Ruw wakker geschud

Blasé is een (iets) te vaak gelikte lul.” Zong Herman van Veen in 1977 op, als ik me niet vergis, de wonderschone dubbel lp Overblijven. Mogelijk dat de formulering net iets anders luidt maar deze strekking bevat ie zeker. Ik was een puber, wist nog niet wat blasé betekende, zocht het op en vond de vergelijking prachtig. En zó gedurfd!

1977.

Ik ben 't zinnetje nooit meer kwijt geraakt en moest eraan denken toen ik de creatieve artiest bij Pauw en Witteman zag. Herman van Veen vertelde dat ie bang was, je kon de angst inderdaad van z'n creatieve gezicht aflezen. “Ik ben echt geweldig van de leg.” Zei hij. Door alle hate mail die hij ontving vanwege een goedbedoelde uitspraak en waarschuwing de dag ervoor.

Hij had het anders bedoeld, het ging niet om PVV=NSB maar om de structuur van de partij van de PVV, die was niet democratisch. Dat de partij ervoor moet waken niet te worden als de NSB.

Het kan zomaar weer gebeuren, beaamde ook Geert Mak, die naast hem zat.

Natuurlijk mag de zanger, de vader, dat zeggen. Maar ja, gewone mensen hebben tegenwoordig ook een stem.

Blijkbaar bestaat er een werkelijkheid die Herman van Veen nooit eerder heeft opgemerkt.

Heeft de creatieve artiest zitten slapen toen de doodsbedreigingen tegen VVD-kamerlid mevrouw Hirsi Ali een aanvang namen, en tegen parlementariër de heer Wilders? En waarom en door wie? Heb ik vader Van Veen gehoord na de rituele afslachting (en door wie) van Theo van Gogh? En na de schandalige arrestatie van tekenaar Gregorius Nekschot? Waarom hoorden wij hem toen niet en nu wel?

Nu is hij verbijsterd. Nu is Van Veen dan ruw wakker geschud.

In 2009.

Sorry Herman, dat je ogen zijn geopend.

Annelies van der Veer

21 opmerkingen:

 1. Ach, we waren hem bijna vergeten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het hier niet mee eens, Herman heeft zich geschaard bij de groep zgn. denkers ,opgeroepen hun dienstplicht te vervullen bij de linkse kerk. Ter Horst probeert hiermee de Pvda te redden. Jammer voor de Pvda want Herman is geen denker. Hij noemt zichzelf componist, goed een kleintje dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja en???? Rechtvaardigt dit het absurde gedrag van de mensen die hem hate mails sturen? Rechtvaardigt dit sowieso het idiote gedrag van sommigen mensen in deze maatschappij om bij het minst geringste anderen af te branden en zelfs te bedreigen?
  Ongeacht naar wie de mails gestuurd worden. Van wilders tot halsema, van marijnissen tot bos en v Veen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Annelies wijst terecht op dat selectieve gedoe van zogenaamd progressieve types die blind zijn voor de werkelijke onverdraagzaamheid. De Herman Van Veens, Maks enz hebben om die reden dan ook geen enkel krediet en zijn niet geloofwaardig. Laat ze vrij spreken hoe dom en vals ze zich ook uiten. Ga ze niet te veel woeden e-mails sturen, want dat zijn ze niet waard. Vanavond mag Freek de Jonge ook wat over Wilders zeggen, nou wat voor etiketje hebben we nog niet gehad. We hebben al racist, islamofoob, nsb, xenofoob, hitler enz gehad. Mij benieuwen met welke kwalificatie Freek de Jonge komt aanzetten. Laat het een originele zijn en geen herhaling van een al eerder gebruikte, want dan wordt het zo saai.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het was altijd al een warhoofd. Hij is niet voor niets clown geworden en geen intellektjuweel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hij heeft een prachtige stem. Hij heeft knappe teksten. En nu zit hij ineens in dat multiculgezeik.
  That's life. Ik kies het eerste, en laat ze voor de rest maar leuteren, ik draai de knop om.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Herman van Veen ontwaakt? Dacht het niet. De artiest heeft zich vastgebeten in een utopie. Enne uh, die dreigmails…krijgen we die ook eerst even te zien. Bij voorkeur tezamen met dat doorgeladen pistool wat destijds z.g. bij Melkert werd afgeleverd. Eerst zien dan geloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een zielige vertoning bij P&W. Dat onze arme Herman niet geheel op de hoogte is, nou ja, maar zelfs onze 'historicus' Geert Mak?

  http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Oh-oh-Den-Haag/250451/Lesje-geschiedenis-voor-Van-Veen-en-Pechtold.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ach Annelies, hij is niet de enige die in de kauwgomballenboom is blijven geloven.
  Ook Freek de Jonge is allang niet meer van deze wereld. Tenslotte is de tijd verstreken en is Leonard Cohen multimiljonair geworden en zijn antwoord is blowing in the wind.
  En zo lopen er wel meer verwarde geesten rond, niet snappend dat de wereld veranderd is. Niet begrijpend dat nu zìj onderdeel van de gevestigde macht zijn geworden. Zij zijn nu waar ze zich altijd tegen hebben verzet: Conservatief, bekrompen en burgelijk.


  Misschien als van Veen zijn mooie kijkers eens gebruikt om in de ogen van een PVV-stemmer te kijken, om in gesprek te komen met een medemens van vlees en bloed waar je van houden kunt. In plaats dat je hen uitmaakt voor NSB-er, landverraders..
  Stel je eens voor dat Suzanne je bij de hand neemt en je naar Geert leidt ?

  Zo zie je maar. Guusjes Haatsysteem begint al aardig zijn vruchten af te werpen.
  Als ik kon toveren, kon toveren......

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oninteressante aflevering van P en W. gisteren. Vermoeiende discussie tussen De Jonge en Sörensen. En die Yerli die is pas echt vals, ze kletst alles weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Voor wie eens wat anders wil horen dan P & W: Carel Brendel is vanavond hier te gast:

  Carel Brendel

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Door het te formuleren als waarschuwing, namelijk dat de PVV ervoor moet waken niet te worden als de NSB,
  heeft Herman de PVV aan de NSB gekoppeld en zich tegelijk ingedekt door het als raad te brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @ Carel zei...
  Herman van Veen paste de Makkiaanse methode toe.
  11 november 2009 20:40


  ********

  Ja, inderdaad dezelfde truc.
  Zogenaamd onbedoeld die associatie maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Toch blijft het opmerkelijk dat van Veen Jan Marijnissens SP niet op de korrel genomen heeft.

  Hij weet vast niet dat men daar gedwongen is een deel van het salaris in de partijkas te storten.
  Ook wordt in het partijburo niet erg op prijs gesteld indien men vriendschappen met personen die er andere politieke opvattingen op na houden sluit.

  Over sektevorming gesproken.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dit kan voor niemand een verrassing zijn: kunstenaars worden met de dood bedreigd, moskeeën worden in brand gestoken. Dat krijg je als de fundamentalisten volgens de peilingen de grootste partij zijn in Nederland.
  De bruinhemden bereiden zich voor op een nieuwe Spaanse Inquisitie.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. In 40-45 kwamen maar weinig burgers op voor de Joden.
  De Joden werden vervolgd en vermoord door bruinhemden, rascisten en fascisten.

  Op 3 januari 2009 trekken horden nieuwe bruinhemden, o.l.v. een Nederlands politicus, demonstrerend door de straten van Amsterdam onderwijl krijsend dat Hitler's werk nog afgemaakt moet worden; "Hamas, alle Joden aan het gas".

  Net als in 40-45 komen er maar weinig burgers op voor de Joden.
  Ook Herman van Veen niet.

  Zij die wel de moed daartoe hebben worden uitgemaakt voor bruinhemden, racisten en fascisten.

  Begrijpt u het nog?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. "Zij die wel de moed daartoe hebben worden uitgemaakt voor bruinhemden, racisten en fascisten. Begrijpt u het nog?"

  Ja, want 'history repeats itself' -telkens weer.

  Ik schaam mij rot voor die Nederlandse anti-semieten; en voor Nederlandse regeringen die het presteerde niet alleen de cultuur- en religievijandige Islam binnen te laten, maar daardoor massale jodenhaat.

