De titanic wijzigt opnieuw zijn koers

Titanic5_3

De titanic wijzigt opnieuw zijn koers

Niet te veel zeuren over de toon van het integratiedebat. Dat was de boodschap van Wouter Bos voor de achterban van de Partij van de Arbeid, eerst in een groot interview met De Volkskrant en later nog eens tijdens een speciale debatavond met zijn Amsterdamse partijgenoten. Daarop volgde een integratienota van partijvoorzitter Lilianne Ploumen, waarin de partijkoers een flink aantal graden werd verlegd.

Nooit meer de fout maken om kritiek op andere religies en culturen in te slikken ter wille van de tolerantie. Geen pardon met haatzaaiende imams. Een effectief veiligheidsbeleid. En niet te vergeten een compromisloze verdediging van het vrije debat. (Hallo, bent u daar nog partijgenote Els Lucas?)

Opvallend ook was dat Ploumen vraagtekens zette bij het dubbele paspoort. De nota was een flinke stap voorwaarts, maar toch voorspelde ik (niet als enige) dat de PvdA ‘nog lang niet klaar was met het integratiedebat’. Daarvoor had ik twee redenen. De omzichtige omgang met de orthodoxe islam en de bij het partijkader ingebouwde ‘Vogelaar-reflexen’.

Een maand later moet ik opeens terugdenken aan de persiflage op Lullaby on Broadway, die mijn lieve moeder graag zong:

En de meester had nog zo gezegd

Neem nou geen brood mee

Maar er waren van die lullen bij

Die namen brood mee

Inderdaad. De meester had nog zo gezegd: niet zeuren om de toon van het debat. Maar er waren van die lullen bij, die gingen zeuren over de toon van het debat.

Vanaf de verschijning van de nota zeurden PvdA-leden over de harde toon. De vrijzinnige Eddy Terstall werd in vergaderzaaltjes voor een verdacht rechts type uitgemaakt. Links en rechts verschenen de opiniestukken waarin Wouter Bos werd beschuldigd van geflirt met de PVV van Wilders. Als klap op de vuurpijl herrees boerka-minister Ella Vogelaar uit het politieke graf om te verkondigen dat de PvdA ‘in een kramp’ was geschoten.

Marcel Duyvestijn, ‘liefdevol’ PvdA-lid en medestander van Terstall, zag het eerder deze week al somber in, zeker na de krampachtige interventie van Vogelaar. “En toch. Vogelaar is weliswaar een ambteloos burger, maar ze is ook de gemiddelde actieve PvdA’er. Wat ik hoor in de afdelingen is dat er twee scenario’s zijn. Of de resolutie (van Ploumen, CB) wordt kapot geamendeerd óf hij wordt niet eens behandeld - ook daar worden resoluties voor ingediend. De kans dat hij ongeschonden door het congres wordt geloodst is bijzonder klein.”

Het wordt scenario één. Ploumen gaat haar nota herschrijven onder druk van de leden, zo meldt De Volkskrant. De positieve kanten van immigratie worden meer benadrukt, de kracht van diversiteit wordt benoemd. Volgens Ploumen blijft de kern van de nota recht overeind staan, maar de goede verstaander weet wel beter. Nog even, en Ella kan weer aan boord worden gehesen.

En zo verandert de Titanic opnieuw zijn koers, nog harder zwalkend dan de geliefde voetbalclub van Wouter Bos, en hard op weg naar het rechter rijtje van de politieke eredivisie. Voor een schipbreuk is niet eens een ijsberg nodig. De wedergeboorte van Ella Vogelaar en het media-offensief van advocate en partijgenote Els Lucas uit Lelystad zijn op zichzelf al genoeg om Geert Wilders en zijn PVV een klinkende overwinning bij de Europese verkiezingen te bezorgen.

Carel Brendel

4 opmerkingen: