UITROKEN

Arabist_jansen

Fatima Elatik, in Amsterdam een wereldberoemd hoofddoekjesdraagster, spreekt mannentaal. Op 2 november heeft ze gezegd, over de aanhangers van Wilders, ‘I want to smoke them out’. Als kakkerlakken uitroeien dus. Vergassen.

Denk er even over na wat er in Nederland gebeurd zou zijn als Wilders iets dergelijks over moslims, of over zelfs alleen maar de criminele moslims, gezegd zou hebben. Maar hier gaat het niet over moslims, maar over ongeveer een-vijfde van het Nederlandse electoraat. U die dit leest, zou er zo maar bij kunnen zijn.


Het vervelende van uitroken is dat het voor de omstanders gevaarlijk is. Nu ja, als de rivers of blood eenmaal vloeien, kan niemand zeggen dat het niet goed en duidelijk aangekondigd is.


HansJansen

26 opmerkingen:

 1. Rivers of blood, Enoch powell.
  http://www.youtube.com/watch?v=HP7fETsKYkA

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ozdemir in Trouw:
  Afgelopen zaterdag publiceerde de Volkskrant een artikel waarin drie wetenschappers zeggen tot de conclusie te zijn gekomen dat de PVV een extreem-rechtse partij is die islamofobie en haat tegen de overheid mobiliseert.
  (...)
  Daarmee ’ondermijnt Wilders de sociale cohesie en democratie’.
  Wilders woordgebruik is vooral bedoeld om zijn tegenstanders te intimideren en de samenleving te vergiftigen  Net zoals godsdienst is wetenschap ook slechts maar een mening. Op elk moment kan die mening ontsluierd en onderuit gehaald worden door een andere.

  Nou ja, in een vrije democratie dan, waar nog vrijelijk gediscussieerd kan worden. Bij ons lopen er nog altijd van die ondeugende onbevangen jongetjes rond die uitroepen wat hun ogen zien.
  Ieder kind kan zien dat de keizer geen kleding aan heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Graag zou ik de bron van die uitspraak willen zien.
  Deze uitspraak is voldoende om de multiculturele heilstaat linksmiechel Elatik permanent af te serveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zie met behulp van Google 'smoke them out elatik'.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik neem aan dat Fatima Elatik door de pvda weggesaneerd word, of mag zij in dit land de boel verder vernietigen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier staat een uitgebreid verslag van de avond in jeugdcentrum Argan. Blogger Frank Verhoef interpreteert Elatiks woorden op dezelfde wijze als Jansen. Zelf ben ik geneigd om aan te nemen dat Elatik het figuurlijk bedoelde. Maar ik vermoed dat er een stormpje zou opsteken als Jansen, Wilders, Theodor Holman of Amanda Kluveld zoiets figuurlijk zou zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "I want to smoke them out"
  Dit had ex-president George Bush gezegd omtrent de Talibans / Al-Qidah die zich in Tora Bora hadden verschanst.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, het is in zekere zin figuurlijk. Maar in die stijlfiguur blijft het een feit dat zo’n opmerking alleen dan tot zijn recht komt als het in relatie staat tot ongedierte of iets wat daar mee vergelijkbaar is. Op zijn minst is het een zeer kwalijke vorm van populisme die, zelfs in de context, normoverschrijdend is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kunnen er geen juridische stappen ondernomen worden tegen Elatik? Als de PVV zijn aanhang een petitie laat ondertekenen, dat iemand van zins is hen te "vermoorden" moet dat kunnen. Kijken hoe Elastiek (las ik ergens) reageert.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geef wat Elatik zei door aan Afshin Ellian/Elsevier en/of Vrije Volk

  BeantwoordenVerwijderen
 11. rivers of blood, omdat segregatie optreedt ipv de verwachte algemene secularisatie.

  Indrukwekkende documentaire, dirk.

  En nu maar zien wat de politiek eraan gaat doen om de onderschatte, broodnodige secularisatie te laten plaatsvinden.
  Maar alleen oudgediende Jenkins van Labour in de UK weet dat men zich daarin vergist had.
  Moeten het alleen maar oudgedienden blijven die tot inzicht komen?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geen echte verrassing van die Elatik, want zij wilde ook al een toneelstuk laten verbieden.

