"Dat je soms je hand uit andermans boezem weghaalt, (...)"


Uitgelicht: Filosofe Désanne van Brederode in Buitenhof, 4.1.2009 over Ayaan Hirsi Ali (maar geen woord over Hirsi Ali's beveiliging).

"Waarom is er nog zo weinig van haar [Ayaan Hirsi Ali] invloed merkbaar? Had ze eigenlijk wel invloed? Terwijl in alle media de balans van het voorbije, eerste Ayaanloze jaar werd opgemaakt, was er zelfs niemand die deze vragen stelde.
Pim Fortuyn wordt nog regelmatig aangehaald. Theo van Gogh ook. Begrijpelijk. Zij zijn om hun mening vermoord. Herman Brood is nooit om zijn mening vermoord, maar ook hij kwam de afgelopen weken geregeld langs, als symbool voor het bandeloze Nederland van voor de vertrutting. Zelfs aan Mies Bouwman werd een heel programma gewijd, waarin ze tot mijn grote verbijstering opeens werd bewierookt als revolutionaire, vrijgevochten televisie-pioneer… maar Ayaan? Wordt Ayaan bewust verzwegen? Zijn de media en al die intieme Ayaanvrienden onmenselijk kil en ontrouw? Nee. Ze hebben zich misschien gewoon vergist. Vergist in iemands talenten. En dat is uiterst menselijk. Maar geef dat dan ook toe. Ook dat hoort bij de vrijheid van meningsuiting. Dat je soms je hand uit andermans boezem weghaalt, en hem in eigen boezem steekt."

Lees hier de volledige tekst.

Heeft u ook voorbeelden van Jip-en-Janneke-uitspraken/berichten/verslaggeving/foto's gehoord/gezien op radio, televisie of andere media? Stuur deze, met bronvermelding, dan naar hoeiboei@gmail.com .

10 opmerkingen:

 1. Van Brederode laat door deze column zien hoe weinig ze van Ayaan heeft begrepen. Dat is bij deze wat dommig overkomende columniste ook niet zo heel vreemd. Zij is een naïeve multiculti die niets begrijpt van de rol die een totalitaire islam kan hebben. Ayaan heeft meer intellectueel gewicht dan dat zij als leeghoofd ooit zal hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Foei foei Désanne!
  Je solliciteert http://www.trouw.nl/opinie/podium/article1263777.ece naar een vermelding in je eigen artikel.
  Over welke media heb je het, en.. wie komen daar aan het woord? Misschien moet je je tijd anders besteden, je blik verruimen en je elders op de hoogte stellen van informatie http://www.stichtingkaribu.nl/Images/schilderijen/pages/schilderij%20032_jpg.htm en meningen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ter aanvulling:


  Max Pam: Het wijwater van Désanne van Brederode

  Het wijwater van Désanne van Brederode

  BeantwoordenVerwijderen
 5. http://ayaanhirsiali.web-log.nl/ayaanhirsiali/ om Désanne wat op weg te helpen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je zegt dat een geliefde pedofeet "naar westerse maatstaf een pervers persoon is" krijg je een half jaar alles en bijna iedereen over je heen. Als je dan ook nog eens beveiligd moet worden komt ook de Telegraaf colonne over je heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vroeger keek ik nog wel eens naar "Buitenhof". Nu nooit meer. In een van haar columns zei Désanne, in die tijd, dat ze in een buurt met veel allochtonen woonde. Met een hemelse glimlach voegde zij er aan toe dat dat hetzelfde was als je bevinden in een warm bad.Deze, buiten de realiteit staande vrouwen, ken ik mijn hele leven al. Ik kan daar niet meer tegen.
  Daarom heb ik na die uitzending nooit meer gekeken.
  Als in een politiek programma dergelijke mensen de kans krijgen hun halfzachte ideeën te spuien, heb ik daar niets meer te zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ter aanvulling "Woordenhaat" van Jonathan van het Reve, ook over Van Brederode:

  Woordenhaat

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Filosofe noemt zo iemand zich. Uiteindelijk kan iedereen zich zo noemen die graag wijzer wil worden en nadenkt, maar dan zijn er maar weinigen die zich niet zo kunnen noemen, dus zo zal het wel niet bedoeld zijn.

