De term 'fobie' is niet op zijn plaats in het geval van de islam. Er is ook geen ongefundeerde en allesverlammende angst voor de islam nodig. De islam is volkomen beheersbaar. Tegen de islam helpt maar één ding en dat is de waarheid. De islam is een sekte die verzonnen is door een psychopaat. Hij had slaven nodig die behulpzaam konden zijn bij het verkrijgen van macht en invloed maar bovenal rijkdom. Het zijn vooral domme mensen die het slachtoffer worden van de islam.

  Als ik de essentie van de islam in drie zinnen kan uitleggen dan is de islam niet iets om bang van te worden, maar het blijft wel oppassen geblazen. Er moet een beter woord komen een woord dat afschuw duidelijk maakt, en weerzin. Een woord dat beter aansluit bij de waarheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ vanhetgoor
  Wat denkt u van islam-odium ? tevens kunnen we dan in nederland beginnen met de introductie van het begrip allahdienst naast het bekende begrip godsdienst om duidelijk te maken dat er toch eigenlijk wel sprake is van een verschil.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Iemand die al jaren gehakt maakt van de term islamofobie is Pat Condell:

  Hier een video van hem waarin hij haarfijn de vinger op de zere plek legt:

  http://www.youtube.com/watch?v=HhN6CG1zCRc

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anti-islamisme is misschien wel de meest juiste term voor wat thans islamofobie wordt genoemd. Maar moslims en hun post-moderne vrienden in het westen zullen deze term niet prettig vinden omdat de aanhangers van dit -isme geen irrationalisme noch een geestesziekte te verwijten valt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Islamofobie is verzonnen door de intolerante islamitische landen om elke vorm van kritiek op dat intolerante geloof met een negatief etiket te voorzien. De politiek correcten sluiten zich daar bij aan.

  De beste term in plaats van islamofobie is gewoon islam-criticus, islam-kritisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een ook al ingeburgerde, bekende term voor islamofoob lijkt me gewoon 'vrijdenker'. Of anders islamniet.

  Ik ben het met vanhetgoor eens, als iemand ergens tegen is, betekent dat niet dat die iemand er ook bang van is. De term islamofoob is voor zover ik weet door het OIC in samenwerking met de VN bedacht, omdat ze bang zijn dat de islam beschadigd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Helemaal mee eens. Een fobie is een irrationele angst voor iets. Redelijk denkende mensen zijn niet bang voor de Islam, maar wel bezorgd. Je zou kunnen zeggen, dat diegenen die bezorgd zijn over dit fenomeen Islam-watchers zijn (het in de gaten houden) en diegen die er daadwerkelijk iets van zeggen of aan doen simpelweg Islamkritisch zijn. Je noemt iemand die kritiek heeft op Scientology toch ook geen scientologiefoob? Of kritiek op ..weet ik veel...socialistische stromingen een sociofoob of socialismifoob?

  De term fobie slaat werkelijk nergens op: het gaat niet om angst en al helemaal geen irrationele, Het is gewoon good old-fashoned kritiek, vrijheid van meningsuiting en een standpunt innemen. Weg met die link tussen fobie en Islam.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Soms helpt het zaken duidelijk te krijgen door ze even om te keren of terug te kaatsen. Wie het woord islamofobie in de mond neemt kan rustig zelf tot islamofiel bestempeld worden. Dat verduidelijkt de met islamofoob geïntroduceerde bestickeringsmethodiek beter.

  BeantwoordenVerwijderen