  In de reportage van Geen Stijl zie je duidelijk hoe intolerant moslims zijn als het gaat om andersdenkenden. Naast wat dommige linkse types die niet in de gaten hebben hoe zeer zij zelf de intolerantie faciliteren.

  fakkelen

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het woord voor morgen is misschien wel affakkelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. In die Geen Stijl reportage laten de demonstrerende mohammedanen duidelijk zien dat Wilders en islam-critici een punt hebben t.a.v. de intolerantie van de islam. Want argumenten hadden ze niet, maar Wilders moest dood en allerlei ziektes krijgen. Een heel kenmerkende reacties van Mohammedanen op andersdenkenden. Zo intolerant is dus de islam en dat verwerpelijke islamo-fascistische gedachtengoed.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik begrijp uit haar opmerkingen dat de Nederlanders de nieuwe Joden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb die Elatiek toch al nooit serieus genomen, nu dit weer. Ik ben Moslim, maar mij vertegenwoordigt ze niet, niemand zit op elatiek te wachten, ze zit daar voor zich zelf, waarom zou je Wildersaanhangers vergassen? Als zij werkelijk een Moslim is, en dan bedoel ik ook dat ze verstand moet hebben van haar godsdienst, dan had ze nooit zo iets kunnen roepen, dit getuigt van een grote zwakte, en niet weten hoe je met je tegenstander moet omgaan, als ze nou slim is, dan had ze Wilders kunnen verslaan alleen d.m.v. Koran en Hadith er tegen over te zetten, je zit toch ook in de 2de kamer? Ga met goeie argumenten met hem in debat, laat zien dat hetgene wat hij uitkraamt voor geen kant klopt, confronteer hem met zijn uitspraak over moslimdeportatie. Maar nee, deze Elatiek denkt een sterke vrouw te zijn door Wilders te overschreeuwen, dat is alles behalve dialoog, heel vreemd daar in die kamer, er zitten een aantal Moslims, of in ieder geval 2de kamerleden van Islamitische afkomst, maar niemand die de moeite neemt om met Wilders in debat te gaan, dit is onbegrijpelijk, dus niet roepen: Meneer Wilders, u bent racistisch en facistisch, hij is het ook, maar dit is geen debat.
  Maar die man met de feiten confronteren, waar hij zijn meningen over de Islam op baseert enz.
  Bijdeze berokkent Elatiek alle moslims veel schade en Nederland zou er goed aan doen om haar vandaag nog op een vliegtuig te zetten richting Marokko, dit is een voorbeeld van bedreiging, ze bedreigt een deel van de Nederlandse bevolking met vergassen! Idioot.
  Zo iets zeg je niet over mensen, ik vind het ook niet leuk wat er allemaal geroepen wordt over de Islam, maar die mensen kunnen net zo makkelijk op een andere partij stemmen als het ze goed uitkomt, dus waarom nou gelijk dreigen? Heel erg dom, ik zeg: weg met terroriste Elatiek.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik neem aan dat een dergelijke uitspraak niet volledig toevallig aan de oorspronkelijke hersenen van deze Fatima is ontsproten, maar dat zij dit zegt omdat het harmonieert met de geluiden die in haar omgeving circuleren. Anders gezegd: Fatima heeft niet gedacht: "laat ik nu eens iets heel stouts of grensverleggends doen en een lekkere provocerende grofheid debiteren"; nee, ze heeft gedacht: "laat ik nou eens geweldig braaf zijn en iets zeggen op een manier die de meeste mensen om mij heen erg leuk van mij zullen vinden." Zij zegt dit uit conformisme en we moeten er rekening mee houden dat de groep waaraan ze zich conformeert en die zij met haar conformisme tevreden stelt niet verwaarloosbaar klein is.
  Wat te denken van de PvdA-afdeling Zeeburg, die deze Fatima voor de post van Stadsdeelvoorzitter naar voren schuift; zouden die het heel erg vinden dat Fatima zoiets zegt? Lijkt me niet. En al die kiezers die PvdA stemden en dat nog even enthousiast doen nadat Fatima dankzij de PvdA de functie van stadsdeelvoorzitter met hoofddoek om vervult? Die vinden het allemaal alleen maar enig. Dat er iets mis mee zou kunnen zijn valt ze niet in. Of zou ik me tóch vergissen?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Of haar omgeving dat nu leuk vind of niet, zij is de 2de Mohammed B.
  Weg met dat ding.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Kritisch als altijd als het gaat om iets wat in het nadeel lijkt te spreken van moslims of de islam.
  Niemand die ook maar een klein vraagteken zet bij de twijfelachtige interpretatie van de woorden "smoke them out". 'Vergassen'??? Kom op zeg!
  Zoals de waard is,...???
  Ik denk dat we baat hebben bij een nuchtere blik hierop. Een van de reageerders op het oorspronkelijke bericht zegt er het volgende over:

  "(...)dat “to smoke someone out” eerder zoiets betekent als iemand uit de verborgenheid van zijn hol drijven om hem aan het licht van de openbaarheid bloot te stellen."

