Tarantino heeft niemand gecast voor 'n slachtofferrol.

Inglourious Basterds

Hoe vaak komt het voor dat je iets over 'joodse wraak' hoort of in de kranten leest? Bijna nooit, toch? Het is zelfs moeilijk voor te stellen maar in een film kan meer dan je denkt en Quentin Tarantino heeft dat in zijn nieuwste film Inglourious Basterds gedaan: volslagen tegen alle historische feiten en taboes in spat de Jewish Revenge van het scherm af! Boy, wat heb ik genoten (oei wat een fout uit te leggen zinnetje): wat een film, wat een verhaal, wat een spanning en wat een humor! Ik moet er nog van bijkomen - ik zag de film gisterenavond - want al vermaakt de film je ruim twee uur, hij vreet wel aan je.

Mijn verwachtingen waren overigens door het wrede, meedogenloze karakter van de preview niet al te hoog gespannen maar Inglourious Basterds is de beste oorlogsfilm die ik ooit zag en dat komt natuurlijk doordat ie niet lijkt op oorlogsfilms als Der Untergang (waarin de laatste tien dagen van Hitler worden verbeeld gezien door de ogen van zijn secretaresse) of D-Day, of noem maar op. Tarantino heeft dan ook zelf gezegd dat ondanks dat Inglourious Basterds een oorlogsfilm is, het een spaghetti western is met Wereldoorlog-II iconografie. Niet eerder heb ik nazi-Duitsers zo lullig op het witte doek zien acteren maar ook charmeren, er zit geen normaal mens bij kun je wel zeggen. Hoe heeft Tarantino deze voortreffelijke acteurs kunnen casten?!


Het is allemaal heerlijk om naar te kijken en ik vind zeker dat Brad Pitt een sterke rol heeft als hoofd van een groep joods-Amerikaanse soldaten (The Basterds) die uitverkoren is om dood en verderf te zaaien in 'nazi-bezet-Frankrijk' – o.a. door elk tenminste 100 nazi-scalpen te verzamelen -, maar de ster van de film is de Jew Hunter Hans Landa (Christoph Waltz) met pijp. Dat kan niet missen. Hij overtreft alle basterds. Gaat dat zien!


Hitler komt in de film voor, met een lachje waarvoor je wel moet vallen, van het lachen welteverstaan, maar er is zo veel meer te ontdekken in Tarantino's Inglourious Basterds, het is een film die veel slachtoffers kent maar waarin toch nauwelijks van een slachtofferrol sprake is, daarom alleen al is het een film die U moet zien, het kan zijn dat Inglorious Basterds niet Tarantino's beste film is maar mogelijk ook wel. Ik ga 'm beslist nog eens bekijken.


Annelies van der Veer


Official trailer hierr.

3 opmerkingen:

 1. het was een tegenvallende film:
  plus:
  - Qua regie een rip-off van de spaghetti western maar desalniettemin sterk: Traag maar o zo mooi en boeiend qua spanningsopbouw.
  - lauda spettert idd van het doek en switcht qua karakter schitterend van charmeur tot nichterig tot heel enge autoritaire nazi
  - de spaghetti western soundtrack is heel mooi

  tegen:
  - de spaghetti soundtrack past voor geen meter in nazi tijdperk!
  - de song van david bowie is 3x niks en hevig misplaatst in nazi tijdperk
  - brad pit (met zijn centenbak ripoff van marlon brando in de godfather) is zwak.
  - wel erg slechte beveiligings maatregelen in die bios :P
  - maar bovenal: zeer 1 dimensionale en ongeloofwaardig script(slechte domme nazi's en dappere moedige slimme ami's en joden)

  eind-oordeel: vanwege de pluspunten 3 sterren... zeker geen 4!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond de film absoluut een topper en een aanrader. Ik ga hem ongetwijfeld nogmaals zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er is overigens wel degelijk een groepje Joden geweest dat direct na de oorlog uit wraak een klein aantal Nazi's heeft afgemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen