De eerste uitdager van Ahmed Marcouch meldt zich

Antimarcouch
Update: 4.9.2009 CDA stelt vragen over onderzoek naar koranonderwijs in Slotervaart.

Op verzoek van het CDA debatteert de Amsterdamse gemeenteraad volgende week over de jongste uitlatingen van Ahmed Marcouch over het koranonderwijs op openbare basisscholen. De PvdA-voorzitter van het stadsdeel Slotervaart wil een enquête houden onder ouders. Hij hoopt daarmee de vraag naar koranlessen te stimuleren. Volgens het CDA mag de overheid zich niet op deze manier bemoeien met het godsdienstonderwijs. In Amsterdam is het nu dus zo ver dat 'progressieve' politici door een confessionele partij moeten worden herinnerd aan de scheiding van kerk en staat.

De eerste uitdager van Ahmed Marcouch meldt zich

Het staat nog niet vast dat Ahmed Marcouch de sterke man wordt voor de PvdA in Nieuw-West, het nieuwe stadsdeel ten westen van de Amsterdamse ringweg A10. De ‘burgemeester’ van Slotervaart heeft zich wel kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap.

De eerste uitdager van Marcouch heeft zich inmiddels ook gemeld. Het gaat om Yair da Costa, een 21-jarige student geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, homo en vrijwilliger namens het COC en in die hoedanigheid al eerder kritisch jegens Marcouch.

In een column op website De Dagelijkse Standaard hekelt Da Costa ‘de verborgen agenda van Ahmed Marcouch’.

Aanleiding tot deze aanval is een recent bericht in Het Parool. De wakkere stadskrant, die de afgelopen jaren fungeerde als een soort open podium voor de PvdA-baas van Slotervaart, berichtte over Marcouch’ plannen voor koranonderwijs op de openbare basisscholen. Die blijken niet van de grond te zijn gekomen. Ouders hebben namelijk niet om deze koranlessen gevraagd.

Nu laat het stadsdeel Slotervaart onderzoeken of de ouders misschien toch nog behoefte hebben aan koranlessen. Marcouch: “We houden een enquête in opdracht van het stadsdeel. Heel veel ouders hebben geen idee dat ze dit kunnen afdwingen. Het onderzoek kan ertoe leiden dat ouders er wel om vragen. Ik ga geen troepen aanvoeren. Het initiatief moet echt van de ouders komen. De vraag is of ze er een strijdpunt van willen maken. Ik denk dat het wel een keer gebeurt, als ouders mondiger worden.”

En zo gaat een vooraanstaand politicus van een in naam seculiere partij de boer op om namens de overheid ouders op te porren om imams in de klaslokalen binnen te loodsen.

Da Costa heeft hier eveneens geen goed woord voor over: “Islamles op openbare scholen zou kunnen betekenen dat niet-moslims op die school ook onderworpen worden aan die lessen. Helaas voor hem, wil dit niet vlotten. Er is simpelweg geen vraag naar. Nu wil hij (met onze belastingcenten!) gaan onderzoeken waarom er geen vraag naar is. Waarom legt hij zich er gewoon niet bij neer dat er geen vraag naar is? Wil hij zó erg graag die islamlessen op openbare scholen? Waarom?”

Die vraag stelt Da Costa rond meer acties van Marcouch. “Erg apart dat hij zo volhardend deze lessen in de strot van de openbare scholen wil duwen”, zo begint Da Costa zijn column. “Vanwaar dat doorzettingsvermogen? Toen ik Marcouch aanbood om samen met mij voor homojongeren en jongeren uit West een debat te organiseren, draaide hij er telkens omheen. Vanaf dat moment bekeek ik onze ‘liberale moslim’ met argwaan. Al eerder waren er dingen gebeurd die mijn wenkbrauwen deden fronzen. Eerst de affaire met de orthodox-islamitische straatcoaches die van Marcouch gewoon handen mochten weigeren aan vrouwen. Op de vraag of hij dat ook goed zou keuren als een straatcoach een homo de hand weigerde te schudden, bleef het oorverdovend stil. Hiermee wekte hij de indruk homo’s te misbruiken voor een eventuele dubbele agenda. Het staan op een boot of het eten van een couscousmaaltijd met homo’s stelt in dat opzicht niet veel voor.”

Da Costa gaat verder met enkele andere zaken, waarover ik op deze website uitgebreid heb geschreven, maar waarover Het Parool en stadsomroep AT5 voornamelijk zwijgen: de motie van wantrouwen in de deelraad van Slotervaart, omdat Marcouch tijdens een raadsdebat alle vragen over de mogelijke subsidiëring van salafistische groepen ontweek; zijn eerdere plannen om de omstreden islamgeleerde Yusuf al-Qaradawi naar Amsterdam te halen, samen met de eveneens omstreden moslimleider Yahia Bouyafa (die, Da Costa is niet compleet in zijn opsomming, namens de Moslimbroederschap in Slotervaart een moskee mag bouwen met geld uit Qatar); zijn ideeën over ‘een bloeiende moslimgemeenschap in Nieuw-West. Da Costa: “Wat voor velen het equivalent van een moslimgetto is, was voor Marcouch blijkbaar iets heel moois.”

Da Costa concludeert: “Als men al die gebeurtenissen bekijkt in de periode dat Marcouch stadsdeelvoorzitter is, dan geeft hij menig mens de indruk dat hij een verborgen agenda heeft: de islam in Nederland zoveel mogelijk verspreiden. Het is zeer zeker een gewaagde uitspraak die ik zojuist heb gedaan, maar Marcouch heeft het ook deels aan zijn handelen te danken dat die indruk wordt gewekt.”

Da Costa’s slotboodschap: “Maak in ieder geval je borst maar nat, want ondergetekende zit hoogstwaarschijnlijk na de volgende stadsdeelraadverkiezingen in de deelraad waar jij ook voorzitter van wordt.”

Dat zal waarschijnlijk zijn voor de VVD. Op 9 juli is Da Costa namelijk gekozen tot nieuwe voorzitter van de JOVD Amsterdam, de liberale jongerenorganisatie.

Overigens staat voor mij nog lang niet vast dat Marcouch de nieuwe voorzitter wordt van het stadsdeel Nieuw-West. Bij de Europese verkiezingen kwam de PVV als grootste partij uit de bus in de wijken Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer, die samen het toekomstige Nieuw-West zullen vormen. Nu Wilders niet meedoet, ligt het speelveld open voor een VVD, die eindelijk afstand neemt van het in Amsterdam gangbare multiculturalisme. In Slotervaart vindt Marcouch de VVD nu al tegenover zich, en heeft de PvdA-leider ook te maken met de uitgesproken oppositie van de lokale partij SLT en de drie vrijzinnige socialisten Jan Engel, Clyde Moerlie en Pieter Beste.

Ik ben benieuwd of deze tegenstanders van Marcouch eveneens zullen meedoen aan de deelraadsverkiezingen in Nieuw-West. In dat geval kunnen we een interessante campagne verwachten.

Carel Brendel

Lees hierbij ook Ramadan-fans slaan steeds driester om zich heen: hierr.

15 opmerkingen:

 1. Ter aanvulling: De column van Yair da Costa is eerder geweigerd door Het Parool.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weet Yair dC dat Marcouch zich op de foto heeft laten zetten met een deel van de korancommentaar van niemand minder dan Sayyid Qutb op schoot, in een bijlage van Het Parool of de Volkskrant? Qutb is een radicaal, in Caïro geëxecuteerd in 1966. Omslag van het boek in het Arabisch! Ik zou niet weten hoe je nog subtieler je radicale aanhang kunt mobiliseren over de hoofden van de kaaskoppen heen. Kaaskoppen merken t niet eens. Steun Yair dC! Strijd de goede strijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Yair da Costa heeft Marcouch vrij goed door.

  Daarom alleen al verdient hij steun, veel steun!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wel een beetje jong nog, 21... Maar iemand moet het voortouw nemen, iemand moet de Amsterdammers vertellen dat het stadsdeel Slotervaart geleid wordt door iemand wiens loyaliteit niet ligt bij de (sociaal-)democratie, maar bij de "vreedzame" islamisering van Europa. Bewonderaar van Qaradawi en Ramadan, handlanger van Mohammed Cheppih - de PvdA afd. Amsterdam vindt het blijkbaar de normaalste zaak van de wereld.

  Ik hoop dat Yair da Costa maximale publiciteit zal weten te genereren. Dat zal niet meevallen, gezien de doorgaans nogal eenzijdige berichtgeving van de qualiteitscouranten en de publieke omroepen. Zet hem op, Yair!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. "Men verwijt hem wel dat hij steniging niet duidelijk afkeurt, in dienst is van de staatszender van het Iraanse beulsregime, en nauw samenwerkt met een religieuze fanaat als al-Qaradawi."

  Dat verwijt is duidelijk een onterechte.
  Iedereen heeft het recht om iets te vinden.
  Men had hem beter gemeden.

  "De verbale agressie van de Ramadan-aanhang is ongeremd nu ze haar zin niet krijgt. Des te meer reden dus voor politieke en academische leiders om de rug recht te houden."

  Nou, is niet zo agressief hoor, maar eerder van een beduimeld niveau. En bovenal onjuist.

  Overigens moet er nog eventjes flink geprotesteerd worden tegen de vervolging van de AEL vanwege misselijk makende cartoons.
  Zoiets moet gewoon kunnen. Dat kunnen we makkelijk hebben. Én we weten dan gelijk wat het niveau van de AEL en andere baarden is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig dat Marcouch een goed alternatief tegenover zich krijgt. Ik weet nu al een paar die op hem zullen stemmen.

  de'sterke uitsptraken van Achmed Marcouch'

  En deze Marcouch en Qutb
  Marcouch en Qutb

  BeantwoordenVerwijderen
 7. H.J.
  Op dit moment ben ik door de VK moderator, Henk Muller, als reaguurdertje uit de colommen van de VK web-opiniepagina verbannen. Maar via C.B. las ik van Jair da Costa.
  Zodra ik weer mag intreden in de VK rijen, dan krijgt J.d.C ook daar al mijn steun.

  Er is in de reacties en onder de reageerders van de VK opiniepagina, sinds twee dagen een 'slachting' aangericht. Via de moderatie is, zo lijkt het, een 'shariasocialistische' coup gepleegt.

  Voor de vorm zijn er ook wat 'links'-omgedraaiden geband. Zo lijkt het.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoopgevend, te horen dat er onder de jongeren weer eens een helder hoofd opstaat, en nog wel een geschiedenisstudent.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ahmed Marcouch is net als broeder Tariq een fan c.q. lid van de Moslimbroederschap.
  Yair da Costa heeft dit ook door.
  Nu de rest van Nederland nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beste allen,

  Wat leuk om te zien dat mijn stukje goed wordt ontvangen. Even een leuke tip voor jullie. Vandaag (vrijdag 18 september) kom ik op de radio voor AmsterdamFM. Men wil graag dat ik wat dieper inga op mijn stukje. Vanaf 17.00 uur ben ik te beluisteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Trouwens Carel, hoe wist jij dat mijn stukje was geweigerd door het Parool?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beste Yairdacosta,

  Heb je enig idee of je vraaggesprek ook nog is terug te beluisteren op internet? Heel goed dat je je verkiesbaar stelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Beste allen, door op de link (http://www.salto.nl/streamplayer/ondemand_stads.asp?y=09&m=09&d=18&t=1700) te klikken kunnen jullie de radio-uitzending beluisteren. Halverwege kom ik aan bod.

  BeantwoordenVerwijderen