Sabatina – alleen tegen eermoorden en gedwongen huwelijk


Als 17-jarige tegen haar wil uitgehuwelijkt, vluchtte Sabatina James (foto) het huis uit en bekeerde zich van de islam tot het christendom. Ondanks de voortdurende bedreiging door islamisten vecht ze moedig tegen de onderdrukking van islamitische vrouwen, tegen gedwongen huwelijk en eermoorden.

»Velen zijn te laf om het islamisme aan te spreken«Aankomsthal Wenen-Schwechat. Start- en mikpunt van reislustige toeristen. 18 jaar geleden werd dit vliegveld voor de 10-jarige Sabatina, een schattig meisje uit het Pakistaanse provinciedorp Dhedar, de poort naar een nieuwe wereld. Haar vader, een vlijtige gastarbeider in het Mühlviertel, had zijn familie, vrouw en vier kinderen, over laten komen.
Opgegroeid in het idyllische Sarleinsbach in Opper-Oostenrijk, begint daarna echter voor Sabatina op 17-jarige leeftijd een martelaarschap tussen twee werelden.

Want ze wordt naar Pakistan weggevoerd, tegen haar wil uitgehuwelijkt aan haar neef en naar een strenge Koranschool gestuurd!
Gebroken keert Sabatina naar Oostenrijk terug. Ze begint stiekem de Bijbel te lezen, krijgt daardoor weer kracht en wisselt zelfs van geloof! Sinds haar overstap van de islam naar het christendom – en haar autobiografische boek »Sterben sollst du vor dein Glück« daarover leeft ze in voortdurende angst voor wraakacties.

Iedere drie maanden een andere woning

»Enerzijds was ik destijds blij met de enorme weerklank die mijn boek heeft opgeroepen, anderzijds werd het gedoe in de media ondraaglijk. Boulevardbladen publiceerden privéfoto’s van me en stelden me voor als naaktmodel, dat er alleen maar op uit was om beroemd te worden. Ik voelde me net een opgejaagd dier«, herinnert Sabatina zich nu. Opgejaagd door de mediameute, familieleden, maar ook door islamisten: fundamentalisten, die haar steeds opnieuw dreigden te vermoorden. Sindsdien leeft de van oorsprong Pakistaanse met een Oostenrijks paspoort in Duitsland. Bewaakt door de politie en het beveiligingsprogramma voor slachtoffers. Iedere drie maanden moet ze uit veiligheidsoverwegingen van woning ruilen. Ook al willen radicalen en haatpredikers haar steeds opnieuw via E-mail en met dreigtelefoontjes tot zwijgen brengen, komt Sabatina onbevreesd over.

Vandaag verschijnt ze in de aankomsthal van het vliegveld als een van een schuwe ree tot een zelfbewuste geconverteerde geloofsstrijdster veranderde vrouw. Die – ook in een strakke spijkerbroek en met rood gelakte vingernagels – precies weet wat ze wil. »Ik vecht tegen de onderdrukking van islamitische vrouwen«, aldus haar »missiedoel«. Concreet helpt Sabatina met haar vereniging meisjes en vrouwen bij een dreigend respectievelijk reeds voltrokken gedwongen huwelijk. Haar stichting heeft al slachtoffers gered, die om reden van »eer« gedood zouden worden, en heeft al 150 kinderslaven in Pakistan bevrijd.

»Slechts zelden lukt het eentje te vluchten«

»Het is altijd precies hetzelfde verhaal als bij mij. Aan islamitische meisjes, die in het Westen zijn opgegroeid, wordt voorgelogen thuis – dus in een islamitisch land zoals Pakistan, Turkije, Egypte, enz. – op vakantie te kunnen gaan. Daarna volgt de bittere waarheid: al lang geleden besloten huwelijkscontracten met veel oudere mannen, die de jonge vrouwen nog nooit hebben gezien, worden ingelost: gedwongen huwelijk! Slechts zelden lukt het eentje uit dit systeem te vluchten«, herinnert de aantrekkelijke sociale activiste zich haar eigen martelaarschap.

Maar ook in Duitsland, Oostenrijk – midden in Europa – komen vreselijke gevallen, spreek kinderhuwelijken, voor. Alleen al in de Bondsrepubliek worden per jaar meer dan duizend vrouwen gedwongen uitgehuwelijkt. »We hebben te maken met lichamen vol littekens onder sluiers. Met vrouwen, van wie de mannen de huisdeur van buiten op slot draaien als ze ’s morgens naar het werk gaan, en deze pas weer opendoen als ze ’s avonds thuiskomen. De vrouwen zitten de hele dag gevangen. Hun dagelijks leven bestaat eruit te koken voor de familie en zoveel mogelijk kinderen te baren«, zegt Sabatina met duidelijke taal.

