Het monotheïstisch dilemma - Paul Cliteur


Vandaag verschenen: Het Monotheïstisch Dilemma - Paul Cliteur.

Voor meer info klik hierr en hierr voor The Secular Outlook.

6 opmerkingen:

 1. Het dilemma van het monotheïsme is dat het niets anders naast zich dult en daardoor het vrije denken verstikt door dogma's en geweld.

  Paul Cliteur kan deze kwesties altijd welbespraak in zijn boeken verwoorden. Er worden in dit boek vragen opgeworpen die ook voor beleidsmakers van belang zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het monotheistisch christendom heeft ons de wetenschap en het concept van het vrije individu geschonken. Hoezo duldt niets anders naast zich? Dat is regelrecht niet waar.
  Ik weet wel dat christendom heel erg uit de mode is maar dat is nog geen reden om de geschiedenis te vervalsen.
  Het ene monotheisme is het andere niet. Het christendom is goed en groot en prachtig (met hier en daar misschien een haarscheurtje). Het is dankzij het christendom dat wij hier in welvaart en vrijheid leven. De Verlichting begon in de middeleeuwen in de kloosters van Europa.
  Waarom ontstond alleen in Europa wetenschap? Door het bijzondere godsbeeld van de christenen: Een goede, rationele, persoonlijke god, een god kortom, waar je op kon rekenen. En van rekenen komt kennis, zal ik maar zeggen.
  In moderne bewoordingen: U moet niet alle monotheistische godsdiensten over een (1) kam scheren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens de islam is het christendom geen monotheistische godsdienst, want de christenen zouden drie goden aanbidden. Dit is natuurlijk niet waar, want er zijn drie goddelijke personen, Vader, Zoon en Heilige Geest, maar er is slechts een goddelijke natuur. Zou het voor Paul Cliteur een goed ideetje zijn om de drie personen uit de Goddelijke Drieeenheid tot drie agfzonderlijke Goden te transformeren, om zo de tolerantie in de wereld te bevorderen? Volgens de protestanten aanbidden katholieken Maria. Dit is niet waar. God aanbidt men. Heiligen vereerst men. Zou de tolerantie in de wereld bevorderd worden als de katholieken Maria voortaan geen menselijke maar een goddelijke natuur toekennen. Of misschien ineens alle heiligen de status van een god toekennen? Paul Cliteur, begin maar met uw lobbywerk in de gangen van het Vaticaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het boek nog niet gelezen maar ga ik zeker doen. (Iemand anders al wel?) Wat hij schrijft hangt niet zo af van een trend maar kun je over een paar jaar nog steeds lezen.

  Hij is een wetenschapper maar heeft een prettige belerende toon. Van hem zou ik wel college willen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Watch [url=http://www.watchmovieon.com]watch free movies online[/url]
  at [url=http://www.watchmovieon.com][b]www.watchmovieon.com[/b][/url] we got all you movie needs to watch and have fun.Free streaming movies and [url=http://www.watchmovieon.com]movies online[/url]
  now. U can do it right now

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wholesale croton watches Wristband watches rolex watches in atlanta

  BeantwoordenVerwijderen