Polarisatie en radicalisering in Rotterdamse PvdA-afdeling

Het opmerkelijkste bericht staat vandaag (30 januari) niet in mijn favoriete ochtendkrant, hoewel het op zich een opmerkelijke prestatie is om drie wetenschappers te interviewen zonder ook maar één kritische vraag te stellen (Zie de Volkskrant, pagina 2). Nog opvallender vind ik echter het nieuws, dat mijn onvolprezen ex-werkgever vandaag brengt op pagina 5.

Het AD meldt dat de etnische spanningen binnen de afdeling Feijenoord van de Rotterdamse PvdA zo uit de hand zijn gelopen dat verscheidene fractieleden politiebescherming willen. “Het gaat om drie Nederlandse PvdA’ers die zijn opgestapt, omdat de afdeling in toenemende mate wordt gedomineerd door Turken.”

De spanningen ontstonden na een afdelingsvergadering, waarbij de door het bestuur voorgestelde kieslijst volledig overhoop werd gehaald. Volgens het AD-verslag kregen toen Turkse ‘vriendjes’ een hogere plaats op de lijst ten koste van vrouwen en autochtonen. Uit protest tegen deze overname trokken ‘negen Nederlanders en één solidaire Turk’ (bedoeld wordt negen autochtonen en één lid van Turkse afkomst) zich terug als kandidaat-raadslid,

Het rumoer in de Rotterdamse afdeling heeft nog niet de landelijke aandacht gehad, die de strijd om het lijsttrekkerschap in de Amsterdamse afdeling Nieuw West heeft gekregen. Er was dan ook geen landelijk integratieboegbeeld bij betrokken. De PvdA’ers in Feijenoord zijn meer boegbeelden voor het gebrek aan integratie. Eerder was er namelijk een relletje, omdat raadsleden tijdens een bijeenkomst van de deelraad onder elkaar Turks spraken.

Een deel van de niet-Turkse tak van de PvdA voelt zich niet op zijn gemak. “Het zijn geen directe bedreigingen, maar het zit ‘m in de manier waarop je wordt benaderd. Vreemde mailtjes en intimiderende blikken”, zegt een betrokken PvdA’er tegen het AD. De zegsman wil anoniem blijven. De politie houdt zijn huis extra in de gaten.

Polarisatie en radicalisering dus in de PvdA zelf. Als je dit zo leest benadrukken deze raadsleden het eigene en hebben ze een afkeer van het vreemde. Hier moeten we snel de Anne Frank Stichting en drie onafhankelijke wetenschappers op afsturen.

Carel Brendel

28 opmerkingen:

 1. Hier en hier meer over het rapport van de drie wetenschappers over polarisatie en radicalisering.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel goed dat jij dit aankaart Carel.
  Die deelgemeente en wat daar gebeurt heeft helemaal niets meer met Nederland te maken. Dat is gewoon overheersing van vreemd volk.
  Wat zou een Willem-Alexander daar nu van vinden?
  Blijkt ook weer dat Nederlandse bestuurders kansloos zijn tegen de assertieve Turken. Wat dat betreft staat ons nog heel veel verschrikkelijks te wachten bij Turkse toetreding EU.
  Wat vooral onbeschrijfelijk bizar is is de geruisloosheid waarmee dit alles zich plant binnen een staat als Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk allemaal Turkse raadsleden,het wordt een grote puinhoop?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De 5e colonne verricht inderdaad uitstekend werk.

  Bij CDA zijn ze ook al bezig hoor.
  Er zijn 2 mohammedanen in de 2e kamer aktief binnen de CDA fractie.

  Dit zijn toch geen christenen zoals je van een christelijke partij mag verwachten....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zelfs de N.S.B had meer karakter als dit soort P.V.D.A gemors.
  Uiteindelijk werkte de eerste samen met de invaller door een ideologie van gelijkgestemden.
  De laatste zocht alleen maar stemvee wat nu de macht grijpt op een manier die de veroorzakers in huilen doen uitbarsten.
  En absoluut niet begrijpen wat er zo allemaal verkeerd is multicul.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De man Churchill zei iets over vechten op stranden en nooit overgeven wat hem een plaatsje in de geschiedenis gaf.
  Nu, jaren later, de linkse mens geeft je land gewoon weg aan de eerste de beste mens die boos en dreigend kijkt.
  Middenstander of knecht is de keuze voor links die traditie getrouw kiest voor de laatste en de makkelijkste is van de twee.
  Het voorbeeld van hun leiders is het bewijs.
  De bank als eindpunt, nooit als fietsen of automaker om het maar zo te zeggen.
  Van de laatste en andere hebben ze ouderwets gezegd geen moer verstand van.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Turken hebben, wat racisme betreft, een reputatie hoog te houden.
  Dit is nog maar een beginnetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een van de doelstellingen uit Het Moslim Broederschap Project luidt:

  Gebruik maken van bestaande Westerse instellingen tot ze kunnen worden overgenomen in dienst van de islam.

  http://antivenin.blogspot.com/2007/10/het-moslim-broederschap-project.html

  Lukt aardig, zo te zien. Tja, de PvdA is het haasje. Eigen schuld, dikke bult. Wie volgt? het CDA?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Was het niet Wouter Bos himself die in 2006 'ongelukjes' voorzag vanwege het hoge aantal gekozen allochtone PvdA raadsleden waarvan men de kwaliteit en loyaliteit in twijfel kon trekken.

  Pis en stront waren zijn deel vanuit de cohorten van de PvdA.

  Met de kwaliteit was niet altijd zoveel mis, zo blijkt. Echte vechtertjes voor de goede zaak. Alleen ligt die goede zaak en de loyaliteit altijd zo'n verdomd eind over de grens.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bij de huidige PvdA vergeleken, zijn de toemnalige NSB'ers en SS'ers lieve schoothondjes.

  En dit is nog maar het begin......

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Polarisatie binnen de PvdA is op zichzelf niets nieuws. Toen er nog amper een allochtoon aan te pas kwam, lang geleden, had je al afdelingen waarin facties tegenover elkaar stonden. Opa heeft het zelf meegemaakt. Smerige briefjes, gekonkel, geroddel, verdachtmakingen, geniepige samenzweringen, daar zou ik allemaal niet van opkijken; ook niet als zoiets bij andere partijen dan de PvdA naar buiten kwam, al ken ik die niet zo goed 'van binnen uit'.
  Maar een Turkse factie en een huis van een betrokken PvdA-er dat door de politie extra in de gaten wordt gehouden, dat is toch wel weer andere koek. O tijden o zeden.
  Het stukje in de Volkskrant van vanmorgen op p.2 zag ik ook. Inderdaad opmerkelijk: geen enkele kritische vraag, terwijl het een 'interview' heet. Goed, misschien is dat óók een type interview: de geïnterviewden zelf naar eigen goeddunken laten babbelen en dat dan keurig samenvatten. Dat kán natuurlijk ook heel informatief zijn.
  Informatief is ook de bijna kwart paginagrote foto bij dit artikel. We zien de onderzoekers voor een imposante donker eikenhouten kast staan. Dat moet wel ergens in een eerbiedwaardig instituut zijn, gehuisvest in een fraai groot oud pand. Eerste klas onderzoek mag immers wat kosten, dat spreekt. De heren dragen alle drie een colbert. De Graaf en Van Donselaar, in donker colbert, of mogelijk bovendeel van een pak, dragen ook een das, die echter niet op een wijze is gestrikt die veel routine in het strikken van dassen verraadt. Nochtans, zij ogen respectabel. Alleen Moors, in een lichtkleurig colbert met vage ruit, draagt geen das en heeft een open boordje, behorend bij een donkerkleurig maar toch enigszins frivool hemd van een dun soepel stofje met een bloemetjesmotief. Die arme Moors, want nauwelijks was hun gedegen wetenschappelijke werk naar de Tweede Kamer gestuurd of "de haatmails stroomden binnen en digitale knokploegen kwamen in beweging", zo wordt uit zijn mond opgetekend. En dat terwijl het rapport zo mild, voorzichtig en genuanceerd was geformuleerd.
  De belangrijkste kwestie in dat "interview" lijkt te zijn of de onderzoekers onder druk van boven hun rapport hadden aangepast; o nee, dat hadden ze niet, nee, aan hun volstrekte onafhankelijkheid, onpartijdigheid en wetenschappelijkheid moeten wij niet twijfelen.
  Bewonderenswaardig hoor, zo onverstoorbaar onafhankelijk afstandelijk wetenschappelijk blijven werken terwijl de digitale knokploegen in beweging komen en de haatmails je om de oren vliegen!
  Digitale knokploegen. Verdorie, @Carel, zou dat ook op jou kunnen slaan? En "reaguurder", wellicht ook op mij?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ook interessant in het Volkskrant-interview:
  Van Donselaar vindt het jammer dat het rapport ná 20 januari, de dag van de regiezitting in de rechtszaak tegen Wilders, is uitgekomen. In het rapport was namelijk nog voorzichtig gezegd dat de PVV mogelijk aantrekkingskracht op neo-nazi's zou kunnen hebben. Daar waren spijtig genoeg nog niet zoveel voorbeelden van omdat de bijeenkomsten van de PVV besloten zijn. Maar "bij de eerste openbare bijeenkomst, de demonstratie bij de rechtbank, zijn extreem-rechtse figuren afgekomen. Mensen die een lange staat van dienst hebben in dat milieu." "In het rapport staat de magneetfunctie nog erg voorzichtig. Dat had nu dus stelliger gekund."
  Die demonstratie bij de rechtbank was dus de eerste openbare PVV-bijeenkomst, en de aanwezigheid van notoor extreem-rechtse figuren bij die demonstratie toont eindelijk afdoende aan dat de PVV een magneetfunctie op extreem-rechtse figuren heeft. Aldus Van Donselaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tweede kamer, zie hier uw voorland.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Loei gevaarlijk is:

