Voorwoord - De Onzichtbare Ayatollah

Doet in 2030 de eerste vrouw in boerka haar intrede in de Tweede Kamer? Of beleven we in dat jaar de sloop van de prestigieuze Essalam-moskee in Rotterdam? Over twintig jaar telt Nederland naar schatting 1,6 miljoen mensen met een moslimachtergrond, bijna 10 procent van de bevolking.

Het gevaar bestaat dat fundamentalistische moslims, mede dankzij druk vanuit de islamitische wereld, een groot stempel op onze samenleving gaan zetten. Met als gevolg een inperking van rechten en vrijheden. Allereerst die van andersdenkende moslims, gevolgd door de rechten en vrijheden van de gehele bevolking.

Islamisering is echter geen tsunami, geen onafwendbaar natuurverschijnsel. Politiek en samenleving kunnen zich verweren door duidelijke grenzen te stellen aan de islam. In de moskee en achter de voordeur is het geloof vrij. Maar geen enkele religie kan ‘respect’ opeisen door haar regels en opvattingen op te dringen en op te leggen aan anderen.

‘Leve God, weg met Allah’ is de leus van sommige bestrijders van de islamisering. We moeten inderdaad oog hebben voor de christelijke wortels van onze cultuur. Het is echter geen goede zaak om het ene fundamentalisme te bestrijden door het andere te omarmen. Humanisme en Verlichting hebben de basis gelegd voor vrijheid, democratie, emancipatie en moderne wetenschap. Deze vier verworvenheden blijven het aantrekkelijkste alternatief voor allerlei vormen van religieuze onderdrukking. Maar het is wel zaak dat de aanhangers van de Verlichting zichzelf opnieuw uitvinden en afstand doen van het cultuurrelativisme.

De strijd voor het behoud van onze vrije westerse samenleving kunnen we alleen winnen met bondgenoten uit allochtone kring, met hulp van migranten die zonder voorbehoud kiezen voor de waarden van humanisme en Verlichting. Daarom ben ik bijzonder blij met de bijdrage van de in Egypte geboren maar in Nederland gewortelde islamcritica Nahed Selim.

Uiteraard ben ik ook zeer vereerd met de beschouwing van arabist Hans Jansen over het proces-Wilders. Dat proces is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting van alle bewoners van Nederland met kritiek op de islam.

Twee toekomstscenario’s en een essay over de heruitvinding van de Verlichting vormen een belangrijk onderdeel van dit boek. Daarnaast vindt u enkele resultaten van de research die ik de afgelopen jaren heb gedaan voor mijn website Het verraad van links. Dat weblog startte ik in 2007 als vervolg op het gelijknamige boek, dat de oorzaken verklaart van de nu al veertig jaar durende politieke onrust rond de onderwerpen immigratie, islam en integratie.

In dit boek vindt u de resultaten van mijn onderzoeksjournalistiek naar kwesties die onderbelicht blijven in de gevestigde media.

De religieuze agenda van Ahmed Marcouch, het integratieboegbeeld van de Partij van de Arbeid, neem ik kritisch onder de loep. Onder zijn regime heeft de fundamentalistische Moslim-broederschap vaste voet gekregen in de Amsterdamse achterstandswijk Slotervaart.

U leest hier ook meer over de extremistische connecties van de stichting Nederland Bekent Kleur, een van de gangmakers van het politieke proces tegen Geert Wilders. In een ander hoofdstuk beschrijf ik de dubieuze werkwijze achter de Monitor Racisme & Extremisme van de Anne Frank Stichting. Een onthullend inkijkje in de subsidie-industrie geven de lotgevallen van de extreem linkse activist Abdou Menebhi.

Andere essays gaan over het hardnekkige en misplaatste gebruik van de Tweede Wereldoorlog in het huidige debat. Een artikel gaat over de hoofddoek, waarover door de denigrerende ‘kopvoddentaks’ van Geert Wilders een serieuze discussie onmogelijk is gemaakt. Aan de orde komen ook het taboe op vrijwillige assimilatie en het feministische verraad van onderdrukte moslimvrouwen. Job Cohen is geen binder, maar een ontbinder, betoog ik in een ander hoofdstuk.

