Nederlandse tv-makers kunnen leren van Duitse islamdiscussie

Bekijk de video hierr.


Een attente lezer maakte mij attent op de laatste uitzending van Menschen bei Maischberger (12 oktober). Deze wekelijkse talkshow op het eerste Duitse tv-net staat onder leiding van de populaire journaliste Sandra Maischberger.

Sinds de verschijning van het omstreden boek van SPD’er en topbankier Thilo Sarrazin is de vele jaren vertraagde Duitse islamdiscussie alsnog in volle hevigheid losgebarsten. Maischberger zette het thema voor de tweede keer binnen korte tijd op het programma. Op 21 september was er al een eerste uitzending over dit onderwerp: Kopftuch und Koran: Hat Deutschland kapituliert? Deze week volgde door een tweede discussie, Schleier und Scharia: Gehört der Islam zu Deutschland. Aanleiding voor de tweede thema-uitzending vormde een uitspraak van bondspresident Christian Wulf bij de viering van de Duitse eenwording.

De redactie van Menschen bei Maischberger is gek op alliteraties. Maar ze pakt de zaken degelijk en Duits aan, dus grootscheeps en grondig, uitputtend en uitvoerig, diepgaand en doordringend. Een uitzending duurt vijf kwartier, langer nog dan ons Rondom 10. Deelnemers krijgen de kans om hun betoog af te maken zonder dat - zoals bij Rondom 10 wel eens is gebeurd bij de moedige Nahed Selim - de microfoon wordt weggehengeld om het woord te geven aan opgewonden standjes in het publiek.

Na de publicatie van Sarrazin’s boek leek het Duitse islamdebat even te ontsporen. Volkskrant-columniste Nausicaa Marbe was getuige van een intellectuele steniging van de auteur van Deutschland schafft sich ab. Bij Maischberger daarentegen verliep de discussie rustig, redelijk en respectvol. Islamverdedigers en -critici hadden een open oog voor de diversiteit onder de Duitse moslims en verloren zichzelf niet in de generalisaties, waar het Nederlandse islamdebat wel eens onder lijdt onder invloed van de PVV en haar bestrijders. De Tweede Wereldoorlog, die in Duitsland nog dichter om de hoek ligt dan in Nederland, bleef eveneens buiten de twistgesprekken.

De discussies werden afgewisseld met straatinterviews, actualiteit en fragmenten uit de spraakmakende documentaire Krieg im Klassenzimmer van Güner Balci. De cineaste van Turkse afkomst was voor mij de heldin van de avond. Tegen het slot van de uitzending kwam ze op dreef tegen de Groene parlementariër en probleemontkennner Hans-Christian Ströbele. Wat mij betreft was dat het hoogtepunt van de uitzending.

Balci verwoordde het seculiere standpunt nog overtuigender dan de feministische journaliste en uitgever Alice Schwarzer, die af en toe het debat op irritante wijze naar zich toe trok. Dan was er nog de sociaaldemocratische burgemeester Heinz Buschkowsky, die in zijn Berlijnse stadsdeel Neukölln te maken heeft met de politieke islam. Hij vertelde dat moslimkinderen van vier jaar al oud in de peuterspeelzaal door hun ouders met een hoofddoek worden uitgerust. In Nederland heb ik nog nooit een prominente PvdA-politicus zo klip en klaar over de islamisering horen praten.

Ik weet niet of deze uitzendingen worden vertaald en ondertiteld. Maar mocht u de Duitse taal machtig zijn, dan kan ik deze aflevering alleen maar aanraden.

Waar zie je zoiets in Nederland? Een feministe die niet opkomt voor het aantal vrouwelijke ministers aan de bovenkant maar voor onderdrukte meisjes aan de onderkant. Een socialist die onomwonden stelling neemt tegen de politieke islam. Een geëmancipeerde dochter van Turkse immigranten die een wereldvreemde Groene babyboomer op zijn nummer zet. En dat allemaal in één uitzending. Wat wil een mens nog meer?

Carel Brendel

10 opmerkingen:

 1. Wat een mens nog meer wil, Carel?
  Dat het vruchten afwerpt via wetgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit soort evenwichtiger uitzendingen kan het walgelijke tribunaal -of inderdaad steniging- dat o.l.v Beckmann eind augustus op datzelfde TV-net werd voltrokken, nooit meer goedmaken.

  Toen vielen de maskers.
  Dat men ze nu weer opzet is alleen voor mensen als Carel van gewicht.

  http://www.stern.de/politik/deutschland/thilo-sarrazin-bei-reinhold-beckmann-im-brustton-des-buerokraten-1598708.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het mooie van deze uitzending was de komplete blindheid van (Grüne) Christian Ströbele die in z'n eigen wijk Kreuzberg volledig stoned rond vogelt. Veel wereldvreemder heb ik weinig mensen gezien. Misschien dat Vogelaar en Frau Renate Künast (Frau des Hasses - zoek maar op in google) nog erger zijn trouwens.

  Zo'n kerel vertelt door zijn aanwezigheid precies waarom de politiek door haar decadentie zo gefaald heeft.

  Verder ook een CSU straatvechter die eigenlijk gewoon zegt wat iedereen denkt. Gewoon in normale mensentaal.

  En verder is deze talkshow ook gewoon goed beschreven door de auteur. Helemaal niets aan op te merken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zal die uitzending van het weekeinde zeker gaan bekijken en dit is een goed stukje werk van Carel Brendel om de situatie in Duitsland zo goed te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Güner Balci is een Aleviet en dat verklaart veel zoal niet alles. Alevieten heb je in alle smaken en kleuren en ze zijn zowel hier als in Duitsland goed geintegreerd

  http://tinyurl.com/2afkkzk

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Interessante discussie. Ik vond de bijdrage van Alice Schwarzer juist heel goed en to the point. Ze laat zich gewoon het kaas niet van het brood eten.
  Zou zo'n discussie ook graag een keer bij de VPRO willen zien maar nee, die maken liever een documentaire over die engerd Khaled Yassin. Stukje uit de VPRO-gids:
  "iemand als Geert Wilders, die niet alleen terrorisme maar nu ook het woord 'fascisme' als vanzelfsprekend verbindt met de islam, is voor hem een voorpost van het moderne zionisme, dat er op gericht is moslims wereldwijd in diskrediet te brengen. En dat is allemaal nog niet eens zo heel erg in zijn ogen, zolang dergelijke lieden maar geen politieke legitimiteit wordt verschaft. Het is altijd te hopen dat Mark Rutte en Maxime Verhagen naar Tegenlicht kijken, ook als het al te laat is. (Jos de Putter)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. het kaas? Sorry, dat moet natuurljk "de kaas" zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind die Alice Schwarzer ook heel goed en ze is ook heel correct met haar terechte kritiek, ze doet het juist heel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is inderdaad een discussie van een niveau dat nog niet op de kwalitatief matige Nederlandse tv geweest is. Ook de gespreksleidster is goed. Islam-kritiek wordt goed geformuleerd.

  BeantwoordenVerwijderen