Hoogste tijd voor Agnes Kant om Harry van Bommel aan te pakken

Let op, Plus Update, 12.1.2009, Harry van Bommel gaat niet naar de Auschwitz-herdenking, bron Business News Radio (BNR)

Hoogste tijd voor Agnes Kant om Harry van Bommel aan te pakken

Herinnert u zich de vrolijke uitzending van Pauw & Witteman van 23 november 2006? De complete SP-fractie werd uitgenodigd om de monsterzege bij de Tweede-Kamerverkiezingen te vieren. Er was één dissonant. Paul Witteman stelde een vraag aan nieuweling Renske Leijten over een plaatje van voorzitter Mao op de website van de door haar geleide jongerenorganisatie ROOD.

Op dat moment greep partijleider Jan Marijnissen, zelf ooit een grote bewonderaar van Mao, keihard in. Voor de ogen van tv-kijkend Nederland gaf hij Leijten een uitbrander. In het partijblad Tribune gaf Marijnissen later uitleg over deze openbare afstraffing: "Renske deed het af als een grapje. Ze moet beter weten: Mao is een massamoordenaar. Op zo'n moment moet ik ingrijpen, je kunt niet altijd zoete broodjes bakken." En: "De SP-fractie is geen Poolse landdag waar iedereen niet gehinderd door historische kennis maar wat roept. Alsjeblieft niet!"

Het moment is aangebroken dat de nieuwe fractieleider Agnes Kant haar gezag laat gelden. Buitenlandspecialist Harry van Bommel demonstreert al jaren in het zeer foute gezelschap van moslimfundamentalisten, Saddam-aanhangers, stalinisten, trotskisten en zelfs neo-nazi's. Een diepe afkeer van Amerika, Israël en Joden in het algemeen verbindt deze extremisten. De afgelopen zaterdag (3 januari) was het beslist niet de eerste keer dat de leus 'Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas' werd geschreeuwd. Toch blijft Harry steeds weer terugkomen.

In Amsterdam scandeerde hij samen met Gretta Duisenberg de leus 'intifada, intifada'. Toen hij daarop werd aangesproken riep Harry maar wat, niet gehinderd door historische kennis. Met intifada bedoelde Van Bommel 'geweldloos protest', waarbij hij eventjes alle zelfmoordaanslagen van de Tweede Intifada over het hoofd zag. Van Agnes Kant kwam niet meer dan een zwak 'ik zou het zo niet gedaan hebben, want het leidt tot misverstanden'.

Ondanks zijn onverholen sympathie voor Hamas, dat het vermoorden van Joden in haar handvest heeft staan, is Van Bommel vast van plan om de komende Auschwitz-herdenking bij te wonen. Het Nederlands Auschwitz Comité kan moeilijk gekozen Kamerleden van een openbare herdenking weren. Tijd dus voor Kant om in te grijpen met een duidelijke verklaring, ook te lezen op de SP-website die tot dusver aan alle misstappen van Van Bommel voorbijgaat. Kant kan besluiten om in plaats van Van Bommel zelf naar de herdenking te gaan, of een ander Kamerlid afvaardigen. Als het maar niet senator Anja Meulenbelt is, die onlangs de herdenking van de Kristallnacht onveilig maakte.

Carel Brendel

Lees hierbij ook: 'Harry van Bommel solidair met uitgemoorde Joden', door Brendel, klik hier.

4 opmerkingen:

 1. Het is al heel lang zo dat ik niet geloof op zulke herdenkingen iets te zoeken te hebben. Aan anderen om met hun aanwezigheid bij zulke herdenkingen hun statement te maken. Van Bommel, Meulenbelt, waarom niet, heel passend toch, gezien wat er de laatste tijd van gemaakt wordt? We hebben trouwens ook altijd prima burgemeesters die dat vroeger zo beperkte herdenken van alleen maar die onnozele holocaustslachtoffers wat breder weten te trekken en er waarschuwende woorden tegen discriminatie in het algemeen en van moslims in het bijzonder laten horen.

  Nog even en de bij de Auschwitzherdenkingen aanwezigen roepen in koor: "Hamas, hamas, joden aan het gas." Met een burgemeester die er alle begrip voor opbrengt, voor die frustratie die dat eeuwige goedpraten van Israëlische wandaden bij de gediscrimineerde islamitische medemens oproept.

  Nee, als het tegenwoordig nog iemand past om bij een Auschwitz- of Kristallnachtherdenking aanwezig te zijn, dan toch zeker Van Bommel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Rabbijn Evers van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap vindt dat Van Bommel niets te zoeken heeft bij de Auschwitz-herdenking. Verder aandacht voor een mooie column van Theodor Holman in Het Parool.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De Israël-haat bij de SP neemt regelmatig zeer bizarre vormen aan. Ook zie je dat ze samen optrekken met de meest reactionaire en intolerante agitatoren van de politieke islam. Een goede tip die column van Holman.

  BeantwoordenVerwijderen