DAT WAS SCHRIKKEN: ‘OUDE NEDERLANDERS’

Ebru3fu

Het was even schrikken, niet eerder had ik zoveel Nederlanders bij elkaar gezien. Natuurlijk stikt het in Amsterdam en zelfs in Nederland van de Nederlanders maar die zijn toch anders. De Nederlandse Nederlanders noemen we tegenwoordig ‘Nieuw’.

Dit was ‘Oud’. Oud, blozend Hollands welvaren, een enkeling sprak zelfs geen ABN maar met een regionaal accent. Met mijn oranje jurkje viel ik enigszins uit de toon, maar aangezien ik te gast was bij de Nederlandse Vereniging in Istanbul werd me dat vergeven. Met deze Nederlanders kon ik praten, zelfs lezen en schrijven. Kom daar maar eens om in Nederland, waar het stikt van de weg-met-ons-kaaskoppen die ik niet begrijp en zelfs veracht. Zoals die Amsterdammers van wie kruisjes niet mogen in het Amsterdamse ov maar hoofddoekjes wel. Of die lui die vinden dat burkini’s ‘normaal’ zijn, burka’s ‘moeten kunnen’ en mannen die vrouwen slaan tot ‘cultuur’ behoort. Het is best prettig om een club Nederlanders te ontmoeten die je niet voor gek uitmaken; wel jammer dat die Nederlanders zich in Istanbul bevinden. My loss, their luck!

Aangezien ik elke gelegenheid om in Istanbul te vertoeven met beide handen aangrijp, was ik blij met hun uitnodiging om een boeklezing te geven. Yiha Istanbul! Probeer in Nederland maar eens uit te leggen dat de definitie van democratie in het land aan weerszijden van de Bosporus tenminste wordt nagestreefd: een gekozen premier, president én burgemeester. Probeer in Nederland maar eens uit te leggen dat emancipatie in dat Aziatische moslimbolwerk een feit is: 60 procent van de hoogleraren en professoren is vrouw, evenals de helft van de leidinggevenden in de financiële sector. En dat onze ‘PC’ niet meer dan een speeltuin in een prachtwijk is, vergeleken bij de mega malls ter plekke. De Nederlandse vrouwen gnifdelden - de mannen ook. Dat Geert Wilders naar Turkije wil komen verbaasde niemand. “Wie niet?! Maar leg me eens uit, waarom wordt die gek toch zo serieus genomen bij jullie?” Jullie = Nederland - even voor de goede orde. Ja, waarom. Omdat er in de polder nooit wat gebeurt? Omdat Nederland een raar land is? “Als Wilders na een bezoek aan Turkije nog terug wil naar Nederland, zal hij de eerste Nederlander zijn die zonder weemoed het vliegtuig terug neemt. Jullie mogen ’m houden. Hij heeft hier niets te zoeken.”

Ebru Umar

13 opmerkingen:

 1. @ Ebru

  Inderdaad Wilders heeft niets te zoeken in Turkije.

  Ook ik wil naar geen Islamitisch land meer - including Turkije.

  Terwijl je daar bent geniet vooral van de ruines van voorheen CHRISTEN Turkije. Mooi he de 'Aya Sophia'voorheen een kathedraal - nu een Museum? Behalve dat het kathedraal interieur eruit gesloopt werd door de Turken.

  Zoals ik de vele ruines van het Christendom zag, in Turkije waar christenen zich moesten bekeren tot Islam of anders gekeeld werden - duizenden; en daarna de christen Ameriners bij de duizenden afgeslacht werden door de Turken; en er nog steeds christenen vermoord worden.

  waaraan de KORAN schuldig is; een haatboek voor iedere christen en Jood.

  Pfff! voor 'mooi Turkije'

  dat die Nederlanderlanders in Turkije van geen toeten nog blazen begrip hebben over Koran; en wat wij moeten doorstaan door muslims, is hun probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach...We willen Wilders best hier houden, hoor.

  Maar dan houden jullie je Turken gewoon daar! In jullie mooie Turkije.

  Deal??

  BeantwoordenVerwijderen
 3. U bent uiteraard vrij daar weer te gaan wonen, mits u zich aanpast aan de cultuur aldaar.

  Daarbij wil Geert Wilders naar Turkije om uit te leggen dat zij (=Turkije) geen lid van de EU mogen worden.