Vanwege haar open manier van optreden en praktische kennis van beide religiewerelden is de beweeglijke 28-jarige een graag gezien gast bij discussies – van tv-talkshows tot aan de Duitse Bondsraad. Een actuele mensenrechtenprijs en de nieuwe uitgave van haar boek in Frankrijk en Nederland zorgden er echter voor, dat Sabatina steeds meer in het vizier kwam van haatpredikers en zelfs van Al-Qaida-terroristen.

»Velen zijn te laf om het islamisme aan te spreken«

»Hoewel mijn grootvader muezzin in Pakistan was, ben ik tegen de bouw van nieuwe minaretten in Europa. Burqa en sluier vormen voor mij een beperking van de menselijke waarde«, zegt Sabatina zelfbewust in de camera: »Ik ga ervan uit, dat migranten een brengschuld hebben. Een belangrijk probleem bij de islamdebatten is, dat politici en ’goedmenschen’ uit angst voor de woede van de fundamentalisten te laf zijn om het islamisme aan te spreken. Met dit actieve negeren plaatsen ze de religie boven de mensenrechten. Tegelijkertijd laten ze dit thema alleen aan rechts over.« Sabatina’s wens? »Een keer vanaf de kansel tegen de mensen te praten. Niet blinde haat prediken, maar vrede verkondigen….«

Christoph Matzl

Bron


Vertaald uit het Duits door E.J. Bron

29 opmerkingen:

 1. Hulde voor deze vrouw, ik zie wel twee spelfouten in het artikel:1)Gebroken keer Sabatina naar Oostenrijk terug
  2) Al lang gelden gesloten huwelijkscontracten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wanneer iemand niets doet aan zijn geloof, ervaart inderdaad een leegte. Maar om nou te zeggen dat je van de Islam bent afgestapt vanwege eermoorden en gedwongen huwelijken is kolder, want da islam is JUIST tegen eermoorden en gedwongen huwelijken.
  Bovendien wie echt moslim is stapt gewoon niet van zijn geloof, dat is onmogelijk. Degenen die beweren Christen te zijn geworden, die liegen een eind weg, die zijn nooit moslim geweest ook, en nu ook geen Christen, gewoon een nonsensverhaal.
  Als je op jonge leeftijd naar het westen verhuist, weet je niet eens wat islam is, laat staan ervan afstappen. Zie de argumenten in dit geval: Eermoord/wraak en gedwongen huwelijken. Terwijl de islam daar juist tegen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ EL Houssain

  Met feiten te ontkennen maak je jezelf belachelijk. Je kunt al evengoed beweren dat de zon niet bestaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @El Houssain
  ik denk dat volgens jouw maatstaven er eigenlijk geen moslims bestaan en er eigenlijk ook geen christenen bestaan want ze falen alllemaal w.b. hun 'geloofsidealen'.

  lekker discussieren zo.

  Ik kwam gisteren nog een geval tegen van een vrouw, getrouwd met een Imam. De broer van de Imam had haar dochter ooit verkracht, dat was na jaren bekend geworden.

  Zij wil die broer van haar man en verkrachter van haar dochter niet meer in haar huis ontvangen.

  Ze worsteld nu met dit dilemma.


  Eerwraak en huislijk geweldsdeskundige raadden haar aan om het voor haar man geheim te houden uit angst voor moord op zijn broer, zijn dochter en wellicht ook zijn vrouw.


  Deze Imam is volgens jou geen echte goede moslim want de Islam is tegen eerwraak.
  Niemand durft kennelijk het risico te nemen dat deze Imam het anti eerwraak voorbeeld van de vredesreligie gaat geven.

  Ziedaar de 1400 jarige positieve invloed van de vredesreligie op deze (volgens moslims) 'slechts culturele' achterlijke gebruiken.

  Een Imam is toch een geestelijke voorganger dei bocven achterlijke culturele toestanden staat?

