Disproportioneel

Disproportioneels

Bovenaan gezet vanwege de talloze 'anti-Israel demonstraties' in ons land vandaag.


Disproportioneel


Waarom hoor ik dit woord nu pas? Al ver voor 2 november 2004 spookt dit woord in mijn hoofd rond: disproportioneel. Vreemd dat ik het niet hoor als er in Darfur tienduizenden mensen worden verkracht en vermoord door Soedanese islamisten. Na de instorting van de Twin Towers waren er buitenproportioneel weinig moslims die protesteerden tegen deze gruwelijk laffe aanval op Amerika, maar er waren laatst wel zo'n 2500 betogers in Amsterdam tégen Israël omdat het democratische land zich verdedigt tegen - jaar in jaar uit - buitenproportioneel geweld van terreurorganisatie Hezbollah en andere vernietigers van democratie, ontwikkeling, gelijke rechten van man en vrouw, onze normen en waarden...

Uit recent onderzoek blijkt dat we in Nederland te maken hebben met bevolkingsgroepen die vinden, althans de helft, dat hun opvattingen strijdig en onverenigbaar zijn met onze normen en waarden. Vele duizenden zijn bereid om, als het erop aankomt, geweld te gebruiken om hun standpunt kracht bij te zetten. De voornaamste westerse waarde, tolerantie, en alles wat daar uit voortvloeit, wordt niet gedeeld. Maar blijf je hameren op dit gevaar omdat het niet vanzelf minder wordt, dan ben je buitenproportioneel bezig en scheer je iedereen over één kam en wil de PvdA je liever het land uitschoppen. Ondertussen kost het buitenproportioneel veel geld om deze haters van het vrije Westen in de gaten te houden.

En op een ander niveau, maar daarom niet minder schrijnend: waarom hoor ik het woord niet als koningin Beatrix, vrouw der vrouwen, er geen bezwaar tegen heeft dat imams haar hand negeren? Een eenvoudig westers beleefdheidsritueel, gebaseerd op gelijkheid tussen man en vrouw, wordt alsof het niets is, aan de kant gezet. Is dát niet buitenproportioneel of moet ik het plaatsen in het kader van de 'uitburgering'?

En is het niet disproportioneel als het Amsterdamse stadsdeel de Baarsjes een klein herdenkingsmonument/verzetsmonument voor WO II niet wil terugplaatsen omdat het voornamelijk bestaat uit een kruis? Wel mag er op die plaats een van de grootste moskeeën komen: de 'Westermoskee'. De Milli Gurus-organisatie, die in Duitsland min of meer als terroristisch wordt beschouwd, krijgt in Nederland volop steun. Buitenproportioneel, lijkt me, of steekt hier het fenomeen uitburgering weer de kop op?

Waarom viel het woord disproportioneel niet tijdens de Deense spotprentenrel? Reageerden de moslims en andere democraten in binnen- en buitenland niet disproportioneel fel en gewelddadig op deze tekeningen die terecht en in min- of meerdere mate op humoristische wijze aantonen dat moslimterroristen uit naam van de profeet Mohammed onschuldige mensen vermoorden? De vrijheid van meningsuiting moet blijkbaar ook uitburgeren.

Waarom zegt niemand hardop dat het aantal geüniformeerde vrouwen/kinderen in Nederland buitenproportioneel toeneemt? Waarom wordt hier niets tegen gedaan, maar wordt het juist gestimuleerd? Het buitenproportionele aantal (zwembad) aanrandingen dat indirect hierdoor ontstaat, wordt ook al niet serieus genomen.

Denkt men door het seksefascistische symbool in kranten, - let ook eens op de zich omdraaiende hoofden rond het 22.00 uur journaal en Nova -, en in tijdschriften en op de werkvloer alle ruimte te geven, denkt men dat men zodoende de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw in stand kan houden? Moet de beschaving ook maar uitburgeren?

Is het niet buitenproportioneel dat afvallige moslims, ja die bestaan heus wel, eigenlijk niet het recht krijgen om afvallig te zijn? In Nederland.

Best wel buitenproportioneel is het feit dat je niet overal meer in Amsterdam, ik denk aan winkels, restaurants, met onze taal terecht kan. Tenminste als ik een gesprek wil beginnen dat verder gaat dan 'hallo, hoe gaat het?'. Ik heb al zo vaak 'laat maar' moeten zeggen, wat dan weer niet begrepen wordt...

Laatst nog viel er een disproportionele beslissing voor een sportschool, die zijn ramen moest afschermen omdat de moskee aan de overkant aanstoot neemt aan dat zweterige bloot. Moet naakt, hoe dan ook, eveneens uitburgeren? Wie hoor je er over?

