De raadselachtige comeback van Fatima Elatik

Het zou mooi zijn als de media tien procent van de ijver en energie, die zij nu collectief in de affaire-Lucassen steken, zouden benutten voor meer onderzoek in de zaak-Fatima Elatik. De PvdA-politica maakt vandaag een voor velen raadselachtige comeback als voorzitter van het stadsdeel Amsterdam-Oost.

Ruim een maand geleden stapte Elatik, voorheen voorzitter van Zeeburg, op. Ze deed dat in het kielzog van partijgenote Germaine Princen, die afkomstig is uit Oost/Watergraafsmeer. In dat voormalige stadsdeel was Princen verantwoordelijk voor het MuzyQ-dossier, een muziekmakerscentrum waarmee de lokale overheid zichzelf een strop van 30 miljoen euro bezorgde.

VVD en SP hadden geen vertrouwen meer in Princen, maar dienden in de bewuste raadsvergadering ook een motie van afkeuring tegen Elatik in. Dat had, volgens een verslag in het Parool, te maken met de onduidelijke manier waarop ook de stadsdeelvoorzitter vragen over de kwestie had beantwoord.

“Na een lange schorsing liet PvdA-fractievoorzitter Meint Helder weten dat hij een stevige motie van afkeuring tegen het gehele dagelijks bestuur - en dus niet alleen de bestuurders van PvdA-huize - had willen indienden vanwege de amateuristische indruk die het bestuur op zijn fractie maakte. Toen Helder voor een dergelijke motie geen steun van GroenLinks en D66 kreeg, besloot de PvdA, tot verbazing van de oppositie, per direct uit de coalitie te stappen.”

Het terugtreden van Elatik werd door velen met gejuich begroet. Ik ben niet de enige die zich er aan ergert dat een bestuurder van een partij met seculiere beginselen op flagrante wijze de scheiding tussen kerk en staat aan haar laars lapt. Maar haar politieke vijanden hebben te vroeg gejuicht.

Binnen een week kreeg de PvdA in Oost spijt. Helder bood excuses aan voor zijn opblaasactie, wat in eerste instantie weinig indruk maakte op de coalitiepartners D66 en GroenLinks. Op 18 oktober trad Helder af als fractieleider. De ervaren politicus had zich vergist in de benaming van de motie, beweerde hij. Daarmee maakte Helder de weg vrij voor een terugkeer van de PvdA in het lokale bestuur.
Vanaf dat moment kwam de lobby voor Elatik in het volle daglicht. De comeback was echter niet mogelijk zonder haar collega Princen op te offeren. Op 22 oktober berichtte het Parool, dat Princen ook haar collega’s in het stadsdeelbestuur onwetend had gehouden. In de berichtgeving kwam steeds meer de nadruk te liggen op de stelling dat Elatik een bijrol heeft gespeeld in de affaire.

Ondertussen kwamen ook buiten de deelraad krachten op gang om Elatik terug op het pluche te helpen. Anonieme ‘bezorgde en woedende bewoners van Amsterdam Oost’ eisten de terugkeer van Elatik op een speciaal ingerichte website met de naam Elatikmoetterug. Deze site is alweer uit de lucht gehaald. De anonieme Elatik-vrienden deden hun uiterste best om hun voorvrouw volledig schoon te wassen, en alle verantwoordelijkheid bij Helder en Princen te leggen. Erik van Bruggen van het sterk aan de PvdA gelieerde bureau BKB was een van de eersten die de anonieme cijfers en feiten ten gunste van Elatik hartelijk begroette.

Hier ligt een mooie uitzoektaak voor ijverige journalisten. Kreeg Helder op eigen initiatief spijt? Of werd hij een handje geholpen vanuit het stadhuis, de plaatselijke PvdA-afdeling of het hoofdkantoor van de PvdA? Moest worden voorkomen dat er opnieuw een multicultureel partijboegbeeld zou sneuvelen? Wie zaten er achter de anonieme hup-Elatik-weg-met-Helder-en-Princen-website? Zo lang de anonieme hulptroepen niet naar voren komen, zijn dergelijke vragen gerechtvaardigd.

Fatima Elatik gaat door het leven als spontaan. Maar niemand maakt mij wijs dat haar raadselachtige comeback even spontaan tot stand kwam als de onzin die ze regelmatig uitflapt.

Carel Brendel

21 opmerkingen:

 1. En weer een heerlijke uitsmijter aan het eind!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach typisch PvdA en links. De burger mag betalen voor hun fouten en kan barsten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helaas zullen wij op de gelijkgeschakelde eenzijdige televisie niets van enig serieus stukje onderzoeksjournalistiek aantreffen over deze dubieuze zaak. Nee dan maar weer voor de zoveelste keer in herhaling inzake die Lucassen. Goed dat ten minste Brendel nog wat aandacht aan deze stinkende affaire besteedt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, die zogenaamde journalisten binnen de MSM zijn in mijn ogen journalisten met een beperking.Zijn zijn geketend aan hypotheek,de auto en zeker niet op de laatste plaats horig aan de hen omgevende sociale druk.
  Benoem ze wat ze zijn:niet geaard,
  wat zwak op de benen staand.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gezien de demografische ontwikkeling mogen we in Amsterdam verwachten dat de Elatik-achtigen binnen afzienbare tijd ons bestuur zullen overnemen.
  Misschien wordt het tijd om te pleiten tegen lokaal bestuur. De ramp van bestuurd worden door islamieten lijkt met zelfs voor Amsterdammers, die toch heel wat gewend zijn, ondraaglijk.
  Maar Aboutaleb dan? Is dat dan geen lieve islamiet? De goede man schijnt al lang geen islamiet meer te zijn maar durft dat niet hardop te zeggen. Zo gaat het gerucht. Dus wie bestuurt er dan uiteindelijk? Wie zijn het die het voor Aboutaleb onmogelijk maken de islam af te zweren? In het hypothetische geval dat het waar is dat A. al lang geen islamiet meer is?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Best Carel,

  Waren er maar meer journalisten als jij. En dan in de MSM en ook nog al decennia terug. Want Amsterdam en andere (middel)grote steden zijn nu inmiddels al als verloren te beschouwen. Reken er maar niet op, dat straks het belastinggeld van de laatst werkenden in die steden ook eerlijk verdeeld bij autochtonen en niet islamitische allochtonen terecht komt. Zogenaamd niets met discriminatie maar iets met haram of zo...

  Hartelijke groet,

  Juul

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo raadselachtig is dat niet. Een tijd geleden werd in een rapport corruptie in deelraad Amsterdam Zuidoost geconstateerd. Cohen haalde politieke vriend Andre Krouwel (ja, die) van stal om dat rapport onderuit te halen, waarna de stumpers weer terug mochten in hun deelraad. Achtergrond: dreiging met stemmenverlies in Zuidoost. Zou dat nu anders zijn? De PvdA laat zich gijzelen door haar allochtone achterban. Nog meer bewijs nodig? En laat niemand zeggen dat Amsterdam een bananenreplubliek is. Woehahaa.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Is de pvda al de grootste islamitische partij van nederland?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Alweer zeven jaren geleden was er de onmiskenbaar scherpe observator Theo van Gogh die het volgende over de dictatoriale Fatima Elatik schreef :

  "De correspondentie met de hoofdstedelijke PvdA en het troetelallochtoontje Fatima Elatik over de bedreigingen die opvoering van het toneelstuk Aïsja onmogelijk maakten - een pluim op de hoed van de multiculturele terreurcommando's en een uitroepteken achter de vrije samenleving die een groot denker als Rob Oudkerk voorstaat - is in zijn geheel afgedrukt omdat het boeiend blijft al die laffe uitvluchten en schijnredeneringen nog eens na te lezen. Let vooral op de aanvankelijke arrogantie van dat gansje Fatima en haar gedreig met processen en beschuldigingen, als zou ik mevrouw hebben 'gestalkt'. Elatik gaat het heel ver brengen in de PvdA ".

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ Roel

  Wat dom en bekrompen om slecht bestuur in dit geval te relateren aan het feit dat Elatik een moslima of een Marokkaanse is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Noordenbos: Ja, dom he? Want overal waar islamieten heersen, heersen armoede, wreedheid en onrecht. Dat is natuurlijk allemaal stom toeval. Hoe kon ik zo dom zijn? Misschien kan jij het me uitleggen?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @ Roel,

  Dat zou vergeefse moeite zijn. Al die blunderende PVV ers zijn dan ook zeker moslim...

  Je hysterie neemt absurde proporties aan. Je moet nodig eens een beetje aan zelfreflectie doen.

  Een discussie zuiver houden is een groot goed maar aan U is dat niet besteedt. Paarlen voor de eh.. koeien zeg maar.

  Straks gaat U de PvdA ook nog een moslimpartij noemen. Even diep ademhalen en jezelf eens een spiegel voorhouden roellie.

  Het helpt, echt waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Waarom U zo dom bent weet ik overigens niet en zelf bent U kennelijk te dom om daar achter te komen..

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @pieter noordenbos.
  Zijn "domme mensen " voor u mensen die de waarheid spreken ?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Pieter Noordenbos: De kernvraag is: Waarom is overal waar de islam is armoede, wreedheid en onrecht?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @ roel

  De kernvraag is : waarom reageert U niet op de inhoud van het artikel en gebruikt U dit bericht om Uw visie op de Islam te geven?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Peiter Noordenbos: Geef het maar toe, u werkt voor Geert Wilders.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Welnee,

  Ik ben een bisexuele moslimdwerg met lesbische trekjes.

  You want massage wiht happy end ?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Aangezien er zoveel door links over rechts opgediept kan woren.
  Moet het toch ook de mogelijk zijn het andersom te verwezenlijken.
  En hier ook behoorlijk wat ruchtbaarheid aan te geven

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Steeds duidelijker komt in beeld dat de PvdA politieke nood aan een succesmoslim heeft. Om een of andere reden lijkt er een achterban koste wat het kost tevredengesteld te moeten worden. Soms heeft dat te maken met gebrek aan een overtuigende politieke visie of met steeds verder teruglopende politiek vertrouwen als gevolg van negen jaar Job Cohen en bijwerkingen als een overbestedingspatroon van stads(deel)bestuurders en een te gering normbesef van een deel der Amsterdamse ingezetenen?

  Raadselachtig vind ik die geregisseerde comeback niet hoor. Van de Amsterdamse PvdA verwacht ik niet anders dan cliëntelismen zoals die ook al jaren in Zuid-Oost worden gepraktiseerd.

  BeantwoordenVerwijderen