Ook GroenLinks-top heeft genoeg van Danen en Rabbae

Inmiddels hebben vooraanstaande politici van GroenLinks het volledig gehad met hun partijleden René Danen en Mohamed Rabbae. De twee activisten demonstreerden vandaag (30 oktober) bij de Dokwerker met een Platform tegen Vreemdelingenhaat, dat bestaat uit Nederland Bekent Kleur, Internationale Socialisten en het bekende rijtje extreemlinkse clubjes. "De strijd tegen fascisme is vandaag begonnen", zei Rabbae, die ook bij andere gelegenheden een onvoldoende voor geschiedenis haalde. De tweet van partijleider Femke Halsema liet aan duidelijkheid niets te wensen over: "Soms word ik wat ongemakkelijk van de toevoeging oud-groenlinkskamerlid: Rabbae doet zijn uitspraken bepaald niet namens ons." Coming man Tofik Dibi heeft het helemaal gehad met de NBK-voorzitter: "Rene Danen. Zucht. Kan die man geen eigen partij oprichten."

Joodse gemeenschap wil René Danen op zijspoor zetten

Door Carel Brendel

Het Centraal Joods Overleg (CJO), waarin de belangrijkste Joodse organisaties in Nederland samenwerken, gaat vanaf volgend jaar zelf de jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht organiseren. Het ligt in de bedoeling dat deze bijeenkomsten voortaan zullen plaatsvinden in de Portugese Synagoge in Amsterdam.

Met dit initiatief hoopt de Joodse gemeenschap dat er een einde komt aan de omstreden herdenkingen door de ‘antiracistische’ stichting Nederland Bekent Kleur (NBK) van activist René Danen. Over het optreden van NBK heerst grote ergernis in Joodse kring.

De voornaamste steen des aanstoots is de samenwerking van NBK met de extreemlinkse Internationale Socialisten (IS), die sympathiseren met de antisemitische terreurbewegingen Hamas en Hezbollah. IS-kopstuk Miriyam Aouragh, die naar eigen zeggen ook actief is voor NBK, sprak in 2004 bij een herdenking van Hamas-oprichter sjeik Ahmed Yassin.

“Er bestaat binnen de joodse gemeenschap grote beroering over René Danen”, zei Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW”), onlangs tegen Elsevier (2 oktober). “Hamas-aanhangers horen bij de herdenking van de Kristallnacht niet thuis. Ikzelf boycot de herdenking.”

NBK begon in 1994 met de herdenkingen. In 2000 ontstonden de eerste wrijvingen met de Joodse gemeenschap. In dat jaar stelde oud-NBK-voorzitter Abdou Menebhi tijdens zijn toespraak onverwacht de Palestijnse kwestie aan de orde. Een geërgerde Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, trok Menebhi daarop van het podium. NBK-activist Menebhi was in 2004 overigens ook al spreker bij de herdenking van terreursjeik Yassin.

De Kristallnacht-herdenking van 2001 werd slechts door enkele tientallen mensen bijgewoond en stond volgens krantenverslagen geheel in het teken van de bestrijding van Pim Fortuyn. In 2002, na de moord op Fortuyn, kreeg NBK de plannen voor een herdenking niet rond. René Danens stichting was in diskrediet geraakt doordat zij samen met de Internationale Socialisten bij de bestrijding van Fortuyn de affiche ‘Stop de Hollandse Haider’ had verspreid.

Danen blies Nederland Bekent Kleur nieuw leven in na de opkomst van Geert Wilders. In 2008 organiseerde hij een herdenking bij een Joods verzetsmonument tegenover het stadhuis, waar de vijfjaarlijkse herdenking door het CJO plaatsvond. Danen probeerde ten onrechte de indruk te wekken dat zijn bijeenkomst buiten te maken had met de Joodse herdenking binnen. Bij de NBK-herdenking spraken onder anderen de oud-politici Mohamed Rabbae (foto) en Ed van Thijn. Hun toespraken waren vooral gericht tegen de PVV en Wilders. Toenmalig NIW-hoofdredacteur Paul Damen oordeelde dat Van Thijn zich liet gebruiken als ‘trekpop voor terroristische troep’.

