Lees en huiver: PvdA-raadslid op werkbezoek in de Poldermoskee

Iran_woestijn_2

Het is een komen en gaan in de Poldermoskee, de ‘progressieve, gematigde en tegen radicalisering opgerichte’ jongerenmoskee in Amsterdam-Slotervaart. Niet nader benoemde islamitische geleerden uit Saoedi-Arabië draaien de laatste twee weken van de ramadanmaand een apart leerprogramma. Afgelopen vrijdag (4 september) verzorgde de omstreden Khalid Yasin, een luidruchtige bewonderaar van het Saoedische shariastrafrecht, de wekelijkse preek. Het was alweer het vierde bezoek van de haatprediker, die meent dat aids via een Amerikaans complot in Afrika is verspreid. De Poldermoskee verandert langzaam maar zeker in een Woestijnmoskee, schreef ik daarom in een recent weblog.

Tussen de bedrijven door bracht ook het PvdA-raadslid Jesse Bos een werkbezoek aan deze moskee. Ze deed verslag op de website van de hoofdstedelijke PvdA. Van die partij waren we al veel gewend. In 2008 zorgde raadslid Yman Mahrach voor enorme deining met uitspraken in De Pers, die ze later niet al te overtuigend ontkende: “De islam en de Koran staan vast. Je bent moslim of niet. Zo is de homoseksuele daad verboden.“

De hoofdstedelijke PvdA heeft ook Sabina Gazic in de gelederen, die het copyright heeft op de tekst: “Hoe zorgen we ervoor dat een moslimvrouw de keuze om een boerka wel of niet te dragen kan maken?”

Met Jesse Bos heeft zich nu een derde kandidate gemeld voor de Fatima Elatik Trofee, de prijs voor het domste PvdA-lid in Amsterdam. Bos wilde met eigen ogen zien hoe liberaal of orthodox het er aan toe gaat in de Poldermoskee. Om dat te weten te komen, liet ze zich rondleiden door voorzitster Yassmine el Ksaihi. Zij erkende eind vorige week tegen De Pers, dat de Poldermoskee niet uitsluitend liberaal is in tegenstelling tot het in de media neergezette beeld.

Bos heeft hier vaag iets over vernomen, maar laat zich vooral inpalmen door El Ksaihi, die ze nog kent uit de jongerenraad in Amsterdam-Noord. Bos in haar verslag: “Nu is ze voorzitter van het bestuur van de Poldermoskee. Naarmate ik het verhaal van de 23-jarige Yassmine hoor, raak ik meer onder de indruk. Hier is een jongedame bezig met een revolutie binnen de islamitische gemeenschap in Amsterdam.”

Jesse Bos laat daarna alle kritische vermogens varen. “Welke kant gaat het op? Yassmine weigert zich een bepaald etiket te laten opplakken. Liberaal? Binnen sommige islamitische krigen wordt er schande van gesproken. (In een recent door twee Egyptische vrouwen uit Noord opgericht krantje krijgt ze de wind van voren dat ze vrouwen zonder hoofddoek in de gebedsruimte zou toelaten) Toch orthodox? Het optreden van de prediker Yasin Khalid (sic!) in de poldermoskee wordt door sommigen zo geïnterpreteerd. De reacties van verschillende kanten zijn niet mals, maar waar discussie is is leven. Spannend wel, wat dit gaat opleveren op langere termijn.”

Bos is blij omdat volgens Yassmine alle activiteiten gemengd zijn, zoals de gewoonste zaak van de wereld is in de rest van Nederland. “Ze zorgt er voor dat er een groep vrouwen deelneemt aan voorheen voor mannen gereserveerde activiteiten zoals het vrijdagavondgebed in de grote gebedsruimte. En alleen dat al is een revolutie.”

Bos is dermate onder de indruk dat ze geen enkele kritische noot meer zet bij de optredens van ‘prediker Yasin Khalid‘ - in tegenstelling tot stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch (PvdA), die de komst van Yasin betreurt en spreekt van ‘intellectuele armoede‘. Weet Jesse Bos niet dat Khalid Yasin, zoals hij in werkelijkheid heet, al weer voor de vierde keer heeft gepreekt in de Poldermoskee? Heeft ze niets gelezen over Yasins recente optreden op het Nationaal Islam Congres in Amsterdam, waar de Amerikaan verkondigde dat de islam de overhand zal krijgen. “Het is eigenlijk de bedoeling dat de islam de wereld bestuurt.”

Heeft ze ooit een preek van Yasin bestudeerd? Op YouTube zijn er heel wat te vinden. Daar bepleit Poldermoskee-stamgast Yasin de apartheid tussen mannen en vrouwen. Hij geeft ’de Joden’ de schuld van alle wandaden in de wereldgeschiedenis. En hij spreekt lovend over ‘onze broeders de Taliban’. Het is inderdaad een revolutie dat een antisemitische, intolerante haatzaaier van harte welkom is in een door de Amsterdamse politiek veelgeprezen godshuis.

De Poldermoskee is niet de enige moskee in Slotervaart die als gematigd is verkocht aan de goedgelovige buitenwacht. ’Begonnen met bouw gematigde moskee’, meldde stadszender AT5 op 24 mei 2008. Daarin werd kort verslag gedaan van de feestelijke start van een nieuw bouwproject in Slotervaart. “Zaterdag is na het afsteken van veel vuurwerk het startsein gegeven voor de bouw van een gematigde moskee, een school en nieuwbouwwoningen in de Staalmanbuurt in Slotervaart. De moskee moet niet alleen plaats bieden aan moslims, maar ook beschikbaar zijn voor de dialoog tussen mensen, ongeacht kleur of levensovertuiging. De moskee wordt daarom progressief en gematigd genoemd. De bedoeling is dat het een volledig Nederlandstalige moskee wordt. Hiermee hoopt de moskee radicalisering tegen te gaan en de jongeren een moderne versie van de islam bij te brengen.”

Kort daarna is duidelijk geworden wie er achter deze ‘progressieve en gematigde, tegen radicalisering opgerichte’ moskee zitten. Het blijkt een project van de Federatie Islamitische Organisaties Nederland (FION), de Nederlandse tak van de Moslimbroederschap. Deze Moslimbroeders hebben in Europa het geweld afgezworen, maar vormen volgens de veiligheidsdienst AIVD op termijn wel degelijk een bedreiging van onze open, democratische samenleving.

Eind 2010 zou deze moskee klaar zijn. Dan kan Jesse Bos opnieuw op werkbezoek. Tenminste, als de selectiecommissie van de PvdA haar nog voor een nieuwe raadstermijn in aanmerking laat komen.

Carel Brendel

4 opmerkingen:

 1. Maar Yassin kan wel 'heel intelligent over islam spreken'hoor!

  Op 7 juni jl. was hij nog te gast bij de NMO. Daar legde hij uit dat er veel misverstanden over hem bestaan. Hij bedoelt het allemaal heel anders. Nix aan de handa dus..

  Misschien heeft Jesse Bos die uitzending bekeken?

  Yassin bij de NMO

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op de zwaar gecensureerde site van de PvdA had ik haar artikeltje al gelezen. Het is dat het echt erg is maar het is ook bijna aandoenlijk hoe kinderlijk naief sommige mensen nog steeds zijn.

  Juist zo'n PvdA trutje dat nota bene tot d'r enkels in de Amsterdamse islamiseringsdrek staat weet nog steeds niet dat je in gesprek met islamieten/islamisten je, je roze zonnebrilletje moet afzetten en goed tussen de regels door moet lezen/luisteren.

  Dit spul heeft de PvdA overgehouden aan hun eclatante overwinning in de laatste gemeenteraadsverkiezing. Wouter Bos waarschuwde er al voor en werd voor rotte vis uitgescholden door de PvdA mastodonten.

  Nu de PVV past voor dit soort onbenul en brokkenmakers is de wereld te klein.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ze zien door de bomen het bos niet meer
  karel martel
  http://malsikcuf.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moskeeën die werkelijk liberaal en gematigd zijn, moeten nog gebouwd worden. Ze bestaan niet en hebben nooit bestaan.

  BeantwoordenVerwijderen