  En volgens mij heeft de premier van Turkije zo zijn bedenkingen m.b.t. die emancipatie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een boerse, provinciaalse houding van diegenen die menen te spreken namens heel Turkije en stellen dat een ander mens niets te zoeken heeft in Istanbul. Wie zijn die mensen die denken te mogen spelen voor ballotagecommissie voor het land Turkije?
  Alsof mensen niet meer zelf mogen bepalen waar ze naar toe gaan, maar dat dit eerst goedgekeurd moet worden door een politiek correcte bende. Dacht het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ohja, wat Ebru natuurlijk weer gemakkelijk vergeet te melden, is dat de ozo democratische Erdogan pas geleden gesteld heeft dat moskeeen de kazernes waren en minaretten de bajonetten!
  Nu hebben de zwitsers hem serieus genomen en de bajonet gebroken!
  Wat kan daar nu toch op tegen zijn?
  Links NL liep een aantal jaren terug toch allemaal met een speldje op van een gebroken geweer, bajonet?
  En nu stemmen de zwitsers eindelijk tegen die bajonetten, en is het weer niet goed..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aangezien ik elke gelegenheid om in Istanbul te vertoeven met beide handen aangrijp, ......

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Probeer in Nederland maar eens uit te leggen dat de definitie van democratie in het land aan weerszijden van de Bosporus tenminste wordt nagestreefd: een gekozen premier, president én burgemeester. Probeer in Nederland maar eens uit te leggen dat emancipatie in dat Aziatische moslimbolwerk een feit is: 60 procent van de hoogleraren en professoren is vrouw, evenals de helft van de leidinggevenden in de financiële sector.


  En mogen die professoren, burgemeesters en leidinggevenden ook homo of joods zijn ?
  En mogen die ook publiekelijk praten over DNA, Darwinisme en dat de Koran behoorlijk wat fouten bevat.

  Of zijn die misschien niet heel toevallig al voorgeselecteerd ?  En dat onze ‘PC’ niet meer dan een speeltuin in een prachtwijk is, vergeleken bij de mega malls ter plekke. De Nederlandse vrouwen gnifdelden - de mannen ook.


  Gniffelt u ook even:

  GDP per capita.
  Turkije 13,000 $
  Nederland 40.000 $
  De gemiddelde Nederlander is dus drie keer zo productief.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Weigeren Wilders toont ware aard Turkije.

  Afshin Ellian -

  http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Afshin-Ellian.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De Nederlandse Vereniging in Istanbul is een club van wezenloze expatters. Expatters die hun riante inkomen via een of ander ministerie of ngo binnenhalen. Binnen een jaartje of twee hebben ze het over het algemeen wel weer gezien en vertrekken ze naar de volgende vleespot.

  Ze zijn er trouwens voor alle nationaliteiten, dergelijke clubs. Veelal welwillende en meevoelende krijsende wijven die sponsoring komen halen voor straathonden.

  Ze wonen buitenaf, langs de Bosporus en daarom vinden ze Turkije fantastisch en modern. Totdat er bij ze ingebroken wordt. Sommige zijn zo ontdaan dat ze er echt bij iedere ontmoeting weer over beginnen. Ze snappen dan vaak nog steeds niet dat ze het jaarlijkse politiefeest hadden moeten sponsoren.

  Gelukkig zijn er regelmatig koffieochtenden in het "Palais de Hollande", het Nederlandse consulaat-generaal. Kunnen ze tegen consul Onno en Sigrid mekkeren, ook al van die weldoeners. Op het terrein van het "Palais de Hollande staat trouwens een kerk, er zijn iedere zondagochtenden diensten. In het Engels. Omdat deze kerk op Nederlands grondgebied staat is het een beetje lastig om hem als stal te gebruiken of helemaal te slopen.

  Arme Ebru, kind van twee werelden, ze snapt niet veel van Nederland en ook niet van Turkije.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gek eigenlijk dat Ebruutje het niet heeft over de 80-20 verdeling.
  Lekker feesten ok maar elders wordt er niet gefeest.
  Hoe solidair is Ebruutje met haar Amsterdamse flat met de Turken in het Oosten.
  En de koerden ?
  20% van de Turken hebben 80% van de rijkdom.
  En...jawel 80% moeten het met 20% doen.
  Dus je weet wel met wie Ebruutje, socialiste, staat te proosten en te toosten.


  en met wie niet.......

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ach Ebru,
  1400% meer moorden op vrouwen door familieleden de laatste 7 jaar. Dit jaar alleen al 950 vrouwen vermoord in uw democratsch land.
  Een expat in Istanboel voor 8 jaar nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ebru schrijf eens wat vaker!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Niet 'Turkije', maar Oostelijk-Byzantium

  BeantwoordenVerwijderen