De echte wereld van Nieuw West is niet de schijnwereld van Pauw & Witteman

De nederlaag van Ahmed Marcouch is vooral een afgang voor het establishment van de PvdA. De partijtop (en in haar voetspoor de gevestigde media) heeft zich blind gestaard op haar lieveling, die het zo geweldig doet in de talkshows. De echte wereld van Amsterdam-Nieuw West is echter een andere dan de schijnwereld van Pauw en Witteman. Marcouch gaat nu de stedelijke PvdA-lijst duwen. Als de partij niet oppast, gaan de hoofdstedelijke verkiezingen straks ook over koranlessen op de basisschool.

De fotografen zaten gisteren (7 december) bij het verkeerde doel. Massaal verdrongen de cameralieden en fotojournalisten zich voor Ahmed Marcouch, het middelpunt van een avondje vol spanning en dramatiek.

Dat alles speelde zich af in de aula van een school in het verre westen van Amsterdam. Een simpele vergadering van een PvdA-afdeling over de samenstelling van de kandidatenlijst voor de deelraadsverkiezingen groeide uit tot een media-event van jewelste.

In de afgelopen weken was er veel te doen rond de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA in het nieuwe stadsdeel Nieuw West. Maar niemand geloofde echt dat Marcouch, lieveling van de media en boegbeeld van het socialistische integratiebeleid, in zijn eigen stadsdeel kopje onder zou gaan.

Drie keer hadden de fotografen de verkeerde politicus voor hun lens. Bij de eerste stemming voor plaats nummer één op de PvdA-lijst haalde Marcouch 88 stemmen, net één te weinig voor de absolute meerderheid. Hoofduitdager Achmed Baâdoud kreeg 79 stemmen, de derde kandidate Marjo Teulings wist 9 leden achter zich te scharen. En dan was er nog één blanco stemmer.

Bij de tweede stemronde ging het tussen Marcouch en Baâdoud. De verrassing was bijna nog groter. Marcouch bleef steken op 88 stemmen. De 9 Teulings-aanhangers waren kennelijk en bloc overgestapt naar Baâdoud, waardoor ook hij op 88 stemmen eindigde. Onbeslist.

De PvdA-statuten schrijven in dat geval een loting voor, maar bijna niemand voelde voor die onbevredigende oplossing. Er volgde een lange schorsing. In de wandelgangen werd even gefluisterd over een duo-lijsttrekkerschap van de twee Achmeds. Maar uiteindelijk gaf de vergadering toestemming tot een derde stemronde, waarin de statuten eigenlijk niet voorzien.

Tijdens die bizarre ontknoping bleek dat het Baâdoud-kamp het meest vastbesloten was. Hoewel vier afdelingsleden voortijdig naar huis waren vertrokken, steeg Baâdoud naar 90 en zakte Marcouch naar 83 stemmen.

De verbijstering was groot onder de supporters van Marcouch. Partijvoorzitter en afdelingslid Lilianne Ploumen zat er bleekjes bij. Mede door haar toedoen was de PvdA-afdeling Nieuw West in een crisis geraakt. Ploumen had zich eerder opgeworpen als politiek buurtregisseur, toen een meerderheid van het afdelingsbestuur een voorkeur uitsprak voor Baâdoud in plaats van partijfavoriet Marcouch.

Zij was de eerste in een reeks van partijcoryfeeën, die hun steun uitspraken voor Marcouch. In Ploumens voetspoor volgde de lokale PvdA-leider Lodewijk Asscher. Hij verbond zijn politieke lot aan dat van Marcouch en nam hem tevens als lijstduwer op in het team, waarmee hij een electorale afgang in de centrale stad wil afwenden.

Afgelopen vrijdag sprak ook burgemeester Job Cohen zijn voorkeur uit voor Marcouch. Gisteren sloot ook Wouter Bos zich aan bij de Actie Red Ahmed Marcouch.

Waarschijnlijk heeft dit Bosblog alleen maar averechts gewerkt. Want in Nieuw West groeide de ergernis over de voortdurende bemoeienis van de partijtop en het eenzijdige beeld, dat de media schetsten van de interne partijstrijd.

Veelzeggend citaat uit de persoonlijke reactie, die Manfred van der Heijde, voormalig bestuurder van Bos en Lommer (en echtgenote van Teuling), gistermiddag stuurde naar Wouter Bos. “Maar helaas, nu de naar bovengevallen kandidaat, het vrindje van partijbestuur, Lilianne voorop, en partijtop (want wij kunnen Wilders niet de baas), bij ons in Nieuw West van zijn onterechte voetstuk dreigt te vallen, meen je in onze interne aangelegenheden te moeten mengen. Ik hoop dat we hier in alle rust, zonder inmenging van al jullie hotemetoten onze voorkeuren kunnen uitspreken. Neem van mij aan dat wij donders goed weten hoe het hier zit, want wij lopen hier rond, wonen hier, doen hier onze boodschappen en wij luisteren altijd naar de mensen uit de buurt en maar weinig naar Pauw en Witteman.”

