CDA doet stemmenronselaar Rena Netjes in de opruiming

Oei, oei, dat loopt fout af! Die gedachte kwam bij mij op toen het Amsterdamse CDA-duoraadslid Rena Netjes in juni een interview gaf aan Al-Yaqeen. U weet wel, de website van de salafistische imam Fawaz Jneid, die afgelopen week nog verkondigde dat vrouwen voor hun eigen veiligheid een hoofddoek moeten dragen.

Netjes, nummer 13 op de CDA-lijst voor het Europese parlement, was op jacht naar voorkeursstemmen. Daarbij richtte ze haar vizier vooral op de islamitische kiezers.

“Ik wil het opnemen voor de moslims, want ik vind het heel erg wat er nu allemaal gebeurt en dit moet stoppen. Ik zal mijn nek voor jullie uitsteken. Wat er nu gebeurt is gewoon onrecht.” Tegen Al-Yaqeen liet ze zich verder ontvallen dat de meeste ziektes worden overgebracht door handen schudden. In moslimlanden was het bovendien veel gezelliger.

De meeste ergernis wekte Netjes door de wijze, waarop ze het terrorisme goedpraatte. Het bewuste interview is op haar verzoek (“vanwege haatmails en bedreigingen”) van Al-Yaqeen verwijderd. De ergste passages zijn terug te vinden in een weblog van Afshin Ellian. Zijn conclusie: “Ongelooflijk! Het CDA heeft iemand op de kandidatenlijst, die als volksvertegenwoordiger niet de CDA-aanhang maar de Midden-Oosterse anti-Westerse sentimenten wil vertegenwoordigen.”

Netjes aanvaardde ijlings de terugtocht. Ze had het allemaal niet zo bedoeld. De redactie van Al-Yaqeen had haar teksten uit hun verband gerukt. Daarop sloegen Rena08verbeterdde salafisten keihard terug. Volgens Al-Yaqeen had Netjes zelf diverse moskeeën benaderd voor haar persoonlijke campagne. Ze had het bestuur van de Haagse as-Soennah-moskee gepaaid met een islamvriendelijk artikel, zo onthulde het salafistische team. Tot overmaat van ramp bleek, dat de arabiste en islamkenster ook had geprobeerd om stemmen te ronselen onder assyrische christenen, die in het Midden-Oosten juist door de islam zwaar worden vervolgd.

Netjes bleef overigens steken op 4700 stemmen. Geen glorieuze intocht dus in Brussel. Wel een smadelijke tweederde aftocht in Amsterdam. Het hoofdstedelijke CDA heeft namelijk besloten om Netjes terug te trekken uit twee raadscommissies, Algemene Zaken en Werk en Inkomen. Dat blijkt uit punt 78 van de Ingekomen Stukken van de agenda voor de gemeenteraad van 9 september 2009.

Het duoraadslid mag in verband met haar ongelukkige uitspraken niet meer optreden als CDA-woordvoerder voor integratiekwesties, die in beide commissies regelmatig aan de orde komen. Netjes moet zich beperken tot de raadscommissie Verkeer en Volkshuisvesting. Een bittere pil voor de ambitieuze politica die ‘haar kennis van de islam en van de Arabische wereld ten dienste van de partij wil stellen’.

In de raadscommissie voor Verkeer mag Netjes voortaan verkondigen dat de taxi’s in Caïro gezelliger zijn dan in Amsterdam. Op dat punt kan ze trouwens best eens gelijk hebben.

Carel Brendel

[Lees hierbij ook: Talking to the converted, hierr.]

12 opmerkingen:

 1. Dat foto'tje van Rena! Nee, ik mag natuurlijk niet te veel afleiden uit iemands uiterlijk, laat staan een enkel foto'tje, maar het verrast mij toch nog, na wat ik over haar opvattingen gehoord had, dat ze er zo oer-gewoon uitziet; niets bijzonders, een gemiddeld intelligente, lieve truttebol die graag aardig gevonden wil worden en in de omgang vast ook heel aardig en fatsoenlijk is. En daarmee is dat foto'tje tóch voor mij informatief: die rare opvattingen van haar komen, zo vermoed ik, niet voort uit stoutmoedigheid of eigenzinnigheid maar uit conformisme. Zij moet omgeven zijn door mensen bij wie ze vanwege haar opvattingen erg in de smaak valt. Misschien dat VU-milieu, van die vaag christelijke, van eigen keurigheid diep overtuigde kwebbelgeleerden die Ramadan zo graag als gasthoogleraar zouden binnenhalen?
  Dat haar carrière nu in het CDA even wat minder vlot lijkt te gaan neemt niet weg dat ze wel degelijk bij het CDA hoort, al is het dan (hopelijk) niet bij de hoofdstroom.
  Een verdwaalde eenling is ze zeker niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En als Netjes het nu eens oprecht bedoeld heeft? Vanuit haar geloof dat voor God iedereen gelijk is, er geen kleur of ..... bestaat.

  Dan mag men haar als naief beoordelen maar haar integriteit blijft onaantastbaar. Wat zij zelf niet invult maakt haar zwak, maar de invulling daarvan door een ander maakt het nog geen waarheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De ergste passages zijn terug te vinden in een weblog van Afshin Ellian.

  -----------------

  En op Faithfreedom voor wie het gehele interview nog een keer wil doorlezen.

  http://www.dutch.faithfreedom.org/forum/viewtopic.php?f=25&t=14681

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tolerantie tegenover de islam is even onzinnig als tolerantie tegenover het fascisme. De hoofddoek – of godbetert, de boerka- toelaten in het straatbeeld, is even naïef als de swastika gedogen.
  karel martel
  http://malsikcuf.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @R.H..
  Aan de oprechtheid van Rena's bedoelingen heb ik geen twijfel uitgesproken en zal ik geen twijfel uitspreken. Maar dat zegt weinig, want, nadenkend over het fenomeen Hitler, ben ik ook uiteindelijk tot de slotsom gekomen dat de bedoelingen van deze man oprecht waren en dat hij ernstig meende het goede te doen.
  Nee, nu vergelijk ik niet Netjes met Hitler; ik wil slechts het punt maken dat oprechtheid van bedoelingen niet garandeert dat iemands opvattingen en strevingen moreel onberispelijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Netjes eruit.
  Jammer.
  Hoe wordt vanaf nu de hypocrisie van het CDA ontmaskerd ?
  Want dat blijft natuurlijk.
  Én het politiek opportunisme.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Men moet een sterk karakter hebben om niet te vervallen tot het oogluikend goedvinden en vergoelijkend goedpraten van wat krom is. Helaas heeft Rena Netjes niet zo'n sterk karakter en wat zij doet is ook niet uniek. Het komt namelijk vaker voor dat een vrouw door haar echtgenoot 'verleid' wordt om voor het behoud van de lieve vrede in het huisgezin, of voor behoud van het plezier in de echtelijke sponde, dan maar water bij de morele wijn te doen.
  De echtgenoot die uit Egypte komt heeft aan den lijve ondervonden hoe het is om te leven in een land waarbij de islam de boventoon voert. Men moet schipperen met de waarheid om niet tot botsing te komen met de mohammedanen. Ik vermoed dat hij de drijvende kracht achter dit karakterloze gedrag van Rena Netjes is.
  Er is nog zo'n voorbeeld als dit: in het grijze verleden was er een feministe met de naam Anja Meulenbelt. Ze schreef vlijtig vele boekjes vol over hoe vrouwen zich moesten en konden ontplooien. Op een gegeven moment komt deze overtuigde voorvechtster van vrouwenrechten aan de man, een persoon met bedenkelijke moslim-sympathieën. En plots als een blad aan de boom worden de oude feministische idealen bij het grof vuil gezet. Door de rammelende plee getrokken. Zeer recent nog verdedigde zij schaamteloos het dragen van hoofddoekjes. Dit is opmerkelijk dat een vrouw die vroeger nog menselijke trekjes had, nu behoort tot het kamp van de vrouwenonderdrukkers.
  Het is helemaal niet vreemd dat dit gebeurt. Het is alleen het gevolg van makkelijk beïnvloedbaar zijn, en geen ruggegraat hebben. En het zijn niet alleen vrouwen - maar ook mannen - die worden overrompeld door moslim-mannen om over te gaan tot de islam. Vaak spelen hierbij onderhuidse masochistische machtspelletjes een rol. Vroeger werd wel eens gesteld dat de islam de verspreiding te danken had door het zwaard. Nu wordt steeds duidelijker dat tegenwoordig de islam zijn verspreiding te danken heeft door aan de blanke sabel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @vanhetgoor
  Bij het huwlijk van meulenbelt zijn wel wat vraagtekens te zetten. Toen zij hem ontmoette was hij getrouwd met een moslima en hij heeft naar ik meen 2 zoontjes. Hierna is hij gescheiden en met meulenbelt getrouwd.
  Nu is meulenbelt wel een aantrekkelijke huwlijkspartner als je kijkt naar haar inkomen en haar politieke macht.
  Maar voor een moslim is zij ook een bijna onmogelijke keuze, omdat zij én niet-moslim én alcoholgebruikster is. Normaal gesproken is zij dus niet bepaald een voor de hand liggende keuze voor een moslim.
  Qua godsdienst mag een moslimman alleen met een moslima trouwen, of met een joodse of christen. Een andere keuze is niet toegestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goed weer gesignaleerd door Carel Brendel.

  De uitspraken van Rena Netjes dat het in islamitische landen zo gezellig is, is niet bepaald NETJES ten aanzien van de vele onderdrukte minderheden en vrijdenkers in de islamitische landen. Zij is een treurig geval van iemand met een geïslamiseerde tunnelvisie, vroeger had je dat soort in de vorm van de fellow-travellers die elke misstand in de communistische landen ontkende of verdedigde.

  Als je werkelijk wilt weten wat de islam kan betekenen voor de kritische geest lees dan

  "Weg uit de islam" van Ibn Warraq, uitstekend vertaald door Bernadette de Wit, over de moeilijke weg van afvallingen in de islam.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hersenloze trut, zoals er zoveel in de Amsterdamse politiek rondlopen.
  Hopelijk na 3 maart flink minder.

  BeantwoordenVerwijderen