Natuur of cultuur

De Vereniging Natuurmonumenten heeft de laatste tijd 54.000 leden verloren, hoorde je gisteren op het nieuws. Wat ze er niet bij zeiden is, hoeveel er nog over zijn. Volgens hun website is dat - houd u vast - 880.000. Bijna een miljoen brave natuurliefhebbers in Nederland; en dan is Natuurmonumenten nog niet de enige, zelfs niet de grootste club!

Waar die vertrokken leden ook heen mogen zijn, één ding is zeker: ze zijn niet naar de Vereniging Cultuurmonumenten, alias de Bond Heemschut. Die telt nog niet eens 7000 leden. Zevenduizend! Zo weinig Nederlanders die bereid zijn om iets bij te dragen aan de strijd voor het behoud van oude huizen, kerken, fabrieken, tegenover al dat natuurgeweld. Over uitstervende dieren- of plantensoorten lees je regelmatig in de krant - maar over verdwenen gebouwen? Als ik niet zeker wist dat u al lid bent van Heemschut, lezer, zou ik u zeker vragen: doe het, word cultuurbeschermer. De natuur heeft voorlopig het tij wel mee. Van de cultuur, wat zeg ik, van de beschaving is dat nog niet zo zeker.

Ileen Montijn

5 opmerkingen:

 1. Mijn sympathie krijgt u. Nu de centjes nog. Uw wwb apologeet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Cultuur, en dan bedoel ik de oorspronkelijke West-Europese en oudhollandse cultuur staat al wat langer op de tocht. Het is een van de bijwerkingen van gecohendicapt beleid inzake budgetverdeling. Een politieke correctie met de voeten zou wel eens meer uitwerking kunnen hebben dan wat girale steunbetuigingen. Niettemin kan ik me vinden in uw oproep.

  Misschien kan de pet eens rond voor een gedurfd plan. Op een leeggebleven plek in Amsterdam waar al 2.000.000 Euro Amsterdams gemeenschapsgeld in de grond zit is voldoende ruimte vrij voor een cultuurtempel, bibliotheek en multimediacentrum in de vorm van een enorme kathedraal. Dat ding zou Hagia Sophia genoemd kunnen worden met een knipoog naar de Byzantijnse erfenis die Europa al vroeg daadwerkelijk verrijkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aan one culuur wordtniet zo veel waarde gehecht. Dat isonze cultuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. If I want to purchase a family plan on ATT, how much does it cost for just ONE of the lines to be a fully functional iPhone?
  [url=http://unlockiphone22.com]unlock iphone[/url] [url=http://forum.ignite.org/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=2242]unlock iphone[/url]

  BeantwoordenVerwijderen