  Ik kan het niet helpen dat het op mij nogal potsierlijk overkomt wanneer iemand als bijzonderheid van zichzelf meent te moeten melden dat hij of zij filosoof of filosofe is.

  Filosofe Désanne van Brederode... Die naam maakt het er ook niet beter op. Een bijzondere naam -Désanne, dat hoor je niet vaak, echt een voornáme vóórnaam, en dat samen met dat sjieke Van Brederode, van die ruïne bij Santpoort, dus vast een reuze oud geslacht. Een naam krijg je van je ouders, dus dat kan Désanne natuurlijk niet helpen, maar wat ik dan weer op mijn beurt niet kan helpen is dat zich door de combinatie van "Désanne" en "filosofe" bij mij onmiddellijk en onontkoombaar de indruk vestigt van loze pretentie. Het is alsof iemand door zo'n naam en zo'n zelfkwalificatie als filosofe er toch om vraagt serieuzer te worden genomen dan bijvoorbeeld ene Wendy, schoonmaakster, die ook wel eens nadenkt, maar dat geen filosoferen noemt. En dat terwijl er welbeschouwd hoegenaamd geen reden is om filosofe Désanne serieuzer te nemen dan schoonmaakster Wendy. Wat telt is alleen de kwaliteit van wat Désanne of Wendy te melden hebben.

  Terwijl ik schoonmaaksters wel eens hele rake en van veel wijsheid getuigende opmerkingen heb horen maken, heb ik zelden iets zinnigs vernomen uit de mond van lieden die zichzelf filosoof of filosofe noemen. En wat deze filosofe Désanne te melden heeft valt al helemaal niet mee. En dat moet dan zo nodig in Buitenhof voor ons op de treurbuis worden opgevoerd? En daar moeten we dan speciaal nota van nemen omdat het een filosofe is die het zegt? Een filosofe wier prachtige naam wel duidelijk maakt dat ze niet van de straat is? Rot toch op!

  Filosofen waren o.a. Plato, Aristoteles, Descartes, Spinoza of Kant. We lijken te moeten aannemen dat iemand die zich tegenwoordig filosoof of filosofe noemt zichzelf als een soort hedendaagse vakgenoot van deze filosofen ziet, of althans graag door anderen zo zou worden gezien. Maar het betekent dus meestal dat zo iemand, heel anders dan genoemde bekende grootheden, ergens op een muffe universiteit het vak filosofie dat al lang geen vak meer is heeft gestudeerd, tentamens heeft gedaan en tenslotte (maar misschien zelfs dat niet eens) daarin een doctorandustitel (of hoe dat toch tegenwoordig heten mag) heeft behaald. Flauwekul voor de moderne leisure class, een schertsvak onder de vele schertsvakken waarmee tegenwoordig ook hele contingenten middelmatig begaafde adolescenten elkaar moeten bezighouden, aangezien immers in dit tijdperk geen sloten meer handmatig met de spade hoeven te worden uitgebaggerd. De leisure class is geweldig omvangrijk en lulligheid kent geen tijd. Wie weet is filosofe Désanne ook nog gepromoveerd. En dan moeten we zeker erg nieuwsgierig zijn naar de originele denkbeelden die zij in dat proefschrift heeft ontvouwd.

  Door de Buitenhovelingen is ze in elk geval als goeroe binnen gehaald. O ja, ze is ook schrijfster, dat heb ik ook wel eens gehoord; nou, wat weet ze het toch leuk te zeggen: "dat je soms je hand uit andermans boezem weghaalt..."

  Om de geringste kans op een vervelend misverstand bij voorbaat uit te sluiten: ik heb er persoonlijk geen enkele behoefte aan om mijn hand in haar boezem te steken.

  BeantwoordenVerwijderen