Red Amsterdam redt Amsterdam niet van de islamisering

Frijda
Na de Provo’s en de Kabouters heeft Amsterdam een nieuwe lokale partij, die het goed doet bij het progressieve volkje in en om de binnenstad. De actievoerders zijn allemaal een jaartje ouder geworden, maar in tijden van nood weten de veteranen elkaar weer te vinden.

De mobilisatie van ‘ons soort mensen’ is het antwoord op het amateurisme van burgemeester Job Cohen en zijn gemeentebestuur, die de stad hebben opgezadeld met een peperdure Noord-Zuid-metrolijn.

Amsterdam die grote stad.
Die is gebouwd op palen.
Als die stad eens ommeviel.
Wie zou dat betalen?

Met de boormachines in aantocht dreigt dit oude kinderliedje harde werkelijkheid geworden. Monumentale grachtenpanden én miljoenen euro’s dreigen in de bouwput te vallen. Dat was voor actrice Nelly Frijda (vooral bekend als Ma Flodder) en advocate Nelleke van ‘t Hoogerhuijs aanleiding tot actie. In december kondigden ze de oprichting van een lokale partij aan met de naam Red Amsterdam.

De gangmakers publiceerden een vlammend Manifest. Het belangrijkste programmapunt is het stoppen van de metrobouw. Maar denk daarom niet dat Red Amsterdam een one issuepartij is. De twee Nellen willen ook een autovrije binnenstad en de opheffing van de stadsdeelraad Centrum, waar Magnieter Els Iping (PvdA) de bevolking terroriseert met malle verordeningen.

Kleinschaligheid is troef bij de inrichting van de stad. Wat dat betreft borduurt de partij voort op de denkbeelden van Provo en Kabouters; alternatieve politieke bewegingen die in de jaren zestig en zeventig veel aanhang hadden onder de Amsterdamse intelligentsia. De partij wil tegengas bieden tegen dure prestigeprojecten langs de Zuid-As (het kantorengebied langs de Ringweg A10) en in de Amsterdamse haven.

De activisten zijn een dagje ouder geworden en willen rustig wonen. Geen luidruchtige cafés om de hoek dus, of andere overlastgevende binnenstadsactiviteiten. De horeca moet zich ‘in goed overleg’ concentreren op enkele bekende pleinen. Met terrasverwarming, dat dan weer wel.

Red Amsterdam mag dan geen one issue-partij zijn, het heeft wel veel weg van een one area-partij. De redding van Amsterdam blijft beperkt tot de binnenstad en een aantal uitstulpingen daarvan richting Museumplein en Westerpark.

Leefbaar Grachtengordel zou als partijnaam niet hebben misstaan. Dat blijkt ook uit de personele invulling. Lijsttrekker wordt ‘de voormalige Maagdenhuisbezetter, Nieuw-Linkser en PvdA-wethouder Pitt Treumann (69). In zijn kielzog volgt een bataljon kunstenaars en journalisten.

Daarnaast is er een comité van sympathisanten, die niet van de straat maar wel van de gracht zijn. Onder hen komiek André van Duin, journaliste Hanneke Groenteman, culinair journalist Johannes van Dam en Joost Nuissl, oud-directeur van de Kleine Komedie en ex-zanger van het voor veel van de Amsterdam-redders toepasselijke lied Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben.

De buitenkant van de hoofdstad, met zijn vele multiculturele prachtwijken, speelt een minimale rol in het programma. Dat blijkt vooral uit de ouderwetse multiculti-paragraaf met de titel: ‘Red Amsterdam als een veilige stad met inwoners afkomstig uit de hele wereld’.

Met al die nieuwkomers bestaan er wel wat problemen en angsten, maar verder is het alleen maar leuk en gezellig. Het blikveld reikt niet veel verder dan de Chinezen, die rond de Nieuwmarkt hun bloeiende Chinatown hebben opgebouwd. Het enige concrete programmapunt is het afschaffen van verplichte inburgeringcursussen voor niet-Nederlanders, die hier al jaren wonen en een baan hebben. Voor de noden van hun buitenlandse buren, c.q. de westers-allochtone expats in de binnenstad, hebben de oprichters alle begrip.

Citaat: “Red Amsterdam is voor een veilige stad met veilige buurten voor alle Amsterdammers, autochtonen en allochtonen. We leven hier met 175 nationaliteiten samen en dat heeft naast soms problematische ook veel positieve kanten. Meer aandacht moet er op de woningmarkt en de arbeidsmarkt komen behalve voor Amsterdamse ouderen en jongeren, ook voor inwoners afkomstig uit andere landen met lage inkomens (sociale woningbouw) en uitkeringen (werkgelegenheid).”

Ander citaat: “Red Amsterdam sluit uiteraard niet de ogen voor de angst die er onder delen van de bevolking voor sommige groepen ‘nieuwkomers’ leeft. Panklare oplossingen hebben ook wij hier niet voor. Wij hopen dat blijvende discussie met alle betrokkenen tot meer begrip en daardoor meer tolerantie en verdraagzaamheid leidt bij iedereen, van welke kant, van wie en uit welk land dan ook afkomstig.”

