Koningshuis


Vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog zijn de laatste tijd niet meer van de lucht. Wij hadden het al vaker gehoord maar nu Job Cohen ons nog eens heeft ingewreven dat moslims op net zo’n wijze worden uitgesloten als joden destijds, zijn wij er echt van doordrongen dat barre tijden ons staan te wachten, als die niet al lang zijn aangebroken. Tijdens het afgelopen IDFA beweerde de grote Nederlandse filmregisseur George Sluizer tegen Daphne Bunskoek dat Ariël Sharon eigenlijk nog erger was dan Hitler, dat had Sharon volgens Sluizer zelf gezegd, was zomaar uit zijn even volhardende als surreële research gebleken. Je zou zeggen: Wij even blij dat deze nog ergere Hitler al jaren in coma ligt. Maar nee de genocide tegen het Palestijnse volk gaat volgens Sluizer gewoon door. Zelfs in coma blijft Sharon onverbeterlijk. 
 
Hoewel de overeenkomsten bijna dagelijks over ons uit worden gestrooid en Israel en Wilders de belichaming van het nieuwe fascisme en de nieuwe NSB zouden zijn, is het toch opmerkelijk dat deze keer het koningshuis het volledig laat afweten, in tegenstelling tot de vorige keer. Geen olijk dansende Willem Alexander in zwembroek op een luxe jacht in de Middellandse zee onder fier wapperende Israelische vlag, zoals destijds zijn Opa een koddig dansje voor de camera maakte op de Piet Hein waar in de top de nazivlag wapperde. Ook niet uit volle borst meezingen met Ha Tikva of Jerushalayim shel Zahav tijdens de bruiloft met Maxima zoals de gasten van zijn opa en oma’s bruiloft onder aansporen van Koningin Wilhelmina het Horst Wessellied aanhieven. Geen spoor van allerlei innige dwarsverbanden en gedeelde jeugd met de latere Nederlandse agenten van Zion zoals ‘n genoegelijke partijtje tennis tussen laten wij zeggen Wim Kortenoeven en de prinsjes waarin de kleine Wim nadrukkelijk was opgedragen de prinsjes vooral niet te laten verliezen zoals ooit de Rost van Tonninkjes knarsentandend Juliaantje moesten laten winnen. Niets van dit alles. Nu schaart het koningshuis zich gelukkig wel als een blok achter de mogelijke onderdrukten. 
 
Zelfs de koningin put ter zingeving en inzicht inspiratie uit de Tweede Wereldoorlog. Hoewel zij in haar kerstboodschap direct daaraan toevoegt dat die Wereld van Oorlog gelukkig ver achter ons ligt. Daar kunnen wij het natuurlijk alleen maar mee eens zijn. In het geschiedenisverhaal van jongeren generaties,” stelt zij “spelen dan ook andere voorbeelden een rol. Opnieuw zijn er mensen ver weg en soms dichtbij die in actie komen waar onrecht heerst." Op welke voorbeelden de Koningin precies doelt weet ik niet maar ik vermoed dat het mooi past in het aloude kerstthema van onrecht en uitsluiting. Mabel en Maxima kunnen daar ongetwijfeld meer over vertellen.

Barry Oostheim

6 opmerkingen:

 1. Tegen goede vergelijkingen met de 2e W.O. is weinig mis, maar die hoor je zelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die zogenaamde genocide op de Palestijnen leidt nog steeds tot een enorme toename van het aantal Palestijnen, een enorme bevolkingsgroei dus. Van nog geen 700.000 in 1948 tot bijna 5 miljoen nu en allemaal vluchtelingen, want de vluchtelingenstatus is erfelijk bij Palestijnen. Deze genocide is zeker heel bijzonder te noemen, want het is de eerste, waarbij het "slachtoffer"volk flink in aantal toeneemt, terwijl normaal gesproken het aantal juist afneemt bij genocides.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hare Majesteit de Koningin heeft met haar toespraak heel wat reacties opgeroepen. Iemand die met een Duitse vader en een Duitse grootvader kan ook niet anders dan met één been nog steeds in de tweede wereldoorlog staan. (Net als de intellectuele schrijver Harry Mulisch) Ik weet niet of de godwins in de kersttoespraak als zodanig moeten worden uitgelegd. De verwijzing naar de tweede wereldoorlog kan ook heel makkelijk anders bedoeld zijn. Niet als signalering maar als waarschuwing. Want als ik de citaten lees dan kan ik er heel makkelijk uit op maken dat H.M. de Koningin waarschuwt tegen de nieuwe vijand, het leger van islamiseerders en het legioen van raddraaiers en leeglopers dat meetrekt met de hordes.

  Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat iemand zo wereldvreemd is dat 'n voor ieder duidelijk zichtbare situatie op een volkomen abjecte manier uitgelegd kan worden. Nederland werd 70 jaar geleden Nederland overspoeld door een bezetter die niet veel goeds in het zin had. De veroveringen waren voor Nazi-Duitsland nodig uit armoede. Het moet nu toch ook duidelijk zijn dat we nu weer te maken hebben met een overvloed aan mensen dat elementaire vrijheden niet onderschrijft, net als 70 jaar geleden. En ook de moslims zijn niet uit rijkdom en luxe gekomen, maar om weg te komen uit hun uitzichtloze armoede in de landen van herkomst.

  Het kan heel goed zijn dat het koningshuis nu geleerd heeft, en dat men zich nu de parallellen inziet. Nederland werd 70 geleden bezet door een overmacht die niet veel goed in het zin had. Nu is het zo dat Nederland weer veel mensen herbergt die net als de Nazi's niet veel goeds in het zin hebben. Ongelijkheid, vrouw-onvriendelijkheid, racisme en jodenhaat. Kortom het is weer 1940. Alleen is het nu geen leger dat naar Nederland is gekomen, het zijn individuele arme sloebers die op de vlucht voor de armoede in hun eigen land deelgenoot wilden worden van de Nederlandse rijkdommen. Klein detail, in grote lijnen het zelfde.

  Is het niet zo dat de toespraak van H.M. de Koningin uitgelegd kan worden naar twee kanten toe. Is het niet zo dat men net als vroeger weer gewoon op veilig speelt en niet voor de een kiest, en niet voor de ander.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het koningshuis heeft altijd een feilloos gevoel getoond met welke dominante krachten zij zich moeten liëren om te overleven. Destijds hebben zij de achterdeur voor de nazi's op een kier gehouden en nu voor de islam. Daar zit een lijn in. De PVV in deze vorm is kennelijk niet interessant genoeg voor hen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lees vooral de column van Afshin Ellian vandaag in de NRC. Uitzonderlijk dat een naar Nederland gevluchte Iranier de kersttoespraak van de koningin zo weet te fileren.

  BeantwoordenVerwijderen