Weet Geert Mak wel zeker dat hij geen moslim is?

GeertMak

Uitgelicht: Geert Mak in NRC, 30.12.2010, pagina 10 Opinie: "Geschiedenis herhaalt zich nooit op dezelfde manier."

"De geschiedenis herhaalt zich nooit op dezelfde manier, maar je kunt de geschiedenis ook niet wegsluiten, als een verhaal dat niet meer relevant is, als gebeurtenissen die niet meer rondspoken in de herinnering van degenen die getuige waren en de generaties die moesten leven met de nasleep ervan."
 (...)

"En toch. Hoe komt het dat de zorgen van Job Cohen door zovelen worden gedeeld, ook door mensen die het in andere opzichten allesbehalve met hem eens zijn? Hoe komt het dat juist bij veel ouderen, die nooit licht omgingen met deze beladen termen omdat ze het zelf nog hadden meegemaakt, nu wel de arlarmbellen rinkelen? Hoe komt het dat zo veel historici en anderen, die goed bekend zijn met die periode, dezelfde onrust kennen? Ik heb het niet over de gruwelijke afloop, maar over het begin: het definiëren van een complete bevolkingsgroep als probleem, zonder te letten op wie of wat. Er is, kortom, meer aan de hand."

Heeft u ook voorbeelden van Jip-en-Janneke-uitspraken/berichten/verslaggeving/foto's gehoord/gezien op radio, televisie of andere media? Stuur deze, met bronvermelding, dan naar hoeiboei@gmail.com .

14 opmerkingen:

 1. Ongeacht wat het semantisch allemaal zou mogen betekenen, is er trouwens sprake van een linguistische valkuil: wanneer je het woord "herhalen" eenmaal in de mond neemt, dan is er zowel sprake van geschiedenis als wel van "op dezelfde manier". Twee dingen niet hetzelfde zijn kunnen zichzelf namelijk niet "herhalen".

  Dit soort vraagstellingen leidt er alleen maar toe dat je jezelf volslagen ge-framed hebt in een kader waaruit je onmogelijk kunt ontsnappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waar hebben moslims het aan verdiend om door Geert Mak als slachtoffer te worden aangeduid?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op deze uitgelichte posting, zou zelfs de Godhater, Godlasteraar en Godvervloeker Reve geen direct antwoord hebben.
  Wat zijn aanbiddende nakomelingen achteraf neerkwakken en kalken, is minder belangrijk en ook absoluut zonder enige waarde!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geert Mak: gevangen in het denkpatroon van opgelegde "positivïteit".Kenmerk van deze neurose is het onvermogen om in de werkelijkheid te leven. De angsten zijn gesublimeerd tot een enerzijds een euforisch utopistisch wereldbeeld (lijkt een pleonasme maar in deze kontekst een noodzakelijk woord(mis) gebruik) en anderzijds een ontkenning van de eigen, als pessimistisch ervaren werkelijkheid die o.g.v. het voorgeschreven denkkader, ontkend dient te worden. Geert Mak, de ECHTE handelaar in angst uit angst om te ZIJN als mens.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het lijkt me een goed idee dat Geert Mak, die zo van de jihad en de sjaria houdt, de shahada gaat uitspreken en een stuk van zijn penis laat afsnijden. En dat hij vervolgens een djellaba aantrekt, een fez op zijn hoofd zet en zijn baard laat staan. Uiteraard zal de voornaam ook veranderd worden. Mijn voorstel zou zijn: Abdulrahman. Abdulrahman Mak. Dat lijkt mij wel zo verhelderend.


  @ Anoniem 30 december 2010 19:59

  U bedoelt van het Reve (Karel). Reve (Gerard) was Rooms-Katholiek. Qua geloofsopvattingen valt Gerard natuurlijk te prefereren boven Karel, die weinig van religie begrepen heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zou deze ex-PSP-er, historicus en intellectueel wel weten dat het door hem beleden marxisme/socialisme in de 172 jaar van haar bestaan meer onheil op de wereld heeft aangericht dan alle ideologieen en religies in de hele opgetekende wereldgeschiedenis bij elkaar?

  21 jaar geleden viel er een muur.
  Welhaast alle uitgangspunten van het bovengenoemde marxisme/socialisme bleken toen op waandenkbeelden te berusten.
  Het multiculturalisme is het laatste marxistische dogma dat tenslotte ook een waandenkbeeld blijkt en nu van haar sokkel wordt getrokken.
  Wellicht kan Geert Mak dit niet bevatten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "De geschiedenis herhaalt zich nooit op dezelfde manier".

