De maand vol leugens en ontwijkgedrag

Hetwasrammadan
Plus update!

'Socialistische oplossing voor botsing tussen linkse stokpaardjes', hierr.

Tussen alle politiek correcte berichten over iftars en andere gezelligheid rond de bijna afgelopen ramadan is één artikel betrekkelijk onopgemerkt gebleven. In NRC Handelsblad van afgelopen dinsdag gaf publicist Asis Aynan zijn mening over de islamitische vastenmaand. Aynan, aanvoerder van een cultureel revival onder Berbers in Nederland, heeft het helemaal gehad met de hypocrisie rond de ramadan.

Aynan: “Voor de islamitische niet-vaster is dat een periode waarin hij zich moet bedienen van leugens en ontwijkgedrag om zijn omgeving niet voor het hoofd te stoten. Een vriend van mij, die als schoonmaker werkte, nuttigde elke ramadan zijn lunch op het toilet, omdat hij bang was voor een ontwrichte relatie met zijn islamitische collega’s. De vriend vergelijkt de niet-vasters in Nederland altijd met de homo’s van Marokko: ze kunnen alleen in het geheim zichzelf zijn.”

Aynan verwacht dat er een einde komt aan deze ’maand vol hypocrisie’. Daarbij beroept hij zich enerzijds op een recent CBS-rapport (Religie aan het begin van de 21ste eeuw) waarin een verminderd bezoek aan moskeeën wordt vastgesteld. Bovendien verschuift de ramadan elk jaar anderhalve week naar voren, met als gevolg dat de vastenmaand in 2016 in juni zal vallen, als de dagen het langst zijn en er alleen tussen half elf ‘s avonds en half vier ‘s nachts mag worden gegeten. Aynan: “Een dergelijke vastenmaand bereikt niet het gewenste effect voor de geest, maar is ook ongezond voor het lichaam. En dit zal de Nederlandse moslim ook inzien. De meesten zullen het offer niet brengen, simpelweg omdat het te veel van hen vraagt.”

Het is overigens niet voor het eerst dat de ramadan in Nederland in het hartje van de zomer zal vallen. Ook bij vorige gelegenheden bleven moslims hier vasten, en was de sociale druk groot genoeg om de wankelmoedigen en afvalligen tot ontduikgedrag te dwingen. Ik moet daarom nog zien of Aynans voorspelling uitkomt.

Of Nederlandse moslimjongeren inderdaad minder gelovig worden, is bovendien de vraag. In de Volkskrant (in een reportage over de ramadan) gelooft islamprofessor Maurits Berger daar niets van. “Integendeel. Deze generatie is juist heel bewust met religie bezig, alleen speelt de moskee daarin geen rol.”

In de ‘expertdiscussie’ bij NRC Handelsblad ontkennen de schaarse reaguurders op Aynan dat er sprake is van sociale druk. Typerend is reactie 7 van Abdelkarim Lizio: “Ik heb geen één zin in dat artikel gelezen waar ik het mee eens ben. Er is helemaal geen sociale druk om te vasten, als je wilt eten kan dat overal waar geen bekenden zijn (zoals in een restaurant).”

Vraag aan Lizio: Waarom kun je tijdens de ramadan alleen overdag eten als er geen bekenden zijn? Juist: sociale druk. Ook in dit geval zijn er reaguurders (6), die ‘een Urkje doen’ om kritiek op de islam te weerleggen: “Wat dacht u van de sociale druk die in Nederland bestaat bij ons christelijk volksdeel wonend in de Bible belt?” Alsof geloofsdwang van orthodoxe moslims minder erg wordt, omdat orthodoxe christenen ook aan geloofsdwang doen.

Het Volkskrant-artikel signaleert de sociale druk wel degelijk. Aan het woord komt Mohamed el Aissati, voorzitter van website Maroc.nl. “De sociale druk om mee te doen is bijzonder groot, maar in mijn omgeving zijn de meesten oprecht met ramadan bezig.“ Hoe heftig die sociale pressie kan zijn, blijkt volgens hem uit verhalen op Maroc.nl. Zo gaat een bijdrage over een jongen die door zijn vader uit huis werd gezet omdat hij tijdens de ramadan niet naar de moskee wilde.”