  De groeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kontheffers lullen hier wat " al taqqiyya" en meer niet. Overigens zijn ze te dom en te onderontwikkeld om iets zinnigs te vertellen.M.a.w. ze onkennen het licht van de zon.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ El Houssain: Welke feiten

  Wel eens van cirkelredenering gehoord? Zoals het 'bewijs' dat je aanlevert: 'een echte moslim kan geen christen worden en als dat wel gebeurt was het geen echte moslim'. Jouw bewijs zit in een aanname die vervolgens niet ontkent kan worden omdat het tevens het bewijs is. Denk nog eens rationeel na over deze zaken; zal je goed doen

  Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach "u win some,u lose some" . Islam wint er vele meer als dat ze er verliest.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ad. zei...

  Deze Imam is volgens jou geen echte goede moslim want de Islam is tegen eerwraak.
  Niemand durft kennelijk het risico te nemen dat deze Imam het anti eerwraak voorbeeld van de vredesreligie gaat geven.

  Ziedaar de 1400 jarige positieve invloed van de vredesreligie op deze (volgens moslims) 'slechts culturele' achterlijke gebruiken.
  ----------------------------------------------

  Misschien zijn er veel meer imams die zich hebben vergrepen aan vrouwen. Zegt nog niets over de islam.
  deze man vertegenwoordigd de islam niet en de islam is en blijft tegen eerwraak en moord enz.
  Ik zeg toch ook niet dat kindermisbruik bij het Christendom hoort omdat er een aantal priesters niet van kinderen konden afblijven? Kindermisbruik is één, het christendom is twee, heeft niets met elkaar van doen. Zo lopen er ook een paar imams rond die hun handjes niet thuis kunnen houden. Zo heilig zijn ze ook weer niet.

  Als je meent dat eerwraak en moord iets islamitisch zijn, zul je dat moeten hardmaken door koran en hadithverzen aan te halen waaruit blijkt dat het zo is.


  Anoniem 27 november 2010 13:42 zei...

  El Houssain: Welke feiten

  Wel eens van cirkelredenering gehoord? Zoals het 'bewijs' dat je aanlevert: 'een echte moslim kan geen christen worden en als dat wel gebeurt was het geen echte moslim'
  -----------------------------------------

  Dat heb ik nergens beweert, er zijn wel moslims die christen zijn geworden, maar degenen die ermee te koop lopen roepen maar wat in de rondte, zijn noch christen noch moslim. In dit geval gaat het om het promoten van een boek, meer niet, ja dan is het handig om de islam aan te vallen, want dat loont nu eenmaal hier in het westen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. "... ja dan is het handig om de islam aan te vallen, want dat loont nu eenmaal hier in het westen."

  De beloning bestaat uit gerechtszaken tegen je in NL en Oostenrijk en politiebescherming tegen moordpogingen geïnspireerd door de heilige koran. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ Hoessein
  "Als je meent dat eerwraak en moord iets Islamitisch zijn, zul je dat moeten hardmaken"..........

  Ik weet dat niet en ik beweer dat niet. Mijn punt is nou juist dat het geen zin heeft om over de nagenoeg bovenmenselijke idealen van godsdiensten te spreken.

  Het gaat er meer om hoe de Islam met die misstanden omgaat.
  De Islam blokkeert mogelijkheden voor zelfkritiek, iets wat we in jouw reacties duidelijk kunnen waarnemen.

  In het Christendom was dat misschien ooit ook zo maar het zat (toevallig of niet)zodanig in elkaar dat het een 'jong kon werpen', nl. het humanisme en dat het door de moderniteit verslagen kon worden op punten waar het tekortschiet w.b. mensenrechten.

  Je kan redeneren dat het humanisme min of meer geïnitieerd is door de Islamitische cultuur. Echter, Islamitische culturen konden dat niet verder ontwikkelen net zo min als de aanzetten tot democratie die er in te vinden waren.

  Zelfs nu is het zo dat moslims hier in het westen nog niet in staat zijn in deze betere omstandigheden alhier die stappen te zetten. Zie het voorbeeld in mijn vorige reactie. Dit komt mijn inziens door hun geestelijke gevangenschap waarin ze verkeren en waarvan jij hier telkens weer een demonstratie geeft.

  Islam en/of Islamitische culturen inspireren hun leden om de heilige zuiverheid van de bron ten koste van alles te verdedigen.

  Waar zijn de Islamitische blijf van mijn lijf huizen? Waarom ga jij dat niet organiseren i.p.v. alsmaar de heiligheid en onaantastbaarheid van de bron te verdedigen?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Deze vrouw is nooit religieus geweest. HAar bekering van islam naar christendom is een bekering van Oost naar West.

  Theologisch kan ze haar bekering namelijk niet onderbouwen. Ze komt niet verder als wat culturele verschillen tussen Oost en West.

  Nietemin afgrijselijk wat deze vrouw is aangedaan, en wat anderen nog steeds word aangedaan in naam van islam. Maar dit is geen rede tot bekering. Ook in het christendom word er mishandelt en vermoord.
  In het christelijke Armenie is eerwraak heel normaal onder alle bevolkingsgroepen daar.

  Als we deze problemen echt willen oplossen zllen we moeten erkennen dat dit misbruik zoals eerwraak(hoe graag wij het ook willen) niet een onderdeel is van de islam , maar van bepaalde culturen.

  Zelfde geld voor vrouwen besnijdenis, uithuwelijken,etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Op 27 november jl. heeft de EO een interview met
  deze bedreigde vrouw uitgezonden.(Door de Wereld)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Anoniem 28 november 2010 08:32,
  Zeer, zeer goed geschreven, ik had het niet beter kunnen verwoorden. Ik wist overigens niets van Armenie.

  Je hoeft geen moslim te zijn om in te zien dat eerwraak en moord niet specifiek islamitisch zijn, maar cultureel, vandaar dat de meesten maar al te graag religies en culturen door elkaar halen om zo verwarring te scheppen en islam als een cultuur neer te zetten om zo allerlei achterlijke gewoontes aan de islam te koppelen.
  In de meeste islamitische landen komen eerwraak / eermoord en vrouwenbesnijdenis niet voor, hetgeen bewijst dat die gewoontes cultureel bepaald zijn en niet islamitisch, maar daar willen de meesten hier niets van weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @El_Houssain 27 november 2010 15:28
  Als je meent dat eerwraak en moord iets islamitisch zijn, zul je dat moeten hardmaken door koran en hadithverzen aan te halen waaruit blijkt dat het zo is.

  ______________

  Een steeds weer terugkerend argument is, als je de besnijdenissen, eerwraak, gedwongen uithuwelijken ed aan de kaak stelt, dat het niet bij de islam hoort en al veel eerder dan het bestaan van de islam werd toegepast.
  Dat kan inderdaad dan wel zo zijn, maar...
  Waarom heeft de islam dit, in al die 1400 jaar dat ze bestaat, niet afgekeurd en verboden ?
  Immers de islam heeft zich altijd bemoeid met álle levensbereiken van élk mens, waar haar invloedssfeer maar heerst.
  Blijkbaar vonden ze het wel handig om deze onmenselijke methoden te laten voortbestaan en was men het er mee eens.... wie zwijgt stemt toe !!
  En dus is de islam er verantwoordelijk voor, en er op aan te spreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De islam heeft deze dingen altijd afgewezen. Je weet niet waar je over klets Paul.

  Lees eens wat ,dat scheelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dappere vrouw, die over de afschuwelijke islamitische praktijken als uithuwelijking en eerwraak durft te spreken. Pakistan is overigens wel het ergste islamitische land dat er is, daar heeft Betsy Udink een boek over geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. El_Houssain die redeneert inderdaad in cirkelredeneringen en dat doen veel van die moslims, want kritische zelfreflectie op een intolerant geloof is niet mogelijk. De islam heeft geen enkele positieve bijdrage aan de mensheid geleverd, integendeel. Ookal zijn zogenaamde voorislamitische gebruiken onmenselijk, niets heeft de islam gedaan om die te verbieden of af te schaffen, terwijl men wel heel veel andere zaken heeft kunnen verbieden. Daarnaast heeft de islam zelf ook veel onmenselijke gebruiken, zoals de doodstraf voor afvalligen bijv. Walgelijk en dan denken moslims nog dat ze meer zijn dan andere mensen, echt tragikomisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Toch goed dat Prof Ramadan weggestuurd is ,want volgens El_Houssain was dat sowieso geen echte moslim.
  Met zijn achterlijke ideeën over steniging en zo.
  Hij leek wel aanhanger van de dwaalleer van Iran, vrouwen die worden ingegraven en gedood wegens overspel, jonge meisjes die opgesloten in de gevangenis eerst worden getrouwd en dan ontmaagd, om vervolgens gedood te kunnen worden.

  Of op die gekken in Saoudie arabie, waarvan vaders hun eigen dochters in hun zwembad verdrinken omdat ze ongewenste sex hebben gehad.