  Herman van Veen is een zeer aardige, dromerige man, een romanticus, die mooie en leuke liedjes zingt, maar kennelijk 'het Islamdebat' nooit volgde .... wat ook aan ellende Is-lam - en zich lam schrok van de reakties.

  'Hate mails' aan hem zijn het gevolg van jarenlang opgebouwde frustratie waardoor explosief 'wij pikken het niet langer!' voor wat ook aan kritiek op Wilders van mensen die in hun enige HOOP op hem vestigen, en hij inderdaad als enige politicus frontaal opkomt voor onze cultuur, de Islam confronteert, en de regering 'knettergek' noemt (Hahaha!) maar Wilders ook hate mails krijgt - en erger beveiligd moet worden, maar waartoe anderen ook gedwongen werden; en elke criticus op wat ook Koran/Mohammed hetzelfde kan verwachten.

  Het IS oorlogstijd in Nederland met Nederlanders die in ANGST leven voor binnenlandse vijanden, met Ayaan die daarom moest vluchten en onderduiken, met Theo van Gogh reeds vermoord 'in naam van Allah'; en o.a. schrijvers en media die zelf-censuur toepassen, met Paul Cliteur die besloot niets meer Islam te schrijven, met Nederlandse bruinhemden die moslims helpen is Nederland een ROTZOOI geworden; waar nooit meer eenheid van bevolking zal zijn, geen eenheid van cultuur, slechts gefragmenteerd door zal moeten strompelen, maar daar zijn de van Dams, Vogelaar, Mak & Co. stokdoof voor als grote cultuurrelativisten met 'verheven multi-culti idealen' die Nederland de das om deden en dit met opgeheven vinger onder vermaning voor ons! Zij SHIT betekenen voor Nederland!

  Ook ik kreeg een hate-mail van een moslima, een heuse 'FATWA' - Hahahaha!

  Nota bene dat zij de duivel verenigd met 'Allah' (niet bewust daarvan gelijk kreeg van mij)

  "Ik zoek mijn toevlucht bij de vervloekte DUIVEL, IN NAAM VAN ALLAH de Barmhartige de Genadevolle.

  Er zijn mensen die na het horen van een enkele ayah uit de koran in tranen uitbarsten en zich zonder omwegen tot de islam bekeren

  [Hahahahahahaha!]

  Moge je PC in vlammen opgaan, samen met al je valse anti islam propaganda, samen met de hele clan waar je mee samenwerkt. Amien.

  Nu zul je zien dat Allah de gebeden van hen die onrecht is aangedaan zal verhoren, en ik zal het met Zijn wil op TV zien of lezen in de krant. Amien!

  Vrees het gebed van degene die onrecht is aangedaan, ik heb al eens iemand failliet laten gaan omdat hij me bedrogen had met de prijs van zijn artikelen, ook dat gebed heeft Allah van mij verhoord. Dit strekt veel verder dan een paar euro, dus geniet nog maar van je PC zolang hij er nog staat..."

  Helaas voor 'this Muslim woman' faalde de Duivel zelfs 'in naam van Allah' want dezelfde PC staat er nog steeds - blakend gezond.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Andere politieke partijen hebben ook één leider - b.v. Rutte, Balkenende, Bos ... maar zijn 'gekozen en verwisselbaar'

  Echter Wilders begon de PVV - dus is er geen andere leider dan hij; en niemand binnen de PVV zal naar leiderschap streven omdát Wilders het initiatief nam.

  Maar ook Wilders kan niets doen noch bereiken zonder die groep mensen om hem heen. En stel dat Wilders president wordt, dan werd hij democratisch gekozen - zoals Obama 'ik ben de President en zeg dat het anders moet in dit land. Yes we can!'(grin)

  Wat Wilders zegt.

  Laten wij hopen dat hij waar kan maken wat hij zegt, alhoewel ik het volledig oneens ben op punten zoals 'zwaarder straffen' uit humanitaire overwegingen; en omdat zelfs de doodstraf nooit geholpen heeft misdaad te stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen