Awraham Soetendorp spreekt en zwijgt tijdens Kristallnacht herdenking

Plus update, 11.11.2009: Verslag van Carel Brendel hierr.

Zeer geachte Rabbijn Soetendorp,

Gisterenavond hoorde ik u spreken tijdens de Kristallnacht herdenking. U sprak ontroerend. U klaagde onder meer de meerderheid onder de burgers aan die destijds niets deed om de joden te redden. Het was mogelijk geweest de moordpartij te voorkomen, zo sprak u, als zij -die meerderheid- maar iets hadden gedaan. Ik ben dat grondig met u eens.

Ik maak mij grote zorgen over wat er nu in Amsterdam met de joden gebeurt. Openlijk wordt tijdens demonstraties opgeroepen tot een herhaling van de moord op de joden naar het voorbeeld van Hitler. Ons bestuur legt deze demonstranten niets in de weg. Religieuze joden kunnen alleen met beveiligers omringd naar de synagoge. De kinderen van deze mensen moeten vermomd -niet herkenbaar als zijnde joods- over straat. "Doe een petje over je keppeltje." Zo kan ik nog wel even doorgaan. In Nederland gaat men schouderophalend aan dit verschijnsel voorbij.

De jodenhaat is een opdracht die precies wordt verwoord in de heilige boeken van de islam. De mufti van Jeruzalem was een groot bewonderaar van Hitler en verleende Hitler alle hulp bij het vernietigen van de joden. Arafat, de PLO, Hamas, Hezbollah roepen openlijk of minder openlijk op tot de vernietiging van de joden. De wereld kijkt weg.

U kijkt ook weg. U doet er het zwijgen toe. Na u sprak een 'jongerenimam'. Wel, u weet hoe de mohammedanen denken over de joden. U protesteerde niet. Waarom? Waarom? U, die de meerderheid van destijds verwijt dat zij niets deden, u schaart zich vandaag onder een zelfde meerderheid. Doet u niet precies datgene wat u de mensen die leefden tijdens de opmaat naar, en gedurende de Tweede Wereldoorlog verwijt? Ik stel deze vraag in alle openheid en alle oprechtheid. Ik benadruk dit laatste want om een of andere reden worden juist degenen die nu opkomen voor de belangen van de joden en van Israel vaak verdacht gemaakt als zijnde van verwerpelijke, gewelddadige, leugenachtige en vooral 'racistische' aard.

Hoogachtend,


Roelf-Jan Wentholt

14 opmerkingen:

 1. Dit gebeurt echter ook:

  Police investigate gang attack on Muslim students in London


  Police investigate gang attack on Muslim students in London

  Three people stabbed in incident near London's City University involving 30 black and white youths

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En dat Wilders wordt beschimpt,gedomiseert is ook een punt!En dat hij wordt gesteund,zoals media vermelden door de joodse lobby is een 2e punt.Dat Wilders tegen de islam strijd die zowel het wetsen als de joden willen onderdrukken,juist dat FEIT WORDT VERZWEGEN in de Nederlandse pers!In opdracht?Van links?Of vanwege het diepe buigen voor die ISLAM?Dat laatste zien we elke dag door media en landsbestuur!
  Beb

  BeantwoordenVerwijderen
 3. sorry voor het foutje;moet zijn GEDEMONISEERT!

  Beb

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jaaa, daar gaat ie weer.


  U klaagde onder meer de meerderheid onder de burgers aan die destijds niets deed om de joden te redden. Het was mogelijk geweest de moordpartij te voorkomen, zo sprak u, als zij -die meerderheid- maar iets hadden gedaan. Ik ben dat grondig met u eens.


  U had ook kunnen stellen dat, in het geval dat vier keer zoveel Nederlanders van niet-joodse afkomst uit hun huizen werden gehaald, die meerderheid ook niets deed.

  Dat de meerderheid van de Nederlanders de gedwongen "Arbeitseinsatz" van vierhonderduizend nederlanders had kunnen voorkomen lijkt mij een onbewezen stelling. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

  Zo heeft die meerderheid ook niet kunnen voorkomen dat Rotterdam platgebombardeerd werd en dat er door vreemde troepen luidruchtig in de straten gemarcheerd werd, alsmede dat 'die meerderheid' betreffende de Hongerwinter ook gefaald heeft.

  Zo te merken heeft u zich op een eerbiedwaardige manier danig in de materie verdiept, voordat u een dolk in de ruggen van al die boeren (en stadsmensen) die hun leven en dat van hun gezin voor hun landgenoten hebben geriskeerd, plantte.

  Hartverwarmend is die stank voor dank van u.
  Wat dacht u ervan ? Toch maar aan sinterklaas een verstandig en geduldig boek over de oorlog wensen of zit u reeds met één been in Tel Aviv?

  En doe niet zo overspannen over die Kristallnacht.
  Jaren daarna heeft de president van de USA een derdewereldland van zijn niet-bestaande massa destructie wapens bevrijd.... en werd daarna herkozen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Arbeitseinsatz

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Beb (Anoniem) het moet zijn "gedemoniseerd" met een d, ik zit zelf ook altijd met de juiste werkwoordsvormen in mijn maag, ik moet het altijd nakijken en soms glipt er nog eentje tussendoor, had ik op school vroeger maar beter opgelet.

