Boter, boter

Du beurre, donnez-moi du beurre! Aldus Fernand Point, de vader van de moderne Franse keuken. De Amerikaanse Julia Child begreep precies wat hij bedoelde. Haar man werd in 1956 attaché aan de ambassade in Parijs, en zij begon zich voor de aardigheid te verdiepen in de Franse keuken, die zij zozeer beminde. De uitkomst was de onverbiddelijke bestseller Mastering the Art of French Cooking (1961). In Nederland werd dat boek nooit zo bekend, want wie toen Frans wilde koken, hoefde dat niet via een Amerikaans boek te doen.

Nu is er een film over Julia Child (wier eigen keuken, bekend van de tv, tegenwoordig in het Smithsonian Institute te zien is, een soort deftig, overdekt openluchtmuseum). Helaas gaat de film Julie and Julia niet gewoon over Child, wat toch echt genoeg zou zijn geweest; het verhaal is opgehangen aan een jonge Newyorkse die een kookblog begint, en alle recepten in Mastering in één jaar tijd wil koken. Dat is een van de vele dingen die de film onhandig maken; een ander is dat je steeds zit te kijken hoe ze erin geslaagd zijn om Meryl Streep in haar rol als Julia bijna 20 cm groter te laten lijken dan ze is (168 cm). Streeps nabootsing van het kolossale stemgeluid van Julia Child is evenmin erg overtuigend. Geen onverdeeld succes dus. Maar wel een film met veel boter er in, en liefde, en Parijs - dus ga gerust kijken.

Ileen Montijn

1 opmerking:

  1. Ik was geboeid van begin tot het einde. begrijp wel de irritatie over Meryl Streep, maar omdat ze zo consequent bleef volhouden geloofde ik het op een gegeven moment wel. Vond het wel leuk om te zien hoe twee levens zo bepaald werden door hetzelfde boek.

    BeantwoordenVerwijderen