Bange mensen eigenlijk


Merkwaardig hoor, die hardnekkigheid waarmee aardige mensen islamkritiek met haat blijven verwarren.

Onlangs was ik bij de presentatie van een zogeheten islamkritisch boek. Na afloop sprak ik met de zus van een uitvoerend 'islamcriticus'. Leuke, vriendelijke vrouw, die zus-van, prettige uitstraling, desondanks was het haar aan te zien dat iets haar dwars zat. Dat kwam er halverwege het gesprek zo uit: “Wat een haat prediken deze mensen! Dit is toch niet normaal wat hier gebeurt, ik begrijp er niets van, wat een haat naar vreemden toe!” M'n verbazing over deze algemene oprisping veranderde tijdens het luisteren in een verlammende moeheid maar voordat die echt kon toeslaan, bekroop me alweer een ander gevoel, een gevoel van mededogen. Ja, ik had met deze niet oude maar oudere-zuster-van te doen. Je zal maar door zulke gevoelens van machteloosheid en radeloosheid bevangen zijn!

Ik had de toespraken waaraan de zuster-van refereerde ook net aangehoord maar enige vorm van haat was mij daarbij niet opgevallen. Dat was gewoon niet het geval. Wel had ik wat moeite met het doemgehalte van de toespraken, die deden me denken aan de preken van de gereformeerde dominee uit m'n jeugd. Ja, het was een beetje alsof ik in een rechtse kerk terecht was gekomen maar van haat naar anderen toe was geen sprake.

De vrouw vergist zich schromelijk. Ze verwart kritiek met haat, wat nu de mode is om critici buiten spel te zetten, tenminste als het om kritiek op de islam gaat. Natuurlijk is islamkritiek ongemakkelijk (bij welke waarheden voel je je nu eigenlijk wel gemakkelijk?) en toch is het belangrijk dat deze kritiek plaatsvindt, ongeacht de toonhoogte.

Ik legde de vrouw enige voorbeelden voor van waar 't islamcritici volgens mij om te doen is en welke onder de noemer 'geen aparte regels/wetten, geen uitzonderingen voor de islam' vallen en verder gewoon de wet handhaven. Zo moeilijk hoeft het toch niet te zijn? Geeft Nederland wel toe, dan is er sprake van (zelf)islamisering waar de zuster-van toch ook niet op zit te wachten? Inderdaad daar zit zij niet op te wachten; telkens als ik een voorbeeld geef, is ze het met me eens. Zo moet zij er evenmin aan denken dat discriminatie op basis van sekse in de samenleving weer zal toenemen. Nee, dat is bespottelijk, aldus de zuster-van.

Het gekke van zo'n toevallig gesprekje is dat hoewel deze gesprekspartner me in alle voorbeelden gelijk geeft, ze toch blijft doorjammeren over haat en angst. Maar hoe kun je nu de praktijk afkeuren en evengoed de theorie waaruit die praktijk voortkomt niet willen bekritiseren? Onlogisch als 't maar zijn kan als je 't mij vraagt en toch wil het er bij haar niet in en nu moet ze dan nodeloos lijden. Ik zei het al, ik heb met haar te doen. Een bang mens eigenlijk deze vrouw, die daarin helaas niet alleen staat. Ik zie voor me een grote groep bange Nederlanders.

Wat een gekke dingen zeggen zij toch. Geef dan toe dat je bang bent want iedereen die islamkritiek niet kan velen is eigenlijk een bang mens.

AnneliesvanderVeer

13 opmerkingen:

 1. Eigenlijk moet je dit omdraaien. Er zijn heel veel mensen bang van de islam, en gaan daardoor geforceerd zoeken naar kritiek in de hoop de angst bij henzelf weg te halen.

  Wanneer er een spreker komt of er ergens een congres word gehouden waar juridisch geen enkel probleem mee is , gaan mensen als Carel Brendel en Hans Jansen hier moord en brand schreeuwen.
  Soms is een spoeddebat het gevolg.

  Achteraf blijkt het altijd om niks te gaan en is het enkel voort gekomen uit een soort van algemene angst voor de islam .

  Als islam zo dom ,achterlijk en minderwaardig is hoef je je toch geen zorgen te maken? HEt betere zal het mindere wel overwinnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Anoniem

  "HEt betere zal het mindere wel overwinnen."

  En daarom overwon het totalitaire Sparta het democratische Athene in 404 v.c.?

  Alle moslims zijn bang voor de waarheid over hun geloof.

  Voor de license to kill unbelievers in de koran en hadith.

  Voor hun aperte antisemitisme(= jodenhaat).

  Voor hun aperte discriminatie van dhimmi's en vrouwen.

  Voor het inzicht dat een aan de mensen inherent sadisme wordt gecultiveerd door de islam en dat dit sadisme wordt versterkt en aangemoedigd door de door Allah opgelegde plicht tot vervolging en sadisme.

  Nee, het betere in de mens overwint niet als het slechte, het cultiveren van discriminatie en sadisme, wordt geaccepteerd als evenwaardig aan de westerse principes die aan de grondslag liggen van de democratie.

