Jacques van Doorn wist het beter
Uitgelicht: Henk Steenhuis 'Het Blog' Jacques van Doorn wist het beter, Welingelichte Kringen, 5.9.2009.

(...)
"Hirsi Ali had iets wat hij [Jacques van Doorn] bijzonder verfoeide: de drammerige eis om vrijheid van meningsuiting die er uit bestond moslims achterlijk te noemen en waar mogelijk te beledigen. Hij vond het onaanvaardbaar dat een politicus zo van leer trok tegen een minderheid en dat had hij goed gezien."

(...)
"Wat onvermijdelijk tot tweespalt leidt, kan beter zo weinig mogelijk besproken worden. Maar wat Nederlandse bestuurders een eeuwlang met succes was gelukt, kon de creme der Nederlandse intellectuelen in de 21 eeuw niet opbrengen."
(...)

Lees de volledige tekst hierr.

Heeft u ook voorbeelden van Jip-en-Janneke-uitspraken/berichten/verslaggeving/foto's gehoord/gezien op radio, televisie of andere media? Stuur deze, met bronvermelding, dan naar hoeiboei@gmail.com .

3 opmerkingen:

 1. Van Doorn was zeker geen groot licht en hij had moeten begrijpen dat kritiek, mits niet nodeloos grof, bittere noodzaak is t.a.v. de islam. Van Doorn had het belang van kritiek op de islam moeten inzien en het feit dat hij dat niet kon of wilde inzien was een van zijn grootste tekortkomingen. De laatste jaren was de kwaliteit van zijn columns ronduit slecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had wel eens een paar columns van JJA van Doorn gelezen via HP/De Tijd.

  De indruk die ik vooral kreeg was dat als hij een voorbeeld was van een "intellectueel", het mij niets verbaast waarom de gemiddelde Nederlander ze niet bijster serieus neemt als het gaat om politiek.

  Ik heb in ieder geval nooit de behoefte gevoeld om nog meer van zijn werkjes tot me te nemen.

  Laat zijn soort maar lekker voor eigen parochie preken. Daarbuiten zijn ze volstrekt irrelevant. Het leven is te kort om je te ergeren aan wereldvreemde dwazen achter een typemachine/tekstverwerker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Meestal lees ik de prikkelende teksten van Henk Steenhuis met plezier maar dit blog vind ik erreg zwak en dan druk ik me eufemistisch uit.

  Steenhuis schrijft:

  "Ja, islamdebat, zo zou je de al jaren slepende discussie kunnen noemen in dag- en weekbladen over de manier waarop Nederlanders en immigranten uit Turkije en Marokko met elkaar dienen om te gaan.Als ik me niet vergis, is het een beetje gedaan met dat islamdebat, vast omdat de al te luidruchtige Geert Wilders de rest tot figurant heeft gemaakt."


  Het islamdebat gaat er niet over hoe we met elkaar om moeten gaan beste Henk Steenhuis maar hoe de islam zich aanpast aan de vrije westerse democratie.


  Geert Wilders voert geen debat, hij jaagt het alleen aan. Onzin dus.


  "Dat klinkt een beetje soft en je hebt intellectuelen die - zolang ze tenminste achter hun schrijftafel zitten - graag ten strijde trekken tegen mensen die hen dwarszitten."

  Mensen die hen dwarszitten? Waar slaat dat op? M'n buurman zit me ook wel eens dwars. Het gaat om de strijd der ideeen! Hoe de 'ideeen' van de islam passen binnen de westerse democratie.

  "Hirsi Ali had iets wat hij bijzonder verfoeide: de drammerige eis om vrijheid van meningsuiting die er uit bestond moslims achterlijk te noemen en waar mogelijk te beledigen. Hij vond het onaanvaardbaar dat een politicus zo van leer trok tegen een minderheid en dat had hij goed gezien. Dat hij Hirsi Ali geen groot licht vond - dit in tegenstelling tot de cercle die haar de hemel inprees en intussen haar artikelen en toespraken schreef - pleitte sowieso voor zijn opmerkingsgave."


  Ayaan komt uit de islam, ze weet wat het is, ze weet wat het voor vrouwen doet, wie ben jij dan als westerse man over haar toon te beginnen? Blijkbaar zijn er nog veel mensen die niet kunnen en vooral niet willen begrijpen waarom Ayaans toon zo fel is! (Lees eens 'Mijn vrijheid' van Hirsi Ali.)


  Sommige moslimse mannen hebben ook drammerige ideeen: bijv. dat homo's van hoge gebouwen gegooid moeten worden.


  "Hij [Van Doorn] vond het onaanvaardbaar dat een politicus zo van leer trok tegen een minderheid"

  Tegen een minderheid? Nee tegen de islam, de islamitische wereld kun je moeilijk een minderheid noemen. En tegen de boven-ons-gestelden die de westerse verworvenheden verkwanselen, die 'de lieve vrede' belangrijker vinden dan democratie. Dat is toch de bottom line.

  "Jacques van Doorn was niet alleen oorspronkelijk en onverschrokken en intelligent, maar ook wijs. Het ging hem, behalve om ideeen, ook om de praktijk van het leven."

  Waarom zeg je dit Henk Steenhuis? Mag ik hieruit concluderen dat je met pensioen gaat? Geen woord over de toekomstige generaties en waar wij ze mij opzadelen. Geen woord over de kinderen die geen vrijheid van godsdienst kennen, etc.

  BeantwoordenVerwijderen