Op de afdelingsvergadering zelf was het de beurt aan de lagere goden om de lof van Marcouch te prijzen. Fatima Elatik verrichtte de aftrap (“Ahmed is een man van niet lullen maar poetsen”), gevolgd door een reeks van stedelijke raadsleden, partijveteranen, welzijnswerkers uit Slotervaart en de voorzitter van de homo-organisatie COC. De teneur van al deze stemverklaringen: als de PvdA-leden weigerden op Marcouch te stemmen, zou dat een onafzienbare ramp betekenen voor de partij, voor Nieuw West en voor heel Amsterdam.

Opvallend was dat de hulptroepen matig applaus kregen uit het vak, waar de stemgerechtigde afdelingsleden zich ophielden. Hoe meer voetvolk voor Marcouch opdraafde, des te vastberadener werden de supporters van Baâdoud - met de voor de landelijke en Amsterdamse partijleiding zo dramatische afloop.

Na de overwinning van Baâdoud trok Marcouch zich terug als PvdA-kandidaat in Nieuw West. Het ligt voor de hand dat de partij hem nu met behulp van voorkeursstemmen gaat promoveren naar een prominente positie in de centrale stad. Daarmee neemt de partij opnieuw een groot risico.

Partijprominenten prijzen Marcouch aan als de onorthodoxe aanpakker van problemen met onhanteerbare jongeren. Dat is hij in de schijnwereld van Pauw & Witteman, maar niet in de echte wereld van Nieuw West. Voor de kiezers daar is Marcouch namelijk de orthodoxe promotor van koranonderwijs op openbare scholen.

Dat laatste item kwam ter sprake toen Nova eerder op de dag de stemming peilde in Nieuw West. Als de PvdA niet oppast, wordt dit straks ook een thema bij de raadsverkiezingen, naast andere onderwerpen (Noord-Zuidlijn, Uruzgan, het proces-Wilders, absurde verboden in de binnenstad) die weinig goeds beloven voor Team-Asscher en Partij-Bos, waarvan de leider niet meer het gezag heeft om een dwarse partijafdeling naar zijn hand te zetten.

Carel Brendel

(Lees hierbij ook PvdA naar de afgrond met twitterkoningin Fatima Elatik.)

13 opmerkingen:

 1. Wat mij gisteren op TV zo verbaasde was de glimlach van Marcouch, net alsof het niet uitmaakt dat hij verloren heeft bij die 'belangrijke' verkiezingen, en een schooltje ergens in een buurtje in Amsterdam.
  Het was net alsof hij meer weet, dat zijn spel nu niet uitgespeeld is, maar dat er meer aan zit te komen. Zal al wel besproken zijn. Hoe heette dat ook al weer, achterkamertjespolitiek toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bertold Brecht:

  "Die Lösung

  Nach dem Aufstand des 17. Juni
  ließ der Sekretär des Schriftstellerverbandes
  in der Stalinallee Flugblätter verteilen,
  auf denen zu lesen war, daß das Volk
  das Vertrauen der Regierung verscherzt habe
  und es nur durch verdoppelte Arbeit
  zurückerobern könne. Wäre es da
  nicht einfacher, die Regierung
  löste das Volk auf
  und wählte ein anderes?"


  met dank aan Prof. Matthias e Storme.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb genoten van de Amsterdamse PvdA-klucht die gisteravond werd opgevoerd in Nova.

  Grandioos zoals de PvdA-top er steeds in slaagt te bewijzen dat democratie in hun partij niet thuis hoort.

  Ga zo door Partij Van De Arbeid.

  Ga zo door tot uw partij minder kiezers heeft dan het aantal letters van uw partijnaam telt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Marcouch komt straks langs in de schijnwereld van Pauw & Witteman.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ok, op Marcouch is terecht veel aan te merken. Toch was het ook de man met een vleugje zelfkritiek en de man die iets probeerde te doen aan meer begrip voor homo's in islamitische kring. Het verzet tegen Marcouch was ook ingegeven door de oerconservatieve Marokkaanse achterban die Marcouch veel te kritisch vonden. Ook de behoudzuchtige multiculti's waren weinig gecharmeerd van het beetje kritiek van Marcouch. Daarnaast hadden ook terecht veel echte seculieren hun bedenken. Maar maakt dat die andere kandidaat Baâdoud beter? Ook als hij dingen zegt van minder geloof in de politiek? Ik vraag het me af. Want het kan ook zo zijn dat hij vooral de behoudzuchtige islamitische achterban bedient en ondertussen, maar dan zonder iets daarover te zeggen, de islamisering laat doorgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Surinaamse strijd in PvdA Amsterdam-Zuidoost