  Vergelijk de Preambule van de Amerikaanse Grondwet maar met je koran. Dan zie je vanzelf het verschil.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dan moeten we ons maar overgeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Anoniem

  Er valt niets te vergeven. Ik ben geen christen. Er valt wat om voor te vechten als jullie je onbeschaafd blijven gedragen ten koste van ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, het is inderdaad vooral in de eenzijdige linkse media gewoon om kritiek op de islam het etiketje vreemdelingenhaat te geven. Heel erg dom, want als ergens veel haat en intolerantie voor de ander is dan is het wel vanuit de islam. Nergens zijn zulke agressieve monoculturen met zo weinig ruimte voor andere culturen als juist in islamitische landen. Een andere dooddoener is om de aanhang van Wilders als laag opgeleid te bestempelen en de zogenaamde multiculti's zouden dan hoog opgeleid zijn. Maar juist bij die zogenaamd kosmopolitische hoog opgeleide multiculti's tref ik juist enorm veel gebrek aan kennis en besef aan over andere culturen en nog meer onwetendheid over de intolerantie in die andere culturen. Juist door die onwetendheid, kan zo'n zus van denken dat het haat en angst voor het vreemde is, wanneer er kritiek op de islam is. Het meest in het oog springende van die onwetendheid is dat ze zoals Annelies in haar artikel aantoont, bv die zus van het wel met alle kritiek punten eens lijkt te zijn, wanneer die worden uitgelegd en toch kan ze het erin gehameerde idee van het is angst en haat maar niet loslaten. Dat is het gevolg van een jarenlangen eenzijdige beïnvloeding over hoe geweldig alle vooral niet westerse culturen zijn, alsof in die culturen geen vragen van macht en onderdrukking zouden spelen. Kritiek op westerse culturen is net zo noodzakelijk en legitiem als kritiek op de westerse culturen. Het uitgangspunt dient de mensenrechten te zijn, de enige echte universele wel te verstaan. Ze zien de wereld eerder als een grote grachtengordel. Maar landen als Saoedi-Arabië en Iran lijken echt niet op de grachtengordel en daar zijn ook hele andere opvattingen over mensenrechten die helemaal niet passen bij die "liberale" maar naïeve multiculti's. Een feit dat ze maar niet ten volle willen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De islam is een lege dop die verder dan het boek niets te bieden heeft. Totaal zonder tradities of cultuur draait deze religie in de toekomst zijn eigen nek om. Zodra een ieder dat gaat inzien dan is het vlot afgelopen met de voortschreiding van dit geloof. De meesten hebben hun boek niet eens goed gelezen en lopen met de massa mee. Wanneer je de geschiedenis van de Koran volgt dan snap je dat een erg vaag boek moet wezen. Opgedreund door een analphabeet en pas een paar honderd jaar later opgeschreven. Wanneer je de vertaling probeert te lezen dan is het een onleesbaar boek met bij iedere regel of soera een hele bladzijde met uitleg. Een goede duidelijke soera zou dit niet nodig hebben.
  Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Frank

  "Een goede duidelijke soera zou dit niet nodig hebben."

  Ik heb de indruk dat het juist de bedoeling is om niet duidelijk te zijn, zodat een soera multi-interpretabel is. Je kan er dan alle kanten mee op - het naar eigen idee uitleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. "Eigenlijk moet je dit omdraaien."

  Ja, doei! Zo werkt het niet, zo voer je geen zindelijke discussie anonieme trol! Of ben je ElHoussain?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Eigenlijk kun je alles omdraaien dat met islam te maken heeft. Mohammed was bijvoorbeeld geen heilige maar een egocentrische op oorlogsbuit en macht beluste roverhoofdman met een voorkeur voor kleine meisjes. Islam biedt geen levendmakend verhaal maar een dorre doodscultus. Islam biedt geen helpende hand maar een stevige knoet.

  Anoniem heeft dus ergens wel gelijk dat je in geval van islam direct aan omdraaien kunt denken.

  Je hoeft bijvoorbeeld helemaal niet geforceerd te zoeken naar kritiek op Islam. Er treden voldoende vruchten van islam op in de wereld die niet bepaald vrolijk stemmen. Het zou goed zijn als iedere aardbewoner hierover beter geïnformeerd raakte. Nederland zou daarin best gidsland kunnen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Op mijn (voor 95% uit isl. leerlingen bestaande) basisschool gebeurde iets soortgelijks. Met een klein clubje collega's zien wij heel goed wat er tegenwoordig gebeurt. Een collega, die met de trein komt, had een "Spits" bij zich. Hij gaf (voorafgaand aan de briefing) iemand antwoord op een vraag over een 'artikel over homo's in Amsterdam'. Onze directrice reageerde als door een wesp gestoken: "Ja maar dat is de Spits en de Telegraaf". Zij is het ook met heel veel dingen niet eens maar blijkbaar mag je dat niet hardop zeggen. Of... als iets in de telegraaf staat, dan is het niet waar, blijkbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, heel raar dat mensen denken dat het haat is in plaats van kritiek, wanneer critici als Annelies van der Veer een hoge bloeddruk krijgen en een scène beginnen te schoppen wanneer ze door een verpleegster met een hoofddoek worden geholpen; of naar een andere kassa verhuizen om de cassière met de hoofddoek te vermijden.

  Heeft helemaal niets te maken met haat en afkeer natuurlijk, net zomin als iemand die uit principe niet geholpen wil worden door een kruidenier met een keppeltje. Toch? O wacht, maar dán is het antisemitisme.

  Wat is die moslimdiscriminatie van Annelies dus?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wegkijkers noemde Bolkestein deze bange mensen bij Pauw en Witteman, wegkijkers die de problemen niet onder ogen durven zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dit doet me denken aan mijn schoonmoeder. Als ik haar hoor spreken is het net een soort Wilders+. Wanneer ik haar hier op aanspreek wordt ze boos en predikt ze hel en verdoemenis aan hem en roept ze overtuigd socialist te zijn. Raar hoor, overigens is er m.i. niets mis met Wilders.

  BeantwoordenVerwijderen