Alice Schwarzer waarschuwt voor islamisering van Turkije

Alice Schwarzer heeft er geen begrip voor dat evangelische kerken, islamitische studenten, Groenen en antiracisten tegen haar gastprofessoraat aan de universiteit Duisburg-Essen protesteren. In 2011 wil ze in de moskee van Duisburg-Marxloh discussiëren.

Een tiental journalisten wachtte tijdens de officiële voorstelling van Alice Schwarzer als Mercator-professor dinsdagmiddag ongeduldig op het moment vragen te kunnen stellen aan de niet geheel onomstreden schrijfster en vrouwenrechtenactiviste.

»Ik verheug me er al jaren op om Alice Schwarzer op de universiteit te verwelkomen«, zegt de rector van de universiteit professor doctor Ulrich Radtke. Maar de vreugde over de verering van Alice Schwarzer wordt niet door iedereen in de stad en op de universiteit gedeeld. Dinsdag sprak een bondgenootschap bestaande uit evangelische kerken, een vertegenwoordiging van islamitische studenten, een Groene universiteitsgroepering en een antiracistische organisatie zich tegen Schwarzer uit en bekritiseerden de publicaties van de EMMA-uitgeefster, die zich bezighouden met de «hoofddoek als vlag van het islamisme«. »Schwarzer stigmatiseert en plaatst de hoofddoek op gelijke hoogte met


islamistisch terrorisme. Deze persoon zou geenszins moeten worden geëerd met het Mercator-professoraat«, uitten de critici zich.

Hoofddoek als »uniform en vlag van het islamisme«

Alice Schwarzer heeft geen begrip voor de kritiek op haar persoon. »Ik heb nooit één zin over de islam geschreven. Ik houd me al 30 jaar lang bezig met de gepolitiseerde islam en met het islamisme. Dat is een verschil.« Dat men haar in dit verband zelfs een raciste zou noemen, zou volledig »ongeloofwaardig« zijn. »Al in de jaren-60 en de jaren-70 waren er ongeveer 2 miljoen mensen uit de islamitische cultuurkring in Duitsland. Destijds was er geen hoofddoek te bekennen. Pas met de radicale islamisering van Iran werd de hoofddoek het uniform en de vlag van het islamisme«, zegt Schwarzer.

Daarbij geeft ze toe, dat vrouwen verschillende motieven kunnen hebben om hun haar te bedekken. Dit zou vanwege puur religieuze redenen kunnen zijn, die geen politieke achtergrond hebben, ongewild echter toch sympathie voor het islamisme symboliseren.

Alice Schwarzer ziet een zorgelijke ontwikkeling. De regering van de Turkse minister-president Erdoğan zou Turkije enorm islamiseren en dat zou van invloed zijn op de »Turkse buitenposten in Duitsland«.


»De koers van de moskee is blijkbaar veranderd«

De kritiek, dat Schwarzer zich niet op ooghoogte met haar critici zou bevinden, pareerde de gastprofessor ermee, dat ze na een televisie-uitzending, waarin ze door de leidster van het ontmoetingscentrum van de moskee in Duisburg-Marxloh werd uitgenodigd om ter plaatse deel te nemen aan een podiumdiscussie, dit al zou hebben toegezegd. »Ik zal volgend jaar graag deelnemen aan een discussie, ook al is de koers van de in heel Duitsland geprezen moskee, net zoals de koers van Turkije, blijkbaar veranderd.«

Sina Sat

Bron: http://tinyurl.com/36zf3ug

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

2 opmerkingen:

  1. Ook hier zie je weer dat de oorspronkelijk progressieve partijen nu tot wegbereiders van de extreem reactionnaire politieke islam zijn verworden. De "linkse" partijen staan echt aan de foute kant. Meer dan verdiend die prijs.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Te laat, te laat, T. is reddeloos verloren...

    BeantwoordenVerwijderen