  Gretchen Duisenberg door haar: 'De Nederlandse regering is vergeven van Joden en christenen die, net zoals in de regering in de USA, allemaal voor Israël en tegen de Palestijnen zijn'.

  Is Gretchen de gevaarlijke NSBér die appelleert aan moslims op een Islamitische website, w.o. zeer goed mogelijk mogelijk jihadi heethoofden die graag een aanslag willen plegen 'op die gedoemde christenen en Joden' in Koran; of Al Qaeda kunnen vragen een aanslag te plegen op het Torentje.

  Gretchen de Nederlandse regering direct in gevaar bracht voor een aanslag; en Joden en christenen in de regering individueel - w.o. vanzelfsprekend Wilders die bovenal gehaat wordt door moslims.

  Is Gretchen die opriep tot haat die daadwerkelijk levensgevaarlijke gevolgen kan hebben.

  'Leuk'

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De cito toets is het trojan paard geweest waarmee de volwassen P.V.D.A,er als kind de wetenschap in kroop.
  Allerlei foefjes werden gebruikt om nieuw talent te vinden die te dresseren viel.
  Van al die wetenschappers waar men zoveel over leest als het gaat om het klimaat, virus of regering, allemaal zijn en waren ze afhankelijk van bronnen bedacht in andere hoofden die een eigen agenda hadden.
  Voorbeelden zijn de bakken met geld betaald aan B.Gates, het na zuur komt zoet verhaal,de fin. crises, klimaat zwendel, donselaar en vrienden zijn er maar enkele uit een lange rij mensen die eigenlijk vuilnisman van beroep zijn en in plaats van het ophalen het nu over alleman uitstorten.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. heel heel langzaam krijgt de islam voet aan de grond in nederland.
  dit is nu juist waar geert wilders nederland voor wil behoeden.
  maarja er slapen nog steeds veel mensen.
  over een jaar is er geen nederlander meer in de pvda raad rotterdam, let op mijn woorden.
  pvda wordt dan echt de partij voor de allochtoon. ik hoop dat we dat kunnen voorkomen

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben wel benieuwd of we in de toekomst nog iets zullen vernemen hoe het nu verder gaat, daar binnen de afdeling Feijenoord van de Rotterdamse PvdA. Ik houd het voor waarschijnlijk dat we er voorlopig niets meer over horen, ofwel dat er een geruststellende verklaring komt dat het allemaal reuze meevalt. Etnische spanningen binnen de PvdA... 't is nogal wat...als ze nou iets graag onder het tapijt zouden vegen...
  Over de kwesties die rond Marcouch in Amsterdam-West speelden kwam je ook nooit het fijne te weten in de gevestigde media, zelfs niet in onze lokaal-amsterdamse krant Het Parool.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Maar wél via Carel Brendel dacht ik. Philippine.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Nee hoor, dit zijn gewoon strubbelingen binnen de partij, je moet die turken nog even de tijd geven om te wennen. Hie rkunnen zij niets aan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb goede hoop dat Leefbaar Rotterdam die Turkse onderonsjes snel tot het verleden laat behoren.Zij zijn niet de eigene.....

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Veel van dit soort Turken benadrukken inderdaad heel sterk het eigene en hebben een afkeer van het vreemde. Ze hebben dan vaak ook een dubbel lidmaatschap, want naast de pvda, zijn ze lid van extreem-rechtse Turkse bewegingen en partijen, waaronder vaak de politieke partij van de grijze wolven. Vaak zijn ze ook verbonden aan reactionnaire en intolerante Turks islamitische organisaties. Ze gebruiken de pvda en ook andere partijen, zie bv
  D66, nummer 2 die Kaya, die ervoor zorgde dat D66 niet meer spreekt over de volkerenmoord door Turken op Armenen. Stella Braam heeft begin jaren negentig over deze infoltraties een goede studie geschreven. Dat volgens mij nog wel ergens te downloaden is.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Behalve de papieren versie van het AD hebben de media hier nog geen aandacht aan besteed. Ronald Sörensen van Leefbaar Rotterdam heeft het er wel over op zijn website. Het (Turkse) pact op Zuid.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. En dit is nog maar het begin:

  Hoeveel te meer macht, hoe stringenter de eisen.

  De PVDA krijgt een koekje van eigen deeg.

  Helaas zullen wij ook van die koekjes moeten eten.

  Ik pas ervoor en velen met mij, hoop ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Geert Wilders op Twitter

  1. Geert Wilders geertwilderspvv

  Els Lucas eist rectificatie over stuk in Volkskrant afgelopen zaterdag. Haar goede naam - ahum - zou zijn aangetast. Beste Els: doeiiiiii 2 minutes ago from Twitterlerts

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Niet bang zijn mensen.
  Laat dat maar aan je kinderen over.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat is dit nou voor gezeur?
  Je hebtde macht in een stad, die verdeel je in deelraden(waarom mag Allah weten. Oh ja natuurlijk vanwege al die grappige extra bestuurs baantjes die dat oplevert.), een van die deelraden/wijken is een Moslim ghetto en dan kiezen de kiezertjes daar uiteraard geen slome Nederlandse PvdAllochtoontjes maar hun eigen vlees en bloed op de verkiezingslijst of in de gemeenteraad. Vin'je het gek? Is toch prima democratie? Of niet soms? Nee, vinden de linksmensen, nou lopen wij boos weg hoor. Verdorie, teleurgesteld...verraden door die beschermelingen van ons. Pas op hoor as je op hunnie stemt nou dan eh..eh.. gaat het niet goed met Rotjeknor.
  Waar zeiken die PvdA'ers nou eigenlijk over. De burgemeester heeft toch ook al niet bepaald een kaaskop? Ik mag hem trouwens wel die Aboutaleb. Vlgs. mij ontwikkelt die man zich tot een kundig bestuurder, die natuurlijk geen tijd heeft, mag ik hopen, om 5x/dag naar de moskee te gaan.
  Nee, die jongen vertrouw ik wel. Die is niet extreem.

  BeantwoordenVerwijderen