  "In Nieuw West ging de strijd op de PvdA-ledenvergadering gisteravond tussen twee Marokkaanse kandidaten (Marcouch en Baâdoud). In Zuidoost staan woensdag twee Surinaamse kandidaten tegenover elkaar: Muriel Dalgliesh en Marcel La Rose. Met als outsider Jude Kehla, een Afrikaan. Etniciteit speelt bij de samenstelling van de lijst."een grote rol.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zie dat Stan de Jong soortgelijke analyse heeft als ik over "val" van Marcouch

  Marcouch

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ongetwijfeld speelt behoudzucht een rol bij enkele tegenstanders van Marcouch. Bij het lijsttrekkersdebat drie dagen voor de beslissende vergadering ging het wel degelijk over koranonderwijs en scheiding van kerk en staat. De partijtop en de Marcouch-gezinde media hebben vooral het beeld gecreëerd dat Marcouch slecht lag vanwege zijn homonota of zijn strenge aanpak.

  Het offensief van de partijtop bleef overigens niet, zoals Pauw en Witteman suggereerden, beperkt tot Ploumen en Bos. Er werden valse geruchten verspreid en belteams gevormd. Zaterdag nog verspreidde stadsdeel Slotervaart een onderzoek, waaruit zou blijken dat het in Slotervaart veel beter ging dan in de andere twee stadsdelen.

  Ook Asscher, Cohen, de Jonge Socialisten, een bataljon middenkader onder wie Fatima Elatik en twee stedelijke raadsleden, haalden alles uit de kast. Zeer pathetisch was de voorman van het COC, die net deed of het lot van 50.000 Amsterdamse homo's afhing van de herverkiezing van Marcouch. Het is op zich een overwinning van de democratie dat een lokale partij-afdeling een eigen weg heeft gekozen ondanks de enorme desinformatie en de zware druk van bovenaf.

  Wie of wat Baâdoud is moeten we natuurlijk afwachten. Niemand hoeft PvdA stemmen bij de komende verkiezingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De democratuur binnen de PvdA
  kwam prachtig in Amsterdam Nieuw West en Rotterdam Feijenoord aan het licht. Waarom zouden meer progressieve mensen zich niet eens aan een politieke correctie met de voeten wagen?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Toch was het ook de man met een vleugje zelfkritiek en de man die iets probeerde te doen aan meer begrip voor homo's in islamitische kring.

  Wat kan oprechte onnozelheid toch mooi zijn. In al zijn eenvoud.

  In Jansens meesterwerk wordt M. aangeduid als een Bekend Nederlandse politicus met een uiterst bedenkelijk radicaal stukje leeswerk op zijn schoot.

  Marcouch draagt, een sluier, een masker en een grote zak zand.
  Zand, bestemd voor onschuldige oogjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. "Het is op zich een overwinning van de democratie dat een lokale partij-afdeling een eigen weg heeft gekozen ondanks de enorme desinformatie en de zware druk van bovenaf.
  "


  Men doet twee stappen achteruit en eentje naar voor en men heeft het over een Overwinning ?

  Je bent net in een diepe put gevallen, kijkt omhoog en zegtdat we op de goede weg zijn, want ik zie al licht ?
  Wat valt er te kiezen als er slechts twee kandidaten zijn ?

  In een universiteitsstad met meer dan honderduizend inwoners. Hoofdstad van een van de meest vooraanstaande landen van de wereld.

  Is dat alles, twee kandidaten, die niet eens Nederlander zijn ?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Marcouch zegt over het verwijderen van het Kruis op de mijter van Sinterklaas: "dat heb ik niet gedaan, ik ben de BURGEMEESTER van Amsterdam niet".

  Job Cohen

  wat mankeert die man dat hij zo dol is op Islam?

  Marcouch wil die Koran op openbare scholen, 'dag mag volgens de wet' en wel: 'opdat moslims jongeren die zich niet thuis voelen in Nederland een anker krijgen in Islam'.

  Waarmee de rot opnieuw inzet want die jongeren 'voelen zich met de Islam verbonden'- niet met de Nederlandse cultuur.

  Bovendien zullen die moslimkinderen niet apart lesgegeven kunnen worden - Koran opdreunen 'doe mee niet-moslim kinderen'; en 'profeet Jezus staat ook in Koran'.

  een onderhandse manier van Marcouch om niet-moslim kinderen te beingvloeden om voor zijn Islam klaar te stomen?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat Cohen bezielt is denk ik dat hij te veel de Marokkaanse situatie aanziet voor de situatie met de Joodse immigranten vroeger. Maar die situatie is totaal niet vergelijkbaar, helaas. Er is geen wens tot integratie, en alle handreikingen die worden gedaan om die wens aan te wakkeren (want ik denk dat dat de achterliggende reden is) werken gewoon niet. Dat is het drama van de multiculturele samenleving: die werkt alleen als iedereen gemotiveerd meewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen