Femke Halsema in verzet tegen het onfeilbare en Goddelijke

De consternatie in sommige kringen is groot nu eens een keer niet Geert Wilders of Afshin Ellian of Ayaan Hirsi Ali, maar Femke Halsema heeft verklaard dat de islam ‘een probleem’ is. Ja, het is me wat dat de politieke leider van GroenLinks zich uitspreekt over de dagelijkse werkelijkheid van Amsterdam-Oost.

Voor sommigen waren de uitspraken van Halsema in dagblad De Pers onvoorstelbaar. PvdA-hoofddoekboegbeeld Fatima Elatik twitterde er direct op los: “Zou t interview met Femke nou uit z’n verband zijn gerukt?” Niet dus.

De opvallendste reactie is van de journaliste Tineke Bennema, die vandaag in de kolommen van Trouw ‘een driewerf hoera voor de hoofddoek’ aanheft. Zij is ‘bitter teleurgesteld’ dat Halsema zich heeft aangesloten ‘bij het rijtje islambashers’. Tineke is ook ‘boos’ over Femke’s uitspraak dat ze het liefst elke vrouw hoofddoekloos ziet, en volstrekt vrij. “Ik geloof niet dat welke God ook kledingeisen stelt”, is een ander Femke-citaat, dat Bennema tot woede drijft.

Overigens dwingt Halsema niemand om haar hoofddoek af te doen. Ze maakt zich zelfs sterk voor het toestaan van deze religieuze symboolkleding bij de politie. Desondanks beticht Bennema de GroenLinks-politica van ‘minachting voor gelovige vrouwen’. Waarom maakt Femke zich niet druk om de Björn Borg onderbroek, die ons wordt opgelegd door de kledingindustrie? Onder het motto ‘baas in eigen hoofd’ moeten in Nederland geboren vrouwen morgen (12 september) een hoofddoek dragen om - jahoor! - respect af te dwingen voor hoofddoekdraagsters.

Tineke’s Palestijnse hartsvriendin Anja Meulenbelt is ook helemaal uit het lood geslagen: “Omdat godbetert Femke Halsema de hoofddoekendiscussie weer eens oprakelt, waarvan ik dacht dat we die nu wel gehad hadden. Zijn de moslimmeiden nu juist hard bezig om ondanks vooroordelen hun plek op de arbeidsmarkt te veroveren, krijgen we de voorzitter van GroenLinks nog even langs.”

In haar fotoalbum plaatst Anja een foto van een gehoofddoekte Anneke Jos Mouthaan. Jaren geleden met haar op weg naar Prinsjesdag. “Op Anneke’s hoofd: een solidaire protest hoofddoek.”

Meulenbelt laat weten dat Mouthaan lid is van Een Ander Joods Geluid, en tevens ‘joods-indisch allochtoon’. Zoiets als Wilders dus. Zo ziet u maar, een joods-indische afkomst leidt niet per definitie tot ‘postkoloniaal revanchisme’ of ‘tot een obsessie voor het terugdraaien van naoorlogse geopolitieke veranderingen’. (Hoewel, Bennema, Meulenbelt en Een Ander Joods Geluid hebben wel degelijk een obsessie voor het terugdraaien van naoorlogse geopolitieke veranderingen, niet in het Verre Oosten, maar in het Midden-Oosten.)

Volgens Bennema dragen vrouwen ‘om heel uiteenlopende redenen’ een hoofddoek. “Dat vrouwen die dat doen per definitie onvrij en onderdrukt zijn, is Halsema’s aanname. Die ze overigens hanteert als een dogma. Maar dat grote groepen vrouwen zich happy-met-hoofddoek voelen, omdat zij deel willen uitmaken van een geheel, is onbegrijpelijk voor Halsema.”

Ongetwijfeld zijn er vrouwen die zich vrijwillig aansluiten bij het geheel. Dat er daarnaast sprake is van grootschalige groepsdwang en sociale controle, laat Bennema onvermeld. En ze kan zich natuurlijk niet voorstellen dat andere mensen wellicht niet zo happy zijn met het geheel, waar de hoofddoekbrigades deel van willen uitmaken.

Tot dat geheel, zij het tot de ultra-orthodoxe vleugel ervan, hoort ook sjeik Fawaz Jneid, de aanvoerder van de Haagse salafisten. Op de site Al-Yaqeen heeft de hoofddoek niets te maken met de vrijheid, blijheid, die de Anja’s en Tineke’s ons willen wijsmaken. Halsema’s uitspraken zijn aanleiding voor een heuse donderpreek.

Sjeik Fawaz: “Verafschuwt mevrouw Halsema de Islam omdat het in haar optiek een achterlijk iets is? Omdat het symbool staat voor onrecht en verdrukking? Of is het toch het onfeilbare en Goddelijke wat Halsema tegen het borst (sic!) stuit? Kan zij de hemelse Openbaring niet uitstaan die vrij is van onrecht, zonde en bederf en de mensheid beschermt tegen onderwerping aan valse begeertes en blinde driften?”

Verderop stelt de salafist ‘een simpele vraag’. “Welke vrouwen zijn vaker het doelwit van verkrachtingen en seksuele intimidaties in de wereld? Gesluierde vrouwen of niet-gesluierde? Beseft zij dan niet dat de vrouw juist uit de hoofddoek een veiligheidsgevoel put en daarmee respect afdwingt? Daarnaast staat de hoofddoek voor een Goddelijk gebod." En zo gaat het nog een tijdje door.

Sjeik Fawaz reduceert daarmee de hoofddoek tot wat ze is in grote delen van de wereld, ook in de door Tineke en Anja gefrequenteerde Palestijnse gebieden: een door Allah verplichte anti-verkrachtingsdoek.

Daarmee dwingt de vrouw dus respect af bij mensen die geen enkel respect tonen voor onbedekte vrouwen en dus ook geen enkel respect hebben voor onze vrije westerse samenleving.

Carel Brendel

11 opmerkingen:

 1. Geweldig die Sjeik Fawaz! Duidelijker kun je het niet krijgen, toch?!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De paradox van de multiculturaliteit, door weldenkend links gecultiveerd, bestaat erin dat zij geen grenzen en geen scheidingslijnen meer kan trekken. Ze is normenloos en formalistisch. Tolerantie tegenover de islam is even onzinnig als tolerantie tegenover het fascisme. De hoofddoek – of godbetert, de boerka- toelaten in het straatbeeld, is even naïef als de swastika gedogen.
  Johan Sanctorum In verkorte vorm gepubliceerd in De Standaard van 10/9/09
  Karel Martel
  http://malsikcuf.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onze sjeik laat zien hoe rechtlijning hij toch is. Ik wed echter dat volledig dichtgenaaide vrouwen nog veel minder verkracht worden.

  Femke heeft deze week heel veel bereikt:
  Ze laat zien dat links gespleten is door de islam.
  De moslims zullen de linkse partijen de rug toe keren omdat ze nu ook wel voelen dat ze als 'stemvee' hebben afgedaan.
  Die gaan ipv Pvda, SP, Groen Links nu allemaal op de moslimpartijen stemmen.
  Dan kunnen de linkse partijen gewoon hun oude standpunten weer innemen mbt emancipatie en seculariteit. De moslimpartijen zullen onder de inmiddels beruchte 'groepsdwang' snel radicaliseren en de overige partijen ervan overtuigen dat er geen land mee te bezeilen is.
  Kortom, islam in Nederland? Nog zo'n 15 jaar......

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Michel, laten we hopen dat Femke niet weer in slaap sukkelt,

  of dat het een slechte politieke move van haar is (VVD, wees snel, vraag Femke!),

  en dat Tofik Dibi het roer over neemt...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En hiermee laat de intolerante imam dus heel duidelijk zien dat de hoofddoek dus op dwang is gebaseerd:

  "Verderop stelt de salafist ‘een simpele vraag’. “Welke vrouwen zijn vaker het doelwit van verkrachtingen en seksuele intimidaties in de wereld? Gesluierde vrouwen of niet-gesluierde? Beseft zij dan niet dat de vrouw juist uit de hoofddoek een veiligheidsgevoel put en daarmee respect afdwingt? Daarnaast staat de hoofddoek voor een Goddelijk gebod." En zo gaat het nog een tijdje door"

  Kortom draag je het niet dan mag je dus worden lastig gevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ave, het is gezegd en kan nooit meer 'ongezegd' worden.
  Leider Groen Links is islamisering zat.
  Ik kan er echt niets anders van maken.
  Dit is gewoon een prima week:
  Hoofdoekverbod scholen Vlaanderen.
  Nora Storm loopt over naar LR.
  En tweede kamer laat leugenachtigheid zien als het over immigratie gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. [IMG]http://i29.tinypic.com/30273vb.jpg[/IMG]

  BeantwoordenVerwijderen
 8. http://tinypic.com/view.php?pic=30273vb&s=3

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. "Sjeik Fawaz: “Verafschuwt mevrouw Halsema de Islam omdat het in haar optiek een achterlijk iets is? Omdat het symbool staat voor onrecht en verdrukking? Of is het toch het onfeilbare en Goddelijke wat Halsema tegen het borst (sic!) stuit? Kan zij de hemelse Openbaring niet uitstaan die vrij is van onrecht, zonde en bederf en de mensheid beschermt tegen onderwerping aan valse begeertes en blinde driften?”
  "

  Hmmm, hoofddoekjes worden toch gedragen uit vrije wil, uit liefde voor de profeet ?

  Het is toch geen voorbehoedsmiddel ?

  Waarom komt die Imam in zijn jurk dan om de hoek kijken ?
  De ajax-directeur bemoeit zich toch ook niet met aldanniet ordentelijk geklede supporters en hun clubliefde ?
  Dat ze, in de ogen van een ander, voor schut lopen kan te maken met de teleurstellende prestaties van de vereniging.

  Zou dat het zijn ?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Femke privé en politiek: Liever praat ik inderdaad nog eens met je dan je haren te bewonderen. Als er eens tijd is dan kom ik graag bij je langs. Ik heb niet de bedoeling om jou aan te vallen. Ik wijs er alleen op dat er ook veel vrouwen zijn die onvrij zijn in hun keuze om hun haar te bedekken of juist niet. Ik hoor ook te veel verhalen van vrouwen/meiden die worden uitgescholden als zij geen hoofddoek dragen. Ik vind dat ik als politicus aandacht moet vragen voor dit soort onvrijheid. Dat doe ik uit solidariteit met vrouwen en de vergelijking met Wilders - die toch nogal een andere agenda heeft - vind ik dan een beetje flauw en ook elke discussie doden.
  UIT: http://www.lemonaa.tk/ brief aan femke halsema

  BeantwoordenVerwijderen