Mag ik even overgeven (1)

Uitgelicht: Machteld van Gelder in fd.persoonlijk (zaterdagbijlage Financieel Dagblad), 16 oktober 2010, column Luxeproblemen

(...) "Ik ben te oud om te worden nagefloten. Te wit om te worden gediscrimineerd. [vetmarking HB] Te jong om beroofd te worden op klaarlichte dag. Mij overkomt dus meestal niets gewelddadigs en de meeste mensen die ik ken ook niet." (...)

Commentaar: In welke wereld leeft deze mevrouw?

22 opmerkingen:

 1. Is zij niet getrouwd met Max Pam? Mooi inkijkje in de politiek correcte keuken daar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Mij overkomt dus meestal niets gewelddadigs."
  Ik verbaas me over dat "meestal".
  Dat is toch wat anders dan: "mij overkomt nooit iets gewelddadigs".
  Meestal niets gewelddadigs. Dus soms wel eens iets gewelddadigs?
  Een keer of drie per jaar een lel op je kop, je arm uit de kom en je tasje met alle geld en pasjes foetsie? Een keer of drie per jaar onwelvoegelijkheden naar het hoofd geslingerd krijgen? Lijkt mij toch meer dan genoeg. Laat staan per maand, per week, per dag.
  Maar in elk geval denkt Machteld dat dames jonger dan zij vaker worden nagefloten, dat dames of heren bruiner dan zij vaker worden gediscrimineerd en dat dames of heren ouder dan zij vaker op klaarlichte dag worden beroofd. Dat zou allemaal waar kunnen zijn. Maar wat zeker niet waar is is dat je nooit gediscrimineerd wordt als je maar blank genoeg bent, dat je nooit wordt nagefloten als je de 30of zelfs 40 al voorbij bent en dat je nooit op klaarlichte dag wordt beroofd als je niet bejaard bent.
  Als Machteld nooit iets gewelddadigs is overkomen en de meeste mensen die zij kent ook niet, dan heeft zij, en die meeste mensen die zij kent, dus geboft.
  Hé, de meeste mensen die zij ik kent?
  Maar dan zou ze toch wel mensen een paar mensen kennen die wél eens iets gewelddadigs is overkomen? Een stuk of 5 misschien?
  En dat is dan niet iets om van wakker te liggen?
  Wat is de bedoeling van Machtelds opmerking? Dat het allemaal wel meevalt en dat we niet zo moeten overdrijven?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Machteld is nog (bijna) nooit iets gewelddadigs overkomen.
  "En dat is het belangrijkste", horen we haar denken.

  De rest van de mensen mag wat haar betreft dus ter plekke dood neervallen.

  Dankje wel Machteld, je bent een voorbeeld voor ons allen, een bloem der natie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Machteld heeft de tekst vast niet aan Max voorgelegd. Als het wel zo is, dan heb ik een hele andere inschatting van hem.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk hé, die arrogantie en kortzichtigheid alsmede het egoïsme van dergelijke politiek correcte mensen.

  Als ze nu het woord meestal had vervangen door het woord nooit was haar punt iets sterker, doch net zo egoïstisch geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Te wit om te worden gediscrimineerd"...
  Dat geldt niet op bijv. die Duitse scholen waar witte blonde kindertjes een kleine minderheid in een klas vol Turkse kinderen zijn.

  Verder zal het feit of je een lichte huidskleur hebt je niet voor discriminatie en andere onaangenaamheden behoeden wanneer je bijvoorbeeld een keppeltje zou willen dragen. Machteld is er mogelijk niet van op de hoogte dat niet alle keppeltjesdragers zwartharig en donker getint zijn.

  Tenslotte bestaat er in sommige sectoren van de maatschappij zoiets als positieve discriminatie van gekleurde minderheden. Het onvermijdelijk correlaat daarvan is discriminatie van de witmens.
  Machteld heeft waarschijnlijk nooit gesolliciteerd op een functie waarvoor zij geschikt was, maar waar een ander werd aangenomen, niet omdat die geschikt was, maar omdat die een kleurtje had. Toch komen die dingen voor (of dat goed of verkeerd is laat ik daar). In die gevallen wordt je dus gediscrimineerd, juist wanneer je te wit bent, of onvoldoende bruin bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "Te jong om beroofd te worden op klaarlichte dag."
  De suggestie lijkt te zijn dat wanneer je jongvolwassene bent, en dus gezond, krachtig en alert, en er uit ziet alsof je de berovers wel een mep terug kan verkopen, dat het je dan niet zo gauw zal overkomen dat je op klaarlichte dag beroofd wordt. Het overkomt je eerder wanneer je een broze bejaarde bent en niet meer helemaal bij de tijd. Dat klopt tot op zekere hoogte. De straatrovers kiezen immers graag de makkelijkste slachtoffers. Ouwe vrouwtjes, prima doelgroep voor de tasjesrovers, beter dan potige tantes van rond de 40. Maar ook jonge kinderen kunnen relatief makkelijke slachtoffers zijn. Ik las dat jonge kinderen wel eens onder bedreiging van een mes hun nieuwe sportschoenen, hun mobieltje, of een ander attribuut waar die kindertjes tegenwoordig mee rondlopen, moeten afstaan. Die kindertjes zijn jonger dan Machteld, maar blijkbaar niet te jong om op klaarlichte dag beroofd te worden. Dus wanneer ben je nu eigenlijk te jong om beroofd te worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een politiek correcte zwamneus!

  Je zou haar bijna een nachtelijke ontmoeting met een stel Finnen toewensen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ E.J< Bron,

  Dus jij wenst iemand BIJNA toe dat hij slachtoffer wordt van een misdrijf.

  De haat zit wel heel diep bij jouw.

  Wat zou je ervan vinden als ik dat jouw kinderen of je moeder toewens?

  Je bent erger geworden dan hetgeen dat je denkt te bestrijden.

  Ga jezelf schamen, fundamentalist!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben trots op onze roomblanke dochters. Prachtige vrouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Daar hebben we Noordenbos, voorheen Mashna weer, met de karakteristieke humorloosheid van iemand die zichzelf geestig vindt. Ook zijn er altijd weer die taal- en spelfouten ("de haat zit wel diep bij jouw"). Ik weet dat ik tegenwoordig uit een gebrekkige spelling niet te snel conclusies moet trekken over iemands algehele niveau, maar in zijn geval lijkt er toch wel een duidelijke correlatie te bestaan tussen het niveau van zijn Nederlands en zijn algehele intellectuele niveau.
  Daarom is het geen vooruitgang dat hij zich nu niet langer Mashna noemt. Immers, iemand die zo heet zou van buitenlandse komaf kunnen zijn die mogelijk pas op later leeftijd Nederlands is gaan leren, in welk geval zo nu en dan een taal- of spelfout hem niet te zeer aangerekend kan worden. Nu heet hij dus Noordenbos, een naam die niet alleen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aan een geboren Nederlander toebehoort maar ook nog eens bij de ouderen onder ons dr. O. Noordenbos in herinnering roept. Deze laatste Noordenbos, mede-oprichter van de Pacifistisch Socialistische Partij, was misschien enigszins wereldvreemd, maar overigens in zijn tijd toch een verdienstelijk geleerde, die zelden op slordig taalgebruik of ernstige spelfouten kon worden betrapt en in discussies altijd binnen de marges van het fatsoen bleef.
  Wanneer deze Pieter familie zou zijn, en er zou hem iets aan gelegen zijn de familie-eer hoog te houden, dan zou hij er misschien beter aan doen zich niet doorlopend hier op 'hoeiboei' te manifesteren, althans niet onder naam Noordenbos.
  (Niet mooi van mij, natuurlijk, om zoals dat heet "op de persoon te spelen", maar die miezerige Pieter verdient niet beter.)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ter verdediging van Machteld van Gelder:
  Afgaand op het tekstfragment wat hier werd weergegeven zegt zij slechts dat haar meestal niets gewelddadigs overkomt en geeft zij daarvoor een verklaring die tot op zekere hoogte klopt. Ze impliceert dat anderen vaker iets gewelddadigs overkomt: jongeren dan zij vaker nagefloten, donkerder getinten dan zij vaker gediscrimineerd, ouderen dan zij vaker op klaarlichte dag beroofd. Hoeveel vaker zegt ze niet. Ze zegt dus ook niet dat het over het geheel genomen met de gewelddadigheid (het nafluiten, de discriminatie, de straatroof e.d.) wel meevalt. Verder zegt ze niet dat ze het wel best vindt als jongeren dan zijzelf worden nagefloten, donkerder getinten dan zij worden gediscrimineerd en ouderen dan zij op klaarlichte dag worden beroofd. Ongetwijfeld zal ze het geen prettig perspectief vinden dat zij zelf, door steeds ouder te worden, ook steeds meer kans loopt om op klaarlichte dag beroofd te worden.
  Dat haar en de meeste mensen die zij kent (blank en middelbaar waarschijnlijk) meestal niets gewelddadigs overkomt, daarmee kunnen we haar slechts feliciteren. Haar eigen tentatieve verklaring waarom haar meestal niets gewelddadigs overkomt heeft de charme van de overzichtelijkheid. Alleen: die verklaring klopt maar zeer ten dele.
  Wat de achterliggende gedachten zijn van waaruit ze tot deze verklaring komt, dat is op grond van dit ene tekstfragment moeilijk te bepalen. Alleen wekt ze met name door te opperen dat ze te wit zou zijn om te worden gediscrimineerd de indruk dat ze op het fenomeen van discriminatie in zijn algemeenheid een ietwat beperkte kijk heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik moet zeggen dat de reactie van E.J. Bron niet erg smakelijk is, en dan druk ik me eufemistisch uit.

  Wat opvalt is dat 'Masha/Noordenbos'vrijwel dezelfde spellingsfouten maakt als 'El Houssain', veel werkwoordsvormen ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @AVe,
  Die reactie van Bron is voor wat het eerste deel betreft ("Wat een politiek correcte zwamneus") een bondig verwoorde veronderstelling die in het geciteerde tekstfragment van Machteld vG misschien onvoldoende grond vindt, maar een mens kan zich vergissen. Of Bron zich vergist? -ik weet het niet; ik ken Machteld niet en zag alleen dit tekstfragment van haar.
  Wat het tweede deel betreft ("Je zou haar bijna een nachtelijke ontmoeting met een stel Finnen toewensen!!!"), hier was mij de grofheid in eerste instantie ontgaan. Dat komt -ja, nu moet ik mijn diepzittende racistische vooroordelen maar bekennen- dat ik bij Finnen het eerst aan blonde heren met doorgaans een hoog opleidings- en beschavingsniveau dacht, heren dus, die men zonder enig risico als dame alleen 's nachts kan tegenkomen, zeker wanneer je, zoals Machteld van zichzelf zegt, te oud bent om te worden nagefloten.
  Maar als Bron zelf er hele andere racistische vooroordelen op na houdt dan ik, en bij Finnen in de eerste plaats aan bij uitstek woeste verkrachters heeft gedacht, nu, dan heeft hij zich blijkbaar erg aan Machteld vG geërgerd en heeft hij bij het uiten van zijn ergernis even geen maat weten te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @ Kees Rudolf

  en dat is natuurlijk een stuk minder erg dan een spelfout..

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @ Kees Rudolf:

  De spelfouten zijn overigens de gevolgen van een redeijk zware mishandeling die een jaar of vijf geleden heeft plaatsgevonden.

  Het heeft ongeveer drie jaar geduurd voordat ik weer fatsoenlijk kon rekenen.

  Bepaalde grammatica- en spellingsregels moets ik opnieuw aanleren. Zoals U kunt zien is dat me niet meer helemaal gelukt.

  Die mishandeling was trouwens de daad van een licht verstandelijk gehandicapte 'Fin'.

  Toch herkende ik er niet de daad van een Jihad strijder in.

  Dus als jij het bon ton vindt om iemand zo weg te zetten zonder jezelf even af te vragen of daar misschien geen traumatische gebeurtenis aan ten grondslag ligt
  moet je dat maar doen Kees Rudolf.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Noordenbos,
  Wat je daar in een ongevraagde ontboezeming vertelt is akelig, klinkt onwaarschijnlijk, kan nochtans waar zijn, maar kon ik niet vermoeden.
  De gevolgen van je ongeluk zullen toch wel niet zijn geweest dat je hier stelselmatig irritatie oproept, de indruk wekt dat dát je hoofddoel is, en dat je dat intussen zelf niet eens weet.
  Ik wens niemand mishandeling of verkrachting toe, maar zou het wel een vooruitgang vinden als je eens op een andere site dan deze je heil ging zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @ Kees Rudolf,

  Gezien het feit dat mijn posts over het algemeen geplaatst worden, ga ik ervan uit dat ik het recht heb om mijn mening te geven.

  Ik vraag me verder af wie van de reaguurders de hele column heeft gelezen aangezien je abonnee moet zijn van het financieel dagblad om de column op internet te kunnen lezen.

  Dat mijn comments irritatie oproepen kan ik me voorstellen, daar ik vaak een andere mening dan U heb.

  Meehuilen met de wolven in het bos en Geert Wilders het recht op een mening gunnen en dan tegelijkertijd mij adviseren om ' mijn heil ergens anders ' te zoeken lijkt me redelijk paradoxaal...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @ Kees Rudolf,

  Verder wil ik nog even kwijt dat als ik Machteld zou zijn en ik zou van Dhr. Bron face to face te horen krijgen dat hij me toewenst dat ik verkracht wordt door een stel marrokanen (of mishandeld) ik zeker de gang naar een politiebureau zou overwegen om aangifte daarvan te doen.

  Maar ja, Dhr. Bron geeft zijn mening alleen op een site en onder een pseudoniem. Een ware held, die E. J. Bron.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Pieter Noordenbos,

  Kees Rudolf (18 Oktober 2010 12:49) verzoekt u dringend uw familie-eer hoog te houden, hij wil niet dat u, met uw naam Noordenbos zich verlaagt tot de niveau hoeiboei.

  Zelden zo'n zinnige uitspraak vernomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @ Hussain

  Ach,

  hij doet gewoon ' kleinzierig '.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. ikku ikku ikku en de rest kan stikku. dat noemt zich (evenals aaf brandt corstius) maatschappelijk betrokken?

  BeantwoordenVerwijderen