Hoe kan het toch dat men disproportioneel mild staat ten opzichte van een doctrine die als je haar naast een andere doctrine, eentje van niet zo lang geleden, legt, er disproportioneel veel overeenkomsten zijn vast te stellen? Als je er even de tijd voor vrij kunt en wilt maken.

Israelc3_1Als over een een x aantal jaren Hezbollah, of hoe die terroristische organisaties ook heten, gesteund en gevoed door Iran, of hoe die dictaturen ook heten, een nucleair wapen in handen heeft, en Israël is weggevaagd, zal men dan in Nederland en omstreken op tijd uitgeburgerd zijn en de nieuwe middeleeuwen genoeg verwelkomd hebben om eenzelfde lot te kunnen voorkomen? Zijn wij op schema?

Annelies van der Veer

31.7.2006

[Reacties uit 2006, leest u hier]

Lees hierbij ook De Lieve Vrede, over de pro-Israel demonstratie van 20 juli 2006.

9 opmerkingen:

 1. Ter aanvulling, luister eens naar Amanda Kluwelds mening over het conflict in Israel. OBalive.nl, 9.1.2008, 2e uur, begin van de discussie.

  obalive

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij liggen heel zeker op schema, Annelies. Goed artikel, zeg.
  Ja, dat woord disproportioneel, hoor je nu de hele dag. Wat Moslims doen is altijd heel begrijpelijk en best wel correct maar wat anderen, zoals nu, de Israëli's, doen is heel snel disproportioneel.
  Zoveel dingen zijn veranderd door de aanwezigheid van moslims in ons land.Altijd in negatieve zin. Zij drukken een enorm stempel op het land waar ze naar toe trekken. Gewoon, vinden zij dat. De islam is nu eenmaal de enige ware godsdienst en wij laten dat ook gewoon toe. We weten al niet meer beter.
  Het gaat verder en verder, die islamisering. Een demonstratie in Amsterdam tegen Israël, die met veel haatkreten en vlagverbrandingen gepaard ging, dat kan in ons land.
  Demonstreren in Amsterdam, voor Israël, blijkt een gevaarlijke onderneming, te zijn.De politie weet dan niet of ze de veiligheid voor iedereen kan garanderen.
  Dus we liggen zeer zeker op schema.
  De islam is aan de winnende hand.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Telegraaf, 10-01-2009

  Acties voor Gaza in A'dam en Utrecht

  In diverse steden leiden anti-Israël demonstratie tot rellen, want de moslims en extreem-links laten zien hoe agressief ze zijn.

  In Amsterdam ook weer een dreigende sfeer, ookal zegt de krant dat er geen problemen waren.

  UTRECHT - Enkele honderden mensen hebben zaterdag meegedaan aan een wake voor Gaza in de Domkerk in Utrecht. Op de bijeenkomst stonden de burgerslachtoffers van het conflict centraal, zowel de Palestijnse als de Israëlische.

  De organisatie schat de opkomst op vijfhonderd mensen. Er waren sprekers, er was muziek en er werd gebeden. De wake was een initiatief van onder andere vredesbeweging IKV Pax Christi.

  In Amsterdam hebben zaterdagmiddag ongeveer 120 jongeren actie gevoerd voor de Palestijnen. Ze liepen rond half twee vanaf de Poldermoskee in het stadsdeel Slotervaart een stille tocht die anderhalf uur later eindigde op het Beursplein.

  Toen de betogers over de Dam liepen, lieten zij tientallen ballonnen op in de kleuren van de Palestijnse vlag met daarop teksten als 'Peace' en 'Solidair Met Gaza'. De ballonnen stonden symbool voor de Palestijnse slachtoffers in Gaza. Op de Dam sloot zich ook een aantal demonstranten aan die daar actie voerden voor Gaza.

  De jongeren hebben zich verenigd onder de naam 'Amsterdam voor Palestina'. Ze willen op een symbolische manier de Westerse waarden van de rechten van de mens ten grave dragen, lieten ze weten. Ze droegen een zwarte lijkkist met zich mee. En spandoeken met teksten als 'Anne Frank zou zich omdraaien in haar graf'. Met hun actie hopen de jongeren de Nederlandse bevolking wakker te schudden.

  „De actiegroep is zeer teleurgesteld en geschokt door de houding van de Nederlandse overheid, die de Israëlische disproportionele invasie niet veroordeelt”, schrijft de groep in een verklaring.

