Groepsgevoel?

Afbeelding_48

Ondanks de toegenomen technische ontwikkelingen en ondanks de voortschrijdende individualisering staat de kerstboodschap van Koningin Beatrix na zestig minuten nog steeds niet online. Ik had 'm tenminste nog niet gevonden.

Heb uw naaste lief als uzelf ! Onze koningin heeft gesproken.

De voortschrijdende individualisering van onze samenleving is koningin Beatrix een doorn in het oog. 'We zijn vooral met onszelf bezig', 'buren zijn soms vreemden', 'er is geen saamhorigheid', 'we zijn blind en doof geworden voor de naasten', 'terwijl mededogen juist bindt!' 'Het individu moet weer verbonden worden met de gemeenschap'. 'Met virtuele ontmoetingen is het probleem niet op te lossen.' 'Echt contact ontstaat door daden & woorden.' 'Op spreken zonder respect wordt niemand meer afgerekend.' Aldus de koningin.

Jammer, gemiste kans voor de koningin. Als ik een korte mededeling, boodschap of vraag wil overbrengen, doe ik dat graag per sms, chat of emailbericht - gelukkig ben ik niet meer verplicht om voor elk wissewasje bij de buren aan te bellen -, dus als ik ervoor kies om iemand te ontmoeten (dat is dan wederzijds), dan neem ik daar graag de tijd voor, en ik kijk die persoon dan goed in de ogen. En de koningin verandert daar niets aan: we zullen elkaar in de toekomst minder in het echt ontmoeten.
De koningin had daarom beter kunnen benadrukken dat we elkaar in de ontmoetingen die we nog wél hebben, bewuster aandacht geven.

Verder een gratis advies aan onze vorstin. U wilt weer meer groepsgevoel in Nederland? Meng dan eens een snufje populisme in de ons voorgeschotelde kerstlunchbijdrage. Doet echt wonderen. Iets van: Hiep hiep hoera, lang leve de Nederlandse vlag!

Dat helpt!

Annelies van der Veer

Update! Kersttoespraak 2009

19 opmerkingen:

 1. Naast de grote boodschap en de kleine boodschap gaat de snelle booschap een klassieker worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankzij die elektronische berichtjes heb ik anders een boel mensen ontmoet. Allemaal mensen die verkeerd denken en dat kan zomaar niet natuurlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. twee schepjes suiker,a.u.b..
  En een wolkje melk indien voorradig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Blijkbaar gaat het de koningin meer om de kwantiteit van de ontmoeting dan om de kwaliteit. Suf.

  Volgens goed gereformeerde traditie was de kerstpreek weer ruim voorzien van schuldbekentenissen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bea begrijpt niets van de huidige communicatie methoden. Zij leeft in het verleden, wat bij een instituut als de monarchie niet behoeft te bevreemden. Dat is natuurlijk ook allang achterhaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben wel benieuwd of Bea al haar buren zo goed kent en of ze daar ook geregeld gezellig op de koffie komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De arrogantie (=domheid) van deze vrouw is stuitend.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als informatiebron is het alternatief de krant. Dat stuk papier waarin de redacteuren selecteren wat geschikt en ongeschikt is om te lezen. U zegt het maar!

  En via het internet komen mensen met andere in contact waar ze normaal verstoken zouden blijven. Het internet is juist goed, afgezien van een kleine groep dat echt pathologisch gedrag vertoond.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De Britse vorstin had tenminste nog het fatsoen om mooie woorden te wijden aan de troepen die in Afghanistan in haar naam vechten. Dat was Bea teveel gevraagd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het koningshuis is sowieso een relikwie, en die hebben niet zoveel met met moderniteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als je niet eens fatsoenlijk me de buren kan praten omdat zij geen nederlands, engels en of duits spreken houdt het al snel op natuurlijk, en dan niet zeggen dat we het niet hebben geprobeerd!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja Bea. Je bent al deze mensen hier persoonlijk vergeten te noemen. En dat is een kwalijke zaak want nu zijn ze boos. Internet voor al u: "Mama!" gevoelens. Stelletje calimero's

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik hoef niet zo nodig kennis te maken met mijn Arabische moslimbuurman met 8 kinderen en gesluierde vrouw die allen geen woord Nederlands verdommen te spreken,

  BeantwoordenVerwijderen
 14. 'We zijn vooral met onszelf bezig', 'buren zijn soms vreemden', 'er is geen saamhorigheid', 'we zijn blind en doof geworden voor de naasten',

  Dat moet zíj juist zeggen.
  Met dat lieve zoontje en die prachtige schoonfamilie van haar.

  Die schoonfamilie heeft al jaren geen last van 'buren' en als er wat alteveel over democratie gesproken wordt, krijgt men een gratis enkele reis per vliegtuig aangeboden. Onderweg gaarne uitstappen svp.

  Dat Wim-lex en max geen last van hun buren hebben is nogal wiedes.

  Deze grote democraten weten hun hectares wel zó te kiezen dat er geen buren zijn of dat de buurtjes van dezelfde investeringsmaatschappij lid zijn met of zonder wandelende kleerkasten of dat de buurtjes 'vrijwillig' verhuizen.
  Hetzij in Nederland danwel in Italie, Afrika of Zuid-Amerika.

  Tja en als je, als miljardair of Moeder des Vaderlands zijnde, de rekeningen van de Wassenaarse middenstand of een Mexicaanse duikschool telkens maar weer "vergeet" te betalen, ontstaat er nooit 'samenhorigheid'.

  Kortom, fatsoen moet je doen, majesteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Niet het vreemd zijn maakt de ander agressief maar agressiviteit maakt de ander tot vreemde.


  ....wie zijn schuld is het dus ?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. 1 De Koningin heeft iets met buren, is gek op de burenhulp van vroeger. Maar zelf kan ze geen ervaring met (lastige) buren hebben. Haar beeldspraak met buren getuigt daarom van een pijnlijke wereldvreemheid. Worden we door zo’n iemand geregeerd?

  2 Dan haar: ‘Godsdiensten en levensovertuigingen wijzen op verantwoordelijkheid voor de naaste.’ Is dat zo? Maakt ook de Islam hier zich druk om de de naaste? Zo heb ik de Koran nooit gelezen, en ook de Islam-practijk wijst niet op enige liefdevolle belangstelling voor de Non-Islamiet. Weet ze dat niet? Liegt ze?

  3 Of de NL-Koningin 2009 is niet dom of wereldvreemd, maar houdt een listig, giftig multicultureel praatje. Via gewauwel over het Christuskind op zoek naar een onderkomen, met geklets over buren en naasten aan wie wij ons moeten ketenen, lijkt ze op onderwerping van haar onderdanen uit te zijn. Ze noemt het ‘saamhorigheid’.

  4 Ten slotte haar Koninklijke stijl. Die heeft ze niet. Het soort mensen dat ze om haar heen heeft verzameld: een gangstermeisje, die halfzachte Dominee, groen-links types, kan het haar niet bijbrengen. Laat haar leren van de UK koninging’; Koningin Elizabeth groette en prees haar soldaten!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik begrijp de Koningin heel goed. Ze vertelt dat de mens vriendschap met zijn of haar medemens moet zoeken en niet langer alleen moet blijven. Een mooie boodschap van de Koningin!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. http://www.ted.com/talks/lang/eng/stefana_broadbent_how_the_internet_enables_intimacy.html

  BeantwoordenVerwijderen