  Geert Mak spuit onzin en gevaarlijke nonsens.
  Een geschiedenis die zich nooit op dezelfde manier herhaalt?
  Heeft Geert wel eens opgelet vroeger op school toen het begrip 'contradictio in terminus' ter sprake kwam? Ik denk dus niet.

  De suggestie die hij oproept dat de kritiek op criminele moslims hetzelfde is als de aanzet tot de jodenvervolging in het verleden is dermate stuitend dat het bijna onmogelijk is om beleefde kritiek op deze kotsmisselijkmakende verdachtmakingen te ventileren.

  Ik denk dat mijn kleinkinderen of achterkleinkinderen later in hun geschiedenisboeken kunnen lezen dat de schrijver Geert Mak een 'heel foute Nederlander' was van hetzelfde soort als Anton Mussert.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Maurits Dekker,

  Laten we hopen dat er niet in de geschiedenisboeken zou staan dat Geert Mak, naast Anja Meulenbelt, een van de weinige goede Nederlanders was als we Abdul-Jabbar van de Ven even niet meerekenen.

  Het grote probleem is dat nu reeds generaties met het gedachtengoed is opgevoed dat je een goed mens bent als je al het eigene afkeurt en al het exotische omarmt. Alle Europeanen hier last van, maar Nederlanders zijn het meest extreem in deze xenomanie. Het grote probleem kan alleen worden opgelost als mensen hun wortels, hun oorspronkelijke cultuur, weer gaan ontdekken en vol enthousiasme gaan uitdragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als ik die zinnen lees, dan moet ik wel zeggen het is typisch Geert Mak, net alsof er over de woorden een heel klein laagje wol ligt.

  Wat ik mij echter afvraag hoe het komt dat bij Geert Mak en Job Cohen de alarmbellen niet gaan rinkelen! Het lijkt mij zo overduidelijk dat de herhaling van de geschiedenis niet is gelegen in het wegzetten van een bepaalde bevolkingsgroep (want dat is de reactie) maar in het door die bevolkingsgroep (moslims) zeer nadelig spreken over een andere bevolkingsgroep (de joden).

  Hoe kan dit? Geert Mak heeft mooie televisie gemaakt, "In Europa" was werkelijk prachtig. En toch heeft het inzicht van Geert Mak hier een lacune. Hij heeft een blinde vlek. Hij kan het niet zien! Hoe is dit mogelijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Er is inderdaad een parallel met WO2:

  De Multikul is hopeloos mislukt en links zoekt daarvoor een zondebok: De PVV-stemmers.

  Vervolgens worden er allerlei maatregelen genomen varierend van het verstoren van (politieke ) bijeenkomsten tot en met het willen opsluiten van mensen met een verkeerde mening.

  De vergelijkingen met WO2 zijn meer dan terecht. Alleen niet zoals Mak en zijn trawanten het bedoelen.

  Maar het zijn zij, die werkelijk de nieuwe nazi's zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @anoniem,

  "Het multiculturalisme is het laatste marxistische dogma"

  PC MC (politiek correct multiculturalisme) gaat helaas verder dan (neo)-marxisme. Het is immers ook te vinden in nominaal "rechtse" kringen als de VVD en heeft daarmee een veel grotere reikwijdte.

  Het valt binnen het denkraam van een internationale bestuurders-elite en ook bij multinationale ondernemingen geldt, hoe hoger in de hiërarchie, des te sterker de aanwezigheid van het PC MC vergif.

  @vanhetgoor,

  Job Cohen herhaalt de geschiedenis op zeer persoonlijke wijze, i.e. als reprise van het verwijtbare gedrag van zijn grootvader David: jezelf - om welke reden dan ook - opstellen als bondgenoot van je eigen doodgravers.

  Sag.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Sagunto,

  Even ter correctie, Job Cohen is niet een kleinzoon van een van de leden van de "Joodsche Raad". Dit neemt niet weg dat hij een hele rare vogel is die horende doof en ziende blind is.

  Overigens telt de pvda op dit moment twee prominenten die wel de kleinzonen zijn van een tweetal leden van de "Joodsche Raad". Dit zijn Rob Oudkerk en Lodewijk Asscher.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @MTB,

  Dank voor de correctie m.b.t. de precieze familierelatie tussen Job en David Cohen, die overigens wel degelijk bestaat?

  Ook Abraham Asscher werd, net als zijn collega Cohen, na WO-II door de Joodse Ereraad veroordeeld wegens collaboratie. Daarop verbrak hij alle banden met de Joodse gemeenschap.

  grt,
  Sag.

  BeantwoordenVerwijderen