  Of op die malloten in Palestina, broers die hun zuster doden omdat ze zonder overleg met laat staan goedkeuring van de familie, met iemand handje-in-handje heeft gelopen.

  Of die malloot in Afghanistan die als afghaans soldaat ineens 6 soldaten van de bondgenoot van ISAF neerschiet.

  Of die dwaallichten in Pakistan, die soefi moskeeen aanvallen:

  wie heeft nu de juiste leer, en hoe maak je het onderscheid? El_Houssain inhuren?

  Bijzondere, traditierijke godsdienst die islam.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. El_Houssain

  Waarom vermoorden moslims en/of hun regeringen grootschalig christenen?

  U loog eerder keer op keer dat 'christenen geaccepteerd worden in Koran' - integendeel

  Koran is een enorme theologische misdaad, gestolen en verdraait uit Christendom en Judaisme - behalve die surahs'die kant noch wal tegenstrijdig zijn.

  Welke surah's in Koran schrijven specifiek tegen 'eremoord en uithuwelijken'?

  Mohammed dwong Aisha NEGEN JAAR met hem te 'huwen' - toegestaan in Koran:

  http://www.youtube.com/watch?v=IhHFimaoL2A&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=dWwNZmqN2Zc&feature=related

  'Niets doen aan je geloof en leegte ervaren'?

  Hoe denkt u 'leegheid' te kunnen bepalen voor anderen?

  Deze vrouw bekeerde zich tot christendom, staat in gevaar van MOORDENDE KORAN. Tot Christendom bekeren is beslist niet makkelijk en zeker niet 'leeg' kan jaren innemen.

  Moslim wordt iemand in een wip - waarna levenslang Prisoner of Islam!

  "Bovendien wie echt moslim is stapt gewoon niet van zijn geloof, dat is onmogelijk."

  Oh? Ook imams verlaten Koran:

  http://www.youtube.com/watch?v=MFjHt5cpjUE&feature=related

  Zegt u ook 'imams deden niet genoeg aan hun geloof'?

  http://www.youtube.com/watch?v=OvhaI9BLlOk

  http://www.youtube.com/watch?v=hBUdRWjSxHI&feature=fvw

  IRAK: christenen worden grootschalig vermoord door moslims.

  http://www.youtube.com/watch?v=JtXIiiVpZI4&feature=channel

  EGYPTE: de christen Kopten worden grootschalig vermoord door moslims:

  http://www.youtube.com/watch?v=gmVAwOWmzRs&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=tKLOZQab-8s&NR=1

  PAKISTAN:

  http://www.youtube.com/watch?v=8toEVUOtcnM&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=AI5mH0aikjw&feature=related


  http://www.faithfreedom.org/articles/persecution-by-islam/pakistan%E2%80%99s-controversial-%E2%80%9Cblasphemy-laws-and-persecution-of-religious-minorities/

  Nog meer praatjes Al-Houssain?

  Met mijn diepste verachting voor uw moordende Koran/Mohammed!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hele simpele vraag; Wie van jullie heeft de Qu'ran in het oud arabisch gelezen? Dus niet vertaald, aangezien er in de Qu'ran staat dat het niet herschreven mag worden, júist vanwege dit soort misvattingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Simpele vraag; Wie van jullie heeft de Qu'ran in het oud-arabisch gelezen? Aangezien de Qu'ran niet herschreven mag worden en waarschijnlijk niemand hier daadwerkelijk oud-arabisch kent gok ik op niemand of misschien 1 persoon. Maar goed, verras me.
  Mijn punt is dat je niet zomaar dingen moet gaan lopen prediken als je het niet eerstehands hebt gezien/gelezen/meegemaakt oid.
  De ontwetendheid die hier heerst is ongekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Niet gezien dat de eerste al gepost was -_- nvm, haal alleen het deel "misvattingen" uit het eerste gedeelte en het klopt weer enigzins.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hele simpele wedervraag @rodeworst,

  Welke oud-Arabische versie van de Koran? Er bestaan nl. verschillende.. (onwelkome archeologische vondsten uiteraard, voor fanaten)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ok, maar kun je me dan een link geven of enig bewijs leveren dat er meerdere versies zijn?
  Aangezien er duidelijk in de Qu'ran staat dat deze nóóit herschreven dient te worden ivm misvattingen/andere betekenissen voor het zelfde woord ed.

  BeantwoordenVerwijderen