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Zie ook:
  http://idioms.thefreedictionary.com/smoke+out

  Misschien dat deze arabist zich beter met de Arabische taal kan bezighouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Interessant, hoe sommigen Elatik verdedigen: "we moeten haar opmerking in hun context zien; dan wordt duidelijk wat ze ermee bedoelde"; ofwel "'to smoke them out' betekent iets veel onschuldigers dan wat kwaadwillenden er onder denken te kunnen verstaan".
  Op zijn minst was dit geen gelukkige woordkeus van Elatik. Zo zou je het ook kunnen vergoelijken: geen gelukkige woordkeus, dat overkomt iedereen wel eens. Maar dat zal niet iedereen overtuigen, want wat je zegt en hoe je je uitdrukt als je niet je woorden zorgvuldig hebt gewogen kan onthullender zijn voor je denktrant dan wat en hoe je iets zegt na rijp beraad. Wanneer aan Elatik niet de mooiste bedoelingen worden toegeschreven ten aanzien Wilders en zijn aanhang, dan zijn daar meer gronden voor dan deze verbale uitglijder (als het dat alleen maar was). Gegeven die andere gronden zullen velen toch niet al te snel geneigd zijn deze uitspraak van Elatik welwillend te interpreteren als een ongelukkige formulering van een op zichzelf heel honorabele intentie, gesteld dat zo'n welwillende interpretatie mogelijk zou zijn.
  Zelf denk ik dat Elatik niet alleen heel goed wist wat ze zei, maar ook er zeker van was dat ze, in de ambiance waarin ze dit zei, dit kón zeggen, zo, in deze woorden. Het is veelzeggend dat in die ambiance een dergelijke opmerking zonder op zijn minst wenkbrouwgefrons passeert.

  Wat ik wel aardig zou vinden is als de tegenstanders van Wilders, die in zo'n opmerking van Elatik geen kwaad zien, op dezelfde welwillende wijze de opmerkingen van Wilders zouden interpreteren; dat ze dus zouden zeggen: je moet niet reageren op een uit de context gelichte losse verbale flodder van Wilders, maar eerlijk kijken naar wat hij wilde zeggen; citeer hem asjeblieft wel volledig; sommige van zijn formuleringen, uit hun context gelicht, klinken sommigen misschien wat rauw in de oren, maar hij bedoelt het niet zo kwaad; hij drukt zich alleen maar een enkel keertje een beetje ongelukkig uit; wie overkomt dat niet ook wel eens? enz. enz.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. @ Doegewoon

  "Als zij werkelijk een Moslim is, en dan bedoel ik ook dat ze verstand moet hebben van haar godsdienst, dan had ze nooit zo iets kunnen roepen, dit getuigt van een grote zwakte... ze Wilders kunnen verslaan alleen d.m.v. Koran en Hadith er tegen over te zetten, je zit toch ook in de 2de kamer? Ga met goeie argumenten met hem in debat, laat zien dat hetgene wat hij uitkraamt voor geen kant klopt,"

  Bewijst u s.v.p. dat wat Wilders zegt over Koran/Mohammed niét klopt. Ik kan u aantallen suras en hadiths geven die bewijzen dat wat Wilders zegt wél klopt; en door moslims wereldwijd bewezen - haat, intolerantie, geweld t.o. andersdenkenden!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. annabeth,
  Ik kan hier wel van alles opsommen, wordt dan een gigantische waslijst, dit heeft weinig zin denk ik, leest ook voor geen meter.
  Ik zou zeggen, zet hier maar een uitspraak neer van Wilders over de Islam waarvan u denkt dat het ook klopt, dan ben ik wel bereid daar op in te gaan. Maar u mag uiteraard ook die Hadiths en Koranverzen aanhalen waarvan u zegt dat het haatdragend zijn, dan zien we wel, maar kom aub niet met: ´Doodt hen´ of in die richting, het moeten wel complete verzen zijn en moet duidelijk zijn waar het precies over gaat.

  Als je een verhaal wil begrijpen, pik je immers ook niet zomaar een klein zinnetje ergens tussen uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Aanhangers van Wilders zijn levensgevaarlijke burgers waarvan we precies moeten weten wie ze zijn, waar ze wonen en hoe ze vervolgens aangepakt kunnen worden. Dat bedoelt Mevrouw Elatik. Ze weet niet wat een democratie of een rechtsstaat is namelijk.Als je opgroeit als moslim ben je automatisch en onontkoombaar rechts radicaal.
  Een vijfde (vlgs. Jansen) van de Nederlanders vindt dat Wilders vaak verstandige dingen zegt. Dat mag niet van haar.

  BeantwoordenVerwijderen