  Er staan nog wel een paar taalfouten in, maar in grote lijnen was het al wel duidelijk.

  Het klopt overigens wel wat je stelt, kritiek in de richting van moslims mag niet worden geuit. Ook al is de islam en de koran schuldig aan RACISME (negers mogen niet in het islamitische Paradijs komen) (negers mogen zich niet blijvend vestigen in Saudi Arabië) SEKSISME (vrouw / moslima moet onderdanig zijn aan de moslim) ANTISEMITISME (op meerde plaatsen in de koran wordt de moslims verteld dat joden moeten worden neer gehouwen) en tenslotte FASCISME (moslims moeten zogenaamd strijd leveren voor de islam, dat moesten de zwarthemden ook).

  Het wordt tijd dat PvdA en D66 inzicht krijgen in de werkelijkheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Benno BarnardDagboek in KNACK

  Dinsdag (de ochtend perst licht uit het wolkendek te voorschijn )
  In Nederland bestelt een minister uit de rangen der socialisten - objectieve electorale concurrenten - een rapport over Geert Wilders bij drie wetenschappers, van wie twee in het verleden hebben verklaard dat hij een fascist is. En hoe luidt de conclusie van het rapport? Dat hij een fascist is.

  Woensdag (geen licht)
  Maar dit blonde beest verdedigt homo's, Joden en geëmancipeerde vrouwen. Zijn kritiek op de islam is luidruchtig doch aanslagvrij. De neonazi's haten hem, omdat hij van Amerika en Israël houdt. Hij vergelijkt de Koran met 'Mein Kampf', zoals Churchill omgekeerd 'Mein Kampf' een nieuwe Koran noemde. Hij moet al jaren beveiligd worden om te vermijden dat een bevlogen volgeling van de Profeet hem fataal scheert. Maar het Nederlandse regentendom verklaart dat deze nietzscheaanse verschijning de vijand is. O wek me toch!
  Karel Martel
  http://malsikcuf.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goeie brief.
  Gesteld dat Soetendorp eerlijk zou kunnen antwoorden en eerlijk zou willen antwoorden, wat zou zijn antwoord zijn?
  Misschien dit: dat hij niet in de positie is of zich niet in staat voelt om in deze materie stelling te nemen zonder de zaken verder te compliceren.
  Maar waarschijnlijker wil hij helemaal niet over een antwoord denken. Hij heeft andere prioriteiten, o.m. het bij een Kristallnachtherdenking verzamelde publiek ontroeren. Dat schijnt hij dus goed te hebben gedaan.
  Een Kristallnacht-herdenking, gezien het gezelschap van de zulken die zich daarbij graag als herdenkers manifesteren, heeft voor mij niets attractiefs. Dat Soetendorp er spreker is, maakt het er niet beter op. Wanneer hij daar weg was gebleven dan was dát een belangwekkend statement geweest. Dan zou ik ook wat meer belangstelling hebben voor wat deze man te beweren heeft.
  Overigens lees ik hier niets over hoe de jongerenimam, spreker na Soetendorp, gesproken heeft. Straks was hij het nog die geweldig van leer trok tegen de hedendaagse manifestaties van jodenhaat onder moslims? Nee toch, hè?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Kees Rudolf: Nee, de 'jongerenimam' trok niet geweldig van leer tegen de hedendaagse manifestaties van jodenhaat onder moslims. Allerminst. Hij herhaalde slechts een aantal maal dat in Nederland iedereen vrij moet zijn om te geloven wat hij wil.
  Het is natuurlijk sowieso bedrog, zo'n imam die de aanval op de joden herdenkt. Jodenhaat zit in de islam sinds Mohammed niet bij machte bleek de joden over te halen hem als profeet te erkennen. Nou ja, je weet dat toch allemaal wel?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo'n imam is meer aanwezig om te misleiden en af te leiden en zelfs sommige joden laten zich daarvoor gebruiken,

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Diezelfde Soetendorp vond dat er 'iets' moest gebeuren nadat Theo van Gogh vermoord werd.

  Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een jaarlijkse Dag van Respect die vandaag op alle scholen gehouden wordt.

  Het gaat die dag niet om vrijheid van meningsuiting. Maar dat je elkaar niet kwetst, beledigt of uitsluit en dat je je niet bedreigd hoeft te voelen door je anders-zijn.

  Wat een geluk voor de homosexuelen, kleurlingen, Joden en meisjes zonder hoofddoek. Een dag waar je jezelf kan zijn zonder lastig gevallen te worden. Toch ??

  Theo zou zich omdraaien in zijn graf.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Waar bleven de reactie's van de gelovigen toen de zelfbenoemde pedofiele profeet Mohammed een Joodse stam vermoordde? Op een dag werden ca 800 Joodse mannen en jongens onthoofd en al hun vrouwen als seksslaven verdeeld onder de mohammedanen.

  Maar daar durft zelfs een jongere-imam niets over te zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Schitterend!!

  Zo schitterend dat ik vrees dat je lang op antwoord zult moeten wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. http://torayeshua.nl/cms/?p=542\
  Lees daar mijn artikel ""Kristalnachtherdneking gejat door Pas Mohbama""
  Shalom,
  Ben Kok (joods-chr., pastor)
  www.tora-yeshua.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Typefoutje, moet zijn ""Pax Mohbama""
  shalom,
  Ben

  BeantwoordenVerwijderen