Hanny en Gerard

De foto van Hanny Michaelis en Gerard Reve op de achterflap van Ad Fransens 90 pagina's tellende boek 'Leven met Reve', ik kan er naar blijven kijken. Het was ook de belangrijkste reden om het werkje aan te schaffen want wie wil weten hoe het leven met de jonge Reve voor de 1 jaar oudere dichteres Michaelis moet zijn geweest, komt goed aan z'n trekken in het eerste deel van Nop Maas' Reve-biografie.

Alhoewel.

Onlangs was ik op een bijeenkomst van vrijdenkers, Multatulianen en socialisten en daar hoorde ik na afloop een man, een aardige man, beweren dat die Reve toch echt wel een gek, een viespeuk en een racist was geweest. Zo ongeveer luidde mans oordeel over de grootste Nederlandse schrijver aller tijden. Moet kunnen, maar ik kreeg sterk de indruk dat het tweede deel van Nop Maas' alom geprezen Reve-biografie hem geholpen heeft tot dit voor de hand liggende oordeel te komen.


Dat werkje van Fransen is leuk omdat het de beide ex-echtelieden aan het woord laat. In 1998 bracht Hanny Michaelis een bezoek aan Reve in het Belgische Machelen en Fransen heeft dat gesprek opgetekend. Voilà. Een smakelijke bonbon.

1996, nog maar zo kort geleden. Toen leefden ze beiden nog. En kijk eens hoe ze straalden. Kijk eens wat een gein! De jeugdige foto van Hanny en Gerard op de voorkant is mooi, maar hier word ik vrolijk van. Iedere keer weer.

AnneliesvanderVeer 

Bestellen?

2 opmerkingen:

  1. Ik ook Annelies, dank voor plaatsing. Volgens mij was dit voor een interview met beiden in HP/De Tijd. Het was ook rond deze tijd dat ik Hanny Michaelis voor het eerst op TV zag, in een mooi, lief en juist door het ontbreken van sentiment(aliteit) ontroerend gesprek in 'De Plantage' met Hanneke Groenteman. - KeesB, Sydney

    P.S.: Ik heb de eerste twee delen van Nop Maas' biografie het afgelopen half jaar in fasen met bijzonder veel plezier gelezen en het heeft mijn beeld van Reve op geen enkele manier veranderd. Het heeft het dus zeker niet negatief beinvloed.

    BeantwoordenVerwijderen