Ondanks de voortdurende kritiek gaat Danen door met zijn herdenkingen. Ook dit jaar wil NBK stilstaan bij de anti-Joodse pogrom van 1938.

Carel Brendel

7 opmerkingen:

 1. Nou, het zal goddomme 's tijd worden!
  Het is een blamage voor ons allemaal dat de overlevenden van een gruweldaad die zijn weerga niet kent hier al jaren openlijk geschoffeerd worden door hun doodsvijanden en hun nederlandse medeplichtigen, in het land nota bene dat zo onberispelijk heeft meegewerkt om hun verdelging mogelijk te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk hoor, dat Halsema zich nu wil distantieren van idioten als Rabbae en Danen. Maar ze heeft het jarenlang prima gevonden dat deze en soortgelijke halvegaren haatzaaiden tegen andersdenkenden. Nu komt het haar even niet uit en vraagt ze de pers om niet steeds te linken naar GroenLinks. Sorry, maar haatzaaiers zijn de kern van GroenLinks.
  Rabbae en Danen eisen verder precies wat Femke middels haar bespottelijke motie eist: dat men niets onderneemt tegen de islamisering.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is inderdaad bizar dat kristalnacht-herdenkingen worden misbruikt door lieden die zelf er niet voor terugdeinzen nazi-praktijken te gebruiken door via straatgeweld andersdenkenden te intimideren. Het via straatgeweld intimideren van andersdenkenden was de methode van de nazi's die uiteindelijke leidde tot de kristalnacht. Ook de gewelddadige groenlinkse club van René Danen schuwt straatgeweld tegen andersdenkenden niet en zet zelfs aan tot geweld tegen andersdenkenden door middel van demoniserende toespraken bij historisch beladen herdenkingen. Daarnaast heeft deze groenlinkse club geen enkel recht van spreken als het zegt tegen intolerantie te zijn als ze zelf verbonden is en steun geeft aan allerlei extremistische en intolerante organisaties zoals IS, Hamas, Hizbollah enz. Herdenkingen zoals die van de Kristalnacht mag door niemand voor politieke doeleinden gekaapt mogen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volgens mij richten goedwillende mensen als de heer Rabbae, (ik was onder de indruk van zijn pleidooi in de rechtbank), hun pijlen op de verkeerde doelen. Ik heb gisteren twee van mijn vele Saoedi Arabische vrienden ontmoet in Amsterdam en met hun o.a. over het probleem met de Islam in Europa gesproken. In mijn Arabisch-Engelse Koran staat het volgende vers dat ik tijdens ons gesprek aanhaalde:

  S.62, A.2-5: But who sunsequently failed In those (Obligations), Is That of a donkey. In the uitleg 5457 staat iets over de kinderen van Israel en "they merely became like beast of burden".

  De uitleg die mijn Arabische vrienden hieraan geven staat ver af van de letterlijke tekst. Volgens hun is de bedoeling om te zeggen: "Een ezel kan veel boeken op zijn rug dragen maar leert daar niets van". Zij begrijpen de teksten in het geheel niet als beledigend voor ons westerlingen, niet gelovigen, joden of wat dies meer zij.

  Meneer Rabbae en de zijnen moeten volgens mij "de context waarin de Koran is geschreven en de moderne interpretatie" helpen prediken voor eigen parochie.

  Een dergelijk initiatief zou pas echt voorkomen dat "ongelovige, vieze varkens zoals ik" komen te staan tegenover "uitverkoren letterlijke Koran tekst volgers".

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Theo,

  Misschien kun je een volgende keer eens aan je Saoedische vrienden vragen, waarom afvalligen in Saoedi-Arabië de doodstraf krijgen en of ze het zelf ook niet wat hypocriet vinden om overal in de wereld moskeeën te financieren en zelf geen enkele kerk of tempel toe te staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Theo

  En misschien kan je ook aan je Saoedische vrienden vragen waarom ze überhaupt geloven in de morbide fantasieën van een pedofiele massamoordenaar.

  BeantwoordenVerwijderen