Een vreemde eend in de bijt zijn mijn herinneringen aan het radencommunisme, de politieke stroming waarin ik ben opgegroeid. Dit boek bood de gelegenheid om een stukje geschiedenis van deze piepkleine maar zeer interessante beweging op schrift te stellen.

In mijn jeugd was het links om kritiek te leveren op onderdrukkende religies. Ik begrijp daarom niet waarom critici van de islam voortdurend als rechts worden bestempeld. Ik verwerp dat etiket. Voor u ligt gewoon een links boek.

Carel Brendel

De Onzichtbare Ayatolah - Carel Brendel, Uitgeverij Van Praag,  ISBN 978 90 490 2405 5.

14 opmerkingen:

 1. Een Allochtoon en een Trotse Nederlnader17 november 2010 om 19:58

  Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hopelijk wordt het eerste scenario geen werkelijkheid, maar als er niets verandert, dan wordt het zelfs eerder werkelijkheid. Het is van het grootste belang dat degenen die zeggen humanist en seculier te zijn hun blinde cultuurrelativisme afleggen en de dingen zien zoals ze zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De anti-fascisten van vandaag zijn de fascisten van morgen! ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Slap verhaal zoals ook je blog een soort veredelt roddelblog is. Iemand als Hans Jansen erbij halen is al helemaal een teken van zwakte.

  Maar wat geeft . Jij Hans Hirsi ,Geert en nog wat anderen verdienen zijn ineens iets dankzij de islam.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik waardeer uw arbeid zeer, ik lees met veel plezier uw weblog.
  Uw arbeid is waardevol.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Anoniem 18 november 00:18

  Als je niet in staat bent fatsoenlijk Nederlands te schrijven, doe het dan niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Latraviata

  "@Anoniem 18 november 00:18

  Als je niet in staat bent fatsoenlijk Nederlands te schrijven, doe het dan niet."

  Lees je eigen post nog eens . Wat je schrijft slaat namelijk helemaal nergens op.

  Als je commentaar wil geven op iemands taal gebruik ,zorg dan op z'n minst dat je zelf weet wat je schrijf.

  gr

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Anoniem

  veredelt roddelblog????

  Maar wat geeft . Jij Hans Hirsi ,Geert en nog wat anderen verdienen zijn ineens iets dankzij de islam.

  Wat bedoel je nu precies met dit incoherente gebrabbel?

  Waarom is de heer Jansen een zwaktebod?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Anoniem is een lafbek.Kom altijd voor je mening uit,hoe
  (on)genuanceerd dan ook,maakt niet uit,iedereen heeft recht op een mening.Leg dan gelijk eens duidelijk uit wat je zo dwars zit dan kan er,op een normale manier over gedebatteerd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. BTW...
  Het langverwachte boek van Paul Cliteur is eindelijk ook in het Nederlands uit:
  Het monotheïstisch dilemma
  http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/het-monotheistisch-dilemma/1001004010295964/index.html?Referrer=TDR26935afce3ffbb09ad7da7c6d5d47aa21637084

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @u. Idd. Zie ook de boekbanner linksboven op deze site waaronder een aanklikbare link (meer info) naar bol.com waar 'Het Mon. Dilemma' van Paul Cliteur besteld kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Anoniem,
  Het verheugt me te vernemen dat islam ook eens iets positiefs bijdraagt:
  Het daagt mensen uit te verhelderen wat er op het spel staat als de totalitaire doctrine en doodscultuur met gitzwarte wortels haar verstikkende invloed meer en meer laat gelden.

  Wie dat wat graag van wat dichter bij de bron verneemt doet er goed aan zelf het leven van Mohammed (de ongecensureerde soenna) te gaan lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Beste klant,
  Wat zijn uw financiële behoeften?
  Wij bieden grote en kleine franchise-investeringsleningen en persoonlijke leningen enz. Van 2.000 tot 250.000 euro of meer. Geen boetes voor vervroegde of te late aflossing. Krijg direct een korte en lange termijn lening om uw eigen bedrijf op te zetten en te genieten van de voordelen van uw eigen baas zijn.

  Hieronder staan enkele zakelijke ideeën met een lage investering en een hoge winst Supermarkt, fastfoodrestaurant en kledingwinkel etc.

  met een betaalbare rente van 2%
  Flexibel aflossen 1 tot 15 jaar looptijd
  Neem contact met ons op via e-mail: franchisecapitalcorps@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen