Betsy Udink: Steniging

Sinds Salech bin Meshil op de parkeerplaats bij de Mesgid al-Doecha in het centrum van Riyadh werd onthoofd zijn er, voor zover ik het in de Saoedische kranten heb kunnen nagaan, eenentachtig mensen geëxecuteerd.* De meesten waren beschuldigd van moord, handel in verdovende middelen of verkrachting en doodslag. In Mekka werden op één dag - 0p 21 september - zestien mannen tegelijk onthoofd. Zij hadden een paar maanden ervoor bomaanslagen gepleegd op de Heilige Moskee in Mekka. Onder de eenentachtig bevond zich

een Filippijnse vrouw die, wanhopig geworden omdat ze maandenlang geen loon had gekregen en het huis niet uitmocht, de familie voor wie ze werkte had aangevallen en het jongste kind had gedood. De voltrekkingen van de doodstraffen vinden plaats op grond van de shari'a, de islamitische wet, die de wet is van Saoedi-Arabië. De shari'a is gebaseerd op de koran, op het doen en laten van de profeet Mohammed, op de consensus van schriftgeleerden en op de analogie. Nagenoeg het hele godsdienstige en maatschappelijke leven van de Saoediërs wordt door de shari'a gereglementeerd. Zij stelt in Saoedi-Arabië ook de straffen vast voor bepaalde misdaden. Op moord en verkrachting staat onthoofding, evenals sinds een paar jaar op de handel in verdovende middelen. Op diefstal staat het afhakken van de rechterhand, en bij een nieuw vergrijp het afhakken van een voet. Het drinken van wijn en andere alcoholische dranken kan bestraft worden met tachtig zweepslagen. Op overspel staat voor de (getrouwde) vrouw de dood door steniging en voor de (getrouwde) man onthoofding. Het valselijk beschuldigen van een vrouw van overspel wordt bestraft met tachtig zweepslagen.

In andere gevallen worden behalve geseling ook gevangenisstraffen of geldboetes opgelegd. Aziatische en Arabische arbeiders in het Koninkrijk klagen dat zij vaker tot lijfstraffen worden veroordeeld dan westerlingen, die er meestal met een gevangenisstraf of een uitzetting van afkomen. Zij halen daarbij als voorbeeld aan het Brits-Ierse echtpaar dat al drie jaar in de gevangenis van Taïf zit, een stad in de bergen ten oosten van Djeddah. Zij worden ervan beschuldigd een Ierse verpleegster te hebben vermoord. Tot een vonnis, tot een veroordeling tot onthoofding, is het nog steeds niet gekomen omdat de Saoediërs terugdeinzen voor de gevolgen. Zij zijn bang voor de protesten uit de westerse wereld.

Het toedienen van zweepslagen wordt beschouwd als een voorbeeldige islamitische straf. Enige tijd geleden werd een Indiase arts door een Saoedische vrouw beschuldigd van oneerbare betastingen, terwijl hij, naar de arts beweerde, slechts gevraagd had haar longen te mogen beluisteren. De vrouw diende een aanklacht in en twee dagen later werd de arts gearresteerd. Binnen twee uur was alles voorbij: arrestatie, veroordeling en voltrekking van het vonnis. De arts kreeg vijftien zweepslagen, toegediend ten overstaan van het voltallige personeel van de kliniek waar hij werkte. De arts was ontroostbaar. Hij hield bovendien zijn onschuld vol. Diep vernederd wilde hij onmiddellijk het Koninkrijk verlaten, maar kreeg geen toestemming. Twee maanden moest hij wachten voor hij zijn paspoort - dat iedere buitenlander bij aankomst moet inleveren - terugkreeg.

Een enkele keer ontkomen ook westerlingen niet aan lijfstraffen. Dan moet een voorbeeld gesteld worden. Aan mensen uit bepaalde Europese landen - met name aan de Engelsen die zich, naar de smaak van de Saoediërs, het meest liederlijk gedragen van alle Europeanen. Vorig jaar werd in Riyadh een Engelsman veroordeeld. De Brit woonde op de compound van het Oogziekenhuis aan de rand van de stad. Hij had last van het lawaai dat uit het huis van zijn buurman kwam, een Saoedische arts. Na de zoveelste keer klagen bij de buurman ontstond er een handgemeen waarbij de Saoediër knock-out ging. De Engelsman werd gearresteerd en veroordeeld tot twintig dagen gevangenisstraf en evenzovele zweepslagen. De geseling vond plaats na het uitzitten van de gevangenisstraf. Een 'milde' geseling in vergelijking met de straf die twee Jemenieten werd opgelegd in Skaka, in het noorden van Saoedi-Arabië. Ze hadden meegedaan aan gewapende overvallen. De een kreeg behalve tien jaar gevangenisstraf achthonderd zweepslagen en de ander zeven jaar cel en vijfhonderd zweepslagen.