De stadsredders zijn bezorgd dat hun mooie pandjes in de metrobouwput wegzakken. Maar ze laten de bewoners van de buitenwijken, die te maken hebben met criminaliteit, achterstelling van vrouwen, religieuze intolerantie, onaangepast gedrag van kansenjongeren, gewoon in de stront wegzakken. Sorry, dat nou ook weer niet, want Nelly en Nelleke hebben zero tolerance voor hondenpoep in het Westerpark, het Vondelpark, het Sarphatipark, het Oosterpark en alle andere verwegparken buiten hun gezichtsveld, waarvan ze de naam niet weten.

Hun manifest bevat geen woord over het wel of niet subsidiëren van religieuze organisaties. Job Cohen moet de geveldoekreclames in de binnenstad inperken, maar mag ongehinderd doorgaan met ‘integratie via de moskee’, zoals het onderhorig maken van allochtonen aan conservatieve imams heet in het bestuurlijke jargon van de Amsterdamse PvdA. Over dat soort kwesties staat namelijk geen woord in het partijprogramma van Red Amsterdam.

Nelleke van ‘t Hoogerhuijs redde in de jaren zeventig van de vorige eeuw het Zuiderbad (vlak bij de binnenstad) van de sloop. Ik vrees dat ze dit zwembad niet zal redden van boerkinidraagsters, die eisen dat het mannelijk personeel verdwijnt tijdens hun gesubsidieerde zwemuurtje. Als een eventuele PvdA-wethouder Ahmed Marcouch ook op stedelijk niveau begint te drammen over koranonderwijs op de openbare school, zal het weerwerk komen van Tulpen voor Amsterdam. Dat is een 'vrijzinnig en sociale' lokale partij zonder Bekende Amsterdammers. Maar de oprichters weten tenminste wel wat er gebeurt buiten de Singelgracht.

Red Amsterdam redt Amsterdam niet van de (zelf)islamisering.

Carel Brendel

7 opmerkingen:

 1. Tuurlijk redden ze Amsterdam niet van de islamisering en hebben ze alleen oog voor de eigen problemen.

  Het zijn wereldvreemde kunstenaars van zo te zien flink linkse sigantuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vrees dat ze de islamisering zien als leuke folklore en eens iets anders als die christelijke rambam.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind Nellie Freida zo lief. Maakt me niet uit wat ze zegt, wat ze denkt of wat ze doet. In dat geweldige lijf van Nellie Freida daar klopt een zorgzaam hart. In afwezigheid van Maria, de Moeder God's, is zij de enige rechtmatige plaatsvervanger van alle afwezige moeders. Een warm kloppend zuiver en zorgzaam moederhart. Okey, ze kan niet overal aan denken, onbekommerd als ze is. Misschien zijn een paar zaken die met de grote stad te maken hebben aan haar aandacht ontsnapt.
  Toch zou ik graag Nellie Freida op de plaats van Job Cohen hebben gezien. Niet te laag inschatten, ga voor groot en ga voor macht, ik heb er vertrouwen in.

  En die kritiek op Nellie Freida kan ietwat afgezwakt worden, op de grachtengordel is geen islamisering. En als die er wel komt dan verwacht ik van Nellie Freida een afdoende moederlijke oplossing, een flinke draai om de oren voor dat gespuis en verder moet het dan afgelopen zijn met dat gesodemieter!

  Ik stel mij dan zo voor dat zo'n klein raddraaiertje door Nellie bij haar wordt geroepen, dan grijpt ze hem bij een van die kleine oortjes, trekt hem naar zich toe, spreekt hem danig aan op zijn gedrag. Het jochie is dan onder de indruk van de daadkracht en de doortastendheid - en de juistheid - van het betoog van Nellie. Stiekum turend naar de voluptueuze voorgevel bindt het jochie snel in, eieren voor zijn geld kiezend geeft hij dan toe dat hij zich misdragen heeft. Want de islam hoort thuis in de sprookjeswereld, niet op straat. Het moet alleen even uitgelegd worden.

  Dat kan Nellie wel, had ik al gezegd dat ze een fijn karakter heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amsterdam is een gedoemde stad. Wie zei dat ook alweer!?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel wat Amsterdamse volksvrouwen zijn Nellie voorgegaan.

  Ik zou maar een goede glasverzekering nemen als ik Nellie was.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En ze hebben ook geen standpunt over UFO's, eenhoorns en andere fabels.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Typisch linkse mensen, die hun zakken gevuld hebben met makkelijke baantjes.
  Worden hun belangen en privileges bedreigd dan schreeuwt men moord en brand.
  Maar ja, alles is beter dan de pvda of groen bruin.

  BeantwoordenVerwijderen