  De politie had veel mensen achter de hand, maar de actie verliep zonder problemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, maar het rakettengeweld van Hamas is nou eenmaal enorm proportioneel...

  Goed geschreven, bravo!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. beste Annelies weet je dan niet dat wij allang Dhimi's zijn? en als dhimi's, moet je altijd pro islam zijn anders word je uitgeroeid.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldige column van Max Pam in Buitenhof over Hamas en Israel. Column zal later wel op de site van Buitenhof verschijnen:

  http://www.vpro.nl/programma/buitenhof/

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Column: De staat Israel
  Max Pam

  Hoe begrijpelijk ook dat het is gebeurd, achteraf bezien ware het toch beter geweest als de staat Israël na de Tweede Wereldoorlog niet was gesticht. Van het idealisme waarmee kibboetsen zijn opgericht, is niet veel meer over. Veiligheid en rust hebben de Joden er evenmin gevonden. Als morgen het Israëlische leger wordt afgeschaft of verslagen, zullen de burgers van Israël de zee in worden gedreven - dat is zo klaar als een klontje.
  Maar nu Israël eenmaal bestaat, moet het ook blijven bestaan, hoe tragisch dat misschien ook is voor de Palestijnen. De wereld kan zich geen tweede Holocaust permitteren.

  Voor goed besef van het huidige offensief in de Gaza-strook dient men te beseffen welke partij Israël tegenover zich vindt. Dat is Hamas, het Arabische woord voor vuur. Precies drie jaar geleden versloeg Hamas in de Palestijnse verkiezingen de rivaliserende Fatahpartij. De verkiezingen verliepen min of meer democratisch, maar dat zegt niet alles. Democratische genomen beslissingen kunnen wel eens verkeerd uitpakken. Ook Hitler is democratisch aan de macht gekomen.

  In elk geval zijn Hamas en Fatah elkaar sindsdien weinig democratisch te lijf gegaan. Op de Gaza-strook werden Fatah-strijders voor de ogen van hun vrouwen en kinderen door Hamas standrechtelijk geëxecuteerd, waarna een woordvoerder van Hamas opmerkte “dat het tijdperk van de islamitische rechtvaardigheid was aangebroken”.

  Zowel in Gaza als op de Westelijke Jordaanoever plegen Hamas en Fatah schendingen van de mensenrechten. Er wordt gemarteld en er vinden willekeurige arrestaties en schijnexecuties plaats. Palestijnse jongens, bij wie men homoseksuele neigingen vermoedt, worden aangezet om als zelfmoordcommando op te treden. Soms wordt een been geamputeerd om een gevangene wat spraakzamer te maken. Vorig jaar zijn er zo’n kleine vijfhonderd Palestijnen vermoord door wat je cynisch “hun eigen mensen” zou kunnen noemen.

  En dat zeg ik niet. Dat zeggen instanties als Amnesty en The Palestinian Independent Commission for Citizens' Rights.

  Bij Hamas staat gewapend verzet voorop en dat is ook de reden dat de VS en de Europese Unie het contact met Hamas hebben verbroken. Hamas streeft openlijk naar de vernietiging van de staat Israël en heeft de Protocollen van de wijzen van Zion in zijn Handvest opgenomen.

  Deze protocollen dateren van 1897 en zouden het verslag zijn van een vergadering in Basel, waarop Joodse leiders met elkaar besproken zouden hebben hoe zij de wereld onder Joodse heerschappij moeten brengen. Uiteraard maakten de nazi’s later dankbaar gebruik van deze zogenaamde samenzwering.

  Toch wist men al honderd jaar geleden dat de protocollen vervalsingen zijn, die door de Russische Geheime Dienst met antisemitische bedoelingen bij elkaar waren gefantaseerd.

  Als Harry van Bommel namens de Socialistische Partij de Protocollen van de wijzen van Zion als waarheid zou uitdragen, dan zou de SP in Nederland onmiddellijk verboden worden. Dat Hamas deze misdadige verzinsels in zijn Handvest heeft opgenomen, maakt duidelijk dat wij ons geen enkele illusie hoeven te maken over de edele motieven van die club.

  U kent de grap van Hans Teeuwen over die dronken man die net de film Schindler’s List heeft gezien en met dikke tong opmerkt: “Er wordt wel eens wat gezegd over de Joden, maar die Duitsers waren ook geen lieverdjes”.

  Telkens als ik Israëlische bommen zie vallen op de Gaza-strook voel ik mij als die dronken man van Hans Teeuwen.

  Buitenhof, 11 januari

  BeantwoordenVerwijderen