Het opiniestuk van Asis Aynan en de Volkskrant-reportage vormen onderdeel van een trendbreuk. Kritische of halfkritische artikelen over de ramadan waren een zeldzaamheid in de gevestigde media. Vorig jaar kwam er eindelijk een tegengeluid van Farid Aouled-Iahcan van de Vereniging Stem van Marokkaanse Democraten Nederland, die tevergeefs pleitte voor de stopzetting van overheidssubsidies voor ramadanfestivals. Al meer dan 40 jaar schrijven journalisten vooral begripvol over dit onderdeel van de islam. Daarbij wordt er impliciet van uit gegaan dat alle moslims (of landgenoten afkomstig uit islamitische landen, niet per se hetzelfde) uit volle overtuiging aan de ramadan meedoen.

Dit misverstand ligt aan de grondslag van het politieke ramadantoerisme van politici en prominenten. Zo kon het gebeuren, dat Ella Vogelaar (PvdA) als minister in 2007 ongestraft kon uitroepen dat ’de ramadan van ons allemaal’ is. Minstens zo bont maakte FNV-voorzitter Agnes Jongerius het vorig jaar. Zij riep uit dat de achterliggende waarden van de ramadan dicht bij de uitgangspunten van de FNV staan. ’Vrijheid van meningsuiting’ staat er namelijk in de Grondslag van de vakbeweging. Dat lijkt me nogal in tegenspraak met de onvrijheid die mensen als Aynan ervaren rond de vastenmaand.

De Amsterdamse politiechef Bernard Welten (PvdA) heeft, zo zei hij in 2008 op de jaarlijkse politie-iftar, ‘de ramadan leren kennen als een periode van mediteren/bezinning om dichter bij God te komen. Een maand waarin, nog meer dan voorheen, solidariteit getoond wordt met de zwakkeren in de samenleving. Een maand waarin door onthouding nog indringender wordt gevoeld welke zegeningen wij in ons leven hebben gekregen en hoe wij als medemens nog kunnen groeien.”

Bij Welten gaat begrip voor de islam over in pure propaganda voor de islam, bedoeld om islamitische kiezers naar de mond te praten. Hier spreekt geen politiecommissaris maar een politiek commissaris in de bolsjewistische traditie, aangesteld door de PvdA om toe te zien op handhaving van de partijlijn.

Carel Brendel

14 opmerkingen:

 1. De hoge waardering die Jongerius en Welten uiten voor verschijnselen uit de islam zijn in overeenstemming met de loftuitingen die we regelmatig horen van de elite t/m de president van de VS.

  De Ramadan is een van de grootste zegeningen en/of uitvindingen van de islamitische wereld en deze keer gun ik de islam die eer van harte.

  Ik constateer dat in voorheen redelijk seculiere islamitische landen als Egypte de verplichtingen die de Ramadan oplegt nu via de sharia rechter worden afgedwongen en wellicht kan de heer Welten als politiechef nog wat suggesties doen voor alhier.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "“Voor de islamitische niet-vaster is dat een periode waarin hij zich moet bedienen van leugens en ontwijkgedrag om zijn omgeving niet voor het hoofd te stoten."

  Dat is een uitspraak gedaan door een mannetje met een oostersklinkende naam, el hupsakee oid, met een, en dat is opmerkelijk, typisch westerse visie.
  Zo lijkt het.
  Elke molslim weet dit, doet dit. Al eeuwen.
  Zij vinden dat "een praktische oplossing", wij daarentegen vinden dat hypocrisie en hebben ons daartegen verzet en het probleem opgelost. De verplichte zondagsrust bestaat niet meer. Het is weg.
  Dat is het opmerkelijke verschil.

  Het is geen Berbers Revival. Het is hypocrisie 2.0

  Als de Berbertjes bij nachte inderdaad het licht hadden gezien (of willen zien) .... ...hadden zij zichzelf niet als "Groep Berbers" gezien, maar als moderne vrije, democratische transparante Nederlanders. Volledig geassimileerd en al.
  En dan dus geen bestrijding van hypocrisie rond de ramadan, maar...bestrijding van de Ramadan zelf de islam incluis. Voor minder moeten we het niet doen.

  Een typisch en gevaarlijk J & J bullshit verhaal. En Carel is er ingestonken.

  Een ander voorbeeld:

  "Vorig jaar kwam er eindelijk een tegengeluid van Farid Aouled-Iahcan van de Vereniging Stem van Marokkaanse Democraten Nederland, die tevergeefs pleitte voor de stopzetting .....bla bla...."

  Vraagje.
  Waarom wonen MAROKKAANSE "democraten" in Nederland ? Waarom zien deze mensen zich (ook) als Marokkaans en niet uitsluitend Nederlands ? Welke verlangen zit hier in verscholen ?
  Waarom accepteert men een probleem terwijl het eigenlijk helemaal geen probleem zou moeten zijn ?

  Belangrijke vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Even een citaatje: Of Nederlandse moslimjongeren inderdaad minder gelovig worden, is bovendien de vraag. In de Volkskrant (in een reportage over de ramadan) gelooft islamprofessor Maurits Berger daar niets van. “Integendeel. Deze generatie is juist heel bewust met religie bezig, alleen speelt de moskee daarin geen rol.”
  Prachtig toch als iemand bewust bezig is om slachtoffer van oplichting te worden. Heel mooi als men er voor kiest om niet meer als groep in de moskee allemaal tezamen zicht te laten misleiden maar dat men dit voortaan individueel doet. Ieder voor zich, helemaal in zijn eentje, bewust worden van alle verdichtsels en leugens en fabeltjes en sprookjes en klinkklare rotzooi die alles bij elkaar op een hoop gegooid de islam is. Men kan niet 'bewust' met religie bezig zijn, als men zich werkelijk bewust is dan weet men dat het onzin is en dan laat men zich niet voorliegen. Een 'professor' in de islam zou dat moeten behoren te weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "De Amsterdamse politiechef Bernard Welten (PvdA) heeft, zo zei hij in 2008 op de jaarlijkse politie-iftar, ‘de ramadan leren kennen als een periode van mediteren/bezinning om dichter bij God te komen."
  Volgens mij is dit een zeer groffe schending van kerk en staat. Temeer omdat deze schending verricht wordt door iemand die de orde moet handhaven. Een politie iftar maaltijd is dat sowieso.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. A.
  Ik zie moslim niet-vasters en vasters gebroederlijk aan een kantine tafel. Er was trouwens ook een uitzondering, maar die vond geen navolging in zijn (achterlijk) gedrag.

  B.
  Een moslim tijdens de ramadan aan de koffieautomaat: "Nee ik kan zaterdag niet werken want dan heb ik suikerfeest".
  Een vastende moslim reageerde :"Nee dat suikerfeest is niet voor jou want jij vast niet".
  Dus [b]Moslims nodigen kafirs uit om hun suikerfeest en ramadan als sociaal en culturele verrijking op te hemelen. Maar afvallige en niet-vastende moslims zijn op dat "sociale en cultureel verijkende feest" echter niet welkom [/b]

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Islampropagandist Welten is door zijn partijdigheid niet in staat om op te treden tegen islamitische jongens die amok maken. Daarom dient hij uit zijn functie ontheven te worden. Heeft hij daarna alle tijd om dichter bij god te raken.

  *geen islampropaganda in NL*

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou pas onder de indruk zijn van deze zich als kritisch voordoende Aynan als hij ook eens iets zou schrijven over de moslimse haat tegen ongelovigen. Kan mij die hypcrisie schelen, dat zoeken ze maar in hun eigen tijd uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Amsterdam heeft in Job Cohen al jaren de eerste satraap van Amsterdam. Ik kijk er daarom niet van op dat zijn politieke voetvolk waaraander de dienderschef Bernard Welten dezelfde islamiserende nieuwspraak uitdraagt.

  Ook in Hollanda Midden loopt een korpschef rond die zich van nieuwspraak bedient. Jan Stikvoort bagatelliseert eveneens omkerend dat er niets in Gouda aan de hand is mensen. Hij kreeg daartoe zonder noemenswaardig doorvragen de ruimte van gedienstige mensen in de media.

  Wederom in de historie bewijzen socialisten dienst aan een totalitair systeem dat de bijl aan de wortel van democratie zet middels inzet van intimidatie in de publieke ruimte. Transparantie daaromtrent wordt vertroebeld door vrome islampleasende recitaties bezijden de werkelijkheid.

  Met verve worden de nieuwe shariasocialistische veren uitgedragen waar de PvdA de almacht heeft. Er staat ons nog heel wat versluierende propaganda met inzet van angehauchte media te wachten zolang Jan Publiek geen paradigmaverandering omarmt en dat onderstreept door een politieke correctie met de voeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Bernadette.

  Het klopt dat deze Aynan zich bij andere gelegenheden helemaal niet kritisch uit. Maar het is al een hele stap dat een enkel kritisch geluid over de ramadandwang in de media opduikt, nadat er veertig jaar lang alleen maar propaganda voor de ramadan is gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. "Maar het is al een hele stap dat een enkel kritisch geluid over de ramadandwang in de media opduikt, nadat er veertig jaar lang alleen maar propaganda voor de ramadan is gemaakt."

  BULLSHIT, Carel.
  Grooote BULLSHIT.

  Man en vrouw leven al honderden jaren op, min of meer, gelijke voet met elkander.
  Iedereen kent de uitdrukkingen
  "met de hand over het hart strijken",
  "Door de vingers zien",
  "De hand in eigen boezem steken"

  Die inweze anti-islamitisch van aard zijn.

  Al honderden jaren heeft men hier gewetensvrijheid, mogen meisjes en vrouwen over straat gaan, zonder dat zij vergezeld moeten gaan met iemand die hen beschermd.
  Al honderden jaren geven man en vrouw elkaar de hand, als teken van openheid en vriendelijkheid.
  Al honderden jaren kan iedereen in een boek kijken waar precies zijn rechten en plichten in staan beschreven en is men niet afhankelijk van een domoor met gewaad.
  En al honderden jaren laat men zich door wetenschapleiden ipv religies.

  Dus applaudisseer nou niet voor een "Hele stap" wat eigenlijk een uiterst minimale "vooruitgang" ten opzichte van een uitermate gevaarlijk en zeer desastreus cultureelverval, een enorme sprong achterwaarts is.

  Komt nog bij dat er niet(!) "er veertig jaar lang alleen maar propaganda voor de ramadan is gemaakt", maar dat er genoeg andere geluiden te beluisteren viel......voor diegenen die horen wilde.

  Ga je schamen,zeg !

  (nou, dat wordt weer gummen ?)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De ramadan is de periode van het haar waarin de islamitische dwang en intolerante het ergst zijn, dus nog erger dan normaal. Dat zogenaamde islamitische vasten is niets anders dan overag niet eten en je in de avond te pletter vreten. Heel ongezond en al helemaal niet spiritueel, maar platte groepsdruk in optima forma.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Al is Welten niet de eerste commissaris die met sterk politiek gekleurde uitspraken in het nieuws komt (zo kwam bijv. ook Nordholt wel eens met PvdA-opvattingen in het nieuws), hij maakt het wel erg bont. Zijn toespraak ter gelegenheid van de jaarlijkse politie-iftar in 2008(ook al zoiets wonderlijks: een jaarlijkse politie-iftar, hoe zit dat?) is een staaltje slijmen naar de moslimgemeenschap waar Obama's toespraak in Caïro bij verbleekt. Een verschil is dat Welten geen mandaat heeft van de kiezer om in functie bepaalde politieke opvattingen uit te dragen, dan wel ten behoeve van een door hem beoogd politiek effect er op los te slijmen. Hij kan ook niet worden weggestemd. Natuurlijk is hem zijn eigen politieke overtuiging gegund, maar zijn functie zou terughoudendheid met zich mee moeten brengen bij het uiting geven daaraan. Dat hij dit soort praatjes houdt als politiecommissaris in functie deugt eigenlijk niet. Inderdaad: hij mag met meer recht een politiek commissaris heten. Maar wie zal hem tot de orde roepen? De burgemeester in elk geval niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Interessant. Dat bericht heb ik dus inderdaad gemist!

  BeantwoordenVerwijderen