Amputaties en andere lijfstraffen worden zelden gepubliceerd. Van onthoofdingen wordt altijd trouw verslag gedaan: eerst aan het einde van het televisie-journaal op de dag waarop de executie heeft plaatsgevonden, en de volgende dag in de kranten. Een enkele keer lees je iets over handen afhakken. In maart bijvoorbeeld stond alleen in de Saudi Gazette een bericht over twee mannen bij wie in Medina wegens het plegen van verschillende diefstallen de rechterhand bij de pols was afgehakt. Later, tegen eind september, werd in Sakaka de rechterhand afgehakt van een Jemeniet die had meegedaan aan gewapende overvallen. (Zijn mededaders kregen honderden zweepslagen.)**

Het afhakken van de handen vindt, net als onthoofdingen, in het openbaar plaats en wordt door een beul met zijn zwaard gedaan. Aan het handen afhakken van dieven valt niet te tornen, vinden de Saoediërs, want Allah zelf heeft die straf in de koran opgelegd 'En de dief en de dievegge, houwt hun handen af tot vergelding van wat zij verdiend hebben, als een voorbeeld van kastijding van Allah. En Allah is geweldig en wijs'. (Vijfde Soera, vers 38)

Wordt vervolgd

Betsy Udink

Uit: Achter Mekka - Betsy Udink
Auteur van Allah & Eva
Eldorado Reizen, www.uitgeverij-eldorado.nl

Bestellen?

7 opmerkingen:

 1. Het DNA van de mens verschilt met dat van de chimpansee maar een paar procent. Toch twijfel ik nu of onze neven in het woud niet óók mensen zijn en wij ons al die tijd vergist hebben in de menselijkheid van Arabieren en moslims.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daarnaast staat ook op afvalligheid en homoseksualiteit de doodstraf. Beide zullen vooral in het geniep voorkomen en zo lang dat zo is, is men "veilig". Saoedi-Arabië is een van die intolerante islamitische landen die laten zien waar de islam uiteindelijk toe kan leiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ingezonden door: Abbas Goya:

  To Free Sakineh, Shahla Jahed, Sajjad, Houtan and Imprisoned Lawyers
  To Free The Two German Journalists
  Demonstrations: November 20, 25 and 27
  Shahla Jahed* is a young woman that the regime has decided to execute on Wednesday Dec 1 after 8 years imprisonment. Shahla’s lawyer has filed 10 legal discrepancies in her case file. Islamic Republic is at the moment incapable of executing Sakine, therefore seeks to kill Shahla to pretend that it has not surrendered to the pressure. *Sakineh Mohammadi Ashtiani* is still living with the nightmare of execution and stoning in prison. *Her son Sajjad* and lawyer *Houtan Kian* too have been arrested and tortured.

  The two *German journalists* have been accused of espionage, and under pressure and intimidation have been forced to televised confessions merely for interviewing Sajjad and Houtan . If they treat two German citizens in this way imagine what they do to Sakineh and Shahla and people of Iran. *Houtan Kian, Nasrin Sotoodeh* and five other lawyers were arrested and imprisoned in the past few weeks. These, demonstrate only a fraction of despicable behaviour of Islamic regime and its inhumane judiciary apparatus. The only way, is to intensify the international protests. We call upon all freedom loving people, women and human rights organizations and institutions across the world to protest in front of the Islamic Republics embassies and consulates and the town centres, holding up posters of Sakineh, Shahla,

  Houtan,Sajjad ,the two German journalists and the imprisoned lawyers and demand their immediate and unconditional release on Saturday Nov.20, Nov. 25, the International day for the Elimination of Violence against Women and *Nov. 27 . Come out in to the streets and condemn the Islamic Republic for its barbaric deeds.

  Come out to the streets and in solidarity with the Iranian people protest against the Islamic regime which is a source of shame for humanity.

  International Committee against Execution
  International Committee against Stoning
  Nov.17, 2010

  stopstoningnow

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Van het goor,

  Wat een ingewikkelde manier van discrimineren houdt U er op na.
  Zeg dan gewoon dat U moslimss apen vindt.
  Daar heb ik meer respect voor dan dat indirecte abjecte geneuzel van je.
  Wat een laffe manier van uitdrukken heeft U zichzelf eigen gemaakt.
  Daar kom je niet ver mee in de wereld maar je kunt daarmee waarschijnlijk wel wat bereiken in de landelijke politek.
  Zielig en zielloos tegelijk.Een prestatie van formaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ pieter noordenbos,

  Ha, daar bent u weer ! De beschaafde reaguurder, met een hekel aan jij-bakken, maar hier weer optredend met uitdrukkingen als " Daar heb ik meer respect voor dan dat indirecte abjecte geneuzel van je.", met het modieuze "abject" geleend van Moszkowicz

  Fijn dat u dit verhaal van Udink kon lezen zonder draaiende maag. Dan heeft u waarschijnlijk het zelfde DNA als waarover vanhetGoor schrijft als onze vergissing.

  On topic
  Ik heb wel eens een boek van Udink gelezen over saoudie arabie. Vooral de dubbele moraal daar is stuitend: vrouwen die prive de mooiste oosterse gewaden dragen, tafels vol met de duurste whisky´s.

  Of had ik dat gelezen in "Ich, Prinzessin aus dem Hause Al Saud" (
  http://www.ciao.de/Ich_Prinzessin_aus_dem_Hause_al_Saud__446967 )
  Vaders die bereid zijn voor de familie eer de eigen dochters te vermoorden.

  Of wss het: "Sousan Azadi & Angela Ferrante - Vlucht uit Iran"
  http://www.boekenkeet.nl/a-13708565/waargebeurd/sousan-azadi-angela-ferrante-vlucht-uit-iran

  Of was het "Getuigenissen van saddams lijfarts" ( http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/getuigenissen-van-saddams-lijfarts/1001004002055428/index.html)

  Het is iedere keer en overal hetzelfde. Volkomen corrupte en hypocriete maatschappijen, de elite zich verschuilend in hun privedomeinen en het westers leven genietend, het plebs dat de zure vruchten betaalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eigenlijk zijn die linkse figuren, die zich zo voor de islam inzetten, niets meer dan landverraders